Hockeyförbundet fördömer idén

Svenska Ishockeyförbundet tänker inte samarbeta, men ändå är entusiasterna bakom nya Crowns övertygade. Fast den där ryske finansiären med 100 miljoner saknas också.
Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson tvärnobbar Crowns.

 

Initiativtagarna till att Sverige ska få ett lag i KHL, och alltså spela utanför det svenska seriesystemet, behåller sin övertygelse.

Fast de har rätt mycket att kämpa emot.

Förbundets raka nej

Som Svenska Ishockeyförbundet som några timmar före fredagens presskonferens skickade ut ett mail med ett klart avståndstagande:

”Svenska Ishockeyförbundet har inte lämnat något stöd till Crowns planer på etablering av ett svenskt KHL-lag. Förbundets utgångspunkt generellt är att vi tror på en modell med starka nationella ligor och klubblagsspel på mästerskapsnivå. SIF ser också vikten av att hela vår nationella hockeyverksamhet är en del av den svenska idrottsrörelsen.”

Några timmar senare stod förespråkarna på en pressträff och sa: 

- Vi försöker få till det i år, hävdade Leif R Carlsson med bestämdhet.

Tre bakomvarande

Initiativtagare är Anders Svensson, fd spelare i Rögle och Malmö, Leif R Carlsson, fd spelare i Södertälje, Modo och AIK, och Nils Andersson, styrelseordförande som tidigare varit verksam i Södertälje SK.

Premiär blir det den 20 augusti (på bortaplan) medan första matche hemma spelas den 10 september mot CSKA.

Men det finns varken sanktion, spelare, ledare eller pengar... 

Bengt-Åke Gustafsson är tänkt att bli tränare. Pär Mårts ska också ha fått en förfrågan.

- Vi är redo att sätta ett lag på benen till hösten, menade Anders Svensson. 

Intresserade spelare

Ett 20-tal spelare ska ha sagt att de är intresserade om det blir något.

- Det är en del frågor så vi får se om vi vågar trycka på startknappen fullt ut.

Trion medgav att det återstår en del svar på frågor i samarbetet mellan ryska ishockeyförbundet, svenska ishockeyförbundet och KHL.

Men ifrågasättandet är massivt i hockey-Sverige. 

Tror på nationella ligor

Svenska Ishockeybunder vill göra en kraftig markering och tänker inte ge något stöd till Crowns.

”Svenska Ishockeyförbundet har inte lämnat något stöd till Crowns planer på etablering av ett svenskt KHL-lag. Förbundets utgångspunkt generellt är att vi tror på en modell med starka nationella ligor och klubblagsspel på mästerskapsnivå. SIF ser också vikten av att hela vår nationella hockeyverksamhet är en del av den svenska idrottsrörelsen. 

Den nationella ishockeyn vinner på en satsning på såväl bredd som elit. Svensk ishockey är en stark och betydande talangfabrik, inte minst det faktum att vi har 86 svenska spelare i NHL vittnar om den saken. En betydande anledning till svensk ishockeys styrka och framgångar är att vi värnar om ishockeysporten och tar det totala ansvar som krävs, från gräsrotsnivå upp till yppersta eliten”, säger ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Han framhåller också:

”Sverige är trots vår relativa litenhet en av de starkaste hockeynationerna i världen. Vi har en av världens bästa nationella ligor. Vi är sedan länge medvetna om att det finns starka ekonomiska intressen i anslutning till KHL som gärna ser etableringen av ett KHL-lag i Sverige. Från SIF:s sida har vi vid ett flertal tillfällen dock gett uttryck för vår uppfattning att en sammanhållen inhemsk ishockeyrörelse bäst främjar svensk ishockey och dess utveckling även i framtiden. Vi är övertygade om att denna uppfattning har mycket starkt stöd i den svenska ishockeyrörelsen och också vinner ett mycket starkt stöd i den svenska supporterkulturen”.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.