Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Anders Borg har inte förstått vitsen med Ryder Cup

Nyheten kom idag men var på intet sätt oväntad. Det har länge varit klart att Sverige saknar förmåga att slåss om de stora eventen.

Det är faktiskt så enkelt att det är en enda mans fel. Han heter Anders E Borg. Det är så många departement inblandade att det är på finansen som beslutet skulle ha tagits och där har man inte fattat något beslut och inte velat fatta något beslut.

Inte ens behövt betala ut något

Lite trist att en i min bok så utmärkt finansminister inte förstått att ett RC till Sverige hade varit vinster för staten. Vinster som nu aldrig uppstår.

Anders Borg har i uttalanden agerat som om han tror det är negativt för statsfinanserna och han har självfallet rätt när det gäller fotbollens idé om att investera 3 miljarder i arenor som det saknas användningsområden för efter ett EM men ett Ryder Cup till Sverige hade varit mycket lönsamt för staten, regionen, näringslivet och golfen.

Staten hade dessutom med stor sannolikhet inte behövt lägga ut en enda krona, bara garantera ca 300 miljoner och sedan stå där och håva in momspengarna, turistpengarna och intäkter från alla andra punktskatter, alkoholskatterna inte att förakta.

Sju år av internationell marknadsföring

Sverige hade fått sju år på att marknadsföra sig som RC-land, golfen i Sverige hade kunnat tjäna miljarder till Anders E Borg på utländska golfares besök i Ryder Cup landet Sverige och klubbarna hade fått möjligheten att tjäna någon miljon var. Så fungerar det här med stor andel direkta skatter för upplevelseindustrin där staten tar moms och skatter på all konsumtion från turisten men den som är skälet till resan bara får sin del exklusive moms.

Den stora fördelen med RC (jämfört med fotbolls-EM, fotbolls-VM, OS och liknande) är att inga investeringar i infrastruktur hade behövts. Dessa har redan Björn Örås burit på egen hand. Resten finns i Stockholm, någon liten vägsnutt mellan Bro och banan undantagen.

Det jag bara inte förstår är varför regeringen agerar på det här sättet. Det är inte bra för statsfinanserna, det är inte bra för Sverigebilden och det är inte så att inte alliansen har en och annan väljare bland golfarna att förlora ett valår.

Golfen levererar 4 miljarder årligen

Nu är Ryder Cup inte så livsviktigt att jag personligen skulle få för mig att rösta på Ohly men jag är mer än besviken på en regering som hade möjligheten att med mycket låg risk göra något för den golfindustri som varje år levererar ca 4 miljarder i skatter till Anders E Borg och hade kunnat öka detta med 5 till tio procent om året i åtta år om vi hade fått Ryder Cup.

Anders E Borg har agerat på ett sätt som varit naturlig om han hade varit sosse av den gamla stammen och såg golfen som en sysselsättning för överklassen. Då hade jantelag och klasshat kunna vara en förklaring, nu känns den förklaringen lite konstrad.

Vore jag inblandad i strategierna för den rödgröna röran, nu när storstadsmedelklassen attraheras så mycket av miljöpartiet skulle jag ställa ut vallöftet här och nu och marknadsföra det i Svensk Golf.

Ett enkelt sätt att vinna över en del golfare och mer behövs inte för att vi skall få en annan regering. Allt för att Anders E Borg föredrar överklass-sporten jakt, inte tycker om folksporter som golf och inte har förstått att golfen är en idrott som genererar miljarder i skatteintäkter medan jakten kostar samhället pengar.

Dan Persson

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2010-03-31 09:19

1. Dessutom blir kostnaden för

Dessutom blir kostnaden för poliser en piss i Mississippi om man jämför med fotboll och ishockey

Pelle (inte verifierad)

fre, 2010-04-02 14:42

2. Fullkomligt sinnessjukt

Fullkomligt sinnessjukt beslut. Sverige kommer att förbli en lilleputtnation avseende stora event. Vi har kapacitet för detta och inkommande golfturism skulle öka markant kommande 10 åren om vi biddade och fick RC. Det är denna j-a föreningsmentalitet som måste bort, affärstänk saknas helt. Dessutom är nog beslutsfattarna i detta fall alltför inkompetenta i sak för att förstå vad ett RC skulle innebära i omsättning genererat på besökare före, under och efter eventet. Nää mår lite illa just nu...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.