Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Att modernisera och renovera en golfklubb är inte enkelt”

"En trevlig krog, mycket naturupplevelse och en bra promenad för oss som ser kaloriförbränning som viktig så kan de konkurrera", skriver Dan Persson om Ingarö Golfklubb.

 

Media har av naturliga skäl ett fokus på det som går åt helvete. En flygolycka skapar oceaner av artiklar medan de 40 000 flygningar per dag som går bra inte får några rubriker.

Golfen som i omsättning tillsammans med hästsporten omsätter mest av landets idrotter har under många år haft en krisstämpel på sig på grund av samma medialogik. Fakta är att golfen ökar i omsättning samtidigt som det finns ett antal golfklubbar som inte mår bra.

Det beror på saker som fel läge, fel kvalitet, fel finansiering, fel ledning. De vanliga skälen som gäller för alla företag. Men det finns många som mår jättebra.

Att modernisera och renovera en golfklubb är inte enkelt, är den dessutom medlemsägd där det finns tusen personer som har sin åsikt om den enda rätta sanningen så är det mer än svårt. Min egen klubb som misslyckades kapitalt med sin ombyggnad där det har tagit oss fyra år att komma tillbaka till gå är en variant.

Strunta i golffundamentalisterna

Men det finns några goda exempel.

Ingarö GK i Östra Stockholm är ett sådant exempel. Om en månad (16 juni) inviger man den ombyggda ängsbanan. Klubben har då lyckats med det i golfsammanhang mycket ovanliga med att se till att man har god ekonomi, nöjda medlemmar och två bra moderna golfbanor och genomfört en omfattande ombyggnad på tid och på budget samt klarat av att få medlemmar att bära investeringen. Lägg till ett läge med tiotusentals fritidsboende golfare så är förutsättningarna goda.

Sedan kan en och annan golffundamentalist ha åsikter om banans design för proffs och scratch-handicappare men de dumskallarna skall man inte lyssna på.

Fakta är att den målgruppen står för ca 2 procent av konsumtionen golf och den är ur alla perspektiv är ointressant för den vackraste formen av upplevelseindustri som golfen utgör.

Driva golfklubb bland det svåraste som finns

Ingarö har en bana som är kul att spela med en bra blandning av risk reward som gör att den stora massan golfkonsumenter kan må bra. Lägg till en trevlig krog, mycket naturupplevelse och en bra promenad för oss som ser kaloriförbränning som viktig så kan de konkurrera

Men det finns många bra golfanläggningar i Sverige, det som gör mig glad med Ingarö är att de har medlemmarna med sig. Självfallet har några lämnat men det är väsentligt färre än normalt.

Att driva golfklubb som ägs av medlemmar är nämligen bland det svåraste som finns. Dina kunder är dina ägare och det finns ett antal kotterier som ser egennytta som viktigare än det gemensamt bästa.

Ett beundransvärt konststycke

Här skiljer sig inte golfarna från andra, det blir bara tydligare.

Ingarö har lyckats genomföra ombyggnad och förändringar utan att vare sig byta styrelse, hamna i rekonstruktion eller ens bli illa ute. Trots att medlemmar har fått betala för modernisering.

Om en månad har Ingarö genomfört ett jätteprojekt, på tid, på budget och med acceptans i medlemskollektivet.
Det visar dels att det går, dels hur man gör och då uppstår den enkla frågan. Vad gör de som gör fel?

Dan Persson

Lars Strömberg (inte verifierad)

tors, 2012-05-24 17:23

1. Jag vill bara gratulera och

Jag vill bara gratulera och jag tror ju att ni har lyckats för ni har en stark och bra ordförande som tillsammans med styrelsen vet vad som skall göras samt att de som sitter där vet varför och har något att bidraga med. Hoppas det fortsätter att gå bra för er och som du skriver så lyssna inte på det 2 procenten för de bara tror att de kan det mesta om golfbanor för att de är duktiga golfare men så är bevisligen inte fallet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.