Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Förlåt, men hur tänkte ni här?"

Dan Persson tycker att Karin Mattsson Weijber och de andra från RF borde göra en lång lista på exempel på hur regeringen aktivt motarbetar elitidrotten och internationella event. Foto: Lars Pehrson, SvD/Scanpix

 

Tänk om de samverkade? Torsdag den 5 juli blev en intressant dag. Tänker särskilt på tre händelser som nådde media.

  • Först hittade Södermalmspolisen och återlämnade Tyras Nalle, den världsberömda borttappade Nallen kunde återbördas till en glad liten flicka.
  • Sedan rapporterades om att regeringen talade sig varm i form av idrotts- och handelsministern för stora internationella event i Sverige på RF:s seminarium.
  • Samtidigt har den svenska polismyndigheten på uppdrag av rikspolisstyrelsen ålagt det stora internationella eventet Falsterbo Horse Show att betala poliskostnader på 200 000 kronor.

Det raka, det enkla, det sanna

Om ministrarna Lena och Ewa innan alla vackra ord om hur viktigt det är med stora idrottsevent i Sverige igår hade ringt ett par tre samtal (förmodligen hade de samtliga inom gångavstånd i Visby) så hade de kunnat säga som det var istället.

Ewa hade kunnat säga att ”Nu har jag pratat med Anders och han säger att han vet att staten är den största och enda vinnaren vid stora internationella event, men han tänker inte satsa en spänn.”

Lena hade kunnat säga att jag pratade med Bea, men hon är totalt ointresserade av idrott så hon hänvisade till Krister Hammarbergh som är ordförande i justitieutskottet och sitter i rikspolisstyrelsen. Krister berättade att även om det inte var meningen så har regeringen numera satt sig i den situationen att man aktivt motarbetar idrotten.

Det räcker med Kling och Klang

I Skåne har närpolischefen Mats Hammar på inrådan av polisens jurister gjort en hård tolkning av en lag som regering och riksdag anser vara felaktigt meddelat Falsterbo Horse Show att de skall betala 200 000 kronor för polisbevakning. 

Falsterbo Horse show som inte har fler huliganer och ordningsproblem än att man kan kalla in konstapel Kling eller Klang från Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Samtidigt som Södermalmspolisen firar PR triumfer på nivå med sin återfunna Nalle så lyckas Skånepolisen förstöra medelklassens förtroende för polismyndigheten.

Idrotten SKA inte betala

Förlåt vän av ordning som läst förtexterna till 1992 års lag. Där klargörs tydligt att meningen är att idrotten inte skall behöva betala.

Sedan har man klantat till det och nu försöker man rätta till det, men under tiden kan allsköns PR-företag utan kostnad för polisbevakning bjuda riksdag och regering på kubikmeter med rosévin medan ett stort europeiskt event inom ridsporten skall betala en förmögenhet för poliser som inte behövs.

Örgrytedomen slog fast det vi redan visste, dvs att även bolag som ägs av ideella föreningar skall ses som bolag.

De förstår inte det felaktiga

Sedan har nötter till jurister på RPS och mer allvarligt deras politiskt tillsatta styrelse gjort en tolkning som innebär att närpolischef Mats Hammar p å Söderslätt nu tvingas agera som om han var tronpretendent till Christer Van Der Kwasts roll som Sveriges mest inkompetenta statstjänsteman sedan konstruktionen av Wasa. För yngre läsare så var Kwasten den överåklagare som aldrig lyckades få dit någon skyldig, men på löpande räkning lyckades fälla oskyldiga.

Polisövergreppen tar inte slut där, Hammar ljög i förvaltningsdomstolen, hanterade inte ansökan som skulle behandlas skyndsamt och har orsakat stor skada för ett antal aktörer.  Därutöver har han förmodligen bara gjort som myndighetens jurister föreslagit, men de bekräftar rätt omgående att de vare sig läst lagen, dess förtexter eller Björn Ericssons delbetänkade. 

Dvs de förstår inte ens att de agerar motstridigt riksdagens, dvs svenska folkets vilja.

RF, gör en lista!

Det Karin Mattsson Weijber och de andra från RF borde nitat mina partivänner i regeringen med vore självfallet en lång lista på exempel på att regeringen aktivt motarbetar elitidrotten och internationella event.

Jag kan faktiskt köpa om regeringen aktivt väljer  linjen att motarbeta elitidrotten och eventindustrin. Den är kommersiell och därvid samma typ av särintresse som regeringen ser andra företagare och deras organisationer som. Vi är degraderade till Skattesubjekt helt enkelt.

Men jag köper inte att mina partivänner och i det här fallet dessutom i många fall vänner eller bekanta publikt påstår att de stödjer event och arenaindustrin när sanningen är den omvända.

Så ologiskt, så inkonsekvent

Jag blir dessutom livrädd för min älskade golf. Vi har ca 40 000 personer på våra 400 golfbanor varje dag. Utrustade med tillhyggen som går att döda med som de likt mig dessutom har mycket dålig kontroll över.

Om Falsterbo Horse Show måste pynta 200 papp så kommer vi snart ha tre poliskonsulter på varje bolagsdriven golfbana á 930 spänn timmen med 400 spänn för bilen och 700 kronor för hunden de tar med sig för att den tycker om att vara ute i fin natur.

Jag skäms över att Sverige kan agera så här, jag skäms över att min regering kan ställa till det så här.

Elitidrotten är extremt lönsam för staten, ett nollsummespel för aktörerna och en kostnad för kommunerna. Den som tjänar motarbetar och skapar extrem uppförsbacke för de som försöker skapa tillväxt i vårt land.

Jag upprepar - den enda aktör som tjänar pengar på elitidrotten och större event är den aktör som aktivt motarbetar industrin. Det skadar Sveriges ekonomi och det skadar bilden av Sverige.

”Die Dumme Schweden”

Nu skriver internationella hästtidningar långa artiklar om ”Die Dumme Schweden”, vi riskerar att bli med ett stort internationellt välkänt event och ledningen får fokusera på jurister istället för att ta hand om sina gäster.

Kära Lena och Ewa, så här dagen efter det gulliga RF-eventet i Visby, en liten förklarande debattartikel i Svd på temat, ”Därför har regeringen valt att aktivt motarbeta elitidrotten och internationella idrottsevent” vore trevlig att läsa. Får ni inte in den i Svenskan så bjuder vi på plats här på sajten.

Tänk om vi fick en regering som såg till att goda krafter kunde samverka istället för att motarbeta varandra, det var det jag trodde vi hade fått.

 

Läs även "Arrangör JO-anmälet polisbefäl"

Dan Persson

Olle Ekengren (inte verifierad)

fre, 2012-07-06 11:54

1. ”Die Dummen Schweden” Det är

”Die Dummen Schweden” Det är många behövande som slåss om bidragen till projekt som inte kan bära sina kostnader. Varför behövs garantier till ett event som ”bergsäkert kommer att gå med vinst”? Särskilt ska man se upp med arrangemang som förutsätter att det byggs anläggningar som kommer att stå oanvända efteråt. Upplagt för glädjekalkyler. Men om det behövs ett tillfälligt förskott till ett bergsäkert projekt finns det naturligtvis kreditgivare som är intresserade av en god affär.

Dan Persson

fre, 2012-07-06 11:58

2. Olle, jag är mycket tveksam

Olle, jag är mycket tveksam till stora statliga satsningar på event där det krävs nya arenor som OS och Fotbolls EM. Därifrån till att staten bestraffar internationella event som sker idag är det dock långt. Ett statligt engagemang för internationella event kan vara så litet som hjälp att marknadsföra dem utomlands. Staten är ändå den stora vinnaren med alla skattepengar eventen genererar.

Magnus Forslund (inte verifierad)

fre, 2012-07-06 12:44

3. Bra skrivet. Många politiker

Bra skrivet. Många politiker och andra officiella personer slår numera fantastiska knutar på sig själva kring idrotten. Event samt event och polisbevakning är bara två områden. Det finns behov av mer avancerad kompetens, helt klart. Varför inte börja med att bjuda in oss (du, jag, m fl) som ändå försöker föra fram lite alternativa röster?

Olle Ekengren (inte verifierad)

fre, 2012-07-06 15:12

4. Ta ett konkret exempel på ett

Ta ett konkret exempel på ett event och gör en så detaljerad kalkyl som möjligt. Utgå från att nybyggnation inte behövs. Både kostnader och intäkter bör ses i form av skillnaden mot posternas storlek ifall eventet inte genomfördes, även olika sorters skatter (kommunalskatt, statlig skatt, arbetsgivaravgifter, moms). Tänk på att en del av försäljningen kan vara tax free.

Dan Persson

fre, 2012-07-06 15:53

5. Olle, Det har gjorts otaliga

Olle, Det har gjorts otaliga gånger. Det som går att diskutera är "kannibalismen", dvs Skulle Kalle köpt den där ölen även om eventet inte hade blivit av. Göteborg har påvisat mycket stora kringintäkter (hotell, resa, shopping, restaurang etc) och mycket stor andel av den konsumtionen är skatt. Elitidrott är en del av upplevelseindustrin som växer snabbare än BNP och har högre andel skatter än tillverkningsindustri. Nu föreslår jag inget ökat statligt stöd, utan bara att man slutar motarbeta.

Claes (inte verifierad)

fre, 2012-07-06 16:37

6. Att Rikspolisstyrelsen

Att Rikspolisstyrelsen envisas med att ta hutlöst betalt för lågriskevenemang speglar bara den inkompetens som genomsyrar hela polisledningen. Att man t.ex skrotar polisens egna förstärkningsresurs innan man kommer tillrätta med kärnverksamheten är bara ett exempel på beslut som får vanligt folk att tappa fattningen. Man fjantar bort skattemedel på saker som på sikt drabbar samhället negativt. Se till att använd Beredskapspolisen så behöver inte "notan" hamna lika högt. Men man har såklart inget intresse i att bevara varken denna resurs eller underlätta för de arrangörer som trots allt arbetar hårt för att skapa dessa evenemang. Men Rikspolischefen har bestämt sig och över honom råder ingen eftersom regeringen tappat greppet totalt.

Olle Ekengren (inte verifierad)

fre, 2012-07-06 18:15

7. Det måste finnas någon

Det måste finnas någon rationell orsak till motvilligheten. Anders Borg är trots allt ”kein dummer Schwede”.

Dan Persson

fre, 2012-07-06 18:18

8. Korrekt, Anders är inte

Korrekt, Anders är inte korkad, tvärtom. Men han är ideologiskt låst i teoretiska modeller. Nu skall inte event få mer stöd än annat näringsliv, inte elitidrott heller. Men de skall inte behöva utstå negativ särbehandling.

Christer Höglund (inte verifierad)

mån, 2012-07-16 15:13

9. Håller helt med. Tyvärr så

Håller helt med. Tyvärr så gör regeringen med Moderaterna som fanbärare, en rad huvudlösa beslut (inte enbart idrott/polis) grundade på teoretiska modeller som kom fram under deras tid i opposition. Tragiskt att man inte kan se att vi lever i nuet, och ta beslut utifrån dagens verklighet.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

På onsdagen avslöjades att den presskonferens som SOK, RF och Parasporten har kallat till på eftermiddagen i Stockholm handlar om att Sverige har intresse av att ansöka om att få OS 2030.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.