Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Mera pengar krävs av ägarna till Friends Arena"

Svenska fotbollslandslaget i aktion för första gången i Friends Arena. Här är Zlatan Ibrahimovic i aktion. Foto: Jessica Gow

 

Nyhetsprogramm ABC har gjort till en stor nyhet att Solna stad måste gå in med mer pengar i Nationalarenan. Oppositionspolitikerna i Solna är upprörda men verkar även förvånade. Det förstår jag inte.

Solna är aktieägare i två bolag (ett drift- och ett fastighetsbolag som äger arenan) på en överetablerad konkurrensutsatt marknad. Som ägare har man ett ansvar där förlusttäckning är en viktig del om man vill undvika personligt ansvar för styrelse och konkurs.

Nu saknas 20 miljoner

Nu är det 20 miljoner i driftsbolaget där Solna äger 16,67 procent, dvs förlusten i driftsbolaget hittills ligger på ca 130 miljoner.

Punkt ett och det är viktigt. Kostnaden för att få arenan att fungera, få in event för tiden efter invigning och allt annat arbete som krävs för att driva en arena innan eventen börjar och den första intäktskronan kommer är naturlig och självklar.

Det finns från min sida ingen som helst kritik mot ledningen för driftbolaget, möjligen tycker jag att ägarna skulle ha satsat hårdare med en lite större och lite dyrare organisation. Affärsrisken ökar om man inte har resurser att skapa ett första gott intryck.

Ett väntat underskott

Att driftbolaget måste gå med förlust till och med 2014 måste alla som är intelligenta nog att vara förtroendevalda ha vetat om hela tiden. Här är oppositionens kritik naiv om inte de styrande i Solna påstått något annat än den självklara verkligheten.

Förlusten i driftsbolaget för 2013 och 2014 torde bli mindre, men hälften är nog minsta nivån om man skall säkerställa att resultaten därefter blir bra.

Dvs Solna stads styrande allians bör kommunicera följande till de folkvalda i fullmäktige och till Solnaborna:

”Nu stoppar vi in 20 miljoner i förlusttäckning i driftsbolaget för perioden fram till nu. 2014 får vi stoppa in minst 10 miljoner till i förlusttäckning i driftsbolaget. Därefter kommer driftsbolaget att kunna gå med vinst om hyran till fastighetsbolaget sätts på affärsmässiga nivåer (20-30 kronor per besökare)

I arenabolaget (fastighetsägaren) skall vi räkna med att ge en förlusttäckning om ca 30 miljoner per år i minst tio års tid. Här bör vi flagga för eventuella krav från banken på nedskrivning av värdet 2015. Från 2016 kommer resten av arenastaden att ge kommunen nya intäkter som gör att totalen är lönsam för kommunen.

De pengar vi satsat i arenan är borta till ca 70 procent, vi kommer att få betala vår borgen och i slutändan har vi ett ägande av 16 procent av ca 900 miljoner i relevant fastighetsvärde, dvs 140 miljoner.

Totalt kostar alltså arenan oss fram till 2023 ca 600 miljoner. Under samma period drar vi in det dubbla på byggrätter, kommunalskatt från nya Solnabor med mera.”

Men var ska fotbollen få tag på pengar?

Så långt är det inga problem. Peab får förluster på samma nivå men får bygga för 20 miljarder kronor utan upphandling. Nemas problemas för dem och Fabege också med andra ord.

Svenska Fotbollförbundet äger 33 procent i både driftsbolag och fastighetsbolag, de skall alltså stoppa in dubbelt så mycket. De har inga pengar. För att då repetera det jag sa i P1 morgon häromveckan så återstår bara en relevant fråga.

Var skall Svenska Fotbollsförbundet få den miljard de skall lägga in?

Ett förbund utan de resurserna

Då förbundet inte har pengarna, inte kommer få fram pengarna och då aktieägaravtalen som de såg ut i förundersökningen om mutbrottet (då blev hemliga handlingar offentliga, jag har dem på kontoret) visar att huvudägaren fotbollsförbundet har samma ansvar så uppstår ett antal frågor.

Har förbundets dåvarande styrelse utgått ifrån att de utöver allt kapital de hade så skulle de gå in med en miljard till för att täcka sina 33 procent i ägande under tio år?

Här har Sune Hellströmer publikt indikerat att förbundet inte tänker bära sin del av förlusterna men då uppstår en viss diskrepans med lagstiftningen. Om nu så inte är fallet finns det många tunga klubbledare som kommer att ställa frågor.

Dan Persson

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2012-11-13 09:01

1. Mycket intressant hur

Mycket intressant hur fotbollsförbundet har tänkt komma ur detta. De kan ju omöjligen peta in dessa pengar årligen i arenan. Förbundet består ju till största delen av distriktsförbund som bedriver breddfotboll. Kan inte tänka mig att de finner sig i att deras pengar försvinner ner i ett svart hål. Notera också att de har röstmajortet på ett årsmöte. Säga vad man vill om Lars-Åke Lagrell, men dum i affärer är han inte. Det måste finnas någon plan på hur någon annan "skall sitta med Svarte Petter".

Kristof (inte verifierad)

ons, 2012-11-14 15:01

2. Naturligtvis är det

Naturligtvis är det skattebetalarna som sitter med Svarte Petter, som vanligt. Fotbollsförbundet kommer att förlora sina aktier i nationalarenan, förstås. Men de har uppnått sitt mål: Det har byggts en fotbollsarena i världsklass som SvFF:s representationslag kan spela på i framtiden, inför mkt folk vilket troligtvis kommer ge SvFF (och ej arenabolaget) mer sponsorpengar. För inte kommer arenan att rivas vid en kommande rekonstruktion. För SvFF spelar det egentligen ingen roll om det är som hyresgäster eller som ägare man spelar där. För marken på Råsunda Fotbollstadion har SvFF trollat fram ett skrytbygge för 3mdr, med skattebetalarnas goda minne.

PS (inte verifierad)

fre, 2012-11-16 16:00

3. Borde inte Fotbollsförbundet

Borde inte Fotbollsförbundet i första hand lägga sina resurser på basen, dvs infrastrukturen. Det är t.ex. en skriande brist på fotbollsplaner och hallar i hela storstockholm.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.