Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Den sannolika sanningen om Friends

Fotbollsförbundet säljer till Folksam och frågan är hur den affären gått till. Vi visar en sannolikhetskalkyl. Foto: TT Nyheter

 

I fredags kom den väntade nyheten. Svenska Fotbollsförbundet har via bolag överlåtit en tredjedel av sitt ägande i Friends Arena till Folksam. När man läser pressmeddelanden skrivna av människor som inte vill att sanningen skall fram är det alltid det som inte står som är det intressanta. Det gäller även här.

En anomali är att Solna stads kommunalråd på sin blogg skriver att det är ett annat bolag än det Svenska Fotbollsförbundet skriver om som Folksam köpt in sig i. Den stora anomalin är att det är långivaren Swedbanks huvudägare Folksam som är köpare.

Grävande journalister förmår inte

Några försäljningssummor redovisas inte och kommer oavsett grävande journalister nog aldrig att komma fram.

Läget innan var alltså att fotbollsförbundet, den största demokratiska folkrörelsen i vårt land, som borde vara den mest transparanta i sin roll som föredöme, i en salig blandning av kommanditbolag och andra bolag ägde 33 procent av Friends Arena (fastigheten, vi glömmer driftsbolaget här). Värde i böckerna ca 1 miljard.

Det har fotbollsförbundet finansierat genom att dels stoppa in hela det egna kapitalet, dvs de 300 miljoner man fick vid försäljningen av Råsunda och sedan låna upp ca 700 miljoner av Swedbank med sina aktier i arenabolaget som säkerhet.

Hur gick affären till?

Nu säljer man då en tredjedel av detta till Folksam och frågan är då hur den affären gått till.

Den bakomliggande paniken hos ett lamslaget fotbollsförbund som sakta börjat inse att ägandet i Friends kan ta livet av organisationen är enkel att förstå.

Den bakomliggande paniken hos långivaren Swedbank som lånat ut 2 miljarder till en fastighet som i bästa fall kan värderas till 1 miljard (som kommersiell fastighet, vilket den är) där den största ägaren inte kan betala är också enkel att förstå.

Anta att...

Min gissning är nu att Folksam har köpt 11  procent av Friends Arena på ett sätt som gör att fotbollsförbundet har minskat sin skuld till Swedbank krona för krona. Affären har gjorts till bokförda värden, dvs i ett senare läge har Folksam ett gigantiskt förlustavdrag att utnyttja.

Fotbollsförbundet äger då 22 procent fördelat på hälften egna pengar och hälften lån. Swedbanks kreditchef har dryga 300 miljoner skäl att sova lite bättre

Fotbollsförbundet får också vid den förväntade nivån -200 miljoner i resultat varje år för Arenabolaget (det är en helt normal siffra, brukar hamna där) bara 44 miljoner i årlig förlusttäckning.

Men Folksam, då?

Det är självfallet också så att om någon, vem det vara månde, ringde Karl-Erik Nilsson på fotbollsförbundet och erbjöd sig ta över resten av aktierna mot en spänn och att han löste lånen skulle Karl-Erik inte tänka efter utan bara acceptera. Att bli av med hela sitt egna kapital är för fotbollsförbundet numera den bästa lösningen.

Den intressanta frågan är inte varför fotbollsförbundet gör den här affären utan varför Folksam gjort den här affären. Varför Folksam, i grunden ägt av sina kunder, en del av den socialdemokratiska sfären som utöver sin koncernchef Anders Sundström från Piteå, ofta utpekad som nästa partiledare, nyligen räddaren av det kapsejsade Northland i Pajala, och huvudägaren till Swedbank, gjort den här affären.

Vi vet bara två saker. Det är inte för att berika sina ägare utifrån bedömningen att man kommer att tjäna pengar på att äga 11 procent av arenan. Det är Folksam som har begränsat affären till 11 procent, hade man velat ha alla fotbollsförbundet aktier hade man fått dem.

En räddningsaktion

I och med den mycket avancerade bolagsstrukturen är resten gissningar. Jag har som svar på frågan från chefen för en av våra större redaktioner svarat att jag bedömer det till två månaders arbete för två journalister med ekonomutbildning och extern hjälp i form av revisorer att få fram det scoop som döljer sig någonstans i de här strukturerna.

Folksams agerande måste bedömas som en räddningsaktion. Är det då omsorgen om vår stora fina demokratiska folkrörelse fotbollsförbundet eller om den av Folksam ägda banken man agerat?

Hur hanterar man sedan de övriga anomalierna. Ägaren Solna stad har varit tvingad att skjuta till tiotals miljoner i förlusttäckning medan fotbollsförbundet inte behövt göra det än så länge. Skälet är någon typ av fiffighet i kommanditbolagsstrukturen, men så småningom måste arenabolaget få in likvider så den lösningen håller inte över tid.

Olika revisorer, olika belopp

Ägarna Statliga Jernhusen och Solna stad har värderat aktierna i arenabolaget lägre än vad fotbollsförbundet har gjort, hur nu revisorerna kunnat gå med på detta?

Vad är Peabs roll? Att bröderna Paulsson är de som ligger bakom hela affären vet vi. Att de är smartare än fotbollsförbundet och Solna stad i de här sammanhangen vet vi också. Fotbollsförbundet framstår alltmer som en av Lenins nyttiga idioter (de som sprang andras ärenden utan att ens förstå det) och oavsett vad som händer kommer Peab att tjäna pengar på Arenastaden.

Fotbollsförbundet har sålt en tredjedel av sitt ägande i arenan och förlorat pengar på affären för att alternativet var sämre. Så långt är allt uppenbart. Det är resten som är dold.

Förbundet kunde säga som det är

Att fotbollsförbundet inte ens kan berätta sanningen är ett fattigdomsbevis. Hur svårt är det att säga som det är:

Vi var korkade, vi tänkte inte efter, vi förstod inte. Vi blev förförda av bröderna Paulsson och gjorde oss av med de pengar som skulle säkra utvecklingen av fotbollen. Nu har vi fattat att de agerade för att få 30 miljarder i byggande utan konkurrens. Nu sitter vi här som ett fattigt förbund och får fokusera på att överleva. Typ.

Men den stora frågan är varför fotbollsförbundet gick med och hur affären nu ser ut? SvFF är en demokratisk folkrörelse, då borde man kunna berätta hur det ser ut.

Dan Persson

Van (inte verifierad)

tis, 2013-10-08 09:13

1. Nu får nog förbundet se till

Nu får nog förbundet se till att bötfälla ordentligt framöver.

Anton Forsberg (inte verifierad)

tis, 2013-10-08 19:37

2. Lysande artikel, Härvan runt

Lysande artikel, Härvan runt Friends Arena med alla inblandade aktörer är sannolikt en av de mest spännande som finns. Som jag skulle vilja veta alla fakta. Men det lär vi väl aldrig få. Gillar att du skriver fotbollSförbundet. Men om du vill ha det korrekt får du stryka "S". Väldigt viktigt för dem. Utom när Adidas levererade landslagsdräkter stavade så av misstag. Inkompetensen på SvFF kan inte nog underskattas. Fortsätt gärna granska!

Claes Hansen (inte verifierad)

tis, 2013-10-08 19:39

3. Instämmer med analysen -

Instämmer med analysen - sedan länge. Bröderna Paulsson med hantlangare lade upp hela affären med slipade finansiella rådgivare och advokater. Deras enda misstag var väl egentligen "konsultarvodet" till stadsdirektören i Solna stad som blev ett mutbrott. Samtidigt lyckades Solna tingsrätt komma fram till att Erik Paulssons utbetalning av mutan ej var bestickning genom den gamla nödutgången att påstå att uppsåt till brott ej var styrkt. PEAB gjorde en bra vinst på projektet (bok och räkning utan kostnadskontroll). Fabege hjälpte det befryndade PEAB till en bra affär och fick ett förlustavdrag. Jernhusen fick "förädlad" mark och ett förlustavdrag. Solna stads regerande politiker är fortfarande stolta som tuppar över sitt rymdskepp och har nog inte riktigt begripit de ekonomiska konsekvenserna. Dessutom kan de alltid höja skatten, höja p-avgifterna, klämma in 40 elever i klassrummen och höja avgifterna för breddidrotten. SvFF:s nya, nyktrare, ledning får sopa upp efter firma Lars-Åke Lagrell och Sune Hellströmer. De behöver, som du anger, minimera skadan av sitt engagemang i detta fastighetsprojekt. Folksam räddar upp en potentiellt poltiskt pinsam situation - och får ett förlustavdrag. En annan potentiell förlorare på sikt, utöver Solna stad och SvFF, är AIK. Lyckligtvis är klubben endast hyresgäst på Friends arena vilket minimerar risken. Å andra sidan är det, som Dan Persson känner till, svårt att lugga en flintskallig och det kommer i längden att bli svårt med förmånliga hyresavtal i ett förlustprojekt med lönsamhetsproblem. Breddidrotten, som AIK bygger sin verksamhet på, kommer känna av mångmiljonsubventionerna till Erik Paulsson och PEAB/Fabege. Politikerna kommer hävda att insatserna i Friends arena har kommit idrotten till godo. Det innebär mindre pengar till riktig idrott. Avslutningsvis, korruption finns naturligtvis inte i Sverige. Det är sådant de där konstiga utlänningarna håller på med utomlands....

Lars Lindblad (inte verifierad)

tis, 2013-10-08 21:09

4. Tack för din artikel Dan. Jag

Tack för din artikel Dan. Jag hoppas att du orkar fortsätta trots att du är ganska ensam i diket. Finns det verkligen ingen redaktion med större resurser som kan gå till botten med detta? Eller har UG fullt upp med kommunfolk som tagit ett glas vin utomlands? Jag tror precis som Claes Hansen att det hela kommer att sluta med att breddidrotten i Solna kommer att få minskade resurser och att den av kvällspressen utlovade "arenaeffekten" kanske inte kommer att gestalta sig som de tänkt.

Göran Lantz (inte verifierad)

fre, 2013-10-11 11:18

5. Kanske är dags för Dan

Kanske är dags för Dan Persson att lyfta blicken lite i sitt granskande av Friends Arena. I ekonomin kring den här arenan ligger inte bara arenan i sig själv. Det enklaste exemplet är väl att jämföra med Malmö Arena där Percy Nilsson satsade stora pengar på något som aldrig i sig kan löna sig. Varför gjorde han då det? Jo, för att det gav honom rätten till att bygga stadsdelen Hyllie, och attraktionskraften för hela den delen av Malmö ökar naturligtvis markant av Malmö Arena. Är ju samma sak i Solna. Där byggs nu Arenastaden med en rad kommersiella projekt som hotell, bostäder, köpcentrum, kontor mm. Att bygga "Arenastaden" utan arena skulle bara bli ett "Staden", ännu ett köpcentrum mm i mängden. Nu ger arenan det övriga en enorm skjuts och gör det till sveriges hetaste område för etablering. Här blir det väldigt mycket gungor och karuseller. Solna Stad, PEAB, Fabegé, Jernhusen och alla som satsat pengar i arenan har givetvis inte räknat med att tjäna igen dem på arenan, de kommer att tjäna igen det på allt som växer upp omkring. Att fotbollsförbundet minskar sitt ägande är givetvis smart. De ska tjäna pengar på sina evenemang, inte på arenan. Att fotbollsförbundet får framgång med sina evenemang är givetvis alla intressenter i området intresserade av, för det tjänar de pengar på.

Christer Höglund (inte verifierad)

fre, 2013-10-11 11:21

6. På sikt kan vi komma att få

På sikt kan vi komma att få se att idrottsklubbar måste börja skydda sig mot sina egna förbund. Förbund med styrelser och ordföranden som går vilse i sitt eget ego...

Dan Persson

fre, 2013-10-11 14:20

7. Göran, jag har löpande pekat

Göran, jag har löpande pekat på att alla utom SvFF har massa karuseller att ta igen det de förlorat på gungorna med. På lång sikt får Solna tusentals nya goda skattebetalare, PEAB får bygga för 30 miljarder utan konkurrens, Fabege får nya kontor att förvalta och Jernhusen får bra betalt för marken. Vad Folksam skall tjäna på det här mer än att undvika sänkta aktiekurser i Swedbank är en gåta, likaså varför SvFf gick in i affären.

Gaius Baltar (inte verifierad)

fre, 2013-10-11 15:24

8. SvFF gick väl in i affären

SvFF gick väl in i affären för att man ville få en ny fin arena i utbyte mot Råsunda. De insåg säkert att det aldrig skulle vara en bra affär att deläga en stor arena - däremot förstod de nog inte HUR dålig affär det skulle vara. Men jag tycker inte det är särskilt svårt att förstå hur de hamnade där de är idag. Alternativet var väl att bygga med Stockholms stad vid Globen - men då hade de ju inte kunnat sälja Råsunda för mer än två backar läsk (eftersom Solna stad hade vägrat detaljplanera om marken om SvFF lämnat Solna). SvFF såg nog det som en förlust på en halv miljard trots att det egentligen snarare var en vinst eftersom de då sluppit vara delägare i ett svart hål. Men ändå - svårt att tacka nej till en halv miljard?

Claes Hansen (inte verifierad)

lör, 2013-10-12 16:08

9. Solna stad förlorar på

Solna stad förlorar på arenan. Förutom sin obegränsade andel i förlustprojektet Friends arena har de redan lagt in 300 000 000 SEK i direkta insatser och annat. Det kan med andra ord bli mera för att täcka förluster i projektet. Till det kommer kostnaderna för infrastruktur i området. Avtalen är dessuom så klantigt skrivna att om inte infrastrukturen är på plats när Mall of Scandinavia invigs får Solna stad betala förseningsviten. Det som framförallt byggs i området är arenan, hotell, kontor och ett överdimensionerat köpcentrum (vad händer med småföretagarna i Råsunda och Solna centrum?). Det finns ingen kommunal skatt på företag så det ger inte en krona till Solna. Det som möjigen kan ge pengar är ett antal bostäder med sina invånare. Men det verkar vara en dålig affär för Solna att betala minst minst 300 000 000 SEK för hyresgäster som är så desperata att de bosätter sig i Arenastaden? Fast Göran Lantz inlägg är ganska intressant. Det illustrerar på ett ganska bra sätt hur genomsnittliga kommunalpoitiker och tjänstemän inom Svff resonerade när de övertalades att gå in i projektet på fastighetsmässor i Cannes och vid möten under tennisveckan i Båstad. Människor vill bli charmade och bedragna.

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2013-11-04 11:23

10. Claes Hansen: Du har själv

Claes Hansen: Du har själv med dina egna ord ovetandes talat om vilken god affär Solna gör på Arenastaden. I Arenastaden byggs 3.000 bostäder med uppskattningsvis 7.500 boende. För varje 1.000 kommuninvånare som betalar 100.000 i kommunalskatt så blir det 100 milj/år i skatteinkomster. Så bland de här 7.500 nya invånarna så lär det finnas tillräckligt många skattebetalare för att de ska betala mer än 300 milj i skatt redan första året. Sen har då Solna Kommun givetvis många andra inkomster av att det kommer ett köpcentrum på 120.000 kvm, 150.000 kvm kontorsyta mm. Det är ju också ganska roligt när du säger att köpcentrum och företag inte ger Solna några nya inkomster och posutiva effekter, men du visar farhågor för att småföretagarna i Råsunda och Solna centrum ska drabbas och därigenom kommunen. Hur var det nu, ger företag något mervärde eller inte?

Oskar (inte verifierad)

lör, 2013-10-12 20:10

11. Bra artikel av dig, Dan. Kan

Bra artikel av dig, Dan. Kan bara konstatera att SvFF har tagit sig "vatten över huvudet". Vad som gör det mer olustigt är att SvFF idag har en Generalsekreterare som är inkompetent, vilket har visat sig på det sätt han har varit chef för RF och nu SvFF. Ingen av dessa två organisationer har flyttat fram positionerna utan tvärtom gått tillbaka. Att fotbollen kommer att "ta stryk" av att vara ägare av Nationalarenan kommer att visa sig och vad som är ännu mer konstigt är att inte SEF, EFD och Distrikten reagerar på hur det hanteras av SvFF.

Lars Lindblad (inte verifierad)

sön, 2013-11-03 12:03

12. Det verkar som om knapparna

Det verkar som om knapparna nu ramlar ur rocken, en efter en. Ägarna tävlar nu om att göra sig av med sina respektive andelar och om jag förstått saken rätt så står köparna inte i kö precis.

Dan Persson

sön, 2013-11-03 12:04

13. Det är tragikomiskt att mina

Det är tragikomiskt att mina uppskattningar om 2013 års förlust som jag skrev om 2011 nu verkar hamna på öret rätt.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.