RF avvisar regeringens förslag

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

 

-Vi måste ha restriktivare regler, så att vi begränsar aggressiviteten i spelreklamen, sa ministern då han presenterade sin promemoria .

Nu har förslaget varit ute på remiss och Idrottens Affärer har tagit del av flertalet av de 25-tal  remisssvar svar som inkommit till departementet på torsdagen. Slutdatum för svar var den 14:e oktober. 

Inom idrotten är oron stor, och miljonintäkter i sponsoravtal är i farozon om lagförslaget blir verklighet. Fotbollens Mats Enquist, generalsekreterare i SEF, Svensk Elitfotboll, talar om dråpslag.

-Det skulle vara en förödande åtgärd, kommenterar Mats Enquist.

RF skriver i sitt svar ”att detta förslag är alltför svepande om det genomförs som en enskild åtgärd och det finns tydliga brister i konsekvensanalysen”.

 RF framhåller vidare att varje år får idrottsrörelsen och en mängd andra föreningar en och en halv miljard kronor i intäkter från lotterier. ”Vi behöver varenda krona av dessa medel som vi växlar upp mångdubbelt med ideella insatser”.   

RF poängterar starkt att förslaget även skulle innebära att idrottsförbund och föreningar inte kan ingå sponsoravtal med spelbolag, i varje fall medföra kraftiga begränsningar med att exponera sponsors namn vid tävlingar och på matchtröjor.

ATG, Trav och galopp, delar RF:s uppfattning  och avvisar den skärpning som regeringen föreslår.

 Norska mediakoncernen Schibstedt, ägare till bl.a. Aftonbladet och Svenska Dagbladet, är också företrädare för den grupp som inte vill se någon förändring. De menar  att de redan har gjort förändringar till det bättre, helt i linje med Spelmarknadsutdelningens slutbetänkande från april i år där kravet som särskild måttfullhet inte fanns med.

Folkhälsomyndigheten (FHM) där generaldirektör Johan Carlson är avsändare tillstyrker det nya kravet och instämmer i regeringens uppfattning att förslaget bör gälla alla spel.

Åtskilliga spelmiljoner

För svensk idrott är stödet från olika spelaktörer mycket stort, ja i flera fall helt avgörande. Stödet från Svenska Spel fotbollen , tidigare Tipstjänst är från 1934, och kan genom åren beräknas till sju siffriga belopp. Nuvarande avtal med Fotbollförbundet ger runt 90 miljoner kronor årligen till och med år 2023.

Elitfotboll herrar tecknade 2020 avtal med Unibet, till ett värde av 150 miljoner om året.

Svenska Spel har också ett mångårigt av avtal med Ishockeyförbundet, och är också partner till SHL, även Skidförbundet har Svenska Spel som huvudsponsor med 125 miljoner kronor årligen.

Blir Shekarabi  vinnaren?

Totalt har olika spelbolag en mycket tung roll i ekonomiskt hänseende i svensk idrott. En roll som nu möts av nya restriktioner, om förslaget går igenom. Sannolikheten bedöms som stor att Ardalan Shekarabi går segrande ur striden, trots idrottens protester.

Den nya lagen väntas träda i kraft 1 juli 2022.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.