Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Dessa fantastiska män, med eller utan rånarluvor... "

Bilden av en framtida fotbollsläktare? Poliser och åter poliser... Foto: Scanpix


Som medelålders gift man i ett umgänge av medelålders gifta män har vi tvingats acceptera våra fruars bedömning, att vi har extremt skeva självbilder. Att vi, för att vi är medelålders män, tror oss vara mer än vad vi är. Vi har funderat och tvingats erkänna. Vi har letat efter bevis på motsatsen men aldrig funnit något.

Älskade hustru, alla mina kamraters hustrur och alla hustrur till medelålders män som finns. Ni hade fel.

Sätter sig själv på piedestalar

Medelålders män har självinsikten. Det är äntligen bevisat. Vi borde få bestämma! I alla fall lite mer.

Den trubbigaste grupp av medelåldersmän som finns, en grupp som sätter sig själva på piedestaler så höga att Eiffeltornet blir futtigt, dvs de som sitter i de fotbollsförbunds distrikt och de föreningar som får vara remissinstans inför årsmötet har lämnat sitt omdöme om  51-procentsregeln

De har nämligen gjort århundradets pudel. 80 procent av dem har kommit fram till den lysande slutsatsen ”Vi är så inihelvete korkade och vi saknar helt omdöme att det vore fullständigt livsfarligt att låta oss besluta om något som har med fotboll att göra”.

Varpaförbundet bestämmer i stället

Beslut om hur fotboll skall spelas skall Dragkamps och Varpaförbundet bestämma över. Typ.

Mer självinsikt än så går helt enkelt inte att finna. Det enda som förvånar mig är att de inte i fritextfältet har skrivit någon om liten snopp, men det kan förklaras med att det är information som inte längre behövs.

Älskade Sussie, vi män har självinsikt. Det kryllar av medelålders män som förstår att de ingenting begriper och är beredda att säga det högt. Du kan få en lista på namn om du inte tror mig, kolla på www.svenskfotboll.se.

I rättvisans namn bör nämnas att de flesta inom SvFF svarade innan de såg RF:s proposition. Här har någon klantat sig i tidsordningen av demokratiska processer. Dvs remissvaret inom fotbollen gjordes utan att de kände till hur propositionen såg ut. 

Skammens dag

Sen blir det råtrist en dag som denna.

Idag är en skammens dag. En kvart efter att SvFF släppt sin pressrelease så kommer Djurgården med sin. Tommy Jacobsson och Magnus Persson går på grund av idioterna och de kriminella som tagit över makten.

Den får vår statsminister att agera. Han skall ha all heder för att han gör det. Det är dags att göra skillnad.

Och så ska vi alla gå på årsmöten

Kan vi nu få alla som håller på ett lag att betala in en hundring och bli medlem och gå på nästa medlemsmöte så är mycket vunnet. Är vi 1 000 kan inte 30 anabolstörda kriminella i skinnjackor skrämma oss.

Klart är att varje socialförvaltning skall få frågan om han är lämplig vårdnadshavare till sina barn när medlemskap i en firma finns. Klart att den som är medlem i en firma eller ses som närstående av en firma skall uteslutas som medlem i föreningen.

Här är stadgarna underbara, det räcker med misstanke för uteslutning. För att travestera Nike, Just do it.

Börja med att ta av er rånarluvorna

En bra idé vore att stänga ståplats i tio omgångar. Om de som älskar sin klubb så mycket inte kan sitta med vi andra och betala lite mer (de bränner oceaner av pengar på kröken och droger före match så pengar har de) kan de fara och hoppa. Samtidigt som vi säger nej till beteende när de blir en pöbel.

Enkelt att göra om de inte får ha rånarluvan på.

Den tristaste dagen för svensk idrott på länge kan bli något positivt.

Reinfeldt missade en poäng

För mig återstår ett kopiöst bekymmer. Jag liksom övriga inom den svenska medelklassen har helt tappat förtroendet för polisen. Vi har gett våldsmonopolet till en dysfunktionell organisation.

Möjligheten för de goda krafterna som Fredrik Reinfeldt pekar på att göra något är begränsat då den myndighet som borde värna demokratin som bas utifrån att de fått våldsmonopolet visar sig vara en katastrof.

Det Fredrik Reinfeldt inte sa, och inte ville säga, men den enkla extrapoleringen av hans presskonferans i kombo med en icke fungerande polis är att vi har förlorat. Det krävs mycket av oss som älskar idrott när rikspolischef Bengt Svensson som ledare för en organisation som inte fungerar skall försvara demokratin.

Fredrik R missade den lilla poängen. Hade han levererat en fungerande polis hade vi vågat stå upp för fotbollen.

Dan Persson

Roland Kauntz (inte verifierad)

fre, 2013-04-26 22:41

1. Bäste Dan Persson! Jag

Bäste Dan Persson! Jag uppmanar dig att någon gång gå ner från din VIP-läktare och sätta dig på familjeläktaren! Här finns både glädje och passion, vilket faktiskt är vad fotboll handlar om. Jag är ganska säker på att det finns fler barn/ungdomar på varje allsvensk fotbollsmatch än firmamedlemmar. Dessa barn kommer med största sannolikhet att föra passionen vidare och säkerställa att allsvenskan trots sin mediokra kvalitet trots allt berör många människor och har en internationellt sett ganska bra stämning på sina matcher. Du menar säkert väl och med mer pengar så kan vi säkert höja kvaliten på vår inhemska fotboll. Men till vilket pris? Jag är precis som du en ganska välbeställd medelåders man, men om det blir samma stämning på våra matcher som i premier league så kan jag lika gärna se på matcherna hemma i Tv-soffan. (...och ja, jag har varit på matcher I England både före och efter avskaffandet av ståplats.) Precis som du så tar jag avstånd från huliganer och våld och hot. Men jag tror att det bästa motmedlet är att "vanliga" människor kommer till våra allsvenska matcher. Människor som älskar sitt lag och fortfarande har råd att gå på match varje vecka. Roland Kauntz

Simon Söderberg (inte verifierad)

fre, 2013-04-26 22:52

2. Dina lösningar är ju

Dina lösningar är ju briljanta! Vi kan ju ta och använda samma recept för att komma åt krogvåldet (som för övrigt är ett betydligt större samhällsproblem): 1. Ingen alkoholförsäljning. 2. Absolut inga dansgolv. 3. Alla som någonsin bråkat i samband med ett krogbesök måste inställa sig 22.00 varje fredag och lördagskväll på en förutbestämd polisstation där de genomgår obligatoriskt alkoholtest. 4. Alla krogar bör ha en inträdesavgift på 900 kr, med en minimumnivå på 650 kr. 5. Förbjud keps kombinerat med solglasögon då detta försvårar identifiering. 6. Installera kameror i alla utrymmen, även toaletterna. Böter till de som kissar bredvid. 7. Symboler såsom dödskallar eller texttryck med obekväma budskap totalförbjuds. Urringningar och V-tröjor skall mätas max 6 cm ifrån ovankant. 8. Ändra lagstiftningen så att krogen själv får full rätt av avgöra vilka som är välkomna. Tillåt diskriminering av invandrare, handikappade samt mindre belevade. Vanliga medborgerliga rättigheter bör inte gälla i krogsammanhang. 9. Böter om man ställer sig upp av andra anledningar än att köpa korv, gå på toaletten eller besöka krogens souvenirstånd. 10. Grundlagsstifta om att ovanstående regler och lagförslag inte skall kunna ändras av en demokratiskt vald riksdag.

Roman (inte verifierad)

fre, 2013-04-26 23:03

3. Dan Persson, är du på

Dan Persson, är du på riktigt. Verklighetsförankring är inte ditt gebit.

Joel (inte verifierad)

fre, 2013-04-26 23:13

4. Ingen nyhet att den första

Ingen nyhet att den första att koppla samman idrottsvåld och 51%-regeln även är en ivrig påhejare av den moderna fotbollen i allmänhet. Det spelar ingen roll hur det hade röstats. Ingen fotbollsförening skulle få för sig att slopa 51%-regeln. Inse det. Det var allt, fredagskväll, ut och spendera pengar på droger och alkohol!

Dan Persson

fre, 2013-04-26 23:33

5. Roland, Simon och Joel. Jag

Roland, Simon och Joel. Jag håller med. Fotboll är större och mer fantastiskt än både första siffran i ett organisationsnummer och samhällsproblemen.

Dan Epel (inte verifierad)

fre, 2013-04-26 23:37

6. Att generalisera på det sätt

Att generalisera på det sätt du gör är så pinsamt att man blir mörkrädd. Den beskrivning av dig själv säger ju allt: du kan omöjligen ha en objektiv bild. Att stänga en sektion och på så vis få bukt med problemet i tron om att samtliga som står där är farliga för idrotten är så lågt. Vore det inte bra att förbjuda alla män ute på stan på kvällarna i 10 veckor då alla män är våldtäktsmän också? Det är sådana som du, som kastar ur sig argument som du ej har belägg för, som gör att folk som i allmänhet ej går på idrott får en jävligt skev bild.

Gurra (inte verifierad)

lör, 2013-04-27 00:21

7. Suck... Är det här ett skämt?

Suck... Är det här ett skämt?

Dan Persson

lör, 2013-04-27 00:32

8. Dan, du har så rätt,

Dan, du har så rätt, fotbollen är ett våldsoffer, inte en våldsverkare. Det löser ingenting, problemen i samhället är samma. citerade ett par kamrater som såg symbolhandlingen, men det är självfallet ingen lösning utan bara en markering. Problemet är att ingen har ett förslag på en lösning vare sig på samhälls eller på fotbollsnivå.

Olof (inte verifierad)

lör, 2013-04-27 09:03

9. När man hörde firman Boys hot

När man hörde firman Boys hot om bl.a. bojkott när utredningsförslaget om 51%-regeln presenterades och det samtidigt var så att Fotbollsförbundets enkät av någon anledning gjordes innan utredningsförslaget presenterades och dessutom ser vad som hänt i Djurgården är det bara att konstatera att de kriminella gängen kontrollerar beslut inom fotbollen. Skulle det därtill vara så att en och annan "silverräv" inom rörelsen nyttjar situationen för cyniskt maktspel är det riktigt illa.

Patrik (inte verifierad)

mån, 2013-04-29 09:26

10. Om man inte stödjer ett

Om man inte stödjer ett förslag och då väljer att bojkotta, är det samma sak som att man kontrollerar beslutet inom fotbollen? Väldigt märklig slutsats i mitt tycke. För min del handlar 51%-regeln om att undvika att enskilda individer ska styra min/medlemmarnas förening. Tanken att likt anrika Cardiff få en ägare som byter färg på laget för att det är en mer positiv färg i Asien är både skrämmande och sorgligt. Dan, har läst krönikor av dig förut av vettig karaktär. Denna var i mycket poänglös och icke genomtänkt...mycket långt från verkligheten.

Vågar jag?adam (inte verifierad)

lör, 2013-04-27 09:27

11. Varför ska jag som står på

Varför ska jag som står på ståplats bli drabbad för att andra människor inte beteer sig efter samhällets normer? De flesta som hade rånarluvor i borås tex står inte ens på ståplats. Varför ska vi då stänga ståplats? På vilka arenor ska vi stänga ståplats tycker du? Inse att du är oinsatt och be om ursäkt för den smörja du skriver.

Magnus (inte verifierad)

lör, 2013-04-27 11:02

12. Dan, Dina förslag på åtgärder

Dan, Dina förslag på åtgärder får mig att tvivla på att du någonsin varit på fotboll. Varje vecka under fotbollssäsongen är vi tiotusentals som ställer oss på ståplats. Varför ska enskildas ageranden straffa alla oss? Din slutsats är ungefär lika logisk som om polisen förbjöd alla HD-ägare att använda sin hoj i tio veckor pga att Hells Angels hotat en restaurangägare.

Sch (inte verifierad)

lör, 2013-04-27 12:52

13. Nu går du för långt Dan! Det

Nu går du för långt Dan! Det här är under också din värdighet.

Niklas (inte verifierad)

sön, 2013-04-28 10:36

14. Sanslöst låg nivå på detta...

Sanslöst låg nivå på detta... Ständigt ska folk utan koll yttra sig.

Dan Persson

mån, 2013-04-29 09:32

15. Patrik, Föreningen kommer

Patrik, Föreningen kommer alltid att finnas kvar och styras av medlemmarna. Föreningen kan inte sälja eller på annat sätt överlåta rätten för elitlaget att spela i en serie även om det bolaget ägs av andra. Föreningen kan bara "upplåta" dvs hyra ut rätten under ett antal skarpa begränsningar som ligger kvar hos RF. Den viktiga föreningen med all sin samhällsnytta berörs inte alls. Det rör sig bara om ca 30 personer i det kommersiella bolaget i de få fall man kommer att välja den här modellen.

Olof (inte verifierad)

mån, 2013-04-29 14:29

16. Håller med Niklas för det

Håller med Niklas för det verkar vara få som verkligen läst utredningsförslaget.

Claes Hansen (inte verifierad)

mån, 2013-04-29 20:31

17. Vi som värnar om 51%-regeln

Vi som värnar om 51%-regeln försvarar föreningsdemokratin - att avgörande beslut ska fattas av förtroendevalda. Det senaste utspelet från Riksidrottsstyrelsen förändrar ingenting. I grund och botten är frågan väldigt enkel. Ska föreningarna, eller privata ägare, kontrollera idrottsaktiebolag? Släpper föreningarna kontrollen så hjälper inte dekorativa åtgärder som att man har en(1) ledamot i styrelsen eller ett besynnerligt avtal med en "värdegrund" (ett värdelöst ord som betyder allt och ingenting). Den ideella föreningen blir ett bihang till de privata ägarna och styrelsemajoriteten i idrottsaktiebolaget. Porrmiljardärer som Berth Milton kan ta över en klubb när 51%-regeln inte finns. Då föredrar jag den imperfekta föreningsdemokratin.

Dan Persson

mån, 2013-04-29 20:50

18. Jag har dock fått för mig att

Jag har dock fått för mig att SvFF liksom de andra specialförbunden består av förtroendevalda, likaså för det lilla antal föreningar frågan kan uppstå i. Den demokratiska principen om att de berörda är de som skall få rösta är svårt att vara emot. Om man läser RFs propp och förstår vad ett upplåtelseavtal är och vad det innebär så förstår man att föreningar inte släpper kontroll över något som är viktigt ur idrottsliga perspektiv. Läser man dansk forskning inser man också att medan de ideella tappat medlemmar har vi fått 30% fler som idrottar. Själv är jag gammal nog att ha upplevt Mao. När Deng sa "vad spelar det för roll om katten är vit eller svart så länge den fångar möss" höll jag med.

Olof (inte verifierad)

mån, 2013-04-29 21:24

19. Claes Hansen har naturligtvis

Claes Hansen har naturligtvis rätt när han skriver att RS utredningsförslag inte förändrar något förutom att SF:en och föreningarna själva bestämmer och fortfarande har makten. Det kommer han också att upptäcka om han nu läser förslaget, vilket är en förutsättning.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.