Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Spritt ägande, ett nytt sätt bedriva elitidrott!

AIK säljare snart ut spelarna som en s.k. SUV, Structured investment vehicle” som det så vackert hette när man paketerade sub-prime lån i USA. Det är trots jämförelsen ingen dum idé vare sig av AIK eller dem som köper andelar i spelarportföljen.

Med bolagiseringen helt annorlunda

Det som är dumt är skälet till att man gör det på det här viset. År 2010 får man inte bedriva elitidrott i bolag som inte ägs till minst 51 procent av en ideell förening. Då går det inte ta in pengar i bolaget AIK Fotboll AB och då får man hitta på andra fiffiga lösningar.

Inom två år kommer det enligt alla tecken i skyn bli tillåtet att för bolag att vara medlemmar i specialidrottsförbund anslutna till RF.

Skälet är att elitidrotten, särskilt inom arenaområdet idag inte kan drivas utan en bakomliggande balansräkning och det går inte bygga balansräkning i ideella föreningar på annat sätt än att sälja spelare, dvs försämra sin egen kvalitet.

Ett sätt att utestänga huliganer

I ett läge när Allsvenskan skall hantera publikkrisen och kvalitetsproblemen genom att minska lönekostnader, dvs sänka kvaliteten ett snäpp till (om inte problemen i Europa gör att spelarna får betala) så är det hög tid att vi får en finansieringsmodell till.

Bolagsägda fotbolls- och ishockeyklubbar är också ett bra sätt att stänga ute huliganer från att ta över föreningar. Något som kan göras alldeles för enkelt i dagens situation. Idrottsledare som inte läst boken ”Va för djävla pack är ni?” ombeds göra det omgående för att få bevisat att packet skall ut, packet är olönsamt.

Bolagsägda elitklubbar innebär en fin och tydlig uppdelning mellan det som är upplevelseindustri med högavlönade och bortskämda artister och det ideella som handlar om att forma och utveckla ungdomar till både aktiva idrottare och goda medborgare, en verksamhet som sker bäst i föreningsform.

Enda sättet inför en bortskämd publik

Bolagsägda elitklubbar skapar helt nya möjligheter till finansiering genom emissioner, noteringar, nyemissioner, belåning med mera. Med föreningsdemokratin blir alla sådana investeringar osäkra eftersom demokratiska organisationer definitionsmässigt inte är rationella.

Om vi i Sverige skall kunna vara med och leverera utifrån dagens krav på upplevelser från en alltmer bortskämd publik som kräver mer för att lägga sin tid och sina pengar krävs det extremt professionella aktörer och finansiella muskler.

Då är den ideella föreningen ungefär lika klokt som ställa upp i Monaco GP med en Massey Fergusson.

Dan Persson

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 14:10

1. Har du hört talas om

Har du hört talas om Verkningsgrad? Det som är intressant är slutprodukten om den blir bra av att nån har vräkt in massor av pengar eller om den uppkommer från ideella krafter är skit samma i sluttabellen. Men lag som AIK borde uteslutas från Allsvenskan på grund av att de förstör enormt mycket pengar på ren skit. Med en sådan usel verkningsgrad är det väl i första hand sättet som ekonomiska resurser handahas som ska kritiseras och inte att de ska ha ännu mer pengar från nån jävla bolagisering. Bolagisering är döden för svensk idrott. Finns det inga supportrar kvar finns ingen idrott. Och man kan ju inte var supporter om man inte äger föreningen = medlemsskap. Du är nog unjefär lika klok som en pingisboll.

Anonymous 2 (inte verifierad)

lör, 2010-12-18 00:28

2. Det är inte alls förbjudet

Det är inte alls förbjudet att bedriva elitidrott i bolagsform. Det som är förbjudet är att göra det inom ramen för den DEMOKRATISKA organisationen RFs verksamhet. Om det nu vore så bra att bedriva elitidrott som företagsverksamhet, varför inte bilda en egen liga med nya lag/företag. Nej, det skulle inte funka det begriper vem som helst. Det kapitalisterna vill är att göra profit på oss som älskar fotboll. Jag börjar bli jäkligt less på dessa nyliberala krönikörer som aldrig skriver vad det egentligen handlar om, högerpolitik, utan istället vilseleder läsaren genom att låtsas att de vill höja nivån på fotbollen.

Anonymous (inte verifierad)

mån, 2010-12-20 14:39

3. Vart skall pengarna komma

Vart skall pengarna komma ifrån? Att privatisera elitfotbollen är att strukturera om organisationen vilket per automatik inte innebär influx av kapital. Sen skulle jag vilja se en ekonomiskt netto uträkning av vad en privatisering av fotbollen skulle innebära för klubbarna. Det är inte bara presumtiva nyinvesteringar vi pratar om utan också nya och definitiva utgiftsposter, t.ex polisbevakning av matcherna. Det har med andra ord inte gjorts en konsekvensanalys, alls! Och att skriva "demokratiska organisationer definitionsmässigt inte är rationella." gör mig skräckslagen! Vem är du? Vad står du för?

Anonymous (inte verifierad)

mån, 2010-12-20 14:43

4. Att tro att en utförsäljning

Att tro att en utförsäljning av elitidrotten skulle lösa huliganismen är naivt och rent okunnigt. Forskning visar att det finns ett sammanhang mellan huliganism och ägandestrukturerna hos klubbarna, men hör och häpna i fullständigt motsatt riktning som pekas ut i denna artikel. Medlemsägda föreningar med en fungerande föreningsdemokrati är betydligt bättre och mer lämpade att hantera fotbollsrelaterat våld, både kortsiktigt och förebyggande långsiktigt.

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2011-01-05 14:04

5. Jösses vilket cheapshot att

Jösses vilket cheapshot att dra in huliganer i det hela. Nämn gärna ett tillfälle, någonsin - någonstans, där huliganer har gått in och tagit över verksamheten i en klubb den föreningsdemokratiska vägen. "Demokratiska organisationer är per definition inte rationella" - Det är ett vågat påstående. Funderar en sekund på om du inte borde starta ett parti och ställa upp i nästa riksdagsval med den devisen, men är för tillfället mer intresserad av hur du ställer dig till exempelvis Robert A. Dahls slutsatser om att sannolikheten för att rätt beslut* tas ökar med antalet beslutsfattare involverade i beslutet och när de fattas med enkel majoritet? Är det inte rimligt att anta att "kunderna" blir nöjdare med produkten, och därmed villigare att betala för den, om de själva får vara med att utforma den efter eget tycke och smak? * = Med "rätt beslut" menas ett beslut som maximerar "lyckan" hos så många påverkade av beslutet som möjligt.

Dan Persson

ons, 2011-01-05 14:11

6. Viktor, Du får ett längre

Viktor, Du får ett längre svar utifrån mailet vi fick från SFSU publicerat med kommentar om någon dag.

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2011-01-05 14:43

7. Ok Dan, det tackar vi för.

Ok Dan, det tackar vi för.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-01-13 20:55

8. Och vad hindrar företag från

Och vad hindrar företag från att bli huvudsponsor för ett lag inom allsvenskan och vräka in pengar? Ingenting... bara för 51% regeln kommer det inte innebära att det kommer växa pengar på träd och sponsorer kommer vräka in massa pengar. Herregud, tänk lite människa. Dessutom, vilken publikkris pratar du om? Allsvenskan ligger på 7e plats i publikligan, medans den sportsliga presationen så ligger Allsvenskan rankad 27. Så det är knappast sportsliga prestationer som lockar publiken till arenor i Sverige, det är passion, kärlek och stolthet ifrån äkta supportrar. Stämningen i storstäderna bidrar oerhört mycket till publikströmningen. Huliganer får gärna kastas ut och därmed illa kvickt. Men hur mycket huligan-incidenter var det på läktaren anno 2010? Inte en enda vad jag kan minnas.

Garpe (inte verifierad)

sön, 2011-02-06 20:27

9. Det finns ingenting som tyder

Det finns ingenting som tyder på att det skulle bli lättare med nyemissioner. Vi kan ta Hammarby som exempel där Anschütz sitter på en betydande ägarandel. När föreningen ville göra e nyemission så sa Anschütz nej med hänvisning till att deras aktiekapital i så fall skulle urholkas. I AIK finns det ingen utländsk tung ägare och där har det aldrig varit ett problem med nyemissioner när det krisade i klubben. Därmed är snarare så att ett slopande av 51-% regeln enbart skulle ge ett tillfälligt tillskott samtidigt som intresset från fotbollen i klubben skulle inriktas mer på vinstintressen än på sportsliga resultat. Vi har t ex Glazer och Manchester United som exempel på detta. Man har tjänat bra pengar men dessa har gått till ägarna istället för investeringar inom klubben. Dessutom har supporterskapet i England minskats och deras inflytande helt försvunnit. Supporterskapet ligger istället i Asien och så vill inte vi ha det i Sverige. Engelska supportrar avundas den svenska och TYSKA 51%-regeln för att supportrarna fortfarande har inflytande i sin klubb. Tyska klubbars ekonom är de bästa i europa trots att de har 51%-regeln så det finns ingenting som talar för en fördel med slopandet av denna. Dessutom har man i Tyskland riktigt bra stämning och låga biljettpriser så problem med ekonomi ligger inte alls här som artikelförfattaren vill göra gällande. Kanske dags att titta på hur man gör i Tyskland istället?

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.