Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Folkrörelsernas död blir synliggjord"

Lars-Christer Olsson hoppar av sin kandidatur till posten som ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Det är inte förvånande. Han har nämligen ingen chans att bli vald. Susanne Erlandsson kan också hoppa av. Hon har heller igen chans.

Processen att utse ny ledare inom SvFF följer modellen som sosseriet använder. Det innebär att två-tre distrikspampar bestämmer vem som skall väljas medan de flera tusen föreningar som är medlemmar i fotbollförbundet haft inga eller försumbara möjligheter att påverka vem som skall leda deras förbund.

Medlemmarna i de lokala föreningarna har självfallet ingen som helst påverkan. De är inte ens tillfrågade.

Inte längre förtroendevalda

Att demokratin inte fungerar är heller inte förvånande. Förvånande är dock att förbundets pampar fortfarande tror att demokratin fungerar och anser sig vara förtroendevalda.

Pamparna kan dock vara helt lugna, krönikor av den här typen och andra ifrågasättanden kommer inte att bli så starka att de behöver bry sig. De kan utgå ifrån att de lokala föreningarna för länge sedan slutat bry sig om demokratiprocessen i förbundet och i distrikten. De kan räkna med att små kotterier äldre män kan fortsätta välja varandra.

Det de måste förstå är att en vacker dag i framtiden rasar hela folkrörelsestrukturen och att de är de skyldiga till att så sker. Sedan är det lika illa i de flesta förbund. Fotbollen är bara större och synligare.

De agerar lika fel båda två

Ingen vet när den vackra dagen infaller, om det är 5, 10 eller 15 år, men de flesta är överens om att det är någonstans i det häradet.

Det trista är att de två största inom svensk folkrörelse, dvs socialdemokraterna och fotbollsförbundet just nu ser ut att vara de två som leder förfallet av den demokratiska folkrörelsen.

Ännu mer trist är den totala självförnekelsen. Vi får fortfarande höra alla fina ord om Folkrörelsesverige trots att alla som lyssnar inser att kejsaren är naken. De som uttalar dem utstrålar självsäkerhet på samma sätt som när Johult säger sig ha rörelsens stöd efter att ha träffat de två procenten mest trogna av medlemmarna och ca en promille av väljarna på sin förlåtturné.

Förbundet behöver en nystart

Det är självfallet så att SvFF mer än de flesta andra behöver en nystart för Sverige där hela rörelsen medverkar. De utmaningar man står inför med ägandet av Nationalarenan såväl som allsvenskans Canossavandring är inte att leka med. Precis som inom sosseriet så finns kraften i rörelsen, det man i båda fallen tappat är förmågan att engagera den.

Nu kommer fotbollen att välja en gammelsosse med samma förnekelse av samtiden som Johult och med samma syn på att allt var bättre förr. På samma sätt så väljs han också mer som det enda alternativet än som det bästa alternativet.

Putte Kock är död och det fotbollen behöver är något helt annat. Det är tragiskt att se den här utvecklingen.

Andra villkor, andra beteenden

Jag förordar alltid att elitidrotten måste bli mer kommersiell och mer professionell, det skall inte tolkas som att jag är emot den ideella rörelsen.

Tvärtom så finns det ingenting som gör mig gladare än att se en grupp ungdomar tränas med den lokala ideella föreningen som arrangör. Vi behöver folkrörelsen också inom politiken där s må gå före men där läget är lika illa i de andra partierna.

Det stora problemet är att vi kan definiera att svensk folkrörelse av modell sent 18 hundra-, tidigt 19 hundratal är döende men det finns ingen som har ett förslag på hur en modell för hur tvåtusentalets demokratiska samhällsbygge skall fungera.

Inom idrotten kan vi alltid hävda att politiken bör gå före men när vi ser att de inte har förmågan så måste vi själva ta på oss ansvaret.

Dan Persson

Åkesson (inte verifierad)

mån, 2011-12-05 22:34

1. Så jävla rätt

Så jävla rätt

Alfons (inte verifierad)

tis, 2011-12-06 01:53

2. Åkesson>> Rätt? Det är ju

Åkesson>> Rätt? Det är ju bara en massa innehållslöst svammel. Säger absolut ingenting!

LarsO (inte verifierad)

tis, 2011-12-06 09:18

3. Hej Dan! Intressant artikel

Hej Dan! Intressant artikel men det du tar upp är ju problemet med en representativ demokrati. Den amerikanske statsvetaren och demokratiteoretikern Joseph Schumpeter ansåg att det klassiska demokratiidealet var svårt att förverkliga i praktiken. Han hävdar att det helt enkelt inte är möjligt att upprätta ett politiskt system där besluten avspeglar folkmajoriteten. Det enda realistiska alternativ som står till buds är att människor kan få välja mellan ett antal konkurrerande eliter. När en elit (t.e.x.i form av ett politiskt parti) väl är vald så har den makten och det går inte att göra anspråk på att de beslut som den fattar skall stämma överens med folkviljan. Däremot kan förstås en elit som missköter sitt ämbete bli avsatt i nästa val. På detta sätt upprätthålls en folklig kontroll av eliterna, men inte av besluten. Vad menar du är alternativet till den representativa demokratin i en så stor "folkrörelse" som fotbollen?

Dan Persson

tis, 2011-12-06 09:24

4. Lars, Den representativa

Lars, Den representativa demokratin fungerade rätt bra så länge mängden aktiva på föreningsnivå var många nog. Den tiden är förbi. Jag tror (ingen vet) att det allvarliga läge vi har nu kan göras bättre med mer direktdemokrati. Då tar man bort distrikten som idag är den stora våta filten, inför olika former av e-röstning så att alla föreningar kan göra sin röst hörd och skapar ungefär som V, C och KD nu gjort nya former för val av ny ordförande där flera kandidater får möjlighet presentera sin politik i god tid före val.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.