Friends behåller ändå naturgräset

Åtta gånger har man tvingats att skifta gräsmattan. Kostnaderna uppgår till dryga 15 miljoner. Men Friends Arena behåller ändå naturgräs, då man äntligen tror att man har hittat en lösning.
AIK och landslaget får fortsätta att spela på gräs trots att arenans ansvariga har jätteproblem med gräset som inte vill växa ordentligt. Foto: TT Nyheter


Friends Arena möter AIK och släpper helt enkelt frågan.

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu, avslöjar AIK:s vd Thomas Edselius för FD.

Känslig fråga för AIK

Redan i somras avslöjade FotbollDirekt Friends planer på att göra som Tele2. Nationalarenans ledning övervägde konstgräs och så sent som i förra veckan stod det klart att frågan nu på allvar undersöks.

Till stor uppmärksamhet direkt. En känslig fråga för ett AIK som gjorde sitt val av Friends till stor del utifrån viljan att spela på naturgräs.

Nu har AIK nyligen träffat arenarepresentanter och snabbt har det stått klart, att även om Friends skulle vilja, så går det inte att köra över AIK i denna fråga.

Kostnadsskäl, men...

- Nej, det står i vårt hyreskontrakt att vi är garanterade konstgräs så ja vi har rätten på vår sida, säger Thomas Edselius i dag till FotbollDirekt.se.

Är ”konstgräsfaran” över för er nu?

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu.

- Vi har så klart lyssnat på deras argument och varför konstgräs utretts… vi förstår ju att det finns kostnadsskäl bakom när man inte fått ordning på gräset och bytt det, åtta gånger är det väl?, under det här första året.

FInns inga alternativ för AIK

- Det är klart att vi förstår problemen och vi ser ju hur de satsat resurser och tagit hit experter från Wembley i England och haft experter i övrigt som mätt syrehalt i gräset, utan att problemen lösts. Så man har verkligen satsat stora resurser i det här. Det måste man ha respekt för.

Men för AIK finns inget alternativ i frågan om underlag, inte minst genom att gällande kontrakt med nationalarenan är vattentätt.

Byts det riktiga gräset mot plast så är det liktydigt med ett kontraktsbrott. Men för AIK är även frågan ytterst känslig inåt också mot supportrar och hela klubben – därför att valet av Friends byggde på många vis just på möjligheten till naturgräs.

- Så är det. Vi hade ju till och med ett medlemsmöte. Den här frågan har hela tiden varit oerhört viktig för alla inblandade från AIK:s sida. Just den här frågan har varit så central i hela processen.

Ola Gustafsson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.