Äntligen slut på miljonspelet

Det har varit många sorger och bedrövelser och klubbens existens var hotad. Men slutligen räddades Timrå IK tack vare att kommunen köper Eon Arena för 45 miljoner.
Nu får det vara nog, Tommy Andersson avgår som ordföranden i Timrå IK.
Annons

 

I drygt tio år har Timrå IK:s ledande personer slitit och dragit i ekonomin.  Mer kraft och tid har ägnats de finansiella bekymren än de sportsliga frågorna. Det har inte funnits något val.

Skambudet glömt

Klubben har omvartannat ägt och sålt arenan till kommunen i försöken att stärka kassan. I vintras var krisen större än någonsin. 

Diskussionerna pågick länge mellan klubben och kommunen som plötsligt gav ett skambud om 15 miljoner kronor för en modern och snygg arena som egentligen betingar ett mycket högre värde.

I dag köper samma kommun samma arena för 45 miljoner kronor.

Han orkar inte längre

Klubben räddas i alla avseenden – verksamheten kan fortsätta, i synnerhet en mycket väl utvecklad ungdomsverksamhet, ekonomin stärks och de ansvariga andas ut.

Det har tärt på deras vilja och lust. Ordförande Tommy Andersson har meddelat att nu får det vara nog. Vid årsmötet om en dryg månad vill han avgå.

Klubbchefen Lars Nolander har dragit det tyngsta lasset.

- Nu kan vi äntligen fokusera på rätt saker. Det har varit en lång process men jag tycker definitivt att det varit värt all möda, sa Nolander på presskonferensen.

Därför tar kommunen över

Men vad utlöste då det sista avgörande beslutet ?

- Hur vi än räknade på olika scenarior så blev ett kommunköp den bästa lösningen, poängterade ordförande Ewa Lindstrand på en presskonferens, enligt Sundsvalls Tidning.

I januari enades parterna om att klubben skulle få tid att gå ut på den privata marknaden och söka en köpare. Det fanns redan intressenter hette det då, men det blev aldrig någon affär.

Klubben hyr hallen

Därför började kommunen att räkna på en egen lösning.

- Det underlättar att kommunen har möjlighet att få ett förmånligt lån till låg ränta under hela avtalsperioden om 20 år, säger Ewa Lindstrand.

Klubben ska i fortsättningen betala hyra för hallen enligt en hyrestrappa om 3 miljoner kronor 2016, därpå 4 miljoner 2017 och från 2018 blir det 5 miljoner årligen. 

Samtidigt ska kommunen köpa drifts- och underhållsansvaret av klubben.

Oppositionen protesterar

Köpesumman om 45 miljoner enades parterna om efter de bud och den nivå som uppnåddes via intresset från privata köpare.

Oppositionen bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är kritisk.

- Det här slår hårt mot all annan föreningsverksamhet i kommunen, det är de som får betala det här, säger oppositionsrådet Tony Andersson till Sundsvalls Tidning och slår till med:

- Vi hade kunnat bygga två ishallar, en till ny konstgräsplan och en bandyhall i stället. Då skulle vi ändå ha pengar över att betala underhåll med.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.