Timrås räddningsplan höll

Timrå IK undkommer de ekonomiska hårdslipade käftarna. Klubben går inte konkurs, det var budskapet när klubbdirektören Lars Nolander och kommunalrådet Ewa Lindstrand kallade till presskonferens på torsdagen.
Peter Nolander lyckades. Efter flera dygn av hårt arbete fick han och klubben stöd av flera parter och därmed räddades Timrå IK:s verksamhet.
Annons

 

Klubben, kommunens ansvariga, Handelsbanken och representanter från näringslivet har hittat en lösning. Den består av två steg – till att börja räddas föreningen och kan spela klart den här säsongen.

Driftsbdirag i förväg

Kommunen betalar ut ett driftsbidrag i förväg, företag bidrar med pengar och dessutom gör Handelsbanken en insats. Sedan ska Eon Arena säljas och där ska den stora delen av pengarna komma in.

- Det känns fantastiskt, säger Lars Nolander, klubbdirektör.

Vid torsdagens presskonferens i kommunhuset inledde Ewa Lindstrand och berättade om bakgrunden och förhandlingarna som har pågått i en halv vecka.

Räddningsaktion i två steg

- Det blir en kortsiktig lösning med insatser från kommunen, näringslivet och banken för att hjälpa Timrå IK. Nästa vecka kommer Timrå IK att jobba vidare för att sälja arenan. Det finns en marknad för att sälja arenan, sa Ewa Lindstrand (S).

- Men nu tryggar vi Timrå IK's verksamhet och barn- och ungdomsverksamheten. Timrå IK ska i nästa vecka gå ut på fastighetsmarknaden och sälja arenan. Vi ser en lösning till att den blir såld.

Turerna har varit många under en tid och fram till mötet på torsdagen var ovissheten stor. Ewa Lindstrand medgav i ett mail på onsdagen att det var bankens fel att parterna kom fram till ett avgörande snabbare.

Besviken på banken

”Vi har jobbat fram en bra lösning från kommunens sida och vi har en dialog med Timrå IK om detta, men nu riskerar Handelsbanken att stjälpa det hela”, skrev hon i ett mail.

Både hon och Timrå IK:s klubbdirektör Lars Nolander medgav att det har varit en påfrestande period där de senaste dagarna har inneburit nära nog dygnet runt-jobb.

Nolander var lättad.

- Det här är fantastiskt. Vi kan fortsätta verksamheten, det känns underbart!

- Och nu ska vi göra rätt för oss.

Krävs mycket av föreningen

Men han sa också:

- För att det här ska gå ihop måste det komma in bud på arenan som är högre än de bud som vi har fått in hittills.

Det står utom allt tvivel att klubben har tänkbara köpare. Lars Nolander medgav också att det finns fyra intressenter och att en affär kommer att ske inom de närmaste veckorna.

- Det ha visat sig att Eon Arena är attraktiv på marknaden och betingar ett högre värde, högre än de vi har fått tidigare.

Både Lars Nolander och Ewa Lindstrand framhöll att klubben trots räddningsaktionen är beroende av större intäkter i framtiden. Beroendet av bättre publiksiffror och större sponsorstöd för att kunna hålla allsvenska nivå.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.