Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Odemokratisk polis dödar Allsvenskan"

Polisen tvingas rycka ut vid ett en match mellan HV71 och Färjestads BK på Kinnarps arena. Foto: Mikael Fritzon, Scanpix

 

Idag skriver Björn Ericsson ett begåvat inlägg på DN Debatt om huliganproblemet. Samtidigt agerar svensk polis i strid med regering och riksdagens vilja, lagens intentioner och det förväntade utfallet i Björn Ericssons slutbetänkande.

Polisen tänker ta betalt för sitt jobb och inte agera i linje med regeringens utredare, Björn Eriksson. Det handlar om flera miljoner som idrotten ska avkrävas i samband med evenemang.

Kräver plötsligt full betalt

Polisen backar  på sin tidigare 75-procentiga rabatt och kräver fullt betalt, trots att de vet att när utredningen är klar skall inte klubbarna betala.

Konsekvensen kan faktiskt bli att ett antal klubbar går i konkurs på grund av kostnader för polisbevakning medan vi väntar på beslutet att idrotten inte skall betala för polisbevakningen.

Kafka, hade varit avundsjuk.

Det är så illa, tyvärr

Vän av ordning med tro på den svenska modellen, svenska politiker, svensk folkrörelse och till och med kanske svensk polis tänker nu, nja, så farligt kan det inte vara, det där är nog överdrivet.

Det är tyvärr precis lika illa som jag skriver och jag har fått det väl belagt av flera mycket tunga källor.

Bakgrund runt hela frågan som rör vem som skall betala polisbevakning på idrottsevent är som följer:

Lagom som Björn Eriksson såg lösningar

1. Den lag som skrevs för länge sedan hade som klart direktiv att de här reglerna skall inte gälla idrotten. Tyvärr förutsåg man inte samhällsutvecklingen och definierade inte idrott utifrån exempelvis ”seriespel inom ramen för RF:s stadgar” eller liknande.

2. Lagen tillämpades inte alls under ett stort antal år.

3. När lagens effekter blev tydliga efter den s.k. Örgrytedomen tillsatte regeringen genast en utredare med uppdraget att både lösa huliganproblematiken och ta bort den oönskade effekten att ett Fotbolls AB skall betala medan ett Fotbolls IF slipper.

4. Björn Ericsson som efterträdde Per Unckel har i sitt delbetänkande visat på lösningar framåt.

5. Svensk elitidrott har satsat 10-tals miljoner och dessutom lyckats med att minska huliganproblemet. Idrotten bär mer än sin skäliga del av kostnader för säkerhet på området. Här är det tydligt att samverkan med supportföreningar har varit framgångsrikt.

Polisens totala misslyckande

Det är klart att om höga polischefer under möten kallar supporterföreningarnas ledning för terrorister så får man anta att här finns också ren och skär illvilja som tillkommande drivkraft.

Polisens totala misslyckande med all annan brottsbekämpning kan också vara en av de negativa drivkrafterna för deras fullständigt vansinniga beteende.

Polisen väljer att tolka lagen helt i strid med lagstiftarnas intentioner, man väljer att bortse från att vår valda regering tillsatt resurser för att förändra lagen och man agerar på ett sätt som får Don Quijote att framstå som en nobelpristagare i fysik.

Varför inte vänta på betänkandet?

Polisens ovilja att vänta in beslut till följd av Björn Ericssons betänkande är i linje med vad en trotsig 5-åring gör när föräldrarna säger till om att gå och lägga sig!

Tyvärr tar de livet av ett antal elitklubbar på vägen om inte någon ansvarig person med bättre samhällsförståelse än grabbarna från Norrmalmspiketen tar tag i frågan.

Konsekvensen kan bli att allsvenskan inte kan spelas färdigt i höst för att en-fem lag tvingas ansöka om konkurs innan serien är klar.

Så oförklarligt

När polisen agerar i strid med det demokratiska samhällets vilja brukar man kalla det polisstat. Det är ett uttryck som vi sluppit använda i Sverige.

Svenska folket har gett polisen ett våldsmonopol i förhoppningen att polisens omdöme, sunt förnuft och demokratiska värdegrund är så stark att någon risk för medvetet missbruk av sina befogenheter från polisens sida inte skall föreligga.

Svenska folket hade fel.

De har redan fått betalt

Vän av ordning med tron på Sverige som ett demokratiskt land tänker nu att ojdå, det här var inte meningen, det borde gå att ändra på men så enkelt är det inte.

Som tillkommande fakta bör noteras att svensk elitidrott genererar tiotals miljarder i skatter till staten, så de som tror att inte idrotten bär sin del av vår gemensamma välfärd har totalt fel.

Idrotten har redan betalat polisen, utöver allt de betalat till skola, vård och omsorg.

Polisen i det här landet är organiserad i självständiga distrikt som är egna myndigheter. Ministerstyre är förbjudet på goda grunder så regering, en sommarledig riksdag, Björn Ericsson med uppdrag från regering med flera aktörer har väldigt små möjligheter att göra någonting.

Tveksamt om de kan ändra sig

Polisen då, undrar vän av ordning, de kan väl komma fram till att de väntar med att belägga klubbarna med kostnader till dess våra demokratiska församlingar har beslutat om det är rätt åtgärd?

Klart de kan, men de vill inte.

Varför polisen i ett läge när befolkningens förtroende för deras förmåga redan är på all time low nivån väljer att agera så de riskerar långsiktigt misstroende från hela idrottsrörelsen och stora delar av svenska folket är en gåta, men så är det uppenbarligen.

Dan Persson

Erik (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 10:44

1. Dan Persson för fram ett

Dan Persson för fram ett antal viktiga och intressanta åsikter gällande en fråga som engagerat många under alldeles för många år. Samma fråga finns även bland andra typer av evenemang än inom idrotten. Göteborgs kulturkalas är ett av de evenemang som varit i ropet kring samma fråga. Tyvärr är det inte helt enkelt att vidarebefordra Perssons argumentation med en artikel som minst hade behövt korrekturläsas av en journalist för att hålla den klass som artikeln är värd.

Mats Fredriksson (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 10:45

2. Mycket bra krönika. Att

Mycket bra krönika. Att polisen är ett ökande samhällsproblem visar sig på allt fler arenor.

Kalle (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 12:40

3. Helt lysande, Dan! Tack för

Helt lysande, Dan! Tack för en välskriven och faktamässigt helt korrekt beskrivning av verkligheten. Hoppas bara att någon inom polisen läser texten OCH att inte du, Dan Persson, också blir terrorsitstämplad nu!

peter granström (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 13:12

4. Väldigt initierat.

Väldigt initierat. Imponerande! Vad jag - som invandrare från ett land där polisen både åtnjuter viss respekt och löser ett och annat brott, samt är hammarbyare - tycker, skall inte uttryckas publikt. Enda trösten är väl att Kronofogdemyndigheten aldrig kommer att lyckas driva in en faktura.innan Superettan och Allsvenskan är slutspelad. Inte världens mest effektiva organisation den heller.

Albin Bajen (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 13:24

5. Jag har en historia om när

Jag har en historia om när jag gick på match mellan Hammarby - Assyriska på en fredag, har dessutom följt många av Bajens matcher och är minst sagt en trogen supporter. Det var ett internbråk på klacksektionen mellan 2 personer, då det snabbt löste sig och publikvärdar var inte nödvändiga. Polisen står bakom nätet som är ett skydd föratt inte supportrar ska springa in på planen och pepparspreyar rätt in i folkmassan där alla var oskyldiga och började sedan slå med deras batonger mor slumpmässigt folk. 4 av mina oskyldiga kompisar blev drabbade, och barn och familj fick pepparsprey i ögonen, och en mamma blev misshandlad av batong. Detta fick hela söderstadion att tappa tron om att polisen sköter sitt jobb på ett bra sätt. Jag är inte rädd föratt säga att JAG HATAR SUPPORTERPOLISER. 1312 ACAB. Supportrar - Rättlösa, Supporterpolisen - Meningslösa.

Alexander Wennlo (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 15:18

6. Den kortsiktiga lösningen för

Den kortsiktiga lösningen för klubbarna jag ser är att man snabbt kommer överens om att bortasupportrar förbjuds på arenorna fram tills dess att man hunnit ändra lagen. Utan bortasupport är inte behovet av polis lika stort. Suger, men sådan är verkligheten.

Rasmus (inte verifierad)

fre, 2012-12-21 14:51

7. Enligt Stockholmspolisen är

Enligt Stockholmspolisen är behovet av polis lika stort vid en match mellan AIK - Mjällby (inga bortasupportrar) sen den är mellan tex AIK - MFF (med ganska många bortasupportrar) så att förbjuda bortasupportrar skulle inte ha någon effekt alls

Jim (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 16:35

8. Enormt bra skrivet! Glädjande

Enormt bra skrivet! Glädjande att få se en såpass insatt och verklighetsförankrad krönikör uttala sig. Det skulle vara intressant att få höra polisens kommentarer efter att de läst detta.

Ian Durgé (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 17:15

9. Vän av ordning menar väl

Vän av ordning menar väl också att i ett - som vi har nu - köp och sälj system, så borde man ju få bestämma vad man ska köpa. Om man som fotbolls AB VILL ha polisbevakning kan man ju köpa det... Annars? Fotbolls IF får det gratis. Kan skönja lite kupongsamhälle här. Har man rabattkupong (IF) får man köpa fläskfärsen billigare. AB får inte, utan måste köpa hela grisen. Fast då MÅSTE man köpa en köttkvarn (polisen) också. I ett FRITT samhälle måste föreningar /personer få bestämma själva vad som är viktigt för dem själva. Givetvis måste man ta konsekvenserna av sina beslut, men besluten ska fattas av föreningar/personer själva och inte pådyvlas av ordningsmakt eller någon annan. Vi har en lååååång väg kvar att gå...

Magnus (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 22:27

10. Bra! Alltså allvarligt talat

Bra! Alltså allvarligt talat så måste hela situationen vara ett skämt. Men framförallt - Vem fan har kommit på idén om att polisen ska ta betalt för att göra sitt jobb som är skattefinansierat och dessutom göra det på platser och vid tillfällen som de väljer själva. Tycker det här visar på ett totalt havererat sätt att driva viktiga samhällsfunktioner. Förövrigt kan Jag tänka mig att överta affärsidén att åka ut till evenemang, patrullera lite och skicka faktura....

Anton (inte verifierad)

ons, 2012-06-27 22:43

11. Tack för en riktigt bra

Tack för en riktigt bra artikel! Hoppas n u att folk lyssnar och tar till sig det du har skrivit. Det stämmer verkligen till punkt och pricka.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.