Friends behåller ändå naturgräset

Åtta gånger har man tvingats att skifta gräsmattan. Kostnaderna uppgår till dryga 15 miljoner. Men Friends Arena behåller ändå naturgräs, då man äntligen tror att man har hittat en lösning.
AIK och landslaget får fortsätta att spela på gräs trots att arenans ansvariga har jätteproblem med gräset som inte vill växa ordentligt. Foto: TT Nyheter


Friends Arena möter AIK och släpper helt enkelt frågan.

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu, avslöjar AIK:s vd Thomas Edselius för FD.

Känslig fråga för AIK

Redan i somras avslöjade FotbollDirekt Friends planer på att göra som Tele2. Nationalarenans ledning övervägde konstgräs och så sent som i förra veckan stod det klart att frågan nu på allvar undersöks.

Till stor uppmärksamhet direkt. En känslig fråga för ett AIK som gjorde sitt val av Friends till stor del utifrån viljan att spela på naturgräs.

Nu har AIK nyligen träffat arenarepresentanter och snabbt har det stått klart, att även om Friends skulle vilja, så går det inte att köra över AIK i denna fråga.

Kostnadsskäl, men...

- Nej, det står i vårt hyreskontrakt att vi är garanterade konstgräs så ja vi har rätten på vår sida, säger Thomas Edselius i dag till FotbollDirekt.se.

Är ”konstgräsfaran” över för er nu?

- Vi känner ingen oro längre för att det blir konstgräs på Friends. Nej, jag tror att arenan släpper den här frågan nu.

- Vi har så klart lyssnat på deras argument och varför konstgräs utretts… vi förstår ju att det finns kostnadsskäl bakom när man inte fått ordning på gräset och bytt det, åtta gånger är det väl?, under det här första året.

FInns inga alternativ för AIK

- Det är klart att vi förstår problemen och vi ser ju hur de satsat resurser och tagit hit experter från Wembley i England och haft experter i övrigt som mätt syrehalt i gräset, utan att problemen lösts. Så man har verkligen satsat stora resurser i det här. Det måste man ha respekt för.

Men för AIK finns inget alternativ i frågan om underlag, inte minst genom att gällande kontrakt med nationalarenan är vattentätt.

Byts det riktiga gräset mot plast så är det liktydigt med ett kontraktsbrott. Men för AIK är även frågan ytterst känslig inåt också mot supportrar och hela klubben – därför att valet av Friends byggde på många vis just på möjligheten till naturgräs.

- Så är det. Vi hade ju till och med ett medlemsmöte. Den här frågan har hela tiden varit oerhört viktig för alla inblandade från AIK:s sida. Just den här frågan har varit så central i hela processen.

Ola Gustafsson

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen