Fansens märkliga beteende

Ena stunden kan fansen samla in pengar till något ändamål i klubben, nästa stund kan de tända bengaler eller jäklas så att föreningen åker på böter. 6 miljoner har det kostat fotbollens elitklubbar.
Enbart i böter har fansen kostat de svenska elitklubbarna i fotboll 6 miljoner kronor. Dessutom måste klubbarna lägga allt större pengar på säkerhet. IFK Göteborgs tvingas betala 4 miljoner årligen. Foto: TT Nyheter
Annons


Det är klart det inte är alla fans som står bakom diverse upptåg, men de är tillräckligt många och framför allt, de förorsakar stor skada i de klubbar de säger sig älska.

Bara under de fyra senaste åren har klubbarna fått böta 6 miljoner kronor.

"Hindrar sin egen klubb"

Det är tidningen GP som har gjort en kartläggning av straffregistret de senaste åren. Hur disciplinnämnden synat det ena efter det andra fallet och sedan utdömt straffavgifter om totalt 6 760 000 kronor.

Pengar som hade kunnat användas till annat. Det torde få även fansen att fundera. Eller som Martin Kurzwelly, klubbdirektör i IFK Göteborg, säger:

- De hindrar snarare utvecklingen för sin klubb.

Hur tänker de innerst inne?

Han begriper inte hur de här människorna egentligen resonerar:

- De som gör de här sakerna kan inte förstå hur mycket de förstör för klubbarna.

Han fullföljer:

- De struntar helt i regelverk och om klubben får böter.

AIK har drabbats hårdast

AIK är den klubb som har fått betala mest av alla. Totalt 1 390 000 kronor.

- Vi lägger ner enorma resurser på vårt säkerhetsarbete. Det är extremt dystert att se hur mycket pengar som försvinner varje år på säkerhet och olika bötesbelopp, säger Thomas Edselius, vd för AIK fotboll, till GP.

Malmö har betalt 915 000 kr och trean Djurgården 905 000 i böter.

Inte nog med straffavgifterna, kraven på ökad säkerhet vid och runt arenorna bara växer. IFK Göteborg har en säkerhetsbevakning som kostar nära 4 miljoner kronor årligen och flera andra klubbar ligger på ungefär samma nivå.

Säkerhet och böter har totalt sett vuxit till skrämmande belopp. Ändå ser man inget slut på oroligheterna.

Bötesligan

Böter på grund av supporterbråk, bengaler och inkastade föremål 2010-2013 räknat i kronor:
AIK 1 390 000
Djurgården 915 000
Malmö 905 000
Hammarby 780 000
Gais 505 000
IFK Göteborg 440 000
Helsingborg 390 000
Syrianska 295 000
Norrköping 245 000
Assyriska 180 000
Elfsborg 165 000
Landskrona 145 000
Örebro 95 000
Örgryte 90 000

Källa: GP och Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.