Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Ideologins nederlag visas i Djurgården"

DIF Invest AB går nu ut med en nyemission på knappa nio millar. Det är en seriös aktör och ett korrekt erbjudande som utöver en god ränta som avkastning också ger DIF kapital att utveckla fotbollsaffären.

Erbjudandet är riktat till privatpersoner. Vore jag Djurgårdare med pengar över skulle jag teckna minst en andel om 2 500 kronor.

Champions League möjligt, om...

Djurgårdens IF eller det bolag som bedriver seriespel inom ramen för RF:s och SvFF:s stadgar kan inte göra den här typen av affärer på grund av ett regelverk som lever kvar sedan förra seklets början.

Djurgården Fotboll är en av ca 30 aktörer på den del av upplevelseindustrin som är idrottsbaserad och har en sådan position som gör att klubben skulle kunna attrahera väsentligt externt kapital.

Ja, till och med driva verksamheten med CL som realistiskt mål om inte idéer från 1904 styrde hur dagens verklighet skall hanteras.

Därför får vi kreativa alternativa lösningar som DIF invest AB. Notera att det inte finns någon som helst anledning att kritisera DIF Invest AB eller personerna bakom eller deras agerande. De agerar seriöst med stora Djurgårdshjärtan och i syfte att hjälpa Djurgården fotboll.

Antik socialdemokratisk idé

Hade inte den obsoleta, antika och socialdemokratiska idén om att bara ideella föreningar räknas som fina medan företag räknas som fula fått leva kvar som staty över ett samhälle som inte längre finns hade det funnits enklare och för DIF fotboll bättre lösningar.

När dessutom folkrörelsedemokratin sedan länge gått i graven blir motståndet mot att ta bort 51-procentsregeln patetiskt.

Att fäktningsförbundet, i form av en ideologiskt verklighetsfrånvänd ordförande och hans hejdukar skall kunna bromsa ändringen på RIM gör det än mer tragiskt.

Fäktningsförbundets ledning lever inte i denna världen. Citat från deras framtidsdokument från 2008 ” bred folkrörelse med drygt 40 klubbar och drygt 4 200 aktiva” bevisar det tydligt. 

Verbal psykofarmaka

Fakta är enkla - Fotboll, Ishockey, Golf och Ridning är de enda breda folkrörelserna inom idrotten i Sverige och golfen som idag inte ens har en halv miljon medlemmar och färre än en miljon utövare får nog ses som lite mullig snarare än bred.

Att kalla en pseudoverksamhet med 4 200 medlemmar som bred folkrörelse är dock inte att se som medveten lögn gentemot svenska folket utan skall i ärlighetens namn ses som internt riktad nödvändig verbal psykofarmaka för de förtroendevalda i förbundet.

Det blir svårt att agera som lika bland likar i RF-sammanhang om man redan från början har accepterat att man har minst snopp (grabbig tillvaro det där RF).

Spelarkontrakt ägs av andra

Konsekvensen av 51-procentregeln är att Djurgårdens fotboll inte kan bygga värden i verksamheten utan behovet av externt kapital leder till att balansräkningen diluteras då primärkapitalet (spelarkontrakten) delvis ägs av andra.

Att den ideella föreningen DIF kan fortsätta med ideell ungdomsverksamhet torde vara självklart för alla utom för Liljegren&co.

En bättre, renare och enklare modell hade varit ett DIF Fotboll AB som kunde ägas av externa parter där man genom samarbetsavtal hanterar varumärket och regelverket för hur bolaget får agera (kan Volvo lösa det här så kan alla).

Då hade vi med stor sannolikhet haft ett mer idrottsligt framgångsrikt DIF såväl som andra elitföreningar i de stora arenaidrotterna.

Dan Persson

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2011-10-07 16:57

1. Kanske Djurgården borde ha en

Kanske Djurgården borde ha en fäktningssektion. Då kan man ju göra som Örgryte. Låta spelarkontrakten finnas i Bowlingsektionen medan man sätter bolaget Örgryte Sport AB i Konkurs. Det ideella ledarskapet är en förutsättning för de flesta ledare inom idrotten. Många idrotter bolagiserar idag, mest för att slippa momssmitta,och framtida bakslag från skattemyndigheterna. Dom vägrar ju konsekvent att tala om hur dom kommer att bedöma en tänkt situation. Vi undersöker när något hänt säger man. Men alla har ägarskapet kvar.

Dan Persson

fre, 2011-10-07 17:01

2. Hinc, den ideella ledaren

Hinc, den ideella ledaren finns kvar i den ideella föreningen där all ungdomsidrott drivs precis som vanligt. Här är den ideella föreningen bästa organisationsform. Bolagisering med externa ägare rör bara den lilla elit som räknas in i begreppet upplevelseindustri.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

fre, 2011-10-07 17:23

3. Dan! Jag tror att Cirkus

Dan! Jag tror att Cirkus Scott och Cirkus Cirkör har minst lika vältränade "atleter" som DIF. Dom söker inte medlemsskap i RF för att bedriva sin upplevelseindustri. Jag tycker vi sett tillräckligt av "nyrika" sponsorer som gått in och styrt den ideella föreningen (Hockey har haft en del). Sponsorer skall finnas där för att det är en bra koppling för deras varumärke. Titta gärna på Skidförbundet som ligger i topp 2-3 tror jag när det gäller självfinansiering (sponsoring). Dom har också bolag, men dom styr dom själva. Inte Vattenfall, Volkswagen eller Craft.

Dan Persson

fre, 2011-10-07 17:32

4. Hinc, håller med helt. Den

Hinc, håller med helt. Den ideella föreningen skall styras av medlemmarna och ingen annan. Om elitlaget ligger i ett bolag med andra ägare så är de dessa som styr det bolaget. Sedan gör självbevarelsedriften att de som äger elitbolaget inte driver det så de tappar publiken samtidigt som avtalet som ger elitbolaget rätt att använda varumärke begränsar den delen. Men, sponsorpengarna räcker inte längre och idag har vi spelare ägda av riskapitalbolag istället. Rgds Dan

Victor Capel (inte verifierad)

tors, 2011-10-27 20:43

5. Hinc, Djurgårdens IF har en

Hinc, Djurgårdens IF har en fäktingssektion. I övrigt vet jag ju att Dan och jag har olika uppfattningar i den här frågan och jag har faktiskt fortfarande inte riktigt förstått hans argument om golfens situation, där han hävdar att RFs stadgar förhindrar privatisering av anläggningar (eller har jag missförstått dig, Dan?) eftersom det inte är anläggningarna eller deras driftbolag som deltar som lag i seriespel, vilket är det enda RFs regler rör. Nåväl, alla kan ha olika uppfattningar, det enda jag egentligen stör mig på är den fatalism rörande idrotten som folkrörelse och demokratisk arena du ibland ger utryck för. Från supporterhåll upplever vi det helt tvärt om, engagemanget bara ökar och insikten om vikten att ta hand om sina klubbar lika så. Förvisso från ganska låga nivåer, det håller jag nog med om, men trenden är för mig ganska tydlig. Saker som DIF support Trust, Den Svarta Massan, Positiv läktarkultur.se, Svenska Fotbollssupporterunionen, AIK FFs arenagrupp, de kraftigt ökande medlemssiffrorna i supporterklubbarna och det spirande Pan-europeiska supportersammarbetet är snarare tecken på att den elitidrotten som demokratisk arena går våren, inte hösten, till mötes. Visst är det lite famlande, vi söker alla efter nya metoder, ny retorik och nya positioner i en idrottsvärld som är radikalt olik den som fanns för 20-25 år sedan när supporterdemokratin hade sin senaste peak, men den är på uppgång.

Dan Persson

tors, 2011-10-27 22:15

6. Victor, regeringen startar

Victor, regeringen startar idag en utredning om e-röstning. Ett skäl är rädsla för den demokratiska legitimiteten om röstetalen fortsätter att sjunka från 85%. Jag är vald i styrelsen till en ideell förening av 3% av medlemmarna som gick på ett årsmöte. Svårt känna sig förtroendevald då. Det ideella engagemanget sjunker generellt i idrottsföreningarna. Supporterföreningarnas roll är jag inte klar med, känns ibland som en fack eller konsumentförening mer än något annat. Min enkla syn är att det för 40-80 kommersiella verksamheter som är del av upplevelseindustrin, omsätter 100 millar så är AB en bättre form medan ideella föreningar skall fokusera på ungdomar och idrotten som saknar pengar. Men vi pratar om promille av RFs föreningar. Dan

Victor Capel (inte verifierad)

fre, 2011-10-28 20:35

7. Jo, som sagt,

Jo, som sagt, supporterföreningarna famlar lite själva efter sin identitet just nu kan jag känna ibland. Men det beror nog på att man faktiskt insåg att identiteten inte bara kan vara att dricka bira och gå på match när man känner att hela grunden för ens verksamhet är hotad på olika sätt. En helt annan diskussion egentligen, men poängen är att det är lite "yrvaket" nu och kommer nog vara så ett tag. Jag vet vad du menar med de låga deltagarsiffrorna i föreningar, jag är ju även jag invald i styrelsen i en ideell förening med ungefär samma problem. Men jag tycker inte att svaret på det är att dödsförklara föreningsdemokratin, utan svaret i min värld är att försöka revitalisera den på annat sätt. I både SFSU och i t.ex. Black Army där jag tidigare var ordförande så sköter vi många av de ämnen som för kanske 10 år sedan vara solklara årsmötespunkter direkt istället, via nätomröstningar, forum och telefonkonferanser. Årsmötet är oftast bara formalia, om man gjort det man ska under året. Formalia är förvisso viktigt det med, men det är inte så att det drar massor av folk. De som vill och kan, kommer. De andra litar på dessa i sin tur, eftersom dom tycker att dom har tillräckligt med information att dom kan göra det.

Dan Persson

lör, 2011-10-29 12:16

8. Tja, problemet är väl att

Tja, problemet är väl att dricka bira och gå på match är hela ens identitet hos för många. Men, min syn på supporterföreningarna är att de är beviset för att idrottsföreningen har misslyckats. Fanns det en tillhörighet, fungerande demokrati, aktiviteter, gemensam värdegrund och gemensamt mål i föreningen AIK skulle Black A inte behövas och Firman hade stötts ut. Samma för de andra föreningarna. Det är inte Per Albin som är statsminister längre. Jag är kund till Multinationella AEG när jag köper min biljett till hovet, kund till riskkapitalägda Sats när jag går på gymmet, kund till Skistar när jag åker skidor och kund till golfbolaget när jag lirar. Jag håller på Arsenal i fotboll, Luleå i hockey, moderaterna i politiken men är inte medlem någonstans utöver golfklubben ytterligare något år innan det medlemstvånget upphör. Jag köper mina upplevelser. Föreningen som struktur dör långsamt, bland annat för att jag får min nödvändiga dos tillhörighet i andra typer av grupperingar där många är virtuella. Jag blev föreningsaktiv som ung för att träffa polare, träffa brudar och få tag på brännvin. Det löser dagens tonåringar via facebook.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

lör, 2011-10-29 18:45

9. Jag förstår allt tydligare

Jag förstår allt tydligare att gränsdragningen går mellan lag- och individuella idrotter. Svensk skididrott (som tagit flest olympiska medaljer över tiden) har inga heltidsanställda tränare utanför skidgymnasierna eller högskolorna. Där finns inga våldsbenägna s.k. fans som saboterar ett VM i Holmenkollen eller en VärldsCup i sprint runt slottet. Engagemanget är i sporten, inte i eventet som sådant. Att Hockey och fotboll fått sina svansar beror på att sporterna nästan välkomnade (åtminstone inte vidtog några motåtgärder) när signalerna från England nådde oss. Det innebär per definition att idrotterna själva (via sina bolag) skall betala för de kostnader det orsakar samhället. På vilket sätt idrottsutbytet sedan skall samordnas med de föreningar som ingår i RF får naturligtvis bli en fråga för ett nytt RIM och sedermera signal från Idrottsministern.

Dan Persson

lör, 2011-10-29 21:28

10. Fast ekonomiska fakta är

Fast ekonomiska fakta är entydiga. Staten som pyntar polisen tjänar på arenor och på idrotten, dvs idrotten genererar ofantligt mycket mer pengar till staten än vad polisen kostar. Det innebär inte att staten skall acceptera att en fotbollsmatch har huliganer som accepteras av föreningen.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2011-10-30 19:13

11. Jag skulle väldigt gärna

Jag skulle väldigt gärna vilja veta vilka av våra större kommunala arenor som via intäkter klarar både kapitalkostnader, drift och underhåll samt dessutom kan betala poliskostnaderna. De s.k. artistarrangemangen har de senaste åren avtagit. Risken för dessa har också ökat. Den nya vågen är då att sälja Arenanamnet till ett stort Bolag. Det skall vara varumärkeshöjande, men om namnet allt för ofta exponeras i samband med samhällsfarlig verksamhet kan även detta samarbete avta.

Dan Persson

sön, 2011-10-30 20:13

12. Hinc, listan är kort.

Hinc, listan är kort. Linköpings kommun får in 20 millar om året för Cloetta arena. Elithockeyn fungerar, 33 hemmamatcher per år och arenor som kostat 200-000 millar. Fotboll är elände, bandy katastrof och basket/handboll försumbart i sammanhanget. Största dolda kommunala bidraget är självfallet mutornas huvudstad Göteborg.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2011-10-30 21:23

13. Tack Dan! Fotboll är ett

Tack Dan! Fotboll är ett elände i dubbel mening. I en ishall, bandyhall, handbollshall, friidrottshall m.fl. kan även kommunmedborgarna använda arenan för idrott "hela livet" eller för skolorna. På en fotbollsarena släpps inte en sko in mellan matcherna. Som Helsingborgare vet jag hur det ser ut på Olympia mellan matcherna.

Victor Capel (inte verifierad)

sön, 2011-10-30 20:36

14. Hinc// Arenorna, eller

Hinc// Arenorna, eller arenaägarna oavsett privat bolag eller kommunalt, betalar inte poliskostnaderna. Så att få veta vilka arenor som "via intäkter klarar både kapitalkostnader, drift och underhåll samt dessutom kan betala poliskostnaderna." är som att fråga vilka krogar som kan betala kapitalkostnader, drift och underhåll, och dessutom kan betala de anställdas barns skolgång. Det är två olika kostnader som tas av olika firmor på olika sätt. Men jag förstår inte riktigt hur diskussionen hamnade där, den har ju ingenting med blogginlägget att göra. Vidare undrar jag faktiskt på vad sätt klubbarna "per definition" är skyldiga att betala för att man inte kunde hantera ett helt nytt samhällsfenomen? Det verkar vara lite väl mycket att begära att föreningar ska kunna sia i framtiden kan jag tycka.

Dan Persson

sön, 2011-10-30 21:36

15. Victor, min bedömning är som

Victor, min bedömning är som följer. 1. Lagen är skriven på ett sätt som gör att allsvenska matcher inte skall drabbas av att arrangören pyntar snuten. 2. Om inte klubbarna får bort huliganerna går det åt helvete. Svårare än så är det inte.

Victor Capel (inte verifierad)

sön, 2011-10-30 22:41

16. Dan// Om jag å andra sidan

Dan// Om jag å andra sidan har förstått det rätt har lagstiftarens intention aldrig någonsin varit att klubbarna ska betala poliskostnaden. Tydligen framgår detta av förarbetet till lagen, men det är andrahandsuppgifter jag inte dubbelkollat. Dessutom förstår jag inte varför du (ni får protestera om jag missuppfattar någon av er) och Hinc menar på att det ska vara idrottsklubbars ansvar att arbeta mot grov brottslighet. Det är ju absurt. Vilken kompetens och vilka skyldighter tror ni att klubbarna har för att ni ska kunna ha en sån ståndpunkt? Lagen om betalningsskyldighter är ytterst otydlig och att den kommer förändras rätt snart ser jag som högst troligt. Jag har varit i kontakt med nästan 100 riksdagspolitiker senaste 2 veckorna och ingen säger sig vilja ha den kvar. Inte en enda. Götblad har tagit sig vatten över huvudet här, den operativa delen av polisen vill inte använda lagen (många är faktiskt riktigt oroliga för konsekvenserna för deras egen arbetsmiljö) och politikena ser den som något som behöver rättas till, men ändå så framhåller man hur viktigt det är att använda den från RPS och Länspolismästarhåll och skärmar sig i den här frågan från både sina anställda och sina chefer. I själva verket är det ju så att Fru Götblad inte behöver faktuerera några kostnader om hon inte vill.

Dan Persson

mån, 2011-10-31 08:46

17. Örgrytedomen är

Örgrytedomen är antiintellektuell. Där bevisar man att AB bara kan vara till för att berika ägarna vilket varit känt i 100 år typ. Det innebär inte att matcher arrangerade av ideella föreningar inte har samma mål, dvs tjäna pengar på matchen. Lagen kan bara tolkas så att event som genomförs inom ramen för RFs regelverk inte skall behöva betala för polisen. Polisen är självfallet den myndighet som bekämpar brottslighet. Någon annan ordning finns inte. Idrottsföreningar bör dock utesluta medlemmar eller delaktiga i organisationer som kan anses motarbeta föreningens mål. Sedan måste föreningar få rätt att bestämma vilka som skall få komma in på arenan.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

mån, 2011-10-31 23:38

18. Victor! Naturligtvis måste en

Victor! Naturligtvis måste en förening eller ett bolag arbeta för att förhindra brottslighet inom sina organisationer. De flesta gör det, men vissa storstadsföreningar ffa uppmuntrar (via sina supporterföreningar) organiserade "firmaslagsmål" mm. Assyriskas slutmatch var en uppvisning i "alla fel" när det gäller säkerhet. Själv har jag ett långt förflutet inom handel och naturligtvis fick vi på egen hand förhindra rån, snatterier och intern brottslighet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.