Skulle bli största bolaget i Europa

Sveriges största Padelföretag, PDL United överlever. Padeljätten  är räddad från konkurs sedan danska investerare kommit till undsättning. Men det krävdes två emissioner eftersom hotet var så omfattande.  Kravet på bolaget inför januari var 370 nya miljoner för att balansera bolaget.

Padel United har vuxit explosionnsartat under ett par-tre år.Fusioner, företagsköp och ambitionen att bli Europas största padelbolag innebar att intresset inte motsvarade satsningen.  Det fanns inte tillräckligt med spelare, helt enkelt.

Skulle bli Europas största

I takt med allt fler skrikande röda siffror fanns heller inget alternativ. Hallar stängdes i jämn takt för att minska utgifterna.

Ursprungligen tillkom Padel United när bröderna Markus och Richard Hellqvist testade den nya sporten 2018 och inte kunde boka en ny tid. Samma kväll tog de beslutet att starta ett eget bolag – som fyra år senare var störst – av alla i Europa - med ambitionen att bli ännu större.

Exempelvis gick bröderna samman med Jonas Björkman och Måns Zelmerlöv och deras PDL och  blev PDL United.

Då, under 2019, skulle alla spela  paddel, intresse var lavinartat. Nya hallar och nya företag poppade upp överallt.

Inte bara spelare var vakna, nu upptäckt också investerarna att det fanns en chans att tjäna pengar.  

När optmismen flödade  agerade PDL United och köpte världens största padelcenter, Paddel House i Espoo –med 27 inomhusbanor samt tre utomhusbanor – liksom Åbos ledande aktör i form av Padel Park. – 

Men anslutningen var inte beständig. 2022 kom motvinden 0ch uppförsbacken

PDL United, fusionen av Padel United och PDL Group, stod där med hallar i överflöd. I december gick larmet sedan fem dotterbolag gått i konkurs (Motala, Jönköping, Östersund, Linköping och Luleå) och ytterligare hallar hade stängts. Flera var i riskzonen bland de övriga 80-talet anläggningarna.

Kämpar för överlevnad

I dag hämtar PDL United ny luft.Lukas Lindkvist, vd för PDL Uniteds största ägare, investmentbolaget Coelis vd , uttalade sig  för nyhtssajten Breakit: 

-Som investerare är vi inte nöjda med utvecklingen så här långt. Nu har vi hamnat i en situation där bolaget fått ta hand om hel del saker på hemmamarknaden först, för att kunna växa vidare internationellt sedan”

- PDL United kämpar för sin överlevnad och vill därför ta in flera hundra miljoner i nytt kapital.

“Det är klart vi hellre skulle haft en annan tajming och hellre komma in i nuvarande läge, med en turn around-situation och en stor, global marknad att kunna växa i långsiktigt. 

Men ger man sig in i en investering så ska man också ta hand om den hela vägen. Och det gör vi på bästa sätt nu”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.