Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Skillnaden mellan att äga och älska

Tele2 Arena på Söder i stockholm. Innan inte ens första matchen har spelats är det kamp mellan lagen.


När JL Runeberg 1948 skrev texten till det som blev den finska nationalsången ”Vårt land Vårt land” sedermera tonsatt av Pacius (vem annars, ge mig namn på två finska tonsättare till, någon?) var nationalromantiken i sin fulla blom.

Tio år senare skrev Björnson texten till det som blev den norska nationalsången ”Ja vi elsker detta landet”.

Det handlar om samhällsproblemet ”Possessiva pronomen”!

Skillnad det

Skillnaden mellan att äga och älska är principiellt fundamental och går att belysa även inom idrotten.

Vi har stora semantiska problem med den grammatiska förmågan i det vi på oklara grunder kallar vårt land. Huruvida det beror på Jan Björklund eller på tidigare skolministrar är oklart.

Min hustru är någon jag älskar, inte någon jag äger. Då får vi hederskultur och en avskyvärd människosyn, detta oavsett om det är en svensk snickare som slår ihjäl sin fru som vill skiljas eller en arabisk rörmokare som knuffar sin dotter från balkongen.

De har fått för sig något

Jag är med i Ingarö Golfklubb. Det är en fantastisk anläggning men det är inte min klubb. Däremot äger jag 0,013 procent av det bolag som äger marken och banan.

Jag har som medlem egentligen bara skyldigheten att se till att nästa generation får en bättre anläggning och rättigheten att rösta på årsmötet. Medlemskap i en förening är skyldigheter och den i det moderna samhället mycket tveksamma rättigheten att bli likabehandlad.

Nu har vissa Bajen-fans fått för sig att Tele2 Arena är deras arena. Här ser vi tydligt effekterna av bristen för vår svenskundervisning. De anser ofta att Hammarby IF är deras förening och att bolagets fotbollslag är deras lag.

Hyresgäster på ett fåtal timmar

De gör sig skyldiga till semantiskt häleri och det skadar idrotten.

För att då belysa några enkla fakta.
1. Tele2 arena är en fastighet som ägs av Stockholms stad. Arenan är Stockholmarnas, inte någon annan.

2. Tele2 arena drivs av amerikanska AEG, inte av någon annan. De har hela Mälardalen som kundkrets och för vissa arrangörer hela Sverige.

3. Hammarby IF och Djurgårdens IF är hyresgäster på arenan ca 70 timmar var per år (av cirka 4 000 timmar kommersiell tid), dvs de står båda för 1,5 procent av den kommersiella tid som AEG har att sälja. De är relativt ointressanta som kunder till AEG när det gäller resultaträkningen.

4. Hela idén med föreningar är att de inte har några ägare. Hus, företag, saker, rättigheter kan ägas men inte fruar, barn, föreningar, luften vi andas och så vidare.

5. Ett mycket stort antal arrangörer hyr varje år plats på en arena för sina event. De säljer biljetter. De som köper biljetter är därför kunder. Inte fans eller medlemmar. De är kunder enligt svensk lag.

Inte deras territorium

När man försöker mynta begrepp som Nya Söderstadion istället för Tele2 arena då vill man stjäla någon annans egendom. Tele2 har köpt namnet.

Om Bajen fans cashar upp 20 millar per år kan ni döpa den till Nya Söderstadion, har ni inte degen och kallar den Nya Söderstadion så stjäl ni.

När man ser södra Stockholm som sitt territorium resonerar man med samma intellektuella stringens som fascisterna i SD. På Söder precis som på varje annan plats i Sverige får man ha vilket favoritlag, vilken politisk åsikt, vilken hudfärg, ålder och kön som helst. Samma gäller på Östermalm, i Pajala, Skinnskatteberg.

Öppet, för alltid

Hela idén med det humanistiska, demokratiska och sekulära Sverige är att vi har ett öppet samhälle.

Det exkluderade i att det här är mitt land, mitt fotbollslag, min stadsdel, min religion och så vidare är direkt motstridig hela idén om en samhällsutveckling som gör att vi alla får det bättre.

Nationalism (vårt land) har varit lönsamt för våra makthavare. Anders E Borg tycker lagom mycket nationalism är bra då det hjälper honom försvara en skattebas. Fotbollslaget XYZ tycker hard core-fansen hjälper dem att skapa existensberättigande.

Mitt och vårt

Därför lever vi med det grammatiskt groteska att ”mitt” och ”vårt” används om fotbollslag och arenor trots att samma människor som har den åsikten med rätta skulle bli upprörda om någon annan hade åsikten att hen kunde se deras bil som sin.

Kan vi nu få en acceptans för grundläggande grammatik. Då kan Bajen Fans älska Hammarby när de spelar på stockholmarnas arena. AIK:s fans kan älska AIK när de spelar på Peabs och Fotbollsförbundets arena och så vidare.

Och förresten, det tilltalar mitt ordningssinne om nästa person som säger sig äga en arena och är svensk heter Percy.

Dan Persson

Tony (inte verifierad)

fre, 2013-06-28 23:31

1. kan inte lämna denna artikel

kan inte lämna denna artikel okommenterad. För det första tycker jag inte alls den håller vanlig idrottens affärer kvalitét, känns som ett hastverk baserat på åsikter och inte fakta och ett försök att trycka ner de fans som gör fotbollen till en fest och som går över gränsen ibland, bomben vet vi inget om och är det fotbollsfans så är de enskilda individer som skall gripas och straffas - kollektivet är inte ansvariga. För det andra så är ju kalkylen på 4000 h och 70h/klubb skrattretande, om klubbarna bara skulle betala 1,75% var av AEG:s hyresintäkter vore de överlyckliga. Att kalla det snatteri för att många bajare ofta kallar arenan Nya Söderstadion är ju helt befängt, stämmer du dina vänner om de kallar dig Danne?... En sund rivalitet mellan stockholmsklubbarna, speciellt bajen och djurgårn som nu skall samsas på samma arena, ett stenkast från Globen och ytterligare ett halvt från hovet där klubbarna samsats så länge, är bara nyttigt, men då angående sålda säsongskort, publiksiffror, tifo:n mm - det är vad fansen och artikelförfattaren bör inrikta sig på och inte på slarvigt utförd fastighetsekonomi eller att skrämma bort svenssons och nästa generation fans. Håller dock med om att ingen äger något område, dock har man rötter och områden där man är extra starka och det kan och bör man använda för att locka ännu fler sympatisörer. /barnfödd söder om söder - bajare - boende i Täby som kan tänka mig att flytta till Solna

Jens (inte verifierad)

lör, 2013-06-29 14:55

2. Nu är det ju så att det

Nu är det ju så att det området det handlar om (Söder och söderort) har förändrats. Det är inte bara bajare där längre, utan även många, många DIF och AIK:are. Långt ut i förorterna har bajarna tryckts ut, de största anledningen är att Söders bostäder blivit utförsäljda och det har blivit en helt annan "typ" av människor där, som knappast räknas som bajare. Bajen gjorde för nåt år sen en enkät om hur många av de som bodde på Söder och söderort och kom fram till att det var ca 37%. Alltså inte ens hälften...

Eva-Karin (inte verifierad)

lör, 2013-06-29 08:01

3. Du talar om

Du talar om svenskundervisning och när jag gick i skolan fick vi lära oss en hel del om våra grannländers stora diktare. Som Johan Ludvig Runeberg och Björnstjerne Björnson. Visst var de nationaromantiker, men knappast på 1900-talet. 1848 och 1859 är rätt årtal för "Vårt Land" och "Ja, vi elsker"

lasse b (inte verifierad)

lör, 2013-06-29 08:46

4. väl tänkt och skrivet, ja!

väl tänkt och skrivet, ja! dock med ett sakfel; det är inte de så kallade "fansens" bristande grammatiska utbildning, klart mera viss medias oreflekterade hyllningar och beskrivningar av det kommersiella bollsparkeriarbetet

1891 (inte verifierad)

sön, 2013-06-30 01:41

5. Hammarby IF och Djurgårdens

Hammarby IF och Djurgårdens IF är hyresgäster på arenan ca 70 timmar var per år (av cirka 4 000 timmar kommersiell tid), dvs de står båda för 1,5 procent av den kommersiella tid som AEG har att sälja. De är relativt ointressanta som kunder till AEG när det gäller resultaträkningen. Du som ska arbete med affärer och idrott påstår att DIF och HIF är relativt ointressanta som kunder. Detta är skrattretande och får mig ifrågasätta din kompetens eller påstådda kompetens. DIF och HIF kommer antagligen stå för en mycket stor andel av de event på Tele2arena, du kan ju räkna på det eftersom det är din expertis. Skulle DIF och HIF lämna Stockholmsarenan finns det inte en chans att AEG skulle kunna få den att gå runt, även om jag tvivlar att de kommer göra det oavsett.

Tomas Nilsson, Caddie Sport&Business (inte verifierad)

sön, 2013-06-30 10:01

6. Intressanta reflektioner Dan

Intressanta reflektioner Dan Persson. Ger ett viktigt perspektiv på dagens arenafrågor. Och distinktionen äga/älska är väl funnen.

Stefan (inte verifierad)

sön, 2013-06-30 13:31

7. Så om jag hyr lägenhet av,

Så om jag hyr lägenhet av, låt oss säga Stockholmshem, så är jag fel ute när jag säger "jag trivs i min lägenhet"? Det rätta att säga är alltså "jag trivs i Stockholmshems lägenhet som jag hyr, den är alltså inte min"? Alla andra uttryck är alltså stöld... Stockholmshem har också ett varumärke. Personligen tror jag att den som hyr ut (tex SGA) har mer att vinna på att hyresgästen trivs i "sin" lägenhet och faktiskt behandlar den med den kärlek och omvårdnad det innebär. Även om hyresgästen inte formellt äger den. Det genererar helt säkert mer värde.

Daniel (inte verifierad)

tis, 2013-07-02 13:45

8. Med det sagt: Ger det

Med det sagt: Ger det hyresgäst X rätten att avgöra huruvida hyresgäst Y får trivas i "sin" lägenhet också? Ger det hyresgäst X rätten att utan medhåll från resten av fastigheten "försvara" den från hyresgäst Y? Rättfärdigar det att hyresgäst X ser det som otacksamhet och en provokation att hyresgäst Y syns i huset, eller överhuvudtaget vistas där? Ger det hyresgäst X rätten att på daglig basis poängtera för hyresgäst Y att denne inte hör hemma där och bör försvinna illa kvickt? Antagligen inte. Det kräver att hyresgäst Y i fråga ska ha misskött sig å det grövsta för att fastighetens ägare ska ha någon somhelst förståelse för hyresgäst X uteslutande och aggressiva beteende. Om inte, kvarstår bara faktumet att det i själva verket är hyresgäst X som beter sig illa.

Caroline (inte verifierad)

mån, 2013-07-01 07:23

9. Klockrent Dan. Du slår

Klockrent Dan. Du slår verkligen huvudet på spiken och det är bra att någon tar bladet från munnen och säger sanningen.

Magnus W (inte verifierad)

mån, 2013-07-01 10:19

10. Är hon verkligen "din" fru?

Är hon verkligen "din" fru? Dan, jag känner att jag måste börja med att dra din argumentation till sin spets: Om jag inte får kalla det lag jag älskar för "mitt" lag, då menar jag att du inte bör få kalla din fru för "din" fru. Du säger ju själv att skillnaden mellan att äga och att älska är "principiellt fundamental", så för att få bukt med det upplevda problemet med possessiva pronomen bör du hädanefter föregå med gott exempel och sluta upp med ditt missbruk av desamma. OM du vill fortsätta kalla din fru för "din" fru så vill jag erbjuda ett mindre fyrkantigt sätt att se på "mitt" och "vårt": "Mitt" och "vårt" bör inte alltid tolkas som uttryck för ägande i bokstavlig mening, utan bör ibland förstås som uttryck för att den som talar tagit en person, en förening, en stad etc. till sitt hjärta. Om du ska gå runt och beskylla en person som säger "min mammas gata" eller "min hemby" för stöld så kommer du att få en ohanterlig vardag. Å andra sidan undrar jag om det verkligen skulle vara helt uppenbart fel av en medlem att påstå att det var hans eller hennes förening ens om de faktiskt åsyftade något slags ägarförhållande. En medlem har ju löst medlemskap i sin förening genom att BETALA en medlemsavgift, och har därmed utfört den handling som gissningsvis är den allra heligaste av handlingar i din värld. (Den monetära transaktionen, helgad varde den, amen.) Medlemmen utövar sedan den yttersta makten i föreningen, genom att tillsätta medlemmarna i föreningens styrelse och eventuellt bevilja den förra styrelsen ansvarsfrihet. Steget till ditt heliga ägande är inte särdeles långt. Apropå arenanamnet så förbehåller jag mig rätten att kalla den nya arenan precis vad jag vill. Jag väljer att INTE använda namnet på det företag som för tillfället har förvärvat rättigheterna att sätta sin logotyp på fasaden. Jag väljer något mer beständigt, ett namn som överlever företags uppgång och fall. Hittar du lagutrymme att åtala mig för stöld, så kör hårt.

Tobbe (inte verifierad)

tis, 2013-07-02 16:59

11. Detta var bland det

Detta var bland det tramsigaste artiklar jag någonsin läst

Willy (inte verifierad)

mån, 2013-07-15 14:00

12. Jag instämmer och gillar ditt

Jag instämmer och gillar ditt sätt att reda ut begreppen. När denna arena skulle presenteras (i foajen på "Hovet")ställde jag mig upp bland många "idrottens affärsnissar" och sa ung följande: "Stockholm behöver en modern arena. Den arenan måste byggas som en multiarena där många olika slags idrottsevenemang och underhållning ska arrangeras. Jag vill betona,att eftersom denna arena byggs med finansiering av Stockholmarna via skattemedel och försäljning av kommunägd mark (Söderstadion) vill jag hävda de många idrotternas behov. Jag har hört att fotbollens lobbyister är på och tjatar om en ren fotbollsarena. - Inte mig emot men, då får de betala och bygga den själva". Många medverkande på presentationen nickade instämmande. Vad har vi nu: Jo, ett framflyttande av "vår fotbollsarena" från klubbarna. Så sent som i går fanns ett reklaminslag för Djurgårdens nya hemmarena. Dan, jag håller helt med dig! Ord och vårt språk ska inte slarvas bort. Då vet vi snart inte vad vi säger eller om vad vi ska tycka. I övrigt ser jag fram emot att få se många evenemang på Stockholmarnas nya arena.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.