Amandas plötsliga glädjebesked

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Amanda Lind betonade att stödet är ämnat till att underlätta en återstart och bidra till att öka deltagandet för barn, unga och personer med funktionsnedsättning.

Det blev ingen vanlig tisdagsmorgon. Beskedet om 400 miljoner var det bästa tänkbara.

400 miljoner räcker långt och i Idrottens Hus på Söder i Stockholm jublade Björn Eriksson.

"Nu känner jag trygghet"

– De 400 miljoner kronorna spelar stor roll för idrottsrörelsens arbete under 2022 och. Beskedet är mycket positivt, men vi behöver sänka axlarna och vara trygga över en längre tid för att orka att laga de revor som pandemin orsakat. Jag vill gärna ta för givet att detta tillskott gäller även när politikerna tar ställning till anslagen för 2023 och 2024, framhöll Björn.

Riksidrottsförbundet har en nära dialog med de 72 medlemsförbunden som i sin tur har 19 000 idrottsföreningar och 3,3 miljoner medlemmar – så RF:s ledning känner till de dagliga problemen och vet så väl vilket behov som finns runt om i landet och Björn och co informerar i sin tur politikerna.

Det är den ständigt pågående kommunikationen som nu ger resultat. Regeringen hämtar pengar till det extra stödet för 2022 ur höstbudgeten.

Hela idrottsrörelsen har drabbats hårt under pandemin. under pandemihösten 2020 genomfördes 350 000 färre aktiviteter jämfört med samma period 2019. 

Idrotten har utöver de allmänna stöden fått närmare 4 miljarder kronor för att bekämpa pandemins effekter.

– Medlemsförbund, idrottsföreningar och alla ideella ledare har gjort ett fantastiskt arbete under den här tuffa tiden. Men de samlade insatserna för en återstart tar tid. Därför har vi också stora förhoppningar om att regeringen även ger oss förutsättningar att arbeta långsiktigt för att både behålla, locka tillbaka och även nå de människor som vi inte tidigare har nått, säger Björn Eriksson.

Locka ungfdomarna viktigast

Riksidrottsförbundet har för perioden 2022–2024 äskat 900 miljoner kronor i återstartsstöd.

– Vi vet att barn och unga som står långt ifrån idrotten har halkat ännu längre bort. Förhoppningen är att det här ska hjälpa föreningarna, säger Lind 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.