Hur stor plånbok har partierna?

De lovar och lovar. Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) anstränger sig till och med för en höjning från 500 miljoner kronor till 1 miljard till barn- och ungdomssatsningen Idrottslyftet.
Det var ett ja över hela linjen - alla partier vill ge idrotten med störa, det ska få kosta och ingen hade något ifrågasättande svar vid debatten om idrott i Almedalen.

 

Peter Johnsson, talesperson i idrottsfrågor (s), höll fast vid den höjning med 272 miljoner kronor som partiet lovade i höstas.

"Höjning utan öronmärkning"

Idrotten är en valfråga. Det stod klart under Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas seminarium på Idrottens dag under Almedalsveckan i Visby. 

Det statliga stödet har legat stilla under fem år och för att inte behöva skära i stödet till barn- och ungdomsidrotten har Riksidrottsförbundet önskat en höjning med 300 miljoner kronor.

- Idrotten har i flera år pekat på de negativa långsiktiga effekterna av att stödet urholkas. Vi vill ha en höjning av det generella idrottsanslaget, utan någon öronmärkning, för att få bättre möjligheter att stödja förbunden och föreningarna, i alla deras olika verksamheter, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.

"Vi vill resonera"

Alla partier var överens om att höja det ekonomiska stödet till idrottsrörelsen men det fanns tydliga skillnader på hur det ska gå till. 

- Socialdemokraterna har avsatt 272 miljoner till idrottsrörelsen i vår budget. Vi öronmärker inte pengarna utan vill sätta oss tillsammans med RF och resonera om hur pengarna används bäst för att alla barn- och vuxna ska ha förutsättningar att kunna idrotta i en förening, sade Peter Johnsson (s).

- Jag kommer att verka för en ökning av Idrottslyftet så att den uppgår till 1 miljard istället för 500 miljoner, lovade Lena Adelsohn Liljeroth.

Debatten som helhet byggde på en enkät som Riksidrottsförbundet skickat ut till riksdagspartierna. 

Olof (inte verifierad)

tors, 2014-07-03 08:59

1. Adelsohn Liljeroth har inte

Adelsohn Liljeroth har inte gjort mycke hittills och kommer inte att göra det i fortsättningen heller av den enkla anledningen att hon aviserat att hon slutar efter den här mandatperioden.

Vågar jag?lasse b (inte verifierad)

tors, 2014-07-03 18:35

2. en första ...

en första åtgärd bör vara att SISU får samma ekonomiska villkor som övriga studieförbund; för övrigt ska inte "bidrag" till idrotten ses som utgifter utan som investeringar

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.