1 miljard fördelas i två omgångar

På onsdagsmorgonen kom beskedet.  Riksidrottsförbundet fördelar regeringens kompensationsstöd om 1 miljard kronor för resten av 2020 i två omgångar. Regelverket är i stort detsamma med några konkreta förändringar jämfört med i våras. Skärpa krav ingår den här gången.

1 miljard ska delas ut efter en noggrann fördelning. Klubbar med många spelaraffärer och sämre jämställdhet ligger sämre till.

– Många föreningar väntar på att få söka och är i stort behov av stöd för andra delen av 2020. Precis som tidigare är grunden att föreningar tappat mycket intäkter som en effekt av de restriktioner som införts för att minska smittspridningen av corona, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Ansökningar granskas

Riksidrottsstyrelsen beslutade idag om ramar och principer för att söka stöd för andra halvan av 2020. Föreningar kan söka stöd liksom i våras för förlorade intäkter och kvarvarande kostnader.

På samma sätt som i våras kommer specialidrottsförbunden för de större lagidrotterna att samla in underlag för sina högsta serier. När de sedan ska fördela stödet mellan sina högsta serier och föreningarna där ska de göra det utifrån det beslutade regelverket där det finns nya skrivningar om jämställdhet och överlevnad.

– Det handlar om att de stora lagidrotterna premierar de som är aktsamma om sina pengar och i första hand prioriterar överlevnad, betonar Björn Eriksson. 

- Vidlyftiga spelartransaktioner är inte i linje med statligt stöd till överlevnad. Dessutom ska fördelning mellan dam och herr i dessa serier ses över.

Vid fördelning av tidigare stöd på 500 miljoner fördelades 91 procent av stödet till idrottsföreningar - 454 miljoner kronor, och 9 procent - 46 miljoner kronor, till specialidrottsförbunden.

Viktiga datum

Ansökning för kompensation för förlorade intäkter under perioden 1 juli-30 september öppnar den 15 oktober och planeras meddelas och betalas ut i mitten av november. Ansökning för 1 oktober-31 december planeras att öppnas i början av januari 2021.

– Vi är mitt inne i en pandemi och ser att detta kommer fortsätta få stor påverkan på idrottsrörelsen även under 2021 och på ännu längre sikt även om det är svårt att sia om exakt hur. Om restriktioner fortsätter eller inte är bara en parameter av flera för framtida behov. 

- Stödet på 1 miljard för resten av 2020 betyder mycket just här och nu. Men att idrotten ska få noll kronor i stimulansstöd för 2021 är inte hållbart. Efter att vårt arbete med scenarioplanering är klart återkommer vi med hur idrotten behöver stöttas framåt, säger Björn Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.