Hockeyklubbar pressas tufft

Ishockeyförbundets licensnämnd får allt fler ärenden på sitt bord. I helgen rapporterade allsvenska Tingsryd ett minusresultat på 4 miljoner kronor.
Licenskravet är tydligt; den 30 april 2024 ska förening kunna redovisa ett eget kapital på minst åtta procent i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

 

För Smålandsposten berättar ordföranden Jan Bernfalk om en mycket ansträngd situation och att licenskravet inte kan uppfyllas. Föreningens största sponsor, Patrik Åkesson, kräver styrelsens avgång – om han ska fortsätta stödja klubben.
-Om de här herrarna envisas med att sitta kvar är mitt intresse lika med noll säger Åkesson vars företag stöttat laget med 2 miljoner kronor de senaste åren.

Förtroendet raserat

-När revisorerna började gå igenom säsongens siffror upptäcktes saker som inte hanterats på rätt sätt. Förtroendet har raserats och styrelsen kan inte sitta kvar, betonar Patrik Åkesson.
Licensprövningen är pågående men senast den 30  juni ska nämnden lämna besked om licenskravet uppfylls, eller beslut om kontrollår,  det vill säga en andra chans..
Till skillnad från Tingsryd, går från SHL nedflyttade IK Oskarshamn, in i kommande säsong med en solid ekonomi. Ja, föreningen är Hockeyallsvenskans mest välmående med 17 miljoner i eget kapital. 
Trots att minusresultat på 3 miljoner säsongen 2023-2024, främst beroende på att det under säsongen köptes in spelare för 5 miljoner, det blev ändå kvalförlust mot HV 71.
För Barometern berättar ordföranden Johan Franzén att föreningen aktiverar hela omställningsstödet från NHL, 6 miljoner kronor, för att bygga laget inför säsongens återtåg till SHL.
Totalt omsatte föreningen 98,2 miljoner, nytt klubbrekord, 
Vid årets licensprövning  krävdes ett eget kapital på minst 7 850 000 kronor, åtta procent av omsättningen.  Under 2024-2025 års säsong budgeterar IKO med halverad omsättning,  Licenskravet stiger då till 10 procent,  men i kronor innebär det ett lägre belopp.

Använder SHL-fallskärmen

-Det är inget egenvärde att ha pengar på banken, det är mot den bakgrunden som vi  återinvesterar SHL-fallskärmen i spelartruppen, säger Johan Franzén.
IKO:s  spelarbudget beräknas landa på 20 miljoner, det är sportchef Oscar  Alsenfeldts belopp för ett lyckat återtåg.
Värt att notera är vidare att grundhyran för kommunägda BeGe Hockeycenter sänks från 2.4 miljoner i SHL till 840 000 kronor i allsvenskan. Vid slutspel vill kommunen ha ytterligare 25 000 kronor per match. 
Ja, ishockey är en kommunal angelägenhet på Smålands ostkust.
Tidningen Barometern har granskat samtliga hockeyallsvenska klubbar, hur stort eget kapital som redovisas. och lagens ekonomiska status.
Flera lag har allvarliga ekonomiska bekymmer och borde ge licensnämnden och svensk ishockey i stort kalla kårar. Här möter vi samma problem som Idrottens Affärer har redovisat från Hockeyettan,
Åtskilligt sticker ut, som att  Södertälje redan har ”flaggat” för att gå in i ett kontrollår. Licensnämndens möjlighet att bevilja dispens, kan endast ske två gånger under en fem års period.
Granskningen visar att AIK i sin budgetprognos för 2024-2025 skriver att verksamheten kommer att drivas med underskott och att föreningen är beroende av lån, donationer och kapitaltillskott av externa givare
Almtuna har gått back 12 miljoner de senaste två åren och  enligt UNT har en enskild person räddat klubben från konkurs. Det egna kapitalet uppgår till 1,4 miljoner kronor, och uppfyller därmed kravet för elitlicens.

Djurgården har 11 miljoner

Hårdsatsande Djurgården, årsmöte 18 juni, har ännu inte presenterat några siffror. Hade 11 miljoner i eget kapital inför den gångna säsongen.  Bokslutet 2023 andades stora framtida sparkrav. I vår har nye sportchefen Niklas Wikegård landat amerikanen Tyler Kelleher, vårens MVP i slutspelet då Brynäs stoppade Djurgården. Det är en  värvning för miljoner och som kommer att pressa DIF::s ekonomi.
Nykomlingen Vimmerby HC har varit under ett kontrollår, den gångna säsongen lämnade en vinst på en halv miljon. Vid årsmöte tidigare i vår uppgavs det egna kapitalet till 655 955 kronor och föreningen klarar licensnämndens prövning.
Från krisande Hockeyettan meddelas att Malmö laget, IK Pantern, accepterar en av två gratisplatser.
Norrländska Kovland har ännu inte lämnat besked. Förbundet tävlingschef Magnus Mårtensson tvingades därför lämna en plats vakant i vid helgens möte med tävlingsnämnden. Han tvingades också att placera Falu IF i den västra gruppen, inför hotet att Falu IF vägrade att komma till spel om laget hamnade i den norra gruppen.
Kjell Nilsson
 
.    

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.