I SHL kan han tjäna på sin hockey

Hockeyforwarden Rhett Rakhsahni, 32 år, från södra Kalifornien, är typexempel på att utbudet av spelare den här säsongen är större än efterfrågan. Nu har Rhett landat i Stockholm, och efter nio månader utan jobb är han redo för spel i Djurgården. 

Det blir hans sjätte SHL-klubb efter tidigare sejourer i HV 71, Linköping, Malmö, Växjö och Frölunda. Han har SM-guld  med Växjö och Frölunda, samt en Champions League titel med Frölunda.   

USA-Rhett

 

I en intervju med www.hockeynews.se gör Rhett ingen hemlighet av att han är tacksam över att Djurgården gett honom chansen.

-Det är många spelare där ute som letar jobb. Det har varit färre erbjudanden och du behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att lagen inte har lika stora budgetar i dag som tidigare år

-Det är lägre betalning helt säkert. Betydligt, säger Rhett Rakhsahni, högerskytt och totalt 90 SHL-mål i karriären. 

Han lämnade Frölunda i vintras för att höja sin lön i antingen ryska KHL eller Schweiz. Corona-utbrottet kullkastade alla planer och nu har Rhett tvingats skriva sitt lägsta kontrakt på flera år.  Djurgårdens sportchef, Joakim Erikssons spelarbudget är den här säsongen är tänjd till bristningsgränsen.

Snittlönen i SHL beräknas av SICO, spelarfacket till 121 000 kronor i månaden. Det är sannolikt att Rhett har tvingats acceptera en lägre ersättning än så. SHL-klubbarna blöder ekonomiskt, även om TV-avtalet med C More/TV 4 lindrar en del av smärtan.  

RF:s krisstöd, för Djurgårdens del 7,8 miljoner kronor, kom onekligen lägligt. ”Jocke” Eriksson har också känt sig tvingat att agera då laget inför kommande JVM vid årsskiftet tappar flera, bland annat duon Alexander Holtz/William Nylander. Skador på bland annat Jakob Josefsson Marcus Högström har också plågat truppen. Tidigare i höst anslöt USA-backen Bobby Nardella, 24 år och tyske forwarden Dominik Bokk, 20 år.

Djurgården har också anmält intresse hos HV-veteranen Martin Thörnberg, 37 år, som inte erbjöds nytt kontrakt och nu håller i gång med division ett-ishockey i HC Dalen. Fortsättning lär följa.

Efter en trög säsongstart har DIF efter tisdagens enkla 3-0-seger mot Leksand sex raka vinster på ”Hovet” och är obesegrat i de senaste fyra omgångarna och har klättrat till åttonde plats med 17 matcher spelade.

I en galen tabell har Frölunda ännu tätposition, trots fyra förluster på de senaste  fem matcherna och 7-23 i målskillnad. Senast i tisdags kväll med osannolika 0-8 mot Växjö. SHL:s mest hyllade tränare, Roger Rönnberg, har onekligen en del att fundera över.

Rögle, med sex matcher (!) mindre spelade än Frölunda, 15 respektive 21 matcher är endast tre poäng efter och är snart ikapp och förbi.

  Mot HV 71, 4-0, var laget tillbaka på is efter ofrivillig vila på grund av covid-19 sedan den 14 november. Idrottens Affärer har i tidigare artikel varnat för Rögle, mot HV kom sjätte raka vinsten på de senaste sju matcherna och lagets poängsnitt per match, 2,33, är det högsta av samtliga lag.

SHL-tabellen inbjuder inte till djupanalys, antalet spelade matcher varierar kraftigt – priset som betalas då SHL-ledningen vägrar att tänka i termer som uppehåll på grund av smittspridningen. Något som förts fram, inte bara i Idrottens Affärer. 

Peter Andersson, tränare i Brynäs, hör till dem öppet förordat en nedstängning med hänsyn till pandemin i samhället och tydliga sjukdomsrisker för såväl spelare som ledare.

Något oväntat har idrott – och kulturminister Amanda Lind (mp)  ställt sig på SHL:s och elitidrottens sida. I ett uttalande på tisdagen sade Lind bland annat:

-Att idrotten för de yngsta barnen, och elitidrotten kan hålla igång, tycker jag att det finns ett värde i. Så lång det är möjligt ska idrotten kunna fortsätta, inte minst för barnen, men också för elitidrottarna, de som har som yrke att idrotta, sade Amanda Lind.

Inflygande amerikanen Rhett Rakhsahni skriver nog gärna under på den svenska inställningen.  Nu väntas han göra sin första match i DIF-tröjan mot HV 71 på torsdag.

Kjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.