Amandas plötsliga glädjebesked

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Amanda Lind betonade att stödet är ämnat till att underlätta en återstart och bidra till att öka deltagandet för barn, unga och personer med funktionsnedsättning.

Det blev ingen vanlig tisdagsmorgon. Beskedet om 400 miljoner var det bästa tänkbara.

400 miljoner räcker långt och i Idrottens Hus på Söder i Stockholm jublade Björn Eriksson.

"Nu känner jag trygghet"

– De 400 miljoner kronorna spelar stor roll för idrottsrörelsens arbete under 2022 och. Beskedet är mycket positivt, men vi behöver sänka axlarna och vara trygga över en längre tid för att orka att laga de revor som pandemin orsakat. Jag vill gärna ta för givet att detta tillskott gäller även när politikerna tar ställning till anslagen för 2023 och 2024, framhöll Björn.

Riksidrottsförbundet har en nära dialog med de 72 medlemsförbunden som i sin tur har 19 000 idrottsföreningar och 3,3 miljoner medlemmar – så RF:s ledning känner till de dagliga problemen och vet så väl vilket behov som finns runt om i landet och Björn och co informerar i sin tur politikerna.

Det är den ständigt pågående kommunikationen som nu ger resultat. Regeringen hämtar pengar till det extra stödet för 2022 ur höstbudgeten.

Hela idrottsrörelsen har drabbats hårt under pandemin. under pandemihösten 2020 genomfördes 350 000 färre aktiviteter jämfört med samma period 2019. 

Idrotten har utöver de allmänna stöden fått närmare 4 miljarder kronor för att bekämpa pandemins effekter.

– Medlemsförbund, idrottsföreningar och alla ideella ledare har gjort ett fantastiskt arbete under den här tuffa tiden. Men de samlade insatserna för en återstart tar tid. Därför har vi också stora förhoppningar om att regeringen även ger oss förutsättningar att arbeta långsiktigt för att både behålla, locka tillbaka och även nå de människor som vi inte tidigare har nått, säger Björn Eriksson.

Locka ungfdomarna viktigast

Riksidrottsförbundet har för perioden 2022–2024 äskat 900 miljoner kronor i återstartsstöd.

– Vi vet att barn och unga som står långt ifrån idrotten har halkat ännu längre bort. Förhoppningen är att det här ska hjälpa föreningarna, säger Lind 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.