Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Är det början på ett inbördeskrig inom golfen?”

Vad ska det egentligen bli av golfaren? Skånes Golfförbund tycks ha ha en helt annan åsikt än golfförbundet. Foto: Scanpixmellan


Skånes golfdistriktsförbund har lämnat in en motion till vårens förbundsmöte som nog får bedömas som det mest korkade dokument som tagits fram inom svensk idrottsrörelse sedan 30-talets aparta syn på raser.

Det finns överhuvudtaget ingen som helst verklighetsförankring, golfen skall bli den mest kända idrotten i Sverige men inte få resurser för att nå dit är ett exempel på tokerierna. Stollerier som att köpa mer utrymme i Svt är ett av många exempel på total okunskap. Synen på media är snarast Stalinistisk.

Bara för att skada förbundet?

I ett läge där det behövs mer pengar till IT-systemen för att vi skall kunna utveckla och effektivisera driften skall den halveras. Fortsatt utveckling av IT-stöd är förutsättningen för att klubbarna skall få ihop ekonomin men det förstår man inte.

Exemplen på idiotierna är många, sedan finns det några guldkorn som redan finns på agendan om bankonsulenterna och att svensk golf som printmedia lider samma problem som alla andra printmedia.

Dvs det kloka är redan påbörjat och väl känt.

I alla någon nytta med skrivelsen...

Det blir uppenbart att syftet med motionen enbart är att skada förbundet, att konsekvensen också är att golfen skadas har man inte förstått. Som styrelseledamot i en golfklubb är det fortsatt och gärna mer utveckling av GIT som krävs för att inte klubben skall tappa intäkter och få kostnader för personal. En neddragning vore direkt skadligt för oss. Att de som skrivit motionen inte förstått hur IT-stöd skall användas är uppenbart.

I snart 15 år har jag hävdat att organisationsstrukturen från 1634 års grundlag med distrikt är obsolet och ett onödigt mellanled som bara hade ett syfte innan vi fick telefon, flyg, mobiler, datorer med mera.

Den här motionen torde innebära att många fler inser att så är fallet.

Låg kompetensnivå

Distrikten inom golfen försvårar utvecklingen, bland annat för att kompetensnivån är för låg, vilket nu bevisats.

Självfallet behöver förbundet utvecklas och förändras eftersom samhället förändras. Vi har en växande andel av golfare som ser sig kunder av tjänsten golf snarare än medlemmar i en idrottsförening som den stora grunden för detta.

Här har mig veterligt aldrig förbundet bromsat utveckling eller på något sätt varit emot förändring, det är snarare så att man inte fått möjligheten för trögheten i distrikten.

Golfen visar sig nu ha samma typ av inbördes konflikt som inom socialdemokraterna och där finns den stora vänsterfalangen i Skåne. Inte så konstigt att då golfens Juholtare också kommer därifrån.

Dan Persson

Sven Höglund (inte verifierad)

tis, 2012-12-11 09:17

1. Lägg ner distrikten och inför

Lägg ner distrikten och inför klubbrepresentation enligt modellen en klubb en röst på Förbundsmötet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.