Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Nu cashar de hem, alla utom en”

Utvecklingen av Arenastaden i Solna går framåt. Avslöjandet om att det gigantiska shoppingcentrat, med 100 000 kvm butiksyta ska påbörjas och stå klart om dryga tre år, innebär att det finns många vinnare – utom en part.

Jag trodde inte Unibail-Rodamco med sitt relativt hårt belånade bestånd och finansiering via hårt ansträngda franska banker skulle klara finansieringen på en marknad där Shoppingcenter ser ut att vara den största bubblan på fastighetsmarknaden men jag hade fel.

Enklare att locka besökare

Det är goda nyheter för Arenabolaget då det kommer att lyfta miljön runt Nationalarenan ordentligt. Det blir onekligen enklare att locka människor till arenan om det finns en fungerande infrastruktur.

För jämförbara enheter dvs landskamper och AIK:s matcher tror jag Mall of Scandinavia kommer att ge plus 10 procent i publikantal från 2015. Det blir helt enkelt roligare att gå dit.

Det är mer än goda nyheter för Fabege som drar in 635 miljoner på att sälja marken och för Peab som fått bygget på 3,5 miljarder utan upphandling, dvs med goda marginaler (35 000 kronor per kvm butiksyta är bra betalt).

Peab kan nog räkna med att ha en halv miljard i nettovinst på det här bygget.

Kompensation för riskerna

Både Peab och Fabege har nu med övriga byggen som är i gång kompenserat sig väl för risken med Nationalarenan enligt en mycket professionellt uträknad gungor och karusell kalkyl.

Min respekt för deras kunnande och förmåga är hög och när den okunnige och mediekåta åklagaren har åkt på ordentligt med däng i muträttegången så kan bröderna Paulsson fira ordentligt. (Jag förstår inte varför det finns så många åklagare i Sverige som verkar ha Van Der Kwast som föredöme, han måste ha varit den mest inkompetenta statstjänstemannen någonsin).

AIK Fotboll AB är som vi tidigare beskrivet också en vinnare vilket inte minst veckans nyhet att deras senaste nyförvärv, Celso Borges, kan finansieras med pengar från Nationalarenan.

AIK får betalt för att bli hyresgäst

AIK har helt enkelt fått betalt för att bli hyresgäst i arenan. Lite svårt att förstå hur det kan vara bra för Arenans ägare om man måste betala hyresgästerna.

Det Salminen och Lagrell sagt har byggt på att de kommer att få betalt av hyresgästerna. Nu verkar det som AIK Fotboll AB kommer att göra ett årligt netto på miljonnivå på flytten från Råsunda. Det finns anledning att säga ”God fortsättning, Annela”, dvs vd:n i klubben och med efternamnet Yderberg.

Vi har tre vinnare klara och Jernhusen sitter med tillgångar som gör att även de kommer att landa på plus.

Även Solna stad kommer över tid att gå plus på Arenastaden, både för byggrätter och i kommunalaskatter från de som flyttar in i området.

Förbundet sitter där med Svarte Petter

Överskottet hade självfallet blivit större om inte sänket i form av arenan fanns där, men Arenastaden är totalt sett en vinnare för Solna även om inte Arenan är det.

Kvar med Svarte Petter sitter den största ägaren i Nationalarenan, Svenska Fotbollsförbundet. Lagrell har onekligen lyckats samla ihop till en så ordentlig ”Att-göra-lista” till sin efterträdare att det får ses som en framgång att det finns kandidater till posten. SvFF har inga tillkommande affärer att kompensera med och de har stoppat in hela sitt egna kapital i arenan.

Lite trist att vi får vänta tills boksluten för 2013 finns framme i alla inblandade bolag inklusive AIK Fotboll AB så att vi kan sätta in rätt siffror i den långa ”Vad var det vi sa artikel” som i övrigt är relativt färdigskriven.

Den ekonomiska verkligheten kan inte döljas

Bokslut i bolag i flera led i arenaaffären och offentliga uppgifter på hemsidor om publiksiffror och event medför att oavsett hur mycket energi som ägarna lägger på att hemlighålla siffrorna kommer man att kunna räkna fram alla nyckeltal.

Sammanfattningsvis får Stockholm och stockholmarna två fantastiska arenor medan Peab, Fabeges och Jernhusens ägare blir rikare, AIK får bättre förutsättningar att ligga i toppen av Allsvenskan och Solna stad ökar sin befolkning och sitt skatteunderlag även efter förlusterna från arenan.

Slutet gott och allting gott, den här historien kommer faktiskt att få drag av en Grimmsaga eller en Disneyfilm så småningom. Lite trist att SvFF valde rollen som den elaka styvmodern då man trots allt från början hade kunnat välja Snövit.

Dan Persson

kent (inte verifierad)

tors, 2012-01-12 09:39

1. Vem är

Vem är förvånad Idrottsrörelsen är nog lika korrumperad den

Tommy (inte verifierad)

tors, 2012-01-12 10:57

2. Förvisso kan SVFF säkerligen

Förvisso kan SVFF säkerligen anklagas för att ha valt fel strategi ifråga om Nationalarenan och när Dan P år 2013 har facit i hand kan han sola sig i glansen och ta åt sig äran av att han hade rätt från start! Men efter sol kommer regn och sen kommer det sol igen o s v! Minns det Svenska Friidrottsförbundet & Göteborg stad som i början av 1990-talet signerade ett "slavkontrakt" med IAAF´s då omstridde President Primo Nebbiolo som ledde till att friidrotts-VM 1995 i Göteborg lämnade förbundet med enorma skulder och alla olyckskorpar kraxade att staden Göteborg hade slösat bort miljoner av skattemedel etc etc!Vad blev resultatet efter det egentligen? Svensk friidrott fem år senare lyfte till en sällan skådad framgångsperiod(minns alla OS-gulden + andra medaljvalörer i OS i Sydney 2000 och 2004 i Athen)och Göteborg seglade upp till att bli sveriges evenemangsstad nummer ett! Dessa framgångar har under en längre tid därefter inneburit stora ekonomiska tillskott till såväl friidrotten som till att stärka Göteborgs konkurrenskraft! Mindre bra beslut ibland är mänskliga attribut och vill man helt eliminera risken för att göra några fel eller misstag då kan man lika gärna lägga sig ner och dö tristhetsdöden! Jag är säker på att Peab, Jernhusen mfl precis som alla andra företag också tar mindre bra beslut ibland som innebär förluster och kostnader, det är liksom en del av affärsvärldens natur! Jag ansåg från början att Stockholm Stad, Solna Stad, SVFF, AIK, DIF samt de inblandade bygg/fastighetsföretagen skulle ha kommit överens om att bygga EN ny arena i Stockholm/Solna(med en kontorsstadsdel och ett nytt köpcentrum)! Detta hade med fördel kunnat byggas som en överdäckning av nya trafikleden mellan nya Karolinska och Norrtull(nära till Karlbergs tågstation samt gångavstånd till Odenplan och Fridhemsplans tunnelbana)! Det hade garanterat dels en väsentligt starkare långsiktig arenaekonomi plus en naturlig sammanlänkning/förtätning av Stockholm och Solna stad som skulle stärka huvudstadens framtida utveckling och expansion! Men det är som sagt historia nu och det blir istället två nya arenor i regionen som gör att det kommer att ta längre tid innan dessa satsningar kommer att kunna vara ekonomiskt lönsamma i jämförelse med alternativet med endast en ny arena(och en kontorsstad + ett köpcentrum)! Med förhoppning om ett framgångsrikt EM-slutspel i Juni/Juli månaqd!

erling Åkesson (inte verifierad)

tors, 2012-01-12 11:21

3. Hej! Bra artikel! Däremot

Hej! Bra artikel! Däremot trorjag ite att Solna kommun är en vinnare ekonomiskt. Gubbarna i kommun kommer inte att kunna stå emot trycket från ett starkt PEAB som inte vill att SvFF framstår som förlorare. Solna Kommun kommer säkerligen på nåt sätt skyffla in pengar. Men visst är det fascinerande att våra pensionspengar förräntas på sådant sätt som idag?!?

Donostia (inte verifierad)

tors, 2012-01-12 21:16

4. Först en bra artikel!!! AIK

Först en bra artikel!!! AIK får en "gratis" arena, även om hyran inte är gratis så är den klart subventionerad. Sedan har det gjorts en "Arne Weise" redan vid upphandlingen och självklarhet att Sthlm skulle ha nationalarenan... och då har vi inte nämnt kostnaden som skenat iväg... ja absolut ett Svarte-Petter bygge... Alla Sveriges klubbar har betalt för AIK nya arena... farligt att lägga alla ägg i samma korg... Hoppas innerligt att arenan blir en succé. Kan någon förklara hur nationalarenan betalar AIK:s nyförvärv??? Verkar helt sjukt... Sedan bygger man två "Superarenor" och inser inte att det kommer bli tufft att få dessa att gå runt... Stor risk att det blir en "white elephant" arena... Bra inlägg av Tommy...

Konne (inte verifierad)

fre, 2012-01-20 16:26

5. Riktigt riktigt bra artikel!

Riktigt riktigt bra artikel! Väldigt intressant. Ska försöka vara opartisk här så folk orkar läsa. "Gratis arena" vet jag inte riktigt om jag vill hålla med om eftersom klubben är tvungna att ge upp Råsunda. För mig väger det upp mycket. Samtidigt kan man inte se bort från att klubben lyckats förhandla fram ett väldigt bra avtal med tanke på den "mindre bra situationen" klubben satt i under en tid. Det där med att alla klubbar i Sverige har BETALT för AIK:s nya arena hade jag gärna sett en ytterligare förklaring på. Det är inte så att förbundet skickat ut ett krav där dom säger "ni ska betala si och så mycket till vår arena". Jag tror utan att ha den blekaste aning(!) att NYFÖRVÄRVEN finansieras på så sätt att AIK, för att skriva under kontraktet, fått en summa pengar dom kan använda. Mycket för att Swedbank/arenabolaget m.fl. vill rädda sitt eget skinn. Får AIK en bra start på arenan lockar det folk. Hoppas min klubbtillhörighet inte lyste igenom allt för mycket...

Joakim Hall (inte verifierad)

lör, 2012-01-21 18:11

6. Tack för en mycket intressant

Tack för en mycket intressant och läsvärd artikel. Eller ett blogginlägg. Nu drar vi ifrån!

Mattias Abel (inte verifierad)

sön, 2012-01-22 15:41

7. Tommy >> Du glömmer en klubb

Tommy >> Du glömmer en klubb i din uppräkning av arenaintressenter; Hammarby IF. "Jag ansåg från början att Stockholm Stad, Solna Stad, SVFF, AIK, DIF samt de inblandade bygg/fastighetsföretagen skulle ha kommit överens om att bygga EN ny arena i Stockholm/Solna(med en kontorsstadsdel och ett nytt köpcentrum)!" Jag tror att hur man än vänder och vrider på saken så hade det inte gått att komma ifrån att bygga en mindre arena som komplement till nationalarenan för klubblagsfotbollens behov inom Stockholmsområdet. Sen kan man ju tycka att båda arenorna nu blivit numret för stora. (Nationalarenena hade gott kunnat klara sig på 40k åskare och Stockholmsarena på 20 till max 25k.) Man kan ju undra hur mycket extra det har kostat för förbundet/kommunen (etc?) att få upp arena till publikkapacitet på 50k+, enkom för möjligheten att ev någon gång kunna använda arena för champions league final / EM-mästerskap - något som möjligen kommer ske endast vid enstaka tillfällen under arenans livslängd om en alls!!

Tommy (inte verifierad)

ons, 2012-01-25 18:49

8. Jag hade inte glömt Hammarby

Jag hade inte glömt Hammarby men det blir svårt att ha tre hemmalag på samma arena, och att bygga två megaarenor för att kunna ha tre lag är i mina ögon ekonomiskt oklokt. Hammarby skulle troligen klara sig bättre med en arena typ som Elfsborgs eller Helsingborgs vilka kostar en bråkdel att bygga och att driva. Men det är historia redan eftersom arenorna är snart klara!
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.