I SHL kan han tjäna på sin hockey

Hockeyforwarden Rhett Rakhsahni, 32 år, från södra Kalifornien, är typexempel på att utbudet av spelare den här säsongen är större än efterfrågan. Nu har Rhett landat i Stockholm, och efter nio månader utan jobb är han redo för spel i Djurgården. 

Det blir hans sjätte SHL-klubb efter tidigare sejourer i HV 71, Linköping, Malmö, Växjö och Frölunda. Han har SM-guld  med Växjö och Frölunda, samt en Champions League titel med Frölunda.   

USA-Rhett

 

I en intervju med www.hockeynews.se gör Rhett ingen hemlighet av att han är tacksam över att Djurgården gett honom chansen.

-Det är många spelare där ute som letar jobb. Det har varit färre erbjudanden och du behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att lagen inte har lika stora budgetar i dag som tidigare år

-Det är lägre betalning helt säkert. Betydligt, säger Rhett Rakhsahni, högerskytt och totalt 90 SHL-mål i karriären. 

Han lämnade Frölunda i vintras för att höja sin lön i antingen ryska KHL eller Schweiz. Corona-utbrottet kullkastade alla planer och nu har Rhett tvingats skriva sitt lägsta kontrakt på flera år.  Djurgårdens sportchef, Joakim Erikssons spelarbudget är den här säsongen är tänjd till bristningsgränsen.

Snittlönen i SHL beräknas av SICO, spelarfacket till 121 000 kronor i månaden. Det är sannolikt att Rhett har tvingats acceptera en lägre ersättning än så. SHL-klubbarna blöder ekonomiskt, även om TV-avtalet med C More/TV 4 lindrar en del av smärtan.  

RF:s krisstöd, för Djurgårdens del 7,8 miljoner kronor, kom onekligen lägligt. ”Jocke” Eriksson har också känt sig tvingat att agera då laget inför kommande JVM vid årsskiftet tappar flera, bland annat duon Alexander Holtz/William Nylander. Skador på bland annat Jakob Josefsson Marcus Högström har också plågat truppen. Tidigare i höst anslöt USA-backen Bobby Nardella, 24 år och tyske forwarden Dominik Bokk, 20 år.

Djurgården har också anmält intresse hos HV-veteranen Martin Thörnberg, 37 år, som inte erbjöds nytt kontrakt och nu håller i gång med division ett-ishockey i HC Dalen. Fortsättning lär följa.

Efter en trög säsongstart har DIF efter tisdagens enkla 3-0-seger mot Leksand sex raka vinster på ”Hovet” och är obesegrat i de senaste fyra omgångarna och har klättrat till åttonde plats med 17 matcher spelade.

I en galen tabell har Frölunda ännu tätposition, trots fyra förluster på de senaste  fem matcherna och 7-23 i målskillnad. Senast i tisdags kväll med osannolika 0-8 mot Växjö. SHL:s mest hyllade tränare, Roger Rönnberg, har onekligen en del att fundera över.

Rögle, med sex matcher (!) mindre spelade än Frölunda, 15 respektive 21 matcher är endast tre poäng efter och är snart ikapp och förbi.

  Mot HV 71, 4-0, var laget tillbaka på is efter ofrivillig vila på grund av covid-19 sedan den 14 november. Idrottens Affärer har i tidigare artikel varnat för Rögle, mot HV kom sjätte raka vinsten på de senaste sju matcherna och lagets poängsnitt per match, 2,33, är det högsta av samtliga lag.

SHL-tabellen inbjuder inte till djupanalys, antalet spelade matcher varierar kraftigt – priset som betalas då SHL-ledningen vägrar att tänka i termer som uppehåll på grund av smittspridningen. Något som förts fram, inte bara i Idrottens Affärer. 

Peter Andersson, tränare i Brynäs, hör till dem öppet förordat en nedstängning med hänsyn till pandemin i samhället och tydliga sjukdomsrisker för såväl spelare som ledare.

Något oväntat har idrott – och kulturminister Amanda Lind (mp)  ställt sig på SHL:s och elitidrottens sida. I ett uttalande på tisdagen sade Lind bland annat:

-Att idrotten för de yngsta barnen, och elitidrotten kan hålla igång, tycker jag att det finns ett värde i. Så lång det är möjligt ska idrotten kunna fortsätta, inte minst för barnen, men också för elitidrottarna, de som har som yrke att idrotta, sade Amanda Lind.

Inflygande amerikanen Rhett Rakhsahni skriver nog gärna under på den svenska inställningen.  Nu väntas han göra sin första match i DIF-tröjan mot HV 71 på torsdag.

Kjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.