Skulle bli största bolaget i Europa

Sveriges största Padelföretag, PDL United överlever. Padeljätten  är räddad från konkurs sedan danska investerare kommit till undsättning. Men det krävdes två emissioner eftersom hotet var så omfattande.  Kravet på bolaget inför januari var 370 nya miljoner för att balansera bolaget.

Padel United har vuxit explosionnsartat under ett par-tre år.Fusioner, företagsköp och ambitionen att bli Europas största padelbolag innebar att intresset inte motsvarade satsningen.  Det fanns inte tillräckligt med spelare, helt enkelt.

Skulle bli Europas största

I takt med allt fler skrikande röda siffror fanns heller inget alternativ. Hallar stängdes i jämn takt för att minska utgifterna.

Ursprungligen tillkom Padel United när bröderna Markus och Richard Hellqvist testade den nya sporten 2018 och inte kunde boka en ny tid. Samma kväll tog de beslutet att starta ett eget bolag – som fyra år senare var störst – av alla i Europa - med ambitionen att bli ännu större.

Exempelvis gick bröderna samman med Jonas Björkman och Måns Zelmerlöv och deras PDL och  blev PDL United.

Då, under 2019, skulle alla spela  paddel, intresse var lavinartat. Nya hallar och nya företag poppade upp överallt.

Inte bara spelare var vakna, nu upptäckt också investerarna att det fanns en chans att tjäna pengar.  

När optmismen flödade  agerade PDL United och köpte världens största padelcenter, Paddel House i Espoo –med 27 inomhusbanor samt tre utomhusbanor – liksom Åbos ledande aktör i form av Padel Park. – 

Men anslutningen var inte beständig. 2022 kom motvinden 0ch uppförsbacken

PDL United, fusionen av Padel United och PDL Group, stod där med hallar i överflöd. I december gick larmet sedan fem dotterbolag gått i konkurs (Motala, Jönköping, Östersund, Linköping och Luleå) och ytterligare hallar hade stängts. Flera var i riskzonen bland de övriga 80-talet anläggningarna.

Kämpar för överlevnad

I dag hämtar PDL United ny luft.Lukas Lindkvist, vd för PDL Uniteds största ägare, investmentbolaget Coelis vd , uttalade sig  för nyhtssajten Breakit: 

-Som investerare är vi inte nöjda med utvecklingen så här långt. Nu har vi hamnat i en situation där bolaget fått ta hand om hel del saker på hemmamarknaden först, för att kunna växa vidare internationellt sedan”

- PDL United kämpar för sin överlevnad och vill därför ta in flera hundra miljoner i nytt kapital.

“Det är klart vi hellre skulle haft en annan tajming och hellre komma in i nuvarande läge, med en turn around-situation och en stor, global marknad att kunna växa i långsiktigt. 

Men ger man sig in i en investering så ska man också ta hand om den hela vägen. Och det gör vi på bästa sätt nu”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.