Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Samhällets knivar i ryggen på idrotten

"Staten bidrar med en dryg miljard, ca 5 procent återbäring på de skatter idrotten genererar om ca 20 miljarder kronor i form av moms, energiskatter, källskatter, arbetsgivaravgifter, alkoholskatter, reklamskatter med mera", skriver Dan Persson i en betraktelser över svensk idrotts intäkter och utgifter. Foto: Scanpix

 

Under någon vecka har jag besökt ett större antal idrottsklubbar med elitverksamhet runt om i landet. Den trista slutsatsen av många beskrivningar av fakta är att samhället skadar idrotten.

Ofta utan att förstå det, ofta på ett sätt som skadar samhället ekonomiskt och i en del fall ren och skär dumhet. Det blir temat för flera krönikor där vi idag börjar med det aktuella om poliskostnader i huvudstaden.

Här är grunden

Om jag först gör en kort sammanfattning av vad idrotten bör leverera till samhället så får vi grunden klart för oss.

  • Ungdomsidrotten skall leverera friska, anställningsbara ungdomar med god värdegrund som utöver glädjen av samhörigheten har utvecklat motorik, muskler och drivkraft. Framtida goda skattebetalare som dessutom inte fastnar i barnfetma, droger, passivitet och utanförskap.
  • Breddidrotten för vuxna skall leverera folkhälsa, dvs minska samhällets kostnader för sjukvård och ge oss mer kvalitet i livet. Breddrotten skall därutöver generera stora skatteintäkter till staten.
  • Elitidrotten skall ge upplevelser, stolthet, samhörighet och har samma roll som kulturen som del av grundläggande infrastruktur för ett samhälle sedan tusentals år. ”Bröd och skådespel åt folket” är inget modernt citat men ack så gällande. Elitidrotten ger tiotalsmiljarder i skatteintäkter till staten. Härutöver skall eliten stärka Sveriges varumärke internationellt.

Bryter sina egna löften

Här är det så att ungdomsidrotten drivs ideellt med föräldrarna som den primära kundgruppen, bredd för vuxna drivs mer och mer kommersiellt av gym, diverse spring, cykla, åka skidor-event, golfanläggningar, Åre, Sälen med flera.

Elitidrotten är kommersiell även när den drivs av en ideell förening och en stor industri. Breddidrotten likaså, medan ungdomsidrotten tyvärr har många samhällstrender emot sig och tappar lite vilket är allvarligt.

Vad gör då samhället utöver att ta emot idrottens skatter?

Staten bidrar med en dryg miljard, ca 5 procent återbäring på de skatter idrotten genererar om ca 20 miljarder kronor i form av moms, energiskatter, källskatter, arbetsgivaravgifter, alkoholskatter, reklamskatter med mera.

I övrigt bryter regeringen/staten glatt sina egna löften från regeringsförklaringar och agerar på ett sätt som skadar idrotten.

Vill inte ha idrotten som en valfråga...

Kommunerna bidrar med massor av pengar, driver träningsanläggningar, ger stöd till ungdomsverksamhet och nästan genomgående med undantag av Stockholm och Göteborg skapar man goda förutsättningar för elitlagen.

Vår kära alliansregering har strategiskt beslutat att inte få upp idrotten som valfråga. Det är klokt av dem, för det är ingen bra fråga för regeringen utifrån hur man agerat de senaste sex åren. Kan dock vara givande för den mer pragmatiska delen av oppositionen att försöka äga frågan då den garanterat kan ge röster från motståndarna.

Det som gör mig förbannad idag är polisens agerande där Stockholms polismästares beslut att kräva fullt betalt för polisbevakning nu. Det är så korkat och dumt att klockorna stannar.

Hur tänker egentligen polismästaren?

När Stockholms polismästare, med full vetskap om nedanstående fakta tar ett beslut som kan ta livet av elitklubbarna i stockholm så kan det bara motiveras med en strävan att ta över rollen som Sveriges mest inkompetenta statstjänsteman sedan konstruktionen av Vasa, nu när Van Der Kwast gått i pension.

Syftet med lagen var att idrotten inte skulle ingå. Förtexterna är explicit tydliga med att detta inte skulle drabba idrotten. Sedan valde man en dum modell för att definiera idrott genom skrivelsen om ideell förening men att tolka en lag i strid med lagens syfte är inte värdigt en rättsstat.

Utredningen som lämnat sitt delbetänkande har föreslagit att man bör ta bort poliskostnaderna för idrotten. Det var ganska självklart och ingen mer än möjligtvis polismästaren i Stockholm och mindre begåvade jurister på RPS torde vara förvånade.

Tycks inte förstå konsekvenserna

Det finns stor riksdagsmajoritet för detta och beslut väntas under 2013.

Elitidrotten betalas så mycket i skatter för sin verksamhet att de redan har betalat för polisbevakningen.

När våra valda företrädare, regering och riksdag inser att lagen tolkas fel utifrån syftet och agerar för att göra något åt det så väljer polismästaren att göra tvärtom och agera i strid med vad våra demokratiska företrädare önskade. Det är ett beteende mera vanligt bland polischefer i diktaturstater.

Det är oförklarligt. Konsekvenserna riskerar bli stora.

Finns inget förtroende kvar

Dels faller all motivation för alla de ideella som gjort ett fantastiskt arbete med att minska problemen på matcherna, dels är det efter 2012 med den lugnaste säsongen på länge en bestraffning när klubbarna borde fått en belöning efter sina stora satsningar på säkerhet. Här har Stockholmsklubbarna lagt tiotals miljoner på ökad säkerhet och tacken är detta.

Tillkommande är att allt arbeta som klubbarna gjort tillsammans med supporters förstörs. Supportrarna får rätt i sin syn på polisen där deras språkbruk avviker en smula från det vi använder här. Polisen förvärrar ordningsproblemen i samhället genom sitt agerande.

I ett läge när vi i den breda medelklassen löpande tappar förtroende för polisen på grund av bristande effektivitet, inkompetens, övergrepp, kåranda med mera så ger Stockholms polismästare oss goda skäl att helt tappa förtroende för polisens verksamhet.

Ett samhälle där medelklassen saknar förtroende för polisen, den aktör som äger våldsmonopolet, är ingen fungerande demokrati.

Dan Persson

Thorbjörn (inte verifierad)

lör, 2012-10-13 12:34

1. Undrar ju lite försiktigt

Undrar ju lite försiktigt under hukandet av alla påståenden var källhänvisningen till de 20 milj finns?

Dan Persson

lör, 2012-10-13 13:03

2. Gjorde en sammanställning av

Gjorde en sammanställning av golf, Ridsport, Ishockey, Fotboll för fem år sedan och fick fram ca 19 miljarder då. Bara energiskatterna på resor till och från blev ett antal miljarder. Har länge föreslagit RF att göra en ny undersökning för att ha argument mot politiker. Vore också intressant att få en undersökning av hur mycket föräldrar betalar för ungdomars idrottande.

Robin (inte verifierad)

lör, 2012-10-13 22:49

3. Vore det inte något för

Vore det inte något för Sportspegeln att lyfta fram, en politisk direktsänd debatt endast innehållande idrottspolitiska frågor?

John V (inte verifierad)

tors, 2012-10-18 09:54

4. Mycket bra Dan

Mycket bra Dan Persson!! Idrotten och i synnerhet de stora klubbarna AIK, Djurgården, IFK Göteborg m.fl. skapar otroliga mervärden för samhället varje år. Både i reda kronor och ören men också i all den sociala verksamhet man bedriver. Kanske kan jämföras med andra områden där våld och brottslighet är mycket vanligare men som inte genererar lika mycket positiva värden (konserter, krogar, festivaler, m.m...)

Evald (inte verifierad)

lör, 2012-10-20 16:30

5. Extrakostnader ska betalas av

Extrakostnader ska betalas av arrangören Oberoende av vilket arrangemang eller tillställning det är så ska arrangören betala för extra polisinsatser om det bedöms att så behöver sättas in.Om det bedöms att det blir bråk på matcher eller konserter, så att extra polisinsatser måste sättas in, får de kostnaderna tas ut på biljettpriset. Det finns ingen anledning att den som inte är intresserad av pöbelsporter ska betala för dess extrakostnader. Elitidrott är på intet sätt en ideell verksamhet.

Jens (inte verifierad)

sön, 2012-10-21 18:22

6. Evald: På samma sätt som att

Evald: På samma sätt som att vi som tränar inte vill betala sjukhuskostnader för de som lever onyttigt, vi som började jobba vid 13 inte vill betala för de som dröjer sig kvar i skolan, de som tänkt oss att dö vid 67 inte vill betala för de som går i pension? Vi lever i en demokrati där skattepengar används som betalningsmedel för samhällsnyttiga funktioner. Vänj dig vid det eller flytta till en diktatur som passar dina önskemål bättre. Fast vi idrottsintresserade är inte giriga, vi nöjer oss om vi får tillbaka de 19 miljarder om året vi genererar. Då kan vi gärna betala för egen bevakning. . Din kommentar om "pöbelsporter" är däremot enbart pinsam, och visar på att du antagligen inte har lika hög klass som du vill låta påskina. Somna om istället.

Evald (inte verifierad)

sön, 2012-10-21 20:24

7. Jens: Jag ska erkänna att jag

Jens: Jag ska erkänna att jag har svårt att följa tankegångarna i både Dans artikel och din kommemtar. Jag uppfattar Elitidrotten i de flesta fall som en kommersiell underhållningsindustri. Om industrier generellt skulle resonera så att de ska få tillbaka de skattemedel de genererar, hur skulle det då gå med statens och kommunernas inkomster? Själv är jag mycket idrottsintresserad i bemärkelsen fysiska aktiviteter i friskvårdande syfte och för att må bra. På de idrottsevenemang som jag besöker finns det sällan en enda polis än mindre uppstår bråk och våld. Jag hävdar att den som arrangerar matcher eller annat där man är medveten om att bråk och skador kan uppstå både på läktarna och planen, ska arrangören också ansvara för dess extrakostnader. Det är inte gemene mans ansvar.

Jens (inte verifierad)

mån, 2012-10-22 12:51

8. Evald: För att svara på din

Evald: För att svara på din fråga med en motfråga: Om staten kräver extra betalning för något som redan betalats, med följden att industrin går omkull, hur går det då med statens och kommunernas inkomster? Jag är, till skillnad från dig, såväl påläst som personligen bevandrad i de problem som kan uppstå på och kring elitidrottsevenemang. Där finns mycket att önska från samhällets sida, emn det är en annan diskussion. Vad som däremot är relevant för tråden, är att kriminalitet (vilket det i grunden handlar om) är ett samhällsproblem. Om du skulle låta ditt resonemang löpa linan ut, skulle du också inse att det är ett logiskt felslut, vad du föreslår. Att låta idrottsklubbar, och därmed anställda samt vanliga supportrar drabbas, för brottslighet som några få individer sysslar med, är just att göra det till "gemene mans" problem (och ansvar). Med ditt resonemang borde dessutom krogar betala för polisbevakningen runt deras verksamhet samt på väg till och från tunnelbanan. Systembolaget borde, tillsammans med Viking Line och övriga försäljare av alkohol stå för 80% av poliskostnaderna vid våldsbrott etc. Eller så har vi alternativet att samhället tar hand om de problem som finns gemensamt, då vil alla har del i ansvaret att skapa ett samhälle där brott inte förekommer. (Sen finns också extremvarianten att lägga kostnaderna på de som bedöms skyldiga till brott. Jag hoppas att jag inte behöver förklara varför det skulle innebära ett veritabelt justitiemord?) Du slår mig inte som en ointelligent person, tänk igenom det här en gång till så borde du inse att det finns fler parametrar i det här än bara "låt pöbeln betala för sina egna problem".

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Täby GK planerar en rejäl renovering. Ambitionen är att bygga om bana, träningsområde  och klubbhus Det är en investering på cirka 35 miljoner kronor där aktieägarna, tillika medlemmar, tillsammans behöver bidra med tio miljoner.  I november ska de få säga sitt om satsningen ska bli verklighet, eller inte. 

Tävlingskalendern för STCC nästa säsong växer när banracing i Sverige tar största steget framåt, alternativt gasar mer än någon gång sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.