Friends behåller ändå naturgräset

Åtta gånger har man tvingats att skifta gräsmattan. Kostnaderna uppgår till dryga 15 miljoner. Men Friends Arena behåller ändå naturgräs, då man äntligen tror att man har hittat en lösning.
AIK och landslaget får fortsätta att spela på gräs trots att arenans ansvariga har jätteproblem med gräset som inte vill växa ordentligt. Foto: TT Nyheter


Friends Arena möter AIK och släpper helt enkelt frågan.

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu, avslöjar AIK:s vd Thomas Edselius för FD.

Känslig fråga för AIK

Redan i somras avslöjade FotbollDirekt Friends planer på att göra som Tele2. Nationalarenans ledning övervägde konstgräs och så sent som i förra veckan stod det klart att frågan nu på allvar undersöks.

Till stor uppmärksamhet direkt. En känslig fråga för ett AIK som gjorde sitt val av Friends till stor del utifrån viljan att spela på naturgräs.

Nu har AIK nyligen träffat arenarepresentanter och snabbt har det stått klart, att även om Friends skulle vilja, så går det inte att köra över AIK i denna fråga.

Kostnadsskäl, men...

- Nej, det står i vårt hyreskontrakt att vi är garanterade konstgräs så ja vi har rätten på vår sida, säger Thomas Edselius i dag till FotbollDirekt.se.

Är ”konstgräsfaran” över för er nu?

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu.

- Vi har så klart lyssnat på deras argument och varför konstgräs utretts… vi förstår ju att det finns kostnadsskäl bakom när man inte fått ordning på gräset och bytt det, åtta gånger är det väl?, under det här första året.

FInns inga alternativ för AIK

- Det är klart att vi förstår problemen och vi ser ju hur de satsat resurser och tagit hit experter från Wembley i England och haft experter i övrigt som mätt syrehalt i gräset, utan att problemen lösts. Så man har verkligen satsat stora resurser i det här. Det måste man ha respekt för.

Men för AIK finns inget alternativ i frågan om underlag, inte minst genom att gällande kontrakt med nationalarenan är vattentätt.

Byts det riktiga gräset mot plast så är det liktydigt med ett kontraktsbrott. Men för AIK är även frågan ytterst känslig inåt också mot supportrar och hela klubben – därför att valet av Friends byggde på många vis just på möjligheten till naturgräs.

- Så är det. Vi hade ju till och med ett medlemsmöte. Den här frågan har hela tiden varit oerhört viktig för alla inblandade från AIK:s sida. Just den här frågan har varit så central i hela processen.

Ola Gustafsson

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.