AIK kan vräkas efter miljonstrid

De står en bit från varandra. Solna stad kräver 3 miljoner i uteblivna hyresintäkter. AIK menar att klubben har betalat 9 miljoner kronor för mycket. Nu är risken att AIK Hockey sparkas ut från sin träningsanläggning.

Enligt klubbens hemsida har Solna stad begärt att tingsrätten ska pröva frågan om avhysning baserat på hyreslagens regler. Det skulle innebära att AIK kan bli utslängt från Ritorp i Solna.

Oenighet om miljonbelopp

Det här är en strid som inleddes 2005 när ishallen i Ritorp blev aktuell. Då nådde parterna en överenskommelse som innebar att AIK skulle betala Solna Stads finansieringskostnader för de 17 miljoner som staden satsade på hallen.

AIK menar att klubben har betalat mycket mera. Klubben investerade också 5 miljoner i hallen och anser att man har betalat drygt 9 miljoner mer än vad det stod i avtalet.

När nu Solna Stad vill avhysa AIK från hallen kontrar AIK med en begäran om att Solna Stad måste reglera affären och betala tillbaka pengarna. I sin tur kontrar Solna Stad med hotet om att sparka AIK ur hallen.  

"Vill tvinga oss att betala"

På AIK Ishockeys hemsida säger ordförande Peter Mellqvist:

- Redan idag använder staden olika metoder för att försöka förmå oss att betala. Bland annat spolades uterinken på Ritorp inte upp förra säsongen och så har AIK Ishockey inte fått de 10 timmar per vecka i istid på Solna is som man tidigare fått. Utöver detta har staden lagt byggnationen av den tredje ishallen på Ritorp på is, trots att beslut har fattats i kommunfullmäktige om byggnationen.

- Stadens agerande är mycket märkligt mot bakgrund av den ursprungliga överenskommelsen och lokalpolitikernas uttalanden före valet. Istället för att lösa problemet försöker staden med juridisk argumentation bortse från den ursprungliga överenskommelsen.

Under valet har Solnas lokalpolitiker sagt att AIK:s närvaro är väsentlig och att oenigheten ska lösas i takt med tiden. Men nu har alltså Solna Stad mitt under rättsprocessen begärt att tingsrätten ska pröva stadens begäran om att AIK Ishockey ska avhysas från Ritorp.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.