Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Allsvenskan borde ha varit på kurs"

Vi var på Stockholm Ice med 8 000 andra i lördags. Saknade vd-ar och klubbchefer från de Allsvenska lagen i Globen. De hade kunnat lära sig mycket.

Först och främst så var det kvalitet. Det kryllade av OS-, VM- och EM-medaljörer. Fakta är att de flesta av dem som uppträdde har mer idrottsliga framgångar än alla allsvenskans spelare tillsammans.

Temperaturen var behaglig, vare sig för varmt eller för kallt för kavaj. Ljud och ljus är i världsklass och skapar en upplevelse som vida överstiger vrålen från de infantila klackarna som är så socialt handikappade att de älskar ett fotbollslag.

Det går självfallet inte att ha regi på en fotbollsmatch på samma sätt som en konståkningsuppvisning men det var så uppenbart att musik, tempot, ljuset tillsammans skapade ståpäls och känsla ljusår ifrån en klack som skriker rasistiska ramsor eller hatar andra lag.

En engagerad och kunnig publik som applåderade och lät när prestationerna så förtjänade. Inga huliganer så långt ögat nådde.

Stjärnorna är extremt vältränade ”jag hade kunna mörda för den kroppen” som min sambo” kommenterade Tatiana Volosozhar. Inget gnäll över fysträningen där inte.

Barerna och restaurangerna var öppna långt innan showen började och välfyllda under den halvtimmeslånga pausen som gjorde att man fick gott om tid för det sociala vimlandet.

Gott om barn bland publiken och det är klart, finns ingen förälder som behöver vara rädd för att 12-åringen tycker klacken är häftig eller behöver känna rädsla för bråk runt arenan.

Allsvenskan behöver en bredare publik än klackarna och hard core-fansen för att vara lönsam och då måste produkten vara bra nog för att nå den publiken.

Hade det räckt med klacken som lever sitt eget liv för gemenskapen och kärleken till laget så hade lönesumman för spelarna enkelt kunna halverats.

Alternativet att attrahera nya hard core fans finns inte. I synnerhet inte i ett sekulärt samhälle där fler och fler tar avstånd från sektliknande fundamentalism.

Vi andra har alltid flera alternativ till att gå på fotbollsmatchen och skall den attrahera så krävs det väsentligt mer än vad man nu levererar.

Stockholm Ice körde sitt andra år. Det är ett koncept som tagit flera steg framåt och de lyckas till fullo med att få alla som är där att vilja gå igen nästa år. Det är mer än man kan säga om allsvenskan.

Dan Persson

Göran (inte verifierad)

mån, 2011-04-04 20:55

1. Har slutat gå på fotboll och

Har slutat gå på fotboll och hockey i Sverige pga huliganbråk, så är det. Men att gå på konståkningsuppvisning e inget alternativ och om du har OS-, VM- och EM-medaljörer och ändå har 5850 tomma stolar då är det nog fler än mig som hellre gör något annat. Tävlingsnerven saknas....

Kristof (inte verifierad)

tis, 2011-04-05 08:14

2. Jag tror någ både allsvenskan

Jag tror någ både allsvenskan och Stockholm Ice borde gå på kurs. Som sagt, 5850 tomma stolar är inget annat än ett misslyckande. Den kollektiva analysen gjord av Sthlms konsumenter sade att derbyt var mer attraktivt. Ja, det kommer till och med vara mer konsumenter på Superettan premiären måndagen 18/4

Jacob (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 08:31

3. Går inte att jämföra fotboll

Går inte att jämföra fotboll på en nivå där matchen besöks av stora publik och supporterskaror med en konståkningsuppvisning! Sjävfallet tar jag avsteg från all form av huliganism och bråk, men utan sina supportrar så dör själen och på sikt intresset för de stora arenaidrotterna. Om man tar den fotbollsliga med största publiksnittet i Europa, Bundesliga i Tyskland så har man istället låtit de gigantiska supportergrupperna få vara med att se över arrangemangen. Trots stora skaror "ståplatspublik" har matcherna ofta en härligt trevlig inramning som passar alla, även "slipsnissarna". Man får inte glömma att det är många som går och ser en elitmatch, just för inramningen, för sången och färgerna. Ett besök till den arena med högst snitt i Europa rekommenderas. DVS Dortmund, alltid 77 000 och alltid 25000 på sin berömda ståplatsläktare. Utan den försvinner varumärket!

Hugo (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 10:04

4. Vad exakt skulle de

Vad exakt skulle de allsvenska klubbarna lärt sig? Hur man misslyckas med att fylla Globen? Hur man försöker göra ett arrangemang som redan från början är sjukt trist ännu värre med massa trams? Ne Dan, kom in i matchen och besök en fotbollsarena innan du uttalar dig. Vem vet, du kanske t.o.m. får "mingla" med lite hederligt folk för en gångs skull.

Rickard (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 11:07

5. "Han arbetar med kommersiell

"Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror..." Uppenbarligen har han inte insikt nog att förstå skillnaden mellan årliga event och fotboll där klubbarna måste dra publik minst 13 gånger per år. Han lyckas få med både att publiken är mer engagerad och kunnig än en fotbollspublik men även att läktarna är fullproppade med barn. Låter paradoxalt och härligt! Med den erfarenhet och kompetens som Dan besitter hoppas jag att han håller sig långt borta från fotbollen så länge som möjligt. Sådana som han är ett direkt hot mot allt vad sport heter.

Paul Ince (inte verifierad)

fre, 2011-04-08 10:37

6. Kunde inte sagt det bättre

Kunde inte sagt det bättre själv. Blir inte många fler uppdrag och åt den här nissen..

Joker (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 13:01

7. Men Dan, din söta medelålders

Men Dan, din söta medelålders lilla gubbe. Vad ängsligt du försöker framhäva dig själv som någon slags idrottskulturell elit. Hur du misslyckas. Håll dig du till din Disney on ice, och håll dig långt jävla bort från fotboll och ishockey, så blir vi nog alla nöjda och glada.

Anders (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 13:58

8. Tack Dan - nu vet jag att jag

Tack Dan - nu vet jag att jag aldrig mer behöver läsa något på den här siten igen. Du måste ha gjort årets prestation på anställningsintervjun då beskrivningen av din kompetens inte stämmer överens med blogginlägget. Tror du det är den bländande fotbollen som spelas i allsvenskan som drar publik, eller kan det rent av vara passionen och engagemanget som gör att folk kommer.

hej (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:07

9. DIF - AIK, hockey, vintern

DIF - AIK, hockey, vintern 2010-2011, publik: ~65000 Stockholm Ice, skridskor, vintern 2011-2011, publik ~8000 Lägg till 29000 på ytterligare ett derby häromdagen så inser du nog att du lite fel ute här och vem som borde gå på kurs hos vem.

Fanatiker (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:08

10. Men att din fru utryckligen

Men att din fru utryckligen "vill döda" för den smala tränade kroppen sätter inte spår i barnens huvud så att dom sedan tvingar sig själv att äta ett salladsblad om dagen för att trådsmala vandra längs gatan i hopp om att någon ska lägga märke till dom? Nyanserad krönika. Verkligen.

Robin (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:13

11. Dan.. Sluta noppa ögonbrynen

Dan.. Sluta noppa ögonbrynen och sluta jämför DISNEY ON ICE med allsvenskan. Varför gör du det ens? Varför var du inte med på matchen? Är det för mycket drag för dig?

Albert (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:16

12. Du vet att 87% av pojkarna

Du vet att 87% av pojkarna (enligt statistiken) som tvingas växa upp med konståkningsevenemang slutar som bög i ett fängelse va? Intressant. Såg du - jag kunde också hitta på och vinkla skit, precis som du. Och förresten, tur att du inte gick på derbyt i måndags, det var drygt 29.000 huliganer och våldsmän på läktaren som slaktade varandra med kniv. Håll dig till konståkningen så blir vi alla nöjda, vi slipper dig och du slipper oss.

Petter (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:17

13. Haha vilken lirare den här

Haha vilken lirare den här Dan verkar vara!

Dorian (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:20

14. Hoppas inte att Jacobson får

Hoppas inte att Jacobson får för sig att använda din kompetens inom arbetet med kommersiell utveckling. Jag tror nog att du ska hålla på med golf, hästpolo och konståkning. Där gör du nog bäst nytta.

CH (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:22

15. Kan I.A vara så vänliga att

Kan I.A vara så vänliga att ge mig tillbaka de 30 sekunder det tog för mig att läsa hans blogg. Jag ska använda dem till något mer konstruktivt och meningsfullt som att lägga händerna på en varm spis alternativt stoppa huvudet i käften på grannens pitbull samtidigt som jag klämmer den på kulorna. Om det här är er mest kunniga bloggare på ämnet idrott och kommersiell verksamhet så hoppas jag att både Dan och I.A håller sig väldigt långt borta från vår hockey och fotboll i framtiden. En gratisätare mindre helt enkelt.

Petter (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:22

16. Det här är absolut sista

Det här är absolut sista gången jag går in på sidan. Stöter ju på en hel del totalt vettlösa artiklar, men det här tar nog priset. Fick ärligt talat en klump i magen, Dan. Jag blev genuint illa till mods. Hur kan någon som uppenbarligen vet så lite hata något så till den mila grad som du gör? Du är så fel ute att jag inte ens kommentera sakinnehållet.

Stefan (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:30

17. Denna blogg måste vara en av

Denna blogg måste vara en av det mest oupplysta och uselt undebyggda artiklar som kommit ut detta året. Saknar totalt förankring i verkligheten, vilket inte borde höra hemma på en tidning som denna. Ska man blogga om något så bör man vara insatt i hur det man bloggar om fungerar. Jag har läst en hel del på denna sidan tidigare, men om detta är den nya bloggaren, ja då tog det stop. Vad kommer näst, spela hockey utan klubbor då man kan röra sig mer graciöst, vilket borde tilltala publiken, spela i bar överkropp så man kan se vilka atleter dom är? Baaah....

Gösta (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:30

18. Jag satt hemma och kollade på

Jag satt hemma och kollade på porrfilm i lördags, Det var inga huliganer så långt ögat kunde se. Jag kan nästan garantera att tusentals människor runt om i världen samtidigt satt och roade sig på samma sätt som mig och ingen blev misshandlad eller hotad. Porrfilm är helt klart en mycket bättre underhållningsform en fotboll

Mikael (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:42

19. "Han läser hellre

"Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska ökas." "något som passar IDROTTENS Affärer ypperligt." Bara jag som ser ett gigantiskt fel? Nä, det här var nog det värsta jag läst.

Dennis (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:48

20. Wow. Hur dåligt insatt kan

Wow. Hur dåligt insatt kan man vara egentligen, men å andra sidan går man på konståkning och glider runt i kavaj så har man inget på fotboll att göra, och jag antar att du aldrig vart på någon match heller. Detta måste vara den mest idiotiska artikel jag någonsin har läst, antar att du bygger dina påståenden enbart på rapporter. Men hade du gjort det så hade du sätt svff´s senaste rapport där 90% av dom tillfrågade anser att inramningen är det viktigaste vid fotbollsmatch. Vet knappt vad man ska skriva för det är så in i helvete onyanserad och värdelös krönika.

NeYO (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:48

21. "Allsvenskan behöver en

"Allsvenskan behöver en bredare publik än klackarna och hard core-fansen för att vara lönsam och då måste produkten vara bra nog för att nå den publiken." Ehh, det var 8000 åskådare på ett enskillt skridsko evenemang, de lyckades med andra ord inte ens fylla globen till 2/3? Och du försöker ge allsvenskan som lockade 91 000 åskådare under sin första omgång tips på hur man ska locka mer åskådare? HAHAHAHAHAHA! Det verkar snarare som att det behövs fler huliganer på isdans för att få ekonomisk bäring i sporten...

Håkan (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:52

22. Förstår att detta blogginlägg

Förstår att detta blogginlägg har till huvudsakligt syfte att provocera. Det enda följden det får är dock att jag nu raderar idrottensaffärer.se som favorit i webbläsaren. Av alla inlägg angående att ta tag i våldsproblemen inom fotbollen så var nog det här det absolut mest korkade. Ovärdigt.

STHLM (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 14:52

23. Dan Persson borde gå en

Dan Persson borde gå en verklighetskurs.

Lelle (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 15:53

24. Läs på innan du yttrar dig.

Läs på innan du yttrar dig. Att du ens kan jämföra fotboll och konståkning är ett under. Jag är två barns förälder och var på derbyt i måndags och både mina barn och jag gillade det vi såg. Det var underhållning på läktarna i form av tifo'n i världsklass. Läs denna krönika som en supporterklubb skrivit kanske det blir lättare. http://jarnkaminerna.se/artikel/supporterkultur/2011/04/kronika-medias-g...

Danne (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 16:15

25. Att en hel del människor inte

Att en hel del människor inte är intresserade av idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet, det har jag inga problem att köpa. Att en (betydligt större mängd) människor inte är intresserade av ekonomisk analys och utveckling, det har jag ännu större förståelse för. Jag tillhör den skara människor som uppskattar båda dessa fenomen. Något naivt trodde jag att skribenter för "Idrottens Affärer" också skulle göra det. Att Dan gör en underlig jämförelse mellan konståkning och fotboll som idrottsliga fenomen är väl en sak (det framgår ju, onödigt kaxigt i headern att han är ointresserad av idrott). Men HUR kan konsumentanalysen vara så, ursäkta uttrycket, jävla dålig? Är Dan lika inskränkt för olika perspektiv mellan olika kundgrupper i andra branscher också? För vettiga, nyanserade, kunniga inlägg om fotboll och ekonomi, läs http://osynligahanden.blogspot.com/. Herregud.

Supporterkultur är skälet till att Allsvenskan lever än idag (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 16:32

26. Detta var nog det mest

Detta var nog det mest korkade blogginlägg jag någonsin läst. Det är ju helt absurt. Jag tänker inte ens starta en debatt med dig då jag vet att vi inte kommer att komma någonstans. Men hade jag träffat dig och pratat med dig öga mot öga hade jag skällt ut dig enligt noter. Du framstår ju som mer korkad än Kissie och andra bloggare.

Anonymous (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 16:38

27. Vilken citatmaskin! Kan ju

Vilken citatmaskin! Kan ju sitta och klippa & klistra citat från denne mannens beskrivning och inlägg i timvis! Hysteriskt roligt att en snubbe som hellre läser "årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport" ska uttala sig om något han uppenbarligen inte har någon aning. "Temperaturen var behaglig, vare sig för varmt eller för kallt för kavaj" - jag skrattar så jag gråter! Tack Dan för att du gör dig till åtlöje. Hela fotbolls-Sverige skrattar!

Benny (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 16:46

28. Är det inte lite underligt

Är det inte lite underligt att det endast dyker upp 8.000 åskådare av 12.850 platser (75% beläggning) när det kryllar av VM-, EM- och OS-mästare? Det verkar som om konståkningssupportern - även de som kallar sig hard core skiter i ett sånt fantastiskt arrangemang. Folk borde ju rimligt vis vallfärda från hela landet. Det skanderas inga rasistiska ramsor från klackarna. Ta tag i era egna problem (lex Majorov) som verkar tala få komma till tals i div rasistiska uttalanden. Lätt att glömma vad som händer i sin egen bakgård, eller?

Limpan (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 16:59

29. Det bästa i det här

Det bästa i det här blogginlägget var kommentarerna. Får vem som helst jobb inom vad som helst dessa dagar. Slöseri med tid.

Vem är infantil? (inte verifierad)

ons, 2011-04-06 18:43

30. Med såna förklenande omdömen

Med såna förklenande omdömen som det nedanstående är rubrikfrågan i allra högsta grad berättigad. De som älskar ett fotbollslag är alltså socialt handikappade, medan på konståkning där jäklar samlas den social eliten? Pyttsan! "de infantila klackarna som är så socialt handikappade att de älskar ett fotbollslag"

Johannes (inte verifierad)

tors, 2011-04-07 10:15

31. Hur många fel kan man ha i

Hur många fel kan man ha i sina inlägg innan man får sparken? Hur mycket myter och lögner får man sprida innan någon drar i handbromsen? IA - avsluta samarbetet med Dan och anställ någon som faktiskt vet något. För er egen trovärdighets skull.

Alex (inte verifierad)

tors, 2011-04-07 21:35

32. "skapar en upplevelse som

"skapar en upplevelse som vida överstiger vrålen från de infantila klackarna som är så socialt handikappade att de älskar ett fotbollslag." Det här kan vara den mest idiotiska kommentaren jag läst i hela mitt liv. Jag har stått på Norra Stå (AIKs klacksektion) de senaste 4 åren och är en av dem som tar i och sjunger hela matchen. Jag har inte slagit en människa eller gjort något som går att förknippa med huliganism i hela mitt liv. Något jag däremot fått är många nya vänner och en gemenskap med tusentals människor pga vår gemensamma kärlek till ett fotbollslag. jag har ingen aning om vad det är du älskar, men att säga att någon är socialt handikappad och en rasistisk huligan bara för att dom älskar ett fotbollslag genom att stå och sjunga för sitt lag i 90 minuter visar på en galet stor ignorans, oförståelse och trångsynthet från din sida.

Alex (inte verifierad)

tors, 2011-04-07 21:40

33. Kan förövrigt hänvisa till en

Kan förövrigt hänvisa till en undersökning som Erik Niva (Sveriges mest kunnige fotbollsreporter) skrev om i sitt inlägg på aftonbladet.se efter derbyt mellan dif och AIK. Undersökningen säger att 90% av fotbollspubliken går till arenan för att känna den stämning som fansen (de du kallar rasistiska huliganer) bidrar med under matcherna.

Håller med! (inte verifierad)

fre, 2011-04-08 10:35

34. Jag gick i skogen här om

Jag gick i skogen här om dagen, inte en chans att man riskerade bli påkörd av någon galen bilist. Enbart fridfullt och lugnt. Inga hot, inga tecken på mänskligt liv. Helt underbart! Jag önskar att man kunda riva alla storstäder och plantera skog överallt och bura in alla människor som inte gillar skogen. Tänk vad vackert vi vettiga människor kunde ha det då!

Robert (inte verifierad)

fre, 2011-04-08 15:36

35. Vi vill inte ha fjollor som

Vi vill inte ha fjollor som du på matcherna heller så håll dig till stockholm ice och konståkning där ni kan sitta och slicka varandra. Vilket skämt du är...

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.