Så fördelas 260 TV-miljoner

32 klubbar i allsvenskan och superettan får 260 miljoner i ersättning från TV. Nu har de lyckats enas om en ny modell hur pengarna ska fördelas.
Mats Enqvist, SEF:s generalsekretare, berättar om fördelningen av 260 TV-miljoner.

 

Av de 260 miljonerna går 75 procent till allsvenskan och 25 procent till superettan. 

Klubbarna ingår i Föreningen Svensk Elitfotboll och det är dit miljonerna först kommer för att sedan fördelas bland föreningarna. 

Sportsliga styr

- Avsteget från tidigare är egentligen inte så stort. Nu rensade man upp en ganska rörig modell vi haft sedan tidigare, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

Istället för ett flertal parametrar som tabellplacering, publiksiffror och tv-tid ska pengarna fördelas från sportsliga resultat över tid.

Om en allsvensk klubb når ”maxbeloppet” och får 9,35 procent ett år innebär det drygt 18 miljoner kronor på en säsong, medan en klubb som får minsta möjliga belopp (5,40 procent) får 10,5 miljoner. En skillnad på 9,5 miljoner kronor alltså.

Jämnare fördelning 

Den svenska modellen för fördelningen av TV-pengar har kritiserats under många år och inte minst storklubbarna vill ha en ojämnare fördelning.

Den gamla modellen gynnade de som syntes mest i TV, dvs de största klubbarna, men nu styr det sportsliga resultatet.

- Den stora skillnaden är att den nya modellen är lite mer förutsägbar än tidigare och det var många av klubbarnas önskemål. Nu rensade man upp en ganska rörig modell vi haft sedan tidigare. Det är en smaksak hur man vill ha det, och min enda åsikt här är att det är bra att ha en något sånär förutsägbar modell.

Misslyckande inte så dyrbart

Fördelningen av pengar räknas på sportsliga resultat över en femårsperiod. För att få ut maxbelopp (9,35 procent av totalen) måste en klubb nå resultat över tid och inte bara under en enskild säsong. Det ska inte bli så dyrbart att misslyckas ett år.

- Man vill ha en tröskel där man garanterar de lägst placerade lagen en grundnivå. Ett lag som slutade trea ena året kanske slutar på 14:e plats året efter och det får stora ekonomiska konsekvenser, säger Mats Enqvist.

- Med det här upplägget så rasar du inte ihop på ett år. Om du däremot har några bra år sportsligt så kommer du kunna räkna hem mer pengar.

Martin Petersson, FotbollDirekt

Simon Strömberg (inte verifierad)

mån, 2014-12-15 23:37

1. Pengafördelning

Intressant och bra artikel! Bra jobb. Ett detaljfel bara. Det blir ju 7,5 millars skillnad, väl? Keep up the good work!

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2014-12-30 12:56

2. det är ju publiklagen 4-6 st

det är ju publiklagen 4-6 st som står för 90% av intresset hos tv tittarna ! Mjällby- Ljungskile drar inte många tittare Idiotiskt ! Självklart borde publiksnitt vara mest avgörande!

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.