Fansens märkliga beteende

Ena stunden kan fansen samla in pengar till något ändamål i klubben, nästa stund kan de tända bengaler eller jäklas så att föreningen åker på böter. 6 miljoner har det kostat fotbollens elitklubbar.
Enbart i böter har fansen kostat de svenska elitklubbarna i fotboll 6 miljoner kronor. Dessutom måste klubbarna lägga allt större pengar på säkerhet. IFK Göteborgs tvingas betala 4 miljoner årligen. Foto: TT Nyheter


Det är klart det inte är alla fans som står bakom diverse upptåg, men de är tillräckligt många och framför allt, de förorsakar stor skada i de klubbar de säger sig älska.

Bara under de fyra senaste åren har klubbarna fått böta 6 miljoner kronor.

"Hindrar sin egen klubb"

Det är tidningen GP som har gjort en kartläggning av straffregistret de senaste åren. Hur disciplinnämnden synat det ena efter det andra fallet och sedan utdömt straffavgifter om totalt 6 760 000 kronor.

Pengar som hade kunnat användas till annat. Det torde få även fansen att fundera. Eller som Martin Kurzwelly, klubbdirektör i IFK Göteborg, säger:

- De hindrar snarare utvecklingen för sin klubb.

Hur tänker de innerst inne?

Han begriper inte hur de här människorna egentligen resonerar:

- De som gör de här sakerna kan inte förstå hur mycket de förstör för klubbarna.

Han fullföljer:

- De struntar helt i regelverk och om klubben får böter.

AIK har drabbats hårdast

AIK är den klubb som har fått betala mest av alla. Totalt 1 390 000 kronor.

- Vi lägger ner enorma resurser på vårt säkerhetsarbete. Det är extremt dystert att se hur mycket pengar som försvinner varje år på säkerhet och olika bötesbelopp, säger Thomas Edselius, vd för AIK fotboll, till GP.

Malmö har betalt 915 000 kr och trean Djurgården 905 000 i böter.

Inte nog med straffavgifterna, kraven på ökad säkerhet vid och runt arenorna bara växer. IFK Göteborg har en säkerhetsbevakning som kostar nära 4 miljoner kronor årligen och flera andra klubbar ligger på ungefär samma nivå.

Säkerhet och böter har totalt sett vuxit till skrämmande belopp. Ändå ser man inget slut på oroligheterna.

Bötesligan

Böter på grund av supporterbråk, bengaler och inkastade föremål 2010-2013 räknat i kronor:
AIK 1 390 000
Djurgården 915 000
Malmö 905 000
Hammarby 780 000
Gais 505 000
IFK Göteborg 440 000
Helsingborg 390 000
Syrianska 295 000
Norrköping 245 000
Assyriska 180 000
Elfsborg 165 000
Landskrona 145 000
Örebro 95 000
Örgryte 90 000

Källa: GP och Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Äntligen blir det rejäla tag mot svenskar som inte har vaccinerat sig. Till större evenemang är de inte välkomna.

”De bör stanna hemma”, meddelar Folkhälsomyndigheten och generaldirektör Johan Carlson och är rak i sitt budskap:

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Tillsammans med Svenska Spel gör Svenska Ishockeyförbundet nu en flick- och damsatsning som bland annat innehåller utökat stöd för Damkronorna, riktat stöd till DamEttan, ett juniorslutspel samt en satsning på målvaktstalanger.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Nu skruvar SVT upp hockeybevakningen ytterligare. Den 18 november är det premiär för ett nytt direktsänt program med fullt fokus på SHL, Svenska Hockeyligan.

SHL är en av världens bästa hockeyligor som engagerar hela Sverige, från norr till söder. Här blandas hockey på högsta nivå med stort lokalt intresse, rivaliteter och känslor och allt detta ska vi ta fasta på i vårt nya program, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.