1 miljard fördelas i två omgångar

På onsdagsmorgonen kom beskedet.  Riksidrottsförbundet fördelar regeringens kompensationsstöd om 1 miljard kronor för resten av 2020 i två omgångar. Regelverket är i stort detsamma med några konkreta förändringar jämfört med i våras. Skärpa krav ingår den här gången.

1 miljard ska delas ut efter en noggrann fördelning. Klubbar med många spelaraffärer och sämre jämställdhet ligger sämre till.

– Många föreningar väntar på att få söka och är i stort behov av stöd för andra delen av 2020. Precis som tidigare är grunden att föreningar tappat mycket intäkter som en effekt av de restriktioner som införts för att minska smittspridningen av corona, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Ansökningar granskas

Riksidrottsstyrelsen beslutade idag om ramar och principer för att söka stöd för andra halvan av 2020. Föreningar kan söka stöd liksom i våras för förlorade intäkter och kvarvarande kostnader.

På samma sätt som i våras kommer specialidrottsförbunden för de större lagidrotterna att samla in underlag för sina högsta serier. När de sedan ska fördela stödet mellan sina högsta serier och föreningarna där ska de göra det utifrån det beslutade regelverket där det finns nya skrivningar om jämställdhet och överlevnad.

– Det handlar om att de stora lagidrotterna premierar de som är aktsamma om sina pengar och i första hand prioriterar överlevnad, betonar Björn Eriksson. 

- Vidlyftiga spelartransaktioner är inte i linje med statligt stöd till överlevnad. Dessutom ska fördelning mellan dam och herr i dessa serier ses över.

Vid fördelning av tidigare stöd på 500 miljoner fördelades 91 procent av stödet till idrottsföreningar - 454 miljoner kronor, och 9 procent - 46 miljoner kronor, till specialidrottsförbunden.

Viktiga datum

Ansökning för kompensation för förlorade intäkter under perioden 1 juli-30 september öppnar den 15 oktober och planeras meddelas och betalas ut i mitten av november. Ansökning för 1 oktober-31 december planeras att öppnas i början av januari 2021.

– Vi är mitt inne i en pandemi och ser att detta kommer fortsätta få stor påverkan på idrottsrörelsen även under 2021 och på ännu längre sikt även om det är svårt att sia om exakt hur. Om restriktioner fortsätter eller inte är bara en parameter av flera för framtida behov. 

- Stödet på 1 miljard för resten av 2020 betyder mycket just här och nu. Men att idrotten ska få noll kronor i stimulansstöd för 2021 är inte hållbart. Efter att vårt arbete med scenarioplanering är klart återkommer vi med hur idrotten behöver stöttas framåt, säger Björn Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu finns förhoppningar om att skandalen med visselblåsarnas aktion och förstörelse bland friidrottsentusiasterna i Eskilstuna-föreningen Ärla IF har blåst över.

- Ja, det vill jag tro, Vi pratar med alla parter och har nått en överenskommelse, säger Stefan Axberg vid Eskilstuna Fritid.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Speedwaymästarna Smederna firade sitt sjätte SM-guld med 2 000 jublande fans på Fristadstorget i Eskilstuna på onsdagen. 1973,1977,2017, 2018, 2019, 2022, utgör klubbens praktfulla mästarrad.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.