Hockeyförbundet fördömer idén

Svenska Ishockeyförbundet tänker inte samarbeta, men ändå är entusiasterna bakom nya Crowns övertygade. Fast den där ryske finansiären med 100 miljoner saknas också.
Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson tvärnobbar Crowns.

 

Initiativtagarna till att Sverige ska få ett lag i KHL, och alltså spela utanför det svenska seriesystemet, behåller sin övertygelse.

Fast de har rätt mycket att kämpa emot.

Förbundets raka nej

Som Svenska Ishockeyförbundet som några timmar före fredagens presskonferens skickade ut ett mail med ett klart avståndstagande:

”Svenska Ishockeyförbundet har inte lämnat något stöd till Crowns planer på etablering av ett svenskt KHL-lag. Förbundets utgångspunkt generellt är att vi tror på en modell med starka nationella ligor och klubblagsspel på mästerskapsnivå. SIF ser också vikten av att hela vår nationella hockeyverksamhet är en del av den svenska idrottsrörelsen.”

Några timmar senare stod förespråkarna på en pressträff och sa: 

- Vi försöker få till det i år, hävdade Leif R Carlsson med bestämdhet.

Tre bakomvarande

Initiativtagare är Anders Svensson, fd spelare i Rögle och Malmö, Leif R Carlsson, fd spelare i Södertälje, Modo och AIK, och Nils Andersson, styrelseordförande som tidigare varit verksam i Södertälje SK.

Premiär blir det den 20 augusti (på bortaplan) medan första matche hemma spelas den 10 september mot CSKA.

Men det finns varken sanktion, spelare, ledare eller pengar... 

Bengt-Åke Gustafsson är tänkt att bli tränare. Pär Mårts ska också ha fått en förfrågan.

- Vi är redo att sätta ett lag på benen till hösten, menade Anders Svensson. 

Intresserade spelare

Ett 20-tal spelare ska ha sagt att de är intresserade om det blir något.

- Det är en del frågor så vi får se om vi vågar trycka på startknappen fullt ut.

Trion medgav att det återstår en del svar på frågor i samarbetet mellan ryska ishockeyförbundet, svenska ishockeyförbundet och KHL.

Men ifrågasättandet är massivt i hockey-Sverige. 

Tror på nationella ligor

Svenska Ishockeybunder vill göra en kraftig markering och tänker inte ge något stöd till Crowns.

”Svenska Ishockeyförbundet har inte lämnat något stöd till Crowns planer på etablering av ett svenskt KHL-lag. Förbundets utgångspunkt generellt är att vi tror på en modell med starka nationella ligor och klubblagsspel på mästerskapsnivå. SIF ser också vikten av att hela vår nationella hockeyverksamhet är en del av den svenska idrottsrörelsen. 

Den nationella ishockeyn vinner på en satsning på såväl bredd som elit. Svensk ishockey är en stark och betydande talangfabrik, inte minst det faktum att vi har 86 svenska spelare i NHL vittnar om den saken. En betydande anledning till svensk ishockeys styrka och framgångar är att vi värnar om ishockeysporten och tar det totala ansvar som krävs, från gräsrotsnivå upp till yppersta eliten”, säger ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Han framhåller också:

”Sverige är trots vår relativa litenhet en av de starkaste hockeynationerna i världen. Vi har en av världens bästa nationella ligor. Vi är sedan länge medvetna om att det finns starka ekonomiska intressen i anslutning till KHL som gärna ser etableringen av ett KHL-lag i Sverige. Från SIF:s sida har vi vid ett flertal tillfällen dock gett uttryck för vår uppfattning att en sammanhållen inhemsk ishockeyrörelse bäst främjar svensk ishockey och dess utveckling även i framtiden. Vi är övertygade om att denna uppfattning har mycket starkt stöd i den svenska ishockeyrörelsen och också vinner ett mycket starkt stöd i den svenska supporterkulturen”.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.