Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

En bojkott som skadar deras klubb

"Älskar man AIK skall man vara med i föreningen AIK, här finns demokratiska stadgar, värdegrund, ansvar för ungdomar och massor med annat fint för de som älskar AIK", skriver Dan Persson.

 

Det står var och en fritt att uppmana andra att inte läsa en tidning. Inte konstigare än att islamister i Pakistan inte vill att tjejer skall läsa böcker egentligen.

Nu har ett antal av AIK:s supporterorganisationer bestämt sig för att uppmana AIK-are att inte köpa Expressen med motiveringen att Expressen smutskastar AIK.

De skadar ju sin klubb

Det trista är att de aldrig kommer att få veta om bojkotten har någon effekt. Tryckta tabloider tappar nämligen köpare i så hög takt att det inte blir möjligt utläsa om den här bojkotten har minskat antalet köpare.

För egen del är det många år sedan jag slutade köpa kvällstidningar, händer någon gång ibland men jag föredrar att läsa digitalt och få färska nyheter.

Min syn är att supportrarna genom den här bojkotten skadar AIK.

Medias intensiva bevakning är en förutsättning för att intresset för sporten skall vara hög, vilket är förutsättningen för att många skall köpa biljetter. Vilket i sin tur ger pengar till att betala duktiga spelare, vilket gör att man vinner matcher så fansen blir glada och media kan bevaka och så vidare i all oändlighet.

Då ska man vara med i AIK

Vidare är det så med bojkotter som maktmedel att de slår tillbaka om man misslyckas. Dvs då bojkotten inte ger mätbar effekt blir signalen till media att de kan strunta i supportrarna. Vore jag Expressen skulle jag dagligen i Solna-innerstaden köra ut löpsedlar med AIK på under några veckor bara för att retas.

Det är också uppenbart att AIK Fotboll inte kan ställa sig bakom supporterorganisationernas agerande. AIK Fotboll är beroende av media på samma sätt som media är beroende av sporten. Det här förstår inte supportrarna.

Det visar sig än en gång att supporterföreningar är en dålig idé. Älskar man AIK skall man vara med i föreningen AIK, här finns demokratiska stadgar, värdegrund, ansvar för ungdomar och massor med annat fint för de som älskar AIK.

Skadar mer än stöttar

Det har ändå genom åren framkommit att supporterföreningar skadat mer än de har stöttat. Risken finns också att supporterföreningen blir någon typ av fackförening eller inköpskartell, dvs en motpart till klubben.

Att många supportergrupper gnäller över rabatterade biljetter och sedan bränner fem gånger så mycket på krogen inför matcherna torde innebära att de älskar Norrlands Guld mer än sin klubb.

Det är dags för klubbarna att ta in supporterföreningarna i sina egna medlemskap och lägga ner samverkan med de externa supporterföreningarna med andra ord.

För att då återvända till AIK fansens s.k. bojkott av Expressen.

Avgörande skäl

Det är korkat gjort av dem på ren svenska.

Av tre skäl:

1: Skall fotbollsklubbarna må bra så behöver de media som skriver om dem och som har många läsare.

2: Det finns inget farligare än att undvika avvikande åsikter. Slutna grupper oavsett om det är Jehovas Vittnen, Livets ord, KPML eller en fotbollssupporterförening där den introverta kärleken till det egna laget, den egna tolkningen eller den egna politiken gör alla som inte delar sektens åsikter till fiender skapar dumhet.

3: Att bojkotta media för att de skriver sådant som inte är sant är patetiskt. Då skulle vi inte ha några medier över huvud taget. Alla skriver saker som inte är sant i varierande omfattning. De skriver också saker som är sant, nödvändigt för att vår demokrati skall fungera.

Så, jag köper sällan Expressen, läser den frekvent på nätet och tycker den är ungefär lika dålig eller bra som dess konkurrenter, men bojkott av någon som uttrycker sina medborgerliga rättigheter i form av yttrandefrihet är en vald metod som primärt påminner om nazisternas bokbål. Att det kan vara så svårt att förstå.

Dan Persson

Stefan (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 10:33

1. Allvarligt talat, liknar ni

Allvarligt talat, liknar ni en uppmaning att inte köpa en kvällstidning med både pakistanska islamister som förvägrar flickor utbildning & nazisternas bokbål på 30-talet? Känns som att alla tendenser till ett sinne för proportioner har passerat Idrottens affärer med god marginal. (Det är faktiskt lite som att jämföra något så banalt som en pojke som stampar ihjäl en myra med något så hemskt Rafael Trujillos 30-åriga skräckvälde i Dominikanska Republiken) Att sedan påstå att medias lögner är en del av en förutsättning för en fungerande demokrati är direkt felaktigt. Där media fyller sin stora roll, vad det gäller demokrati, är att agera som oberoende rapportör & till viss mån kontrollorgan för både stat & övriga samhället, dvs att skriva sanningar. Lögnerna skadar endast sanningarnas trovärdighet & förminskar medias tyngd i debatter.

Mikael (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 11:30

2. Om en svensk tidning bara

Om en svensk tidning bara skriver lösa rykten och felaktiga saker om en klubb, i detta fall AIK, så är det helt rätt väg att gå. Som i Expressens fall så smutskastar de AIK som klubb och jag tvivlar väldigt stort på att det kommer komma fler personer och tittar på AIK matcher när Expressen fortsätter med sin smutskastning. Om de istället skriver om matcherna och om spelarna istället för att skriva om hur en VD kramar en maskerad supporter och gör det till en flera dagar lång smutskastning så hävs också denna bojkott väldigt snabbt. Klart att Expressen får skriva om vad de vill men klaga inte på när personer väl börjar klaga och bojkotta en tidning som bara skriver skvaller och ej korrekta nyheter dag efter dag. Det är inte AIK som förlorar på detta...Det är Expressen som förlorar på att folk inte vill läsa deras lögner. Är du inte mer insatt i sport och supporterliv så gör du bättre i att vara tyst.

Lelle Writer (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 14:00

3. Mycket bra skrivet. Från att

Mycket bra skrivet. Från att ha varit en tillgång är utan tvivel supportergrupperna en ekonomisk belastning för klubbarna idag. Helt riktigt att man inte skall ha någon dialog med dem. De man skall tala med är medlemmarna. Det är ju de som "äger" klubben.

Sven (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 14:22

4. Det är väl självklart att

Det är väl självklart att supportrar förstår att AIK är beroende av media och vise versa. Men man har väl rätt att som konsument av media unyttja sin rätt att inte konsumera en produkt man inte tycker håller måttet. Expressen är ett vinstdrivande företag som alla andra. Läser man inte där så läser man antagligen någon annanstans. Expressen tappar en läsare och någon annan får en ny. Det är den makt man har som konsument och den ska man självklart utnyttja. Du går väl inte och äter på en resturang där du tycker personalen är otrevlig och maten är dålig? Detta var en mycket konstig artikel.

Itchy (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 15:33

5. När jag först inte höll med

När jag först inte höll med om dem flesta påståenden i början av texten, började jag i huvudet samla exempel och motargument allt efter som jag läste vidare. Men redan efter två-tre stycken insåg jag den otroligt låga nivå som denna "artikel", som närmst bör liknas vid en mellanstadieelevs grund- och faktasaknande foruminlägg, håller. Det känns helt enkelt fel att genom någon form av motargumentation förläna värdighet åt det ovan skrivna. Jag nöjer mig istället med att instämma med de få men välskrivna poäng som framförs i Stefans kommentar (se kommentar 1). Jag har dock full förståelse för att du, Dan Persson, var tvungen att skriva något om AIK för att locka fler läsare till denna blogg. Vad gäller kommentar 3 - Lelle Writer, du är varmt välkommen att ge några exempel som bevisar din ytterst lösryckta tes!

Lelle Writer (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 16:04

6. Itchy. Fråga Hammarby vad

Itchy. Fråga Hammarby vad deras säkerhet, böter, eventuellt match utan publik kostat i år, så har du nog svaret. Detsamma gäller för AIK och DIF. Svårare att mäta är dock företagens ovilja (minskade sponsorintäkter) att synas med föreningarna. Tror inte att DIF har "Djurgårdsandan" på bröstet för att det ger mer pengar direkt. Kan hålla med om att "utan tvivel" som jag skriver är fel. Min känsla är dock att det är så. Det är svårmätt.

afSumpan (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 17:47

7. Har svårt att fatta syftet

Har svårt att fatta syftet med denna text.Dan försöker att genom förvrängning av kvällspressens inflytande över vår demokratis vara eller icke vara, sparka på supportrar som organiserat sig. Och att dessa grupper på nått sätt förstör för laget de stöttar, menar han att organiserade grupper/klubbar är ett hot mot demokratin, eller bara ekonomin. Sedan så får han till det att ett val att inte köpa Expressen är samma sak som censur och förbud mot vissa yttranden(bokbålen). Kliar mig i huvudet och undrar vem fan är denna Dan Person och vad vill han få fram. Personligen har jag inte klickat/köpt eller något liknande sedan jag läste Mats Olssons kommentar till den otroligt vinklade och påtvingade "intervjuen" med fru Turina.

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 19:01

8. Lelle Writer// Du får gärna

Lelle Writer// Du får gärna påvisa något som säger att någon från t.ex. Bajen Fans deltog i attacken på T2-Arena. Du blandar ihop supporterföreningar (med demokratiska stadgar, värdegrund, ansvar för ungdomar och massor med annat fint) med ligister. Det är helt förvirrat. Dock, i.o.m att du är förvirrad, så passar du bra som kommentator till den här artikeln, då den är det mest förvirrade jag läst på nätet på många, många månader.

Lelle Writer (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 19:19

9. Jag är för demokratiska

Jag är för demokratiska föreningar som Bajen Fans. Faktiskt (trots att jag inte är Hammarbyare) imponerad av deras arbete i tex handbollen. Tror dessutom att de flesta av Bajen fans företrädare är medlemmar i föreningen. Det är ju knappast de seriösa som dragit på sig kostnaderna. Problemet är fortfarande att det verkar finnas en tyst acceptans för de grupper i supporterleden som förhärligar våld och pöbelmentalitet. Tror att problemet endast kan lösas genom att den tysta acceptansen upphör, och de som sabbar blir utfrysta. Lättare sagt än gjort. Det förstår jag. Finns dock ingen annan väg.

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2013-10-23 19:55

10. Lelle Writer// Jag håller

Lelle Writer// Jag håller inte med dig fullt ut om att det "inte finns någon annan väg". Det finns ALLTID en annan väg, vad det möjligtvis kan finnas brist på är folk som klarar av att tänka utanför boxen. Men det är en annan sak. Jag förstår fortfarande inte hur du, från det du skriver nu, landar i slutsatsen att supporterföreningar är en belastning och att man inte ska ha dialog med dem. Antingen menar du inte vad du skriver i din första kommentar, eller i din senaste. Bägge kan omöjligt vara sanna samtidigt.

Lelle Writer (inte verifierad)

tors, 2013-10-24 14:33

11. Hej ! Håller med om att jag

Hej ! Håller med om att jag uttrycker mig oklart. Följande är mina ståndpunkter. 1. En förening är en sammanslutning av medlemmar. Dessa bestämmer över föreningen. Man bör hålla ganska täta medlemsmöten där man informerar om verksamheten och lyssnar av. Exempelvis varannan månad. 2. Supporterföreningen skall syssla med att stödja föreningen och laget. Man skall inte stämma av verksamheten med dem, utom i de fall som direkt berör dem. Det är inte föreningens drift. De supporters som är medlemmar kan gå på informationsmöten och uttrycka sin åsikt. En medlem har ansvar, det har inte en supporter. 3. Det är lätt att säga "tänka utanför boxen". Jag förstår svårigheten med att frysa ut de som skadar föreningen. Kom med något annat förslag, så skall jag lyssna. 4. Innan utrensningen gjorts, så tycker jag att supporterföreningarna är en belastning. Utan de tvivelaktiga elementen, så är de definitivt en tillgång.

Itchy (inte verifierad)

fre, 2013-10-25 18:21

12. "Lelle Writer

"Lelle Writer ons, 2013-10-23 16:04 6. Itchy. Fråga Hammarby vad Itchy. Fråga Hammarby vad deras säkerhet, böter, eventuellt match utan publik kostat i år, så har du nog svaret. Detsamma gäller för AIK och DIF. Svårare att mäta är dock företagens ovilja (minskade sponsorintäkter) att synas med föreningarna. Tror inte att DIF har "Djurgårdsandan" på bröstet för att det ger mer pengar direkt. Kan hålla med om att "utan tvivel" som jag skriver är fel. Min känsla är dock att det är så. Det är svårmätt." Hammarby Fotboll har för fjärde året i rad misslyckats med att ta sig tillbaka upp i högsta serien och håller sakta men säkert på att etablera sig som ett ordinarie lag i Superettan. Lägg till detta att Hammarby Hockey gick i konkurs 2008 så får du en bild av hur otroligt frustrerade deras fans måste vara, vilket man måste ha förståelse för. Jag säger inte att detta berättigar vilket beteende som helst, men jag ser snarare visst tvivelaktigt agerande (syftar ej på "attacken på T2-Arena") som ett desperat försök från supportrarna att skrika ut och säga ifrån innan hela deras förening går under. Vad gäller "attacken på T2-Arena" verkar det, som Victor Capel skriver i kommentar 8, inte som att dessa individer direkt representerar någon supporterförening. Du antyder även i din kommentar att klubbarna skulle drabbas av lägre sponsorintäkter i takt med att våldet trappas upp på våra svenska idrottsarenor. Men sanningen är den motsatta. Dels då sponsorintäkterna med åren blivit större (vilket, till skillnad från många andra argument på denna sida, inte är påhittat och plockat ur luften, utan istället baserat på siffror tagna från klubblagens egna ekonomiavdelningar). Dels då våldet på arenorna faktiskt har minskat med åren. Det har blivit allt ovanligare med slagsmål mellan rivaliserande supportrar såväl på som utanför arenorna. För att inte tala om hur planstormningar och slagsmål INNE PÅ INNERPLAN var långt ifrån ovanligt för blott 15-20 år sedan. Dagens firmor gör istället upp långt ifrån arenorna och på helt andra datum, vilket knappast har den enorma inverkan på föreningarnas sponsorintäkter som du antyder. Sen är det ju inte heller firmorna vi debatterar utan supporterorganisationer som Bajen Fans och AIK-Alliansen. Dessa föreningars kontinuerliga arbete är den starkast bidragande orsaken till att icke önskvärt beteende såsom inkastade föremål upphört. Supporterföreningarna svartmålas ofta och gärna, men det är viktigt att komma ihåg allt det positiva som de bidrar med. Som Gnagare kan jag t.ex. nämna Den Svarta Massan som ett enormt utropstecken, eller hur AIK-supportrar skramlade ihop och betalade av Mats Christéens böter i december 2006. Supportrarnas fantastiska tifon visas stolt upp av såväl klubbar som TV-kanaler som reklam för matcher och sändningar (se http://www.youtube.com/watch?v=o_nUxcdwLRA&list=PLA3D227673D7DC12A&index=5 och lyssna till kommentatorns ord). Men sen används samma bilder på bengalbrännande supportrar ihop med domedagsrubriker när det är dags för tidningarna att smutskasta igen. Det viktigaste att komma ihåg i denna debatt är att svensk klubblagsfotboll (Allsvenskan samt Superettan) är rankad så lågt som 24 i Europa (se http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_coefficients#Current_ranking) medan lagens organiserade supportrar håller absolut europeisk toppklass. Faktum är att det inte är spelet i sig som drar åskådare till de svenska fotbollsarenorna. Det är atmosfären på läktarna som är den huvudsakliga dragningskraften. Om vi nu talar om supportrarnas inverkan på deras klubbars ekonomi.

Itchy (inte verifierad)

fre, 2013-10-25 18:24

13. Delade upp texten i stycken

Delade upp texten i stycken när jag skrev den, men det går tydligen inte att göra hör. Ledsen att den blev så stor och sammanhängande.

Pontus (inte verifierad)

fre, 2013-10-25 22:10

14. Inte många med studieskulder

Inte många med studieskulder som skriver här inne.

Lelle Writer (inte verifierad)

lör, 2013-10-26 07:35

15. Du har rätt i mycket du

Du har rätt i mycket du skriver. Visst har våldet minskat, och supporterföreningarna gör många bra saker. Det förnekar jag inte. Det är dock långt kvar till ok beteende. Gällande synpunkter på föreningens skötsel, så vidhåller jag att endast medlemmar har rätt att tycka. Är man så hängiven supporter, så kan man väl pröjsa de 3-400 kronorna per år det kostar, så får man gå på medlemsmöten och säga vad man tycker. Bara för att man löser entré och bär en halsduk, så ger det ingen rätt att lägga sig i hur föreningens skall skötas. Gällande sponsorsintäkter, så får man väl fråga respektive marknadsavdelnings säljare om de upplever supporterkulturens beteende som en plus eller minusfaktor i försäljningen. Jag tror på minus, du tror på plus. De vet.

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2013-10-30 21:47

16. Lelle// Ditt felslut är att

Lelle// Ditt felslut är att du tar upp de värsta typerna som går på fotboll, och drar slutsatsen att dom har något överhuvudtaget att göra med supporterföreningarna. Det har dom inte. Du menar att huliganer är dumma. Gott så. Dom är inte med, eller utgör, någon supporterförening. Vad är det i supporterföreningarnas verksamhet (Läktarkorreografier, bortaresande, souvenirförsäljande, hjälpa moderföreningarna med olika göromål) som du finner "Långt ifrån OK beteende"? Du får ursäkta, men varken du eller Dan har en jäkla susning om vad ni snackar om här. Ni har helt enkelt helt fel i era förvirrade slutsatser.

Dan Persson

ons, 2013-10-30 22:04

17. Men Victor, jag konstaterar

Men Victor, jag konstaterar bara att en bojkott av media från supporterföreningar skadar AIK.

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2013-10-30 22:51

18. Dan, du konstaterar inte

Dan, du konstaterar inte "bara". Du jämför en konsumentaktion med nazistiska bokbål och talibaner som skjuter barn för att dom vill gå i skola. Fullständigt horribelt skrivet. Långt över någon slags gräns för vad som är en acceptabel jämförelse, det måste du väl för fan fatta själv? Dessutom är det inte någon "bojkott av media". Det är en bojkott av en (1) tidning. Folk som bojkottade sydafrikanska viner bojkottade inte alkohol i sin helhet, eller hur? Vidare finns det goda skäl till att klubbarnas officiella supporterklubbar numera är icke-existerande enheter, eftersom dom inte efterfrågas av någon. Det bör väl klubbar och supportrar rimligtvis ha mer koll på än vad du har, de olika för- och nackdelarna med officiell supporterklubb. Du stannar dock inte vid att konstatera att en bojkott av en produkt (av runt 30-talet mer eller mindre identika produkter, nb) skadar Klubben, du konstaterar att "Det har ändå genom åren framkommit att supporterföreningar skadat mer än de har stöttat" utan att någonsin kunna ha visat upp något som stöder detta helt befängda påstående (du har ju nosat på det resonemanget förr, det vet ju både du och jag). Visa mig en enda sak, som inte baserar sig på din förutbestämda åsikt utan svart på vitt, att supporterföreningarna (som i "de demokratiska föreningar som inte ska förväxlas med allehanda huliganer") skadat mer än de stöttat. Att DU önskar att det skulle varit så, betyder INTE att det är så Dan. Och fixa så man kan få in radbrytningar i kommentatorsfältet, det här är en pina att läsa.

Lelle Writer (inte verifierad)

tors, 2013-10-31 09:31

19. Victor ! Jättebra om de som

Victor ! Jättebra om de som inte sköter sig inte har med supporterföreningarna att göra. problemet är att den gränsdragningen är det ingen i media eller allmänhet som har sett. Det är det jag menar med att man mycket tydligare måste distansera sig från dem.

Andy (inte verifierad)

tors, 2013-10-31 15:08

20. "3: Att bojkotta media för

"3: Att bojkotta media för att de skriver sådant som inte är sant är patetiskt. Då skulle vi inte ha några medier över huvud taget. Alla skriver saker som inte är sant i varierande omfattning. De skriver också saker som är sant, nödvändigt för att vår demokrati skall fungera." Menar du verkligen allvar med detta stycke? Att uppmana till bojkott av media som ljuger är ju det enda rätta. Vad ska man annars göra? för att skicka en insändare eller kontakta dem på något sätt fungerar inte. Även om denna aktion inte är mätbar så är det en aktion som är beundransvärd och som bör uppmärksammas mer.

Krille S (inte verifierad)

mån, 2013-11-04 13:22

21. Re Dan Persson: Jag förstår

Re Dan Persson: Jag förstår inte riktigt din premiss om vad AIK "borde" göra. Jag är medlem i AIK och har säsongskort sedan länge. Jag har däremot inte varit med i någon supporterorganisation sedan tidigt nittiotal. I fallet AIK så är ju som bekant Johan Segui vår ordförande. Johan var mycket tydlig med sin ambition att samarbeta med supportergrupperna och har aldrig försökt dölja det faktum att han har bekantskaper i många delar av samhället. Likförbaskat valdes han av AIKs medlemmar till ordförande. Således har AIKs medlemmar så att säga röstat för ett samarbete av den typ du är emot. Men är det inte så att om AIKs medlemmar vill ha ett sådant samarbete så är det exakt detta som ordföranden ska leverera? Vilket också tycks vara fallet - så vad är problemet? Du tycker att AIKs medlemmar tycker fel i frågor som rör AIK? Okej, tack för input. Men jag har fullt förtroende för Johan och den väg han valt. Trots att jag inte maskerar mig på fotbollsmatcher...

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.