Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Kommunal är ute och cyklar"

Sveriges starkaste och mäktigaste fackförbund Kommunal går ut med strejkvarsel mot ett tiotal golfklubbar. Det är ett grymt och korkat beteende. Deras krav är löneökningar på 860 kronor i månaden, dvs ca fyra procent ett år där vi har en underliggande inflation på under två procent  och lågkonjunktur. Vad värre är, de vill också ändra regelverk runt årsarbetstid.

I stort sett all idrott är säsongsuppbyggd vilket innebär att personalbehovet växlar dramatiskt mellan säsong och icke säsong. Skistars behov av personal i jul avviker från sportlov och påskveckor för att utrycka sig försiktigt.

Finns inga vinster i ladorna

All sport business kräver för sin överlevnad möjligheten att anpassa personalens arbetstid till säsong för de heltidsanställda och i stor utsträckning i övrigt ha säsonganställda men även här anpassning till behovet när det gäller schemaläggning. Kommunals agerande är ett hot mot hela idrottsrörelsen.

Golfen drivs i många fall av ideella föreningar vilket gör att det inte finns stora vinster samlade i ladorna och även om min syn på golfen är att de duktiga nu har bra förutsättningar så har inte golfen visat på övervinster som indikerar att de har underbetald personal direkt.

Golfens intjäningsförmåga har en extrem korrelation till soltid. Det går inte tjäna igen i oktober det man förlorat i april, maj, juni då dagarna är knappt hälften så långa. Det är också på våren som efterfrågan är som störst.

Facket otidsenligt

Det här vet självfallet Kommunal. De är inte korkade på det sättet.

För 80 år sedan var facket de svaga och företagen och arbetsgivarorganisationer de starka parterna. Då fanns en obalans där det var nödvändigt och skäligt att försvara det fackliga strejkvapnet då arbetsgivarna hade lockoutvapnet. Lockout är sedan länge avskaffat. Det finns ingen arbetsgivare som har råd med lockout idag och det skadar tredje man i för stor utsträckning

Facket har behållit strejkvapnet trots att arbetsmarknadskonflikter känns lika tidsenliga som grammofoner.

En liten ideell golfklubb mot Kommunal är ungefär lika solidariskt som när USA bombade bönder i Vietnam. Vårt samhälle har förändrats i en positiv riktning när de anställda inte behöver vara rädd för sin arbetsgivare som det var på den tiden facket bildades. Det är inte positivt när det omvända, att arbetsgivarna måste vara rädda för facket nu har inträffat.

Så långt från Löfvén som tänkas

Konsekvensen av det avtal Kommunal vill ha är sämre skötta golfklubbar för den här höjningen och förändringen av arbetstiderna har inte klubbarna råd med, då återstår bara att dra in på del av skötseln. Att låta kunderna betala är inte heller möjligt då marknaden och inte klubbarna sätter priserna.

Det är inte så att inte personalen på klubbarna känner till ovanstående och jag har svårt att tro att Kommunal vinner några jättepoäng hos sina medlemmar vilket intervjuerna på deras egen tidning tydligt talar om. Det är väl så enda fördelen med den idiotin.

Sammanfattningsvis så kan jag avsluta som jag började. Det här är både grymt och korkat agerat av Kommunal. Det är så långt från Stefan Löfvens agerande på Metall under krisen man kan komma. Det borde vara förbjudet för kommunal att ha medlemmar utanför den offentliga sektorn. De har helt enkelt inte den kompetensen.

Dan Persson

Björn Sundberg (inte verifierad)

sön, 2012-04-08 18:07

1. Tycker Idrottens affärer är

Tycker Idrottens affärer är ett bra och behövt nyhetsbrev. Men lika tendentiöst som Dan Persson anser att Kommunal är, och dessutom använder ganska nedsättande begrepp, lika tendentiös och obalanserat uttrycker Dan Persson sina egna privata åsikter om Kommunal. Dan, det finns alltid två sidor av saken. Ta reda på mer om varför Kommunal ställer kräv på högre löner och andra årsarbetstider för sina medlemmar innan du går till storms. Så ska en journalist arbeta. Om Idrottens affärer inte ska framstå som en partsinlaga, i detta fall kanske beroende på att Dan är moderat och möjligen fackföreningshatare, måste journalistiska grundprinciper användas som låter båda sidor komma till tals. En journalist har alltid rätt till en åsikt och kan torgföra den. Men låt oss höra den andra sidan också. Kan det vara så att löneläget är väldigt lågt bland bananställda? Kan det vara så att det går att heltidsanställa och att det finns kalkyler på detta? Det låter oss Dan inte få reda på. Jag ser fram emot fler nyheter från idrotten. Men kanske då med lite mer balans. Björn

Dan Persson

sön, 2012-04-08 18:40

2. Björn, jag är inte

Björn, jag är inte journalist, då skall jag objektivt beskriva vad som hänt. Jag är krönikör och skall subjektivt beskriva effekter av utveckling inom sportbusiness. Jag har dock pratat med SLA, läst på på kommunals hemsida, läst övrig lokal media och KA och pratat med tiotalet klubbchefer. Jag har arbetat med golfen i 15 år, sitter i en klubbstyrelse och vet hur klubbarnas ekonomi ser ut. Är inte fackföreningshatare, hatar inte ens idioterna i Sverigedemokraterna. Det jag kan konstatera att effekten av Kommunals krav är att 30-60% av de helårsanställda kommer att sägas upp inom golfen och att bemanningsföretagen kommer att öka sin marknadsandel. Svårt se hur det kan vara i medlemmarnas intressen. Vänligen Dan

Björn Sundberg (inte verifierad)

sön, 2012-04-08 19:55

3. Ok, förstår din hållning. Det

Ok, förstår din hållning. Det kanske av det skälet som det nog är bäst att nya medier som tar plats drivs av journalister. Så att belysning i det allmännas ljus kan ske utifrån journalistiska principer. Det framställs som att det är redaktionella texter som presenteras och inte krönikor i Idrottens affärer. Man kan ha fel. Ska dock finnas plats för alla varianter. Det krävs i ett mångfaldssamhälle. Bra att känna till att allt som står i IA är vinklat och helt subjektivt. Av din researchlista framgår att de enda som du inte har prata med är Kommunal? Ett samtal dit hade du kunnat kosta på dig. Dom bits inte, tror jag iaf... :-)... Hade varit intressant att fått deras version... Själv golfare sedan 30 år och medlem i fem klubbar... och glad för det fina arbete som banarbetarna gör för att att vi ska kunna njuta av vår sport. Nu hejar vi på Hansson och Stensson ikväll!... Ha det Dan!

Nya medier (inte verifierad)

ons, 2012-04-11 20:57

4. Björn Sundberg. Jag har läst

Björn Sundberg. Jag har läst Idrottens Affärer i många år, jobbar själv med nya medier och kommunikation. Att du inte kan skilja på det som Idrottens Affärer delar upp i nyheter, krönikor och det här som är Dan Perssons blogg, det får stå för dig. Men att likställa en blogg med redaktionellt material, är du nog den första på den här sidan webbens uppkomst som hävdar. Häpnadsväckande att du påstår att "Det framställs som att det är redaktionella texter som presenteras och inte krönikor i Idrottens affärer". För mig är det alldeles uppenbart att detta är en blogg och som sådan kan den definitivt inte likställas med redaktionellt material. Läser du bloggar på t.ex. Aftonbladet eller Expressen? Och vad drar du för slutsats, att det framställs som redaktionellt material?

Thomas Johansson (inte verifierad)

tors, 2012-04-12 11:37

5. Jag blir ledsen när jag läser

Jag blir ledsen när jag läser din blogg Dan. Fackets betydlse för dom anställda är mycke stor och dom drar ett tungt lass vad gäller att få fram ett rimligt avtal för arbetstagare ute på våra arbetsplatser. Detta gäller alla fackförbund. Vad är det som säger att dom banställda ute på golfklubbarna skall hålla tillbaka sin rimliga höjning på sin lön?? Räknar man höjning i krontal som Kommunal gör eller i procent som SLA gör så är det klart att det ser olika ut.Ta reda på vad en kompetent banarbetare har i lön enligt avtal där facket försöker få till en rimlig höjning gentemot vad andra fått i sin plånbok. Måste också fråga dig Dan hur du har förslag på hur medlemmar i facket skall få till en rimlig höjning av sin lön eller andra delar i ett kolletivavtal tex arbetstider, schemaläggning, arbetskläder osv osv?? Utan en stark part som fackförbunden är idag, och som för arbetstagarnas talan. Skall banarbetarna stå med "mösssan i handen" och ta emot det som arbetsgivarna vill ge dom vilket då troligtvis blir det ingen höjning alls med din beskrivning som "golfklubbar i kris". Det gäller väl då att göra om sin budget ute på klubbarna och lägga lite mer på lönerna än på andra saker som ombyggnad av klubbhus och banan där det alltid tycks finnas pengar. Sedan tycker jag att din jämnförelse med jag cieterar " En liten ideell golfklubb mot Kommunal är ungefär lika solidariskt som när USA bombade bönder i Vietnam" När jag läser detta blir jag mer tårögd när du gör ett sådant inägg i debatten. Jag är en stolt medlem i Kommunal och kommer så att vara och budskapet är att nu skall vi upp till kamp för rättvisare löner och anställningsvillkor.

Björn Sundberg (inte verifierad)

tors, 2012-04-12 11:55

6. Till nr 4: När du får upp

Till nr 4: När du får upp Idrottens affärers sida 1 kommer en lista på artiklar där det är en blandning av bloggar och sk nyhetsartiklar. Dvs allt detta ligger under rubriken Nyheter. Dessa ligger i samma lista. När man är snabb som jag kan man lätt bli lurad av vad som är vad. Man läser rubriken i listan, klickar sig in och hamnar på antingen en blogg eller en nyhetsartikel. Tycker inte det upplägget är optimalt. Det skulle möjligen kallas för Nytt. Och inte Nyheter. Nyneter kan leda fel dvs till att det har gjorts journalistiska bedömningar. Det är självklart skillnad på en blogg och sk nyhetsartiklar. Därför borde dessa vara separerade i flödet. Själva flödet saknar nästan helt sk riktiga Nyheter som har ett journalistiskt anslag. Min grundfråga kvarstår angående materialet överhuvudtaget på sidan. Följer dessa journalistiska redaktionella principer eller ej? Dan har redan svarat att han inte är journalist utan att allt material är styrt från hans egen personliga agenda. Det gav mig det svar jag var intresserad av att höra. mvh/Björn

thomasejd

tors, 2012-04-12 12:09

7. Hallå, Björn Sundberg. Det

Hallå, Björn Sundberg. Det var då självaste den vad det ska krånglas till. Det finns cirka 4000 artiklar på sajten, Nyheter, reportage, krönikor, blogg m m - det mesta kryddat med bilder från Scanpix. Det är dagsfärskt material och det är mer tidlösa reportage. Alla inslag bär vinjett, om det så är kategorin Affär, Sponsring eller Krönika eller Blogg. Som i vilken tidning som helst, oavsett om det är nätet eller i pappersform. Själv är jag journalist sedan en herrans massa år och gör bedömningar av material som kommer i vår väg. Det är bra med åsikter från läsarna, men att vi skulle vara otydliga i vår kommunikation är det faktiskt första gången jag får höra. Thomas Ejderhov, chefredaktör

Björn Sundberg (inte verifierad)

tors, 2012-04-12 12:54

8. Det var då självaste den vad

Det var då självaste den vad det var svårt att få svar på frågan om Idrottens Affärer är en journalistisk produkt som drivs enligt journalistiska principer eller ej :-)... först är svaret nej från den ansvarige Dan Persson. Sedan kommer ett nytt namn in som är Thomas Ejderhov som kallar sig chefredaktör och journalist. Då är svaret ett annat. Dvs mellan raderna att detta är en produkt som drivs enligt journalistisk etik. Det var ju det jag ville veta? Dvs som följdfråga på sakfrågan om Kommunals agerande. Men det är lätt att få detta utrett därför att jag vill veta med vilka ögon jag ska läsa denna produkt. Vill därför ställa ett par frågor: 1. Har Idrottens affärer kollektivavtal enligt journalistförbundet med TA? 2. Är alla ni som arbetar med tidningen medlemmar i journalistförbundet? 3. Följer ni pressens etiska regler? mvh/Björn

thomasejd

tors, 2012-04-12 13:46

9. Dan är bloggare med sina

Dan är bloggare med sina åsikter. Nyhetsflödet står jag för i första hand. Enligt journalitiska principer. Tack för ditt intresse. /Thomas Ejderhov

Framtiden? (inte verifierad)

sön, 2012-04-15 17:45

10. Citerar från e24 och Svenska

Citerar från e24 och Svenska Dagbladets alldeles purfärska resonemang om bloggar: "...men i ett internationellt perspektiv spelar bloggen en annan roll. På stora internationella nyhetsförmedlare som Wall Street Journal eller Financial Times är det närmast att betrakta som ett hedersuppdrag att blogga. Till exempel har ekonomipristagaren Paul Krugman en egen blogg på New York Times hemsida. Bloggen tillåter betydligt mera personlighet, både i tilltal och ämnesval. Det är upp till skribenten att sätta gränserna och röra sig mellan lite friare kommentarer, tuffa analyser och den betydligt rakare nyhetsrapporteringen." Det här är grepp som många svenska tidningar och nyhetsförmedlare försöker sig på NU. Idrottens Affärer med bl.a. Dan Persson har begripit det här för länge sen. Det verkar onekligen som den här Björn Sundberg tillhör de som vurmar för gammal medielogik och gammelmedia. Något som aldrig mer kommer att gälla. Dan Persson måste jag säga är briljant, även om han ibland vinklar hårt. Som läsare måste man inse det och läsa det som ryms mellan raderna.

Dan Persson

sön, 2012-04-15 18:00

11. Tack framtiden för den

Tack framtiden för den stringenta beskrivningen av hur moderna media fungerar. Tack även för berömmet. Jag försöker överdriva genom retoriska liknelser då man idag måste sticka ut och även måste beröra. Läsarna av min blogg skall antingen tycka illa eller tycka om men de får inte vara oberörda och då är det lätt att man tar i lite extra i rädslan att bli ett glas vatten när målet är vin eller vinäger.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen