Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Arenorna måste anpassas till verkligheten"

Den ekonomiska strukturen i dagens arena-Sverige är enkel att beskriva. Med några få undantag där elitserien i ishockey står ut som en väl fungerande miljö utgör dessa anläggningar ett svart hål för kommunerna.

SvT gör en större granskning av arenasituationen i Sverige. Måndagens sändningar hade fokus på läget i Stockholm med undertecknad som en av de intervjuade.

I november på SKL (Sveriges kommuner och Landsting) stora kvalitetsmässa i Göteborg finns de kommunala kostnaderna för arenor med som punkt för ett seminarium då jag också ska medverka.

Bara vackra ord

Se på fotbollen och förutsättningarna.

Sporten har i sin högsta division (29:a i Europa) i genomsnitt 7 000 besökare. Intäkten per matchstol ligger på futtiga 58 kronor. Konsumtionen på arenan ligger på 8 spänn per besökare. Ovanstående genomsnitt gör i praktiken ingen av arenorna lönsamma för arenaägarna.

Lök på laxen är att SvFF utan några som helst ekonomiska konsekvensanalyser lägger på nya regelverk som kostar hundratals miljoner i ombyggnader.

De så kallade indirekta intäkterna, dvs de pengar som spenderas runt omkring eventen och skapar sysselsättning och därigenom kommunala intäkter är bara vackra ord.

Anders E Borg den verkliga vinnaren

Den forskning som finns på området har sällan lyckats påvisa några större intäkter. Snodde följande text om professor Humphrey från Johanna Grafs blogg då den var för bra för att inte spridas vidare:

Professorn i idrotts- och turistekonomi Brad Humphreys vid University of Illinois har studerat teorin "If you build it, they will come … with wallets bulging, eager to exchange greenbacks for peanuts, popcorn, hot dogs and beer..." och kommit fram till det deprimerande resultatet: “Our conclusion, and that of nearly all academic economists studying this issue, is that professional sports generally have little, if any, positive effect on a city’s economy”.

Arenor är däremot rena spargrisen för Anders E Borg, dvs staten tjänar pengar utan att satsa några. Energiskatter, moms, källskatter, alkohlskatter gör att varje event levererar ca 50 procent av totalomsättningen i skatter.

Nöjesarrangörer gynnas

Klubbarna lyckas ofta hantera sina kostnader för arenan men äger man driften kan man hamna i ett MFF-läge där fel organisation skapade en förlust på 30 miljoner första året.

Arrangörer som Live Nations tjänar pengar genom att spela ut arenor mot varandra och lägga konserten hos den som kräver lägst hyra för eventet.

Skall vi då sluta bygga arenor i Sverige? Nej, självfallet inte. Däremot är det tveksamt om kommuner skall spendera mer på arenor.

Ett underskott på stolar behövs

En lagom stor arena på en ort med underskott av stolar kan fortfarande skapa lönsamhet med rätt ägare, rätt eventstruktur och rätt upptagningsområde.

Men Solna kommun kommer under många år framåt varje år ta beslut om att täcka av sin del av driftunderskottet i Nationalarenan.

Här får man dessutom problemet att den största ägaren SvFF inte kommer att ha pengar att betala med.

Dan Persson

Lennart Orlander (inte verifierad)

mån, 2011-10-24 16:44

1. Intressant. Citatet "If you

Intressant. Citatet "If you build it, they will come" kommer ursprungligen från filmen "Field Of Dreams" från 1989 med Kevin Costner. Costner bygger ett baseball fält och i slutet av filmen, efter att ha undvikit konkurs och allehanda problem så kommer naturligtvis folk och filmen slutar lyckligt. Arenabyggare verkar ha samma tro...

Håkan Bång (inte verifierad)

mån, 2011-10-24 18:02

2. Allsvenskan är idag 111024

Allsvenskan är idag 111024 den 24:de högst rankade serien bland UEFAs medlemmar (se fotbollsoraklet Bert Kassies hensida, alltid korrekt) Själv älskar jag Öster trots min bostadort Stockholm. Jag har sett fyra av den anrika/unika föfeningens borta matcher 2001. På tre av dessa matcher fick de ärevördiga supportrarna göra sin behov på bajamajor det är inte acceptabelt när det gäller Öster. Det var inga småp kommuner matchernsa spelades i utan Stockholm, Göteborg och Jönköping. Det är därför givet att arena standarden måste höjas i svensk elitfotboll. Förbubdet bör dock ställa olika krav på kommunernas storlek. Degerfors har självklart inte samma ekonomiska möjligheter som Jönköping att gradera upp sina arenor till acceptabel nivå. När det gäller Nationalarenan kan man fråga sig varför svenska staten är den näst störste ägaren efter förbundet. Finns det någon informell deal mellan Reinfeldt och Lagrell att staten via Jernhusen garantera förlusterna.

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2011-10-24 19:34

3. Det skulle vara intressant

Det skulle vara intressant att höra Dan Perssons åsikt om planerna på Uppsala Arena. Detta bygge för minst 650 milj där de säger att de har en publikptoential på 1,5 milj på en timmes restid, dvs de räknar med att få Stockholmare att åka till Uppsala på evenemang. Planerna har funnits sedan 2003 och man tycks helt blunda för det förändrade faktum att 2 jättearenor snart står klara i Stockholm. Det sägs att arrangörer som Live Nation kommer att spela ut de 2 arenorna mot varandra ch välja den som bjuder lägst, och därmed får sämre lönsamhet på arrangemangen. Vad ska det då inte innebära att Uppsala Arena måste göra för att locka arrangemang från Stockholm till Uppsala, och konkurrera med arenor som Swedbank Arena, Stockholmsarenan, Globen, Hovet m fl. De måste väl nästan lägga nollbud för att få arrangemang?

Dan Persson

tis, 2011-10-25 07:17

4. Göran, jag har bara läst om

Göran, jag har bara läst om planerna i Uppsala, inte haft något uppdrag att utvärdera eller ta fram planer. Tror det är viktigt att inte bygga för stort (hellre 10.000 än 20.000) och finna en naturlig plats där arenan är del av ex.vis nya bostadsområden. Uppsala saknar elitlag och tradition av elitlag. Bandyn har dessutom en ganska tråkig prognos på lång sikt. Hela regionen är aldrig upptagningsområde för mer än något enstaka event per år.

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2011-10-25 10:36

5. OK. Uppsala Arena är tänkt

OK. Uppsala Arena är tänkt som en "evenemangsarena" för 8.500 personer ursprungligen väckt från Almtuna IS som brukar ha 1.300-1.400 åskådare i snitt. Men i ekonomiska planen är idrotten intäktsmässigt väldigt liten, de stora intäkterna förväntas komma från andra evenemang som konserter med stora artister, melodifestival och liknande. Man behöver 1-2 såna evenemang i veckan med ett publiksnitt på 6.500-7.000, i kalkylen för första året är det kalkylerat med 496.000 åskådare. Man har i kommunala beslutsunderlaget också kalkylerat med en turistekonomisk effekt på upp till 600 milj kr/år, och att det ska skapa 1.000-1.500 nya årsarbetstillfällen. Med andra ord bygger kalkylen på att de flesta besökarna är tillresande och inte Uppsalabor. Jag har hävdat att Uppsala i det fallet lider av närheten till Stockholm. Publik åker hellre till Stockholm, och en artist som åker på arenaturné lägger knappast en konsert i Uppsala när man först spelat i Stockholm bara 40-45 min bort

Johan (inte verifierad)

tis, 2011-10-25 10:39

6. I Linköping bygger man just

I Linköping bygger man just nu en arena av det lite mindre slaget som du beskriver. Tror att kapaciteten kommer ligga strax under 10 000 men med möjligheten att bygga ut på sikt om behovet finns. Problemet här är väl att det inte finns något herrlag i fotboll men väl ett damlag. Denna arena ska enligt planerna bli en del av en ny stadsdel med boende, komersiella lokaler etc. Har du några kommentarer till detta? Sund stadsbildning eller ett politiskt monument?

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2011-10-25 12:00

7. Jag tar mig friheten att

Jag tar mig friheten att svara. Jag tycker inte måttet ska ligga på kapaciteten, utan mer på kostnaden. Vad får man för pengarna. I din egen kommun kan vi ta Cloetta Center som är en oerhört fin arena för ca 250 milj kr. Uppsala ska bygga en arena med samma kapacitet för (minst) 650 milj kr. Till vilken nytta kan man fråga sig? Lokalpolitker med hybris talar t o m om att arenan i sig själv ska dra turister. Västerås tycker jag kan användas som ett bra exempel. För mindre pengar än vad Uppsala tänker lägga på en arena för ishockey och basket (och evenemang) så har Västerås kunnat bygga en bandyhall för 9.000 åskådare (16.000 vid konsert), en ombyggd hockeyarena för 5.800, en sporthall med sammanlagt 3 hallar varav den största tar 2.800, en ny fotbollsarena för 7.000 som går lätt att bygga ut och som tar 15.00 vid konsert och en del andra inrättningar som gym, Friskis&Svettis mm. Allt inom samma område vid Rocklunda och väldigt mycket för pengarna

Dan Persson

tis, 2011-10-25 12:58

8. Ni får ursäkta men jag får

Ni får ursäkta men jag får lite svårt kommentera annat än kort och generellt. Dels jobbar jag med många arenor och har tystnadsplikt och dels kan jag ha inside av andra skäl. I de här frågorna och i den mån ni söker hjälp med en arena är det bättre att ni mailar till oss på info@idrottensaffarer.se. /Dan

Göran Hartmann (inte verifierad)

fre, 2012-03-23 22:35

9. I Uppsala Arena där ligger

I Uppsala Arena där ligger styrkan i lägesplaceringen där den integreras med regionens största handelsplats vilket innebär att man förväntas få positiva synergieffekter. Vilka motsvarar 6,5 miljoner besökare årligen och med en stigande prognos kring runt 8 miljoner fullt utbyggt, dolda värden finns således kring de besöksströmmar som handelsplatsen genererar månd - sönd 350 dagar om året. Det innebär att läget möjliggör för en helt annan struktur fastighetsmässigt än de arenor som man nu vill jämföra just dett projekt med. Personligen anser jag att detta verkligen utgör det första arenaprojekt i Sverige där man faktiskt ansträngt sig och försökt finna nya vägar för att anpassa arenan till verkligheten och genom kreativitet aktivt letat kommersiella synergieffekter istället för att slänga ut ett arenakoncept på en åker.

Göran Lantz (inte verifierad)

sön, 2012-03-25 02:45

10. 6,5 milj besökare är Gränby

6,5 milj besökare är Gränby Centrums egna uppgivna siffror. Man ska betänka rimligheten i siffrorna när man delar upp dem och det innebär 18.500 besökare varje dag under de 350 dagar om året som Göran Hartmann pratar om. Men oavsett hur många som besöker Gränby Centrum, vad är det för synergieffekter det talas om? Ska besökarna i Gränby Centrum komma på att "nu när vi ändå är här kanske vi skulle gå på en konsert eller hockey också"? Eller ska någon tänka: "Vi kanske ska gå på konsert/hockey så kan vi passa på att handla i Gränby samtidigt"? Det rör sig ju inte om 6,5 milj turister som kommer och handlar i Gränby. Det är till allra största del Uppsalabor, underlaget för en arena blir inte större för att många Uppsalabor handlar i Gränby. För vad är upptagningsområdet från Gränby? Norrifrån från Tierp-hållet och västerifrån från Sala-hållet finns något tiotusental i potential. Från Stockholms-hållet kan man glömma det, finns ingen därifrån som handlar i Gränby med det enorma utbud av köpcentrum som finns i Stockholms-området. Och unikt projekt med nya vägar, första exemplet i Sverigemed att bygga ihop arena och köpcentrum? Globen byggdes tillsammmans med Globen Shopping. Vid Malmö Arena byggs Emporia, ett köpcentrum som blir mer än dubbelt så stort som Gränby. Vid Nationalarenan i Solna byggs nordens största köpcentrum, 3 ggr så stort som Gränby.

Göran Hartmann (inte verifierad)

sön, 2012-03-25 17:54

11. Re@Göran Lantz Vet inte hur

Re@Göran Lantz Vet inte hur du tänker, men visst måste du väl ändå medge att om man nu skall bygga en arena så måste det väl ändå vara bättre att förlägga den i ett läge där man kan få del av 18 500 dagliga besökare istället för att ligga på en plats där man inte har några besökare annat än vid evenemang. Mycket av en arenas infrastruktur är dessutom anpassad för service och utbud som passar väl in i den besöksstruktur som en handelsplats har. Lägg därtill att man dessutom har utvecklat anläggningen från början med just målet att omhänderta och maximera de effekter som en etablering och genomtänkt integrering med en handelsplats ger möjlighet till. På så sätt har man helt andra möjligheter till synergier än vad de arenor som du refererar till. Dum gör som dum säger proncipen har inte utgjort utvecklingsmodellen i det här arenaprojektet. Det är ganska väsentlig skillnad att inneha en anläggning i den här typen av miljö i förhållande till hur övriga som byggts under 2000-talet och som kastats ut som en låda på en åker. Det tror jag t om att du erkänner när ingen hör. Globens integrationsmöjligheter är kraftigt begränsade och ej heller innehar Globen som handelsplats samma funktion och roll som Gränby har i det här fallet alltså faller alla jämförelser som du vill göra. När det gäller Gränby så är det först och främst integrationens utformning som skall möjliggöra att arenan drar fördelar från befintliga besöksströmmar. Det är således en viss skillnad jämfört med att ställa en arena bredvid en handelsplats och att fullt ut integrera den på ett smart sätt. Allt kommersiellt utbud i en arena behöver ju inte vara en konsert eller en match om integrationen som sagt görs på ett smart sätt och hitintills har inte jag sett några sådana koncept, så egentligen kanske det inte är så konstigt att du är kritisk. Rubriken här var "Arenorna måste anpassas till verkligheten" och då ville jag bara meddela att Uppsala Arena utgör ett seriöst försök att skapa en arena som just är utformad utifrån det perspektivet. Att optimera fastigheten på ett sådant sätt att det förbättrar möjligheterna att bära sig självt när det inte förekommer några evenemang. Själva konceptet är utvecklad för att just offentlig sektor skall slippa bidra i alltför stor utsträckning. Uppsala har ett behov av en sådan här anläggning då är det väl klokt att försöka finna ett koncept som innebär att man aktivt söker sig till lösningar som skapar optimala kommersiella förhållanden oavsett om det är ett evenemang eller ej i tänkt fastighet. Och sett ur det sammanhanget måste det väl ändå anses vara det bra att det finns 18 500 dagliga besökare att kunna rikta erbjudanden till utifrån etablerad infra. Vill inte ge mig in i och kommentera eventuella jämförelseobjekt som Nationalarenan som kostar 3,2 Mdr, Globen etcetra, det känns helt fel när det man tittar på i Uppsala kan komma att kosta alltifrån 350 - 650 Mkr beroende på vilket utförande man väljer att satsa på. Oavsett hur man gör kommer man inte undan att Uppsala Kommun erbjuds något som de flesta andra arenakommuner skulle vara glada att byta med. Vilka arenor som kommer att gå bra respektive dåligt i framtiden vill jag inte heller spekulera i men det skulle förvåna mig mycket om en eventuell arena i Uppsala skulle vara en förlorare vid en nationell jmf säg 10 år efter att den är uppförd. Vidhåller således att Uppsala Arena utgör ett mycket bra exempel på arenastrategi som andra borde ta efter. Man kan även fråga sig om inte det är rätt att offentlig sektor bidrar till dessa skapelser i någon mening. Då det i artikeln uppenbarligen är bevisat att den offentliga sidan av samhället utgör den stora vinnaren i investeringar av den här typen. citat tagen ur artikeln "Arenor är däremot rena spargrisen för Anders E Borg, dvs staten tjänar pengar utan att satsa några. Energiskatter, moms, källskatter, alkohlskatter gör att varje event levererar ca 50 procent av totalomsättningen i skatter"

Göran Lantz (inte verifierad)

sön, 2012-03-25 21:23

12. Eftersom du ger dig in i en

Eftersom du ger dig in i en diskussion om finansiering och vad det kostar: Uppsala Arena kostar 350-650 milj säger du. Uppsala Arenas egen uppgift är 650 milj kr och den börjar bli gammal nu, och ingenting blir billigare ju längre tiden går. Vi kan räkna med att kostnaderna, om planerna fullföljs, blir betydligt högre än så. Globen när den byggdes 1989 så fick Stockholms Stad den gratis av byggherren som betalning för byggrätterna i Globenområdet, pga de enorma markvärdena i Stockholm. Stockholmsarenan byggs med att man sålt byggrätter i området. Dels Söderstadion som de fick 1,2 miljarder för, dels i övriga slakthusområdet. Nationalarenan i Solna byggs dels för de pengar fotbollsförbundet fick för att sälja Råsunda och byggrätterna där, dels så kommer arenastaden växa upp kring arenan med 4.000 bostäder, 120.000 kvm kontor och Nordens största köpcentrum. PEAB och andra byggherrar tar där in intäkter som motvikt till vad arenan kommer att kosta dem. Allt pga de enorma markvärdena i Stockholm. I Uppsala däremot är inte marken värd nånting. Bygget av arenan får helt stå för sina egna kostnader. De måste ha evenemang som täcker investeringen på minst 650 milj kr, och driftskostnaden av arenan. Det finns inte en chans att den kalkylen kommer att hålla

Dan Persson

sön, 2012-03-25 19:13

13. Om Uppsala kommun har pengar

Om Uppsala kommun har pengar över och är beredd att lägga ca 25 MSEK per år för att ge Uppsalaborna underhållning så kan ett arenabygge bli något positivt som ger stolthet, glädje till invånarna och per besökare blir det billigare än kultur. Men om någon tror att det går att få arenan att gå runt så tror man fel. Är man medveten om driftunderskottet och värderar de dolda värden elitidrott skapar kan beslutet motiveras. Men ni kan glömma alla möjligheter att få arenan att skapa 8-10% om året till fastighetsägaren.

Göran Lantz (inte verifierad)

sön, 2012-03-25 21:27

14. Så sant Dan, det kan finnas

Så sant Dan, det kan finnas ett värde för kommuner att ha arenor. Men med dina ord faller också konceptet kring Uppsala Arena. För den ska drivas att ett privat bolag är det sagt. Kommuner kan driva arenor med förlust, och motivera det med att det ger andra direkta och indirekta intäkter med nya jobb, skatter mm. Stockholms Stad gör det med Globen, och kommer att göra det med Stockholmsarenan. Ett bolag däremot har inga såna gungor och karuseller, det kan inte gå med förlust och glädjas åt andras intäkter. Bolaget måste vara lönsamt, annars gör man konkurs och Uppsala Arena har ingen chans att bli lönsam

Göran Hartmann (inte verifierad)

mån, 2012-03-26 21:04

15. Om Almtuna IS skall fortsätta

Om Almtuna IS skall fortsätta att inneha elitambitioner så är projektet befogat och det är utvecklat utifrån den kommersiella verksamhet som Svensk elithockey lever under och där konkurrenskraften väldigt mycket handlar om anläggningens beskaffenhet. Oavsett så är Arena 2010/Uppsala Arena utvecklad under betydligt ansvarsfullare former än många av de arenor som uppförts i övriga delar runtom i Sverige. Har haft god inblick i projektet sedan 1998 då jag personligen utformade arenaprojektet och dess integrationsmodell i samband med att att jag var pappa till visionsprogrammet för Almtuna IS, där just arenan utgjorde 1 av 12 olika projekt och där endast arenan kvarstår att realisera. Jag säger inte och har ej heller påstått att man kan räkna med några vinster endast att förutsättningarna till andra och nya intäktsströmmar är möjligt större än för andra liknande arenor. Jag vidhåller dock att man försökt ta ett kliv framåt vad det gäller ett seriöst försök till att utforma ett mer ansvarsfullt och verklighetsanpassat koncept. I syfte att försöka få till en kommersiell utformning som möjliggör andra ägarformer än tidigare, där kommunen inte skall behöva tas som gisslan. Om det nu finns privata investerare så kan väl inte detta vara fel? Nu ser det ju troligen inte alltför ljust ut i EU så frågan är mer om man har spenderat tid på något som troligen inte blir av, men det är en annan förlust. Oavsett hatten av för en bra diskussion Göran Lantz, jag respekterar din åsikt och sätter punkt här. Tack för övrigt för en eminent och mycket bra blogg Dan Persson.

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2012-03-27 07:50

16. Jag börjar med att lyfta på

Jag börjar med att lyfta på hatten tillbaka Göran Hartmann, det är skönt när diskussioner sker med sakargument och inte glåpord. Sen delar jag inte din uppfattning att Uppsala Arena utvecklas under ansvarsfulla former, och det handlar främst om projektets storlek och kostnad. De 650 milj saknar motstycke när det gäller jämförbara projekt. Färjestad och HV71 inledde arenasatsningarna inom hockeyn genom att bygga ny arenor utanpå de andra. Det handlade då om investeringar på under 100 milj kr. Leksand gjorde likadant 2005, den arenan kostade 127 milj att uppföra. Linköping slog på större och byggde helt nytt för ca 250 milj, uppfört att ett kommunalt bolag så där äger inte klubben arenan själv. Därifrån är hoppet till Almtunas 650 milj oerhört stort. man ska då också betänka att när Linköping och HV71 byggde så hade de redan ett etablerat publikintresse där Rosenlundshallen och Stångebrohallen var maxutnyttjade. Almtuna har ett publiksnitt på 1.500 åskådare och tror sig kunna bygga ett publikintresse med en ny arena. Jag vet inget exempel där man kunnat bygga sig till publikintresse, det är ett redan etablerat intresse som framkallat behov av ny arena. Malmö Arena var dyrare än vad Uppsala Arena blir, men den kan mer jämföras med Stockholmsarenornas tillkomst. Percy Nilsson byggde arenan och fick på köpet rätten att bygga upp stadsdelen Hyllie inkl det stora köpcentrumet där, ett åtagande i mångmiljardklassen. Om det är privata investerare som ska driva Uppsala Arena är det som EU-kommissionen ska ta ställning till. Finansieringen ser ut så att 400 milj ska lånas från Nordea, 150 milj ska Uppsala Kommun skjuta till i ett räntefritt "lån" utan återbetalningskrav, och de privata investerarna ska satsa 100 milj kr. I pressmeddelandet häromdagen kallade inte ens EU-kommissionen Uppsala Kommuns del får lån utan de skrev kort och gott "bidrag" vilket väl avslöjar deras syn på saken. Så det s k privata projektets riskkapital består av att Uppsala Kommun satsar 60% av kapitalet och privata investerarna 40%, men Uppsala Kommun får 0% i ägande och de privata 100%. Jag har svårt att se att EU-kommissionen kommer att godkänna ett sådant upplägg

Göran Hartmann (inte verifierad)

fre, 2012-03-30 11:35

17. En sista slutkommentar från

En sista slutkommentar från min sida skall jag dock bjuda på. Vid den tidpunkten jag fortsatt var aktiv inom projektet så var den kalkylerade kostnaden för ett uppförande satt till storleksordningen 250-350 Mkr. Därefter har projektet svällt ut på kostnadssidan utifrån ett evenemangsperspektiv, där det var helt andra aktörer som stod för utformningen och drev de delarna utifrån deras kompetensområde. Därav mitt spann på 350 - 650 Mkr.

Göran Lantz (inte verifierad)

lör, 2012-03-31 13:40

18. Det enda vi ändå kan gå på är

Det enda vi ändå kan gå på är det som stod i beslutsunderlaget och ekonomiska kalkylen till fullmäktige och som fullmäktige sa ja till, för att sedan rivas upp av förvaltningsrätten. Där anges byggkostnaden till 650 milj. Vi ska komma ihåg att den kalkylen lämnades in till kommunen av arenabolaget 29 april 2010, så den är snart 2 år gammal. Så vi står inför en kostnad betydligt högre än så när bygget ev kommer igång. Vi ska också notera att i den ekonomiska kalkylen står idrotten bara för 12% av nettointäkterna, trots att både Almtuna och Uppsala Basket ska spela där. Så om man skulle strunta i "evenemangsperspektivet" och bygga för "bara" 350 milj så skulle det ändå vara omöjligt att få lönsamhet i verksamheten. Jag tror fortfarande att bästa lösningen för Almtuna vore att bygga en ny hall utanpå den gamla. Så har t ex HV71, Färjestad och Leksand gjort till betydligt lägre kostnader. Jag tycker också man ska titta närmare på Örebros exempel. Där tog man beslut om en sådan lösning i jan 2010, och redan till säsongen 2011/2012 lunde man spela i nya hallen. Den har delvis varit byggarbetsplats under den här säsongen, men redan de färdiga delarna var ett lyft jämfört med den gamla hallen. Den har byggts så att den uppfyller Elitseriens krav, byggs nu för drygt 5.000 åskådare med möjlighet att lätt bygga till kortsidorna om fler platser behövs. Bygget var kalkylerat till 60-70 milj. Har ingen uppgift om var kalkylen ligger på nu, men den lär ligga under 100 milj kr. Om som sagt, bara 1½ år från beslut till man kunde spela i hallen, och man kunde spela i den gamla under hela byggtiden. Jämför med Uppsala Arena som började planeras 2003 och som allra tidigast kan stå klar 2015. Gapar man över för mycket......

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.