När kapitalet möter ideell kraft

På morgonen kunde ingen ana vad som doldes under det decimetertjocka snötäcket. Några timmar senare låg den där, grön och inbjudande, ungdomarnas efterlängtade och uppvärmda fotbollsplan och beviset på vad ett ideellt engagemang och kapital kan åstadkomma gemensamt.
Kristoffer Lundegren, Johan Englund och Jonas Persson hörde till den grupp av pappor som började diskussionen om att bygga en konstgräsplan i egen regi.

 

IFK Stocksund gjorde vad många andra föreningar vill och drömmer om, de fann en lösning på hur ungdomar formligen köade för att få träna och spela, med tillägget att slippa otjänliga fotbollsplaner.

Planerade konstgräs och hall

Vid Danderyds gymnasium och vad som tidigare rymde en mindre grusplan finns nu en fullstor, uppvärmd konstgräsplan, 105x65 meter, godkänd säkerhetszon om tre meter och med elljus.

Skapad på egentligen nolltid och beviset är bokningskalendern – här ska det spelas bara till och med mars 70 träningsmatcher, såväl 7-manna, 9-manna och 11-manna, och denna helg startar Vinterserien i tre ålderskullar med över 100 7-mannamatcher under februari och mars.

Ungdomslagen står i kö och det är inte bara IFK Stocksund som gynnas utan även andra närliggande klubbar. Det ingår i uppgörelsen med kommunen som upplät marken och bidrog med en mindre summa till förverkligandet.

Och egentligen ingick en hall över planen i de ursprungliga planerna.

Från 14 till 420 ungdomar

Allt har sin begynnelse i något som gäller många storstäder. En brist på planer och i sin tur det motbjudande att spela på grus i stället för gräs.

IFK Stocksund har en något blygsam historia, men har vuxit i stadig takt. Föreningen tillkom för att kunna erbjuda träning i akademiform i närområdet för Danderydsungdomar.

Som det ursprungliga 7-årslaget där grabbarna en gång nöjde sig med två träningar och en match i veckan, men i takt med förkovran och vilja att träna mera behövdes mera utrymme. Det uppstod en allt större risk att de skulle flytta till en annan förening eller tappa lusten.

Under de här sju åren har 14 fotbollsungdomar blivit till 420 aktiva. Så stavas trängsel.

Pappor agerade

Bland föräldrarna var det en grupp pappor som insåg att något handgripligt måste ske.

Johan Englund, Jonas Persson och Kristoffer Lundegren tillhörde dem som började diskutera alternativa lösningar.

- Att vi är föräldrar har ju givetvis betydelse. Våra grabbar älskar fotboll och det är ju självklart att vi är angelägna om deras fritid och att vi vill försöka bidra till att de får så bra villkor som möjligt, berättar Kristoffer Lundgren, ordförande i klubben.

Kommunen var positiv till att hitta en lösning. Markområdet vid Danderyds gymnasium var tänkbart för en plan,  men att bidra till finansiering  annat än till belysning var inte möjligt.

Egen lösning och eget bolag

Via den så kallade Danderydsmodellen kunde kommunen också gå i borgen för ett banklån, men det räckte inte. Idrottsinfrastruktur i Danderyd AB bildades och sex privatpersoner ställde upp med 2 miljoner kronor för att kapitalisera detta ”finansbolag” och gjorde det möjligt att få ett lån om 2 miljoner kronor.

Därmed kunde IFK Stocksunds arenaprojekt bli genomförbart.

- Det förstår ju alla, vår tacksamhet i klubben, och för den delen, våra grannklubbar är ju hur stor som helst. Utan det stödet från de här personerna hade inte det här varit möjligt, påpekar Johan Englund, också styrelsemedlem.

Han påtog sig att vara projektledare och har lagt ned oerhört mycket tid och engagemang.

Sex personer skänkte 2 miljoner

Bakom finansieringen står sex personer som vill vara anonyma. 

- Alla är besjälade och tycker att det är kul att bidra när planen betyder så mycket för så många ungdomar.

- Fem av dem har en son eller dotter som spelar fotboll i kommunen medan den sjätte personen känner en glädje i att medverka till att hjälpa ungdomarna, säger Johan Englund.

Hela processen, från de första diskussionerna till förverkligandet, gick rekordsnabbt. I september bildades aktiebolaget och i november låg planen klar, med matta och uppvärmingssystem. Då hade också RF och Idrottslyftet bidragit med 1 miljon kronor.

Kan inte räkna med kommunen

Danderyds Arena skapades via samverkan mellan flera parter.

- Vi kan inte längre förvänta oss av det offentliga att idrotten ska få resurser i den storlek eller i den stund det behövs. Vi blev tvungna att lösa det på egen hand och i samarbete, berättar Johan Englund.

Dagligen sitter han på Industrifonden och har erfarenhet av bl a finansiering av tillväxtbolag och upphandlingar av skiftande karaktär. 

Englund redogör exakt för hur alternativa lösningar för själva konstgräset, underlaget, uppvärmningen och hela anläggningsarbetet fortlöpt inklusive tillstånd från olika parter.

Klart på fem veckor

Nu finns ett konstgräs av en helt ny typ med strån av olika längd med olika egenskaper och ett mycket naturligt utseende. En liknande matta finns på Behrns Arena i Örebro och Parken i Norrköping och IFK Stocksund har valt den allra bästa kvalitén.

Via referensen från andra projekt, bl a värmesystem i Norge, och i samråd med leverantörerna kom man fram till uppbyggnaden av planen med ett väldränerat underlag av stenmjöl, sviktpad för att undvika en hård och stum matta och ett värmesystem med IR-värme som drivs energisnålt. Bara den konstruktionen tilldrar sig stort intresse.

På fem veckor var allt på sin plats och när väl belysningen också var klar kunde invigningen hållas.

Hall via crowdfunding

Nu är fas 1 avklarad och klubben med Infrastruktur i Danderyd AB gör nu ett omtag för fas 2. Det är alltså uppförandet av en hall över planen för att fullborda längtan av en komplett anläggning utan påverkan av väder och vind.  Det är ett samma typ av tält som Djurgården sätter upp på Hjorthagen på vintrarna och sedan tar ner till våren.

- Vi har lanserat en crowdfunding-sajt där både enskilda och familjer kan bidra med ett belopp som de själva väljer. Vi har runt 800 engagerade föräldrar och alla har ett intresse i verksamheten, berättar Johan Englund.

- I klubben har vi förmånen av att många föräldrar har en hög yrkeskunskap och många är vana vid att jobba i projekt. När då styrelsen har många entreprenörer gav sig lösningarna i takt med idéerna, förklarar Kristoffer Lundgren.

Thomas Ejderhov

Under några få veckor blev sjumannaplanen med grus förvandlad till en fullstor konstgräsplan med måtten 105 x 65 meter och belysning. IFK Stocksund gjorde det mesta i egen regi.

Christer Bertling (inte verifierad)

sön, 2015-02-08 10:51

1. ER NYA KONSTGRÄSFOTBOLLSPLAN.

Det är mycket glädjande att få läsa föräldrars betydelse, kunskap, kontakter och engagemang för en liten förening och det resultat det påvisar. Bara att gratulera breddindrotten och dess alla ungdomar. Mycket bra att kunna få tag på sponsorer som har barn i föreningen samt övrigt intresserade förutom kommun, RF m fl. Den föreningen jag representerar Solberga BK har mest fått jobba i motvind, vi har väntat på våran plan i över 10 år så det är olika fart på beslutsprocesserna i Stocksund och Stockholm. Finns även artikel i idrottens affärer om vårt kämpande. Stort GRATTIS IFK Stocksund. Kanske några av våra ungdomslag kan få komma på besök. Christer Bertling
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.