Timrås räddningsplan höll

Timrå IK undkommer de ekonomiska hårdslipade käftarna. Klubben går inte konkurs, det var budskapet när klubbdirektören Lars Nolander och kommunalrådet Ewa Lindstrand kallade till presskonferens på torsdagen.
Peter Nolander lyckades. Efter flera dygn av hårt arbete fick han och klubben stöd av flera parter och därmed räddades Timrå IK:s verksamhet.
Annons

 

Klubben, kommunens ansvariga, Handelsbanken och representanter från näringslivet har hittat en lösning. Den består av två steg – till att börja räddas föreningen och kan spela klart den här säsongen.

Driftsbdirag i förväg

Kommunen betalar ut ett driftsbidrag i förväg, företag bidrar med pengar och dessutom gör Handelsbanken en insats. Sedan ska Eon Arena säljas och där ska den stora delen av pengarna komma in.

- Det känns fantastiskt, säger Lars Nolander, klubbdirektör.

Vid torsdagens presskonferens i kommunhuset inledde Ewa Lindstrand och berättade om bakgrunden och förhandlingarna som har pågått i en halv vecka.

Räddningsaktion i två steg

- Det blir en kortsiktig lösning med insatser från kommunen, näringslivet och banken för att hjälpa Timrå IK. Nästa vecka kommer Timrå IK att jobba vidare för att sälja arenan. Det finns en marknad för att sälja arenan, sa Ewa Lindstrand (S).

- Men nu tryggar vi Timrå IK's verksamhet och barn- och ungdomsverksamheten. Timrå IK ska i nästa vecka gå ut på fastighetsmarknaden och sälja arenan. Vi ser en lösning till att den blir såld.

Turerna har varit många under en tid och fram till mötet på torsdagen var ovissheten stor. Ewa Lindstrand medgav i ett mail på onsdagen att det var bankens fel att parterna kom fram till ett avgörande snabbare.

Besviken på banken

”Vi har jobbat fram en bra lösning från kommunens sida och vi har en dialog med Timrå IK om detta, men nu riskerar Handelsbanken att stjälpa det hela”, skrev hon i ett mail.

Både hon och Timrå IK:s klubbdirektör Lars Nolander medgav att det har varit en påfrestande period där de senaste dagarna har inneburit nära nog dygnet runt-jobb.

Nolander var lättad.

- Det här är fantastiskt. Vi kan fortsätta verksamheten, det känns underbart!

- Och nu ska vi göra rätt för oss.

Krävs mycket av föreningen

Men han sa också:

- För att det här ska gå ihop måste det komma in bud på arenan som är högre än de bud som vi har fått in hittills.

Det står utom allt tvivel att klubben har tänkbara köpare. Lars Nolander medgav också att det finns fyra intressenter och att en affär kommer att ske inom de närmaste veckorna.

- Det ha visat sig att Eon Arena är attraktiv på marknaden och betingar ett högre värde, högre än de vi har fått tidigare.

Både Lars Nolander och Ewa Lindstrand framhöll att klubben trots räddningsaktionen är beroende av större intäkter i framtiden. Beroendet av bättre publiksiffror och större sponsorstöd för att kunna hålla allsvenska nivå.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.