Så fördelas 260 TV-miljoner

32 klubbar i allsvenskan och superettan får 260 miljoner i ersättning från TV. Nu har de lyckats enas om en ny modell hur pengarna ska fördelas.
Mats Enqvist, SEF:s generalsekretare, berättar om fördelningen av 260 TV-miljoner.

 

Av de 260 miljonerna går 75 procent till allsvenskan och 25 procent till superettan. 

Klubbarna ingår i Föreningen Svensk Elitfotboll och det är dit miljonerna först kommer för att sedan fördelas bland föreningarna. 

Sportsliga styr

- Avsteget från tidigare är egentligen inte så stort. Nu rensade man upp en ganska rörig modell vi haft sedan tidigare, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist.

Istället för ett flertal parametrar som tabellplacering, publiksiffror och tv-tid ska pengarna fördelas från sportsliga resultat över tid.

Om en allsvensk klubb når ”maxbeloppet” och får 9,35 procent ett år innebär det drygt 18 miljoner kronor på en säsong, medan en klubb som får minsta möjliga belopp (5,40 procent) får 10,5 miljoner. En skillnad på 9,5 miljoner kronor alltså.

Jämnare fördelning 

Den svenska modellen för fördelningen av TV-pengar har kritiserats under många år och inte minst storklubbarna vill ha en ojämnare fördelning.

Den gamla modellen gynnade de som syntes mest i TV, dvs de största klubbarna, men nu styr det sportsliga resultatet.

- Den stora skillnaden är att den nya modellen är lite mer förutsägbar än tidigare och det var många av klubbarnas önskemål. Nu rensade man upp en ganska rörig modell vi haft sedan tidigare. Det är en smaksak hur man vill ha det, och min enda åsikt här är att det är bra att ha en något sånär förutsägbar modell.

Misslyckande inte så dyrbart

Fördelningen av pengar räknas på sportsliga resultat över en femårsperiod. För att få ut maxbelopp (9,35 procent av totalen) måste en klubb nå resultat över tid och inte bara under en enskild säsong. Det ska inte bli så dyrbart att misslyckas ett år.

- Man vill ha en tröskel där man garanterar de lägst placerade lagen en grundnivå. Ett lag som slutade trea ena året kanske slutar på 14:e plats året efter och det får stora ekonomiska konsekvenser, säger Mats Enqvist.

- Med det här upplägget så rasar du inte ihop på ett år. Om du däremot har några bra år sportsligt så kommer du kunna räkna hem mer pengar.

Martin Petersson, FotbollDirekt

Simon Strömberg (inte verifierad)

mån, 2014-12-15 23:37

1. Pengafördelning

Intressant och bra artikel! Bra jobb. Ett detaljfel bara. Det blir ju 7,5 millars skillnad, väl? Keep up the good work!

Vågar jag? (inte verifierad)

tis, 2014-12-30 12:56

2. det är ju publiklagen 4-6 st

det är ju publiklagen 4-6 st som står för 90% av intresset hos tv tittarna ! Mjällby- Ljungskile drar inte många tittare Idiotiskt ! Självklart borde publiksnitt vara mest avgörande!

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.