I SHL kan han tjäna på sin hockey

Hockeyforwarden Rhett Rakhsahni, 32 år, från södra Kalifornien, är typexempel på att utbudet av spelare den här säsongen är större än efterfrågan. Nu har Rhett landat i Stockholm, och efter nio månader utan jobb är han redo för spel i Djurgården. 

Det blir hans sjätte SHL-klubb efter tidigare sejourer i HV 71, Linköping, Malmö, Växjö och Frölunda. Han har SM-guld  med Växjö och Frölunda, samt en Champions League titel med Frölunda.   

USA-Rhett

 

I en intervju med www.hockeynews.se gör Rhett ingen hemlighet av att han är tacksam över att Djurgården gett honom chansen.

-Det är många spelare där ute som letar jobb. Det har varit färre erbjudanden och du behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att lagen inte har lika stora budgetar i dag som tidigare år

-Det är lägre betalning helt säkert. Betydligt, säger Rhett Rakhsahni, högerskytt och totalt 90 SHL-mål i karriären. 

Han lämnade Frölunda i vintras för att höja sin lön i antingen ryska KHL eller Schweiz. Corona-utbrottet kullkastade alla planer och nu har Rhett tvingats skriva sitt lägsta kontrakt på flera år.  Djurgårdens sportchef, Joakim Erikssons spelarbudget är den här säsongen är tänjd till bristningsgränsen.

Snittlönen i SHL beräknas av SICO, spelarfacket till 121 000 kronor i månaden. Det är sannolikt att Rhett har tvingats acceptera en lägre ersättning än så. SHL-klubbarna blöder ekonomiskt, även om TV-avtalet med C More/TV 4 lindrar en del av smärtan.  

RF:s krisstöd, för Djurgårdens del 7,8 miljoner kronor, kom onekligen lägligt. ”Jocke” Eriksson har också känt sig tvingat att agera då laget inför kommande JVM vid årsskiftet tappar flera, bland annat duon Alexander Holtz/William Nylander. Skador på bland annat Jakob Josefsson Marcus Högström har också plågat truppen. Tidigare i höst anslöt USA-backen Bobby Nardella, 24 år och tyske forwarden Dominik Bokk, 20 år.

Djurgården har också anmält intresse hos HV-veteranen Martin Thörnberg, 37 år, som inte erbjöds nytt kontrakt och nu håller i gång med division ett-ishockey i HC Dalen. Fortsättning lär följa.

Efter en trög säsongstart har DIF efter tisdagens enkla 3-0-seger mot Leksand sex raka vinster på ”Hovet” och är obesegrat i de senaste fyra omgångarna och har klättrat till åttonde plats med 17 matcher spelade.

I en galen tabell har Frölunda ännu tätposition, trots fyra förluster på de senaste  fem matcherna och 7-23 i målskillnad. Senast i tisdags kväll med osannolika 0-8 mot Växjö. SHL:s mest hyllade tränare, Roger Rönnberg, har onekligen en del att fundera över.

Rögle, med sex matcher (!) mindre spelade än Frölunda, 15 respektive 21 matcher är endast tre poäng efter och är snart ikapp och förbi.

  Mot HV 71, 4-0, var laget tillbaka på is efter ofrivillig vila på grund av covid-19 sedan den 14 november. Idrottens Affärer har i tidigare artikel varnat för Rögle, mot HV kom sjätte raka vinsten på de senaste sju matcherna och lagets poängsnitt per match, 2,33, är det högsta av samtliga lag.

SHL-tabellen inbjuder inte till djupanalys, antalet spelade matcher varierar kraftigt – priset som betalas då SHL-ledningen vägrar att tänka i termer som uppehåll på grund av smittspridningen. Något som förts fram, inte bara i Idrottens Affärer. 

Peter Andersson, tränare i Brynäs, hör till dem öppet förordat en nedstängning med hänsyn till pandemin i samhället och tydliga sjukdomsrisker för såväl spelare som ledare.

Något oväntat har idrott – och kulturminister Amanda Lind (mp)  ställt sig på SHL:s och elitidrottens sida. I ett uttalande på tisdagen sade Lind bland annat:

-Att idrotten för de yngsta barnen, och elitidrotten kan hålla igång, tycker jag att det finns ett värde i. Så lång det är möjligt ska idrotten kunna fortsätta, inte minst för barnen, men också för elitidrottarna, de som har som yrke att idrotta, sade Amanda Lind.

Inflygande amerikanen Rhett Rakhsahni skriver nog gärna under på den svenska inställningen.  Nu väntas han göra sin första match i DIF-tröjan mot HV 71 på torsdag.

Kjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.