Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Höj priserna på ståplats!

Det här är drömmen för klubbarna, kö till biljettluckorna. Hur ska fotbollen komma dit? Foto: TT

 

Ståplats eller inte? Den åskådaren är inte lönsam. Intäkten per kund är mycket låg, säkerhetskostnaden hög, andra kunder uteblir och sponsorer blir negativa. 

Jag deltog i det lätt hysteriska programmet Debatt SVT där temat var ”Fotbollsvåld”. Jag var inbjuden för att som expert påstå att ståplatspubliken inte är lönsam. Det är inte ett helt enkelt konstaterande, mängden faktorer som är svåra att bedöma är hög. Men, mina antagande är numera tydliga. 

Inget tvivel 

Ståplatspubliken är inte lönsam. Intäkten per kund är mycket låg, säkerhetskostnaden hög och den negativa effekten på att andra kunder uteblir och att sponsorer blir negativa är omfattande.

Ja, jag vet att begreppet kund ovan retar fansen, men det är den juridiskt korrekta benämningen. Sedan en dom i marknadsdomstolen 1990 är den som köper en biljett för att titta på idrott en kund på samma sätt som den som köper en tröja på H&M.

Jag har ingen åsikt i frågan om man bör ta bort ståplats. 

Det får klubbarna bestämma, det är deras pengar. Klubbarna är medlemsstyrda så om en majoritet av de som går på årsmötet är ståplatspublik kan de rösta igenom alternativet lägre intäkter och sämre tabellplacering istället. 

Här är lösningen

Det finns tre sätt att lösa problemet med olönsam ståplats.

1. Fortsätt med dagens modell, acceptera att fansen och klacken är den primära underhållningen för de som vill gå dit. Acceptera att laget förlorar ofta, vilket blir effekten.

2. Ta bort ståplats, satsa på ökade intäkter per besökare mot andra kundsegment.

3. Höj priserna på ståplats, för fansen är matchen så viktig att oavsett alla bojkotthot och bojkottförsök som blir följden av höjningar så kommer de att gå på matcherna, för många av dem är det hela deras liv.

Argumentet att ståplatspubliken står för stämning delar jag inte. Det är för mycket negativa, homofobiska, sexistiska, hatiska ramsor för att det skall bli stämning. Själv mår jag mest illa även om ”När solen går upp” eller Bajens ”just idag” med flera sånger är ståpäls i positiv bemärkelse.

Det har bevisats ett antal gånger att omsättning och tabellplacering har en hög korrelation, för en tioårsperiod runt 93 procent. Vill laget vinna mer skall man höja omsättningen. Om en liten del av ståplatspubliken agerar på ett sätt som omöjliggör detta och publiken betalar för lite går inte målsättningen att uppnå.

Men lös problemet med de supportrar som beter sig dumt istället, säger då vän av ordning. 

Det är mycket svårt.

Krävs mod hos föreningarna

I ett samhälle där vi har en dysfunktionell poliskår och åklagarväsende, har fotbollen blivit ett brottsoffer.

Oavsett alla ”Nu är det nog” kunde vi se vad som hände i Göteborg med försenad start, dvs bengalbrännarna förstör upplevelsen för de som gått dit för att titta på fotboll. 

Fotbollen är på god väg mot den position jag tycker mest illa om. När den misshandlade kvinnan försvarar sig med att gärningsmannen är snäll innerst inne.

Klart att fotbollen klarar att stänga ute de som inte kan sköta sig på läktaren. 

Klart att fotbollen klarar att attrahera nya kundgrupper till fotbollsevent som är positiva, säkra och trevliga. 

Det kräver mod, fasthet, uthållighet och lite teknik, men det går att göra.

Alldeles för billigt på ståplats

Ja, jag vet att det är säkrare att gå på fotboll än att vara ute sent på exempelvis Stureplan en lönefredag, men upplevelsen är den motsatta och upplevelsen styr valet att ge sina pengar till klubben. Den publik vi söker har också valt bort Stureplan nattetid.

Ett sätt att göra ståplatspubliken lönsam är alltså att höja priserna. Det är åt skogen för billigt att gå på fotboll i Sverige. 

Årskort ståplats för 1 000 kronor ger 65 kronor per match, det är inga pengar i sammanhanget då kunden lägger det tre till femdubbla på käk och alkohol innan matchen. Kan 5 000 fans lägga 3-10 000 kronor på att vara en helg i Helsingborg kan man höja priserna på ståplats rätt ordentligt. Gör det.

När det gäller bortastå är det ännu enklare att höja priserna ordentligt. För bortasupportrar bör man istället satsa på att få dit de som köper premiumprodukter. 

För att sammanfatta. Klubbens intäkter styr tabellplacering. Om dagens ståplatspublik minskar intäkterna går det sämre för klubben. Så enkelt är det.

Dan Persson

Henrik Petersson (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 10:22

1. Jag uppfattar det faktiskt

Jag uppfattar det faktiskt som att rätt många väljer bort tabellplaceringar mot en förmånlig supporterkultur och billiga ståplatsbiljetter. Man behöver sällan leta säkert länge för att hitta den åsikten. Tyvärr innebär det på sikt att kidsen kanske väljer bort allsvensk fotboll och istället väljer att följa Barcelona, Real Madrid eller vad som är trendigt just då. Bra skrivet annars!

Sven Anders (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 10:40

2. Ja men det är lysande tänkt

Ja men det är lysande tänkt Dan, vi stänger ute alla unga så de inte har råd att gå på fotboll. Det blir en fantastisk bra tillväxt för supporterkulturen som kommer åldras och bara bestå av rika gamlingar. Skrämmande hur du tänker, vilka tankevurpor och vilken okunskap.

Roger Edman (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 10:52

3. Det har redan prövats av dif

Det har redan prövats av dif på globen. Det slutade med känt resultat. Man har därefter tvingats att under en räcka år böna och be järnkaminerna att återkomma med sina "olönsamma supportrar". Dessa olönsamma svin som bidrar med stämning... Denna artikel är ett okunnigt skämt

Johannes (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 10:53

4. Skulle du även rekommendera t

Skulle du även rekommendera t ex B Dortmund att ta bort sin ståplatsläktare? En läktare som kanse är den allra största orsaken till klubbens framgång. Det här med ett strikt pengamässigt perspektiv på fotboll fungerar inte, som i alla andra områden måste man ha koll på omständigheter, kontexter och strukturer, vilket Dan P inte har. Sen så visar du prov på en i grunden taskig människosyn. En grundläggande tanke för fotbollen och idrottsrörelsen i stort är att den ska vara till för alla. Att via prissättning stänga ute unga, studenter, låginkomsttagare etc är något som går emot vad fotboll och idrott handlar om.

Dan Persson

ons, 2014-04-09 10:54

5. Sven Anders, absolut inte.

Sven Anders, absolut inte. Ungdomars konsumtionsmönster på allt från kläder, mobiler, datorer, krogen, snabbmat, alkohol indikerar att 2000 till om året fördelat på 8 månader inte skulle påverka alls. Vi har en mycket liten grupp i sådant utanförskap, men de som går på matcherna har råd att konsumera innan. Jag vill bara flytta konsumtion till den klubb de älskar mest.

Viktor Berggren (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 11:39

6. Hej Dan! Vet du om att den

Hej Dan! Vet du om att den enskilt största anledningen tills att människor går på allsvensk fotboll i Sverige i dag är för stämningens skull? Ja, så är det faktiskt. Och då står du där som en id*ot med dessa befängda teorier. Höjda ståplatspriset - mindre stämning - mindre folk på matcherna - lägre intäkter. How about that? Supporterkulturen har problem. Det är jag den första att erkänna. Men vi jobbar på det. På lång sikt kan vi komma oerhört långt. Vi har redan tagit många stora steg mot förbättring. En god stämning utan ordningsstörningar förhöjer en matchupplevelse för 99% av åskådarna. Varför du tillhör den sista procenten kan jag bara spekulera i.

Ståplats Forever (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 11:57

7. Jag tänker inte ens läsa dina

Jag tänker inte ens läsa dina argument om "problem med olönsam ståplats", för att det lyser okunskap om det ämnet du skriver om, noll koll, pinsamt! Utan ståplatspublik är svensk fotboll inprincip död, som exempel på personen som skrev i sin kommentar om när Djurgården hockey försökte sig på detta under tiden de spelade i Globen, med ett stort misslyckande, som till sist räddades av Järnkaminerna som lockade tillbaka klacksupportrarna efter flera års hårt arbete. Somna om Dan du är så jävla fel ute...

Nicklas Bergkvist (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 12:50

8. Skojar du Dan? Du sitter och

Skojar du Dan? Du sitter och lyfter en miljonlön om året, och så klarar du komma upp med sådan här skit?

Martin (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 12:56

9. Det var nog det mest oinsatta

Det var nog det mest oinsatta inlägg i debatten jag last. En stor del av publiken har sina rötter från ståplatsen. Det är hjärtat på arenan. Om man tar AIK som exempel så tror jag väldigt få av dom som idag betalar de högsta årskortspriserna inte har en historia från ståplatsen. Den produkt du efterfrågar finns redan i Stockholm. Nämligen hos BP. Ändå väljer folk/företag att inte gå dit. Fansen till Manchester City kan se deras lag i 19 hemmamatcher för 3200 kr. Är det verkligen då för billigt att se Allsvenska matcher?

Dabo (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 12:59

10. Vet pajasen inte att kat c

Vet pajasen inte att kat c kör sittplats och vanligtvis är relativt högt avlönade?

J (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 13:00

11. Precis dina förslag har redan

Precis dina förslag har redan DIF Hockey provat när man slängde ut dåvarande Blue Saints till förmån gör sittplats publik. Man överskattade sin attraktionskraft och trodde att man skulle kunna fylla läktarna utan klacken. Detta ledde till att publiken flydde och publiksnittet sjönk radikalt. Den allmänna åsikten bland åskådare oavsett läktartillhörighet var att det blev tråkigt och dött på matcherna utan klacl och en vanlig serirlunksmatch blev ointressantare Det tog sedan DIF över 10 år att locka tillbaka klacken då folk hade svårt att förlåta det svek man blivit utsatta för. Efter att i åratal bönat och bett klacken att komma tillbaka har man nu lyckats och i samband med det har publiksnittet också stigit såpass att vi i allsvenskan lyckades ha ett publiksnitt som va 4:e bäst i landet trots att kvalitén på hockeyn där inte är den bästa. Du framstår som väldigt dåligt insatt! Alla som går på hockey och fotboll förstår betydelsen av en klack.

Pär Owen (inte verifierad)

mån, 2014-04-14 10:56

12. Precis så. Var på väg att

Precis så. Var på väg att skriva något liknande men du hann före. Jag har gått på osunt mycket DIF-hockey de två åren i Allsvenskan, delvis tack vare stämningen på matcherna. Det är till och med så att spelarna tillskriver stämningen en del av de sportsliga framgångarna. Det jag uppfattar från min välmående medelkalass-långsida så är det väldigt lite negativa ramsor och ingen alls varken homofobi eller rasism. Tvärtom betonas kärleken till laget mer än någon sorts hat mot motståndarna (undantaget Gnaget, då), och under säsongerna tillkommer det löpande nya påhittiga, medryckande ramsor. Skillnaden mot ett halvfyllt Globen med sittande, tysta högintäktssittplatser är som natt och dag. I marknadsekonomiska termer kan man väl uttrycka det som att DIF sponsrar klacken med låga årskortspriser i utbyte mot ett konkret jobb i form av att ansvara för stämningen? På något sätt visar det här exemplet (och det finns säkert fler ute i landet) att det går att skapa en hyfsat sund klackkultur. Frågan är bara hur man vänder utvecklingen åt det hållet inom fotbollen, som just nu befinner sig i ett helt annat universum (kanske mer av ett svart hål).

Martin Krook (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 13:05

13. Jag började en gång i tiden

Jag började en gång i tiden på ståplats. Numera är jag "premiumsupporter" med Sveriges dyraste säsongskort. Runt omkring mig sitter gamla ansikten som alla har stått i klacken. Det är en resa, från billiga sektioner till dyra. De som går raka vägen till premiumplatserna är lätträknade. Inkörsporten heter ståplats.

Krille S (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 13:10

14. Du blandar ihop din egen

Du blandar ihop din egen känsla för saker och ting med allmäntillståndet när du skriver: "Argumentet att ståplatspubliken står för stämning delar jag inte. Det är för mycket negativa, homofobiska, sexistiska, hatiska ramsor för att det skall bli stämning. Själv mår jag mest illa." Om man ska bedöma huruvida den stämning som skapas av ståplatsklackar är så att säga lönsam så kan man givetvis inte bara titta på sin egen upplevelse? Att du mår illa är så att säga irrelevant om tillräckligt många inte gör det. H&M har säkert tröjor som just du tycker är fula - men om tillräckligt många andra inte tycker det så kan de ändå vara en vinstaffär för H&M för att använda din analogi. Ditt resonemang vilar ju på grunden att ståplatsklackarna inte driver några intäkter - men givet publiksiffrorna i de lagen som har de största klackarna har jag svårt att tro på dig. Därutöver är det många som i likhet med mig har gått via ståplats till en nu bekväm tillvaro med dyra sittplatsårskort. Du presenterar tyckande utan någon som helst analys. Det funkar väl iofs om man bara vill driva trafik till sin blogg. Men vän av ordning undrar varför du som har dessa fantastiska insikter inte kandiderar till en klacklös klubb som BP och visar omvärlden hur en slipsten ska dras?

Henrik Petersson (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 13:10

15. Håller det verkligen att

Håller det verkligen att jämföra med DIF Hockey? Hur stor andel av publiken för en hockeyklubb kommer från ståplats vs. vad det gör för en fotbollsklubb? Det känns ju faktiskt som att hockeyklubbarna har minskat andelen ståplats de senaste 10 åren och samtidigt lyckats öka publikintäkterna för klubben.

Sebastian (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 13:10

16. Det är skrämmande hur okunnig

Det är skrämmande hur okunnig du är på det ämne som du väljer att skriva om. Allsvenskan hade varit totalt ointressant utan den massiva inramning som supportrarna till vissa lag kan skapa. Dessutom håller inte bråkstakarna till på ståplats - generellt sett. Men det vet inte du, pga okunnighet... Skulle ståplatspubliken försvinna så skulle mycket stor del av övriga publiken försvinna med dom, men det förstår inte du. Men det förstår alla andra eftersom att man redan har testat att ta bort dom. Men det vet inte du, eftersom att du är okunnig om det ämne som du väljer att skriva om.

Jan A (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 13:24

17. Funkar säkert i några år. Men

Funkar säkert i några år. Men de som går på ståplats billigt idag är de som om några år betalar dyrt om några år. Det är i unga år man sätter sina intressen. Om inte min far hade kunnat ta med mig till Ryavallen billigt på ståplats i mina unga år så hade Elfsborg idag inte fått in mina stadiga 3600 för säsongskort på premiumplats varje år. Då hade jag säkert haft andra intressen.

feldgrau (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 16:23

18. Hej Dan. Vad du verkar missa

Hej Dan. Vad du verkar missa i ditt resonemang är de positiva delar som en levande läktarkultur på ståplats för med sig. Du pekar på en massa olika ekonomiska argument för att plocka bort ståplats – jag kan inte argumentera mot dig där. Men du har inte funderat på de ekonomiska effekterna av att döda den fantastiska stämning som existerar just tack vare en levande läktarkultur på ståplats. Fotbollsförbundet har självt gjort undersökningar som visar att 90 procent av fotbollspubliken tycker att stämningen på arenan är det viktigaste med besöket. Vad händer när man dödat ståplats? Vi är inte England med en jättebra liga som lockar företag och sponsorer och turister och rikt folk oavsett stämningen, vi är Sverige med en allsvenska som är medioker rent sportsligt, men med en stämning som håller högsta Europaklass. Det finns en anledning till att t.ex. IFK säljer slut matcher mot AIK och MFF men inte mot Gefle och Brommapojkarna. Den anledningen är delvis så klart att det är bra motstånd, men till allra största del att den stämning som skapas av båda lagens supportrar, på ståplats, lockar folk. Det hade varit intressant om du kunde ge en ekonomisk redogörelse för det intäktsbortfall som föreningarna hade fått känna av när inte lika många sittplatssupportrar längre går på matcherna eftersom man dödat stämningen. Då kan man kanske ta dig på allvar.

Dan Persson

ons, 2014-04-09 16:31

19. Feldgrau, du har en poäng,

Feldgrau, du har en poäng, jag har läst samma undersökningar och har mycket annan information som pekar på hur mycket den positiva läktarkulturen ger. Jag säger ingenstans att klubbarna skall ta bort ståplats i morgon, jag är säker på att Ståplats är olönsamt, men tveksam till om man kan ersätta den med något lönsammare om det inte görs över tid. Det jag kan konstatera att den negativa ståplatskulturen skadar klubbarna ur många perspektiv. För att få en liga som håller högre klass måste vi minska antalet lag så vi spelar oftare mot lag som drar publik, dvs 8-10 stycken. Det som nu skadat fotbollen är den "sanning" som börjar sprida sig bland allmänheten som inte går på fotboll och de som går på fotboll ibland, dvs att fotbollen är en otrevlig miljö. Det skadar fotbollen ordentligt och leder till än sämre fotboll som konsekvens av minskade intäkter över tid. Det vi vet är att ökade intäkter är grunden till fler vunna matcher, det torde trots allt vara gemensamt mål för supportrar.

Krille S (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 19:00

20. Fast frågan är om inte detta

Fast frågan är om inte detta är en mediekonstruktion? Varken AIK, IFK, DIF eller Hammarby (som väl är problemhärdarna) tycks ju ha några problem med publiksiffrorna, tvärtom? Det är något i storyn som inte stämmer? Om publiken faktiskt såg detta som ett problem så borde vi väl snarare se motsatsen? Jag instämmer helt i att de eviga bengalavbrotten är jobbiga men i övrigt så är det ohyggligt sällsynt att jag ser något våldsamt. Och då går jag ändå på AIKs matcher som ibland framställs som tredje världskriget i media. Trots har jag en fyraåring här hemma som är överlycklig att han gör premiär på söndag (AIK-IFK i premiär är lika lite en miljö för en fyraåring som en nattklubb). Till skillnad från många här lägger jag ingen särskild känsla i det hela. Om lagen tror att höjda priser eller stängd ståplats är fördelaktigt ska de givetvis göra så. Men det finns nästintill ingenting i vare sig publiksiffror, publikenkäter eller känsla bland de som går på de berörda lagens matcher som synes ge dig rätt? Du har i varje fall inte presenterat något slags stödargumentation annat än lite lösa påståenden om att problemen på ståplats kostar så mycket. Det jag gillar med den här bloggen är att den oftast inte följer med i den allmänna mediedramaturgin. Men i den här frågan så verkar det som du bara går på din egen magkänsla snarare än någon som helst analys.

Filip Johansson (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 18:58

21. Dan, Dan, Dan.... Du påstår

Dan, Dan, Dan.... Du påstår dig arbeta med kommersiell utveckling av idrott. Snälla, ge oss läsare några konkreta exempel på vad du med din "kompetens" har åstadkommit. Kan tycka att det vore ett bra första steg för att öka din trovärdighet en smula. Detta är första gången jag någonsin bemödar mig att svara en bloggare, journalist, skribent eller vad folk vill kalla sig. Nu kan jag inte hålla mig när jag ser vilka direkta felaktigheter du spyr ut dig, där resonemangen helt går emot varandra och sanningen handskas milt sagt ovarsamt. Jag vet inte var jag ska börja, men misstänker att det är lättast att börja uppifrån då det är lätt att tappa bort sig i alla felaktigheter annars. Du inleder med att önsketänka om att det är varje klubbs dröm att ha långa köer till biljettluckan. För att kunna föra något som helst resonemang kring detta så lät mig välja AIK som referensklubb. Ett lag med Sveriges största ståplatsläktare, och därav ett intressant objekt med tanke på att du vill göra denna läktare till något annat. Här krävs egentligen inget annat än statistik för att bevisa att du är ute på hal is. Om vi tittar på statistiken över den klubben med den största ståplatsen (AIK)så ser vi direkt att under de senaste 5 åren har klubben ökat i publiksnitt för varje år. Alltså - positiv trend. Vidare i din artikel... Ståplats är inte lönsamt. NEJ, självfallet inte om man räknar in kostnader som händer utanför arenan, där man MISSTÄNKER att det är ståplatspublik som är ute på stan och ställer till med oreda. Har du koll på var AIK:s sk "risksupportrar" köper säsongskort? Misstänker att du inte har det då det inte är fråga om ståplats. Vidare... Acceptera ståplats = acceptera att laget förlorar ofta. Ett helt fantastiskt resonemang ur den aspekten att ett lag (oavsett sport) har ett högre poängsnitt hemma än borta. Vad tror du att detta beror på? Självklart är den största anledningen till hemmafördelen det tryck som hemmapubliken skapar (till störst del mha ståplats) och därmed sätter press på motståndarlaget. Att höja priserna är även ett alternativ. Jasså, då är du varmt välkommen att maila mig och förklara vilket SMS-lån jag skall rekommendera mina vänner att använda sig av. Du menar på att om folk betalar 3-10000 för en helg i Helsingborg så har man råd att betala mer för biljetten. En stor andel fotbollsupportrar har det minst sagt knapert ställt. Ett biljettpris på 120 eller 150 kr kan vara direkt avgörande för att en "tveksam supporter" stannar hemma. Varför tror du tex att AIK sålde så pass många säsongskort under denna säsong? Den största anledningen, enligt AIK:s VD, var att man körde en tidsbestämd kampanj där föregående års priser gällde, och därefter skulle priserna öka med 300 kr (i mitt fall). Detta är ett tydligt exempel på att biljettpriser spelar en avgörande roll för att få folk att köpa. Det andra exemplet har redan diskuterats i tråden, och handlar självklart om hockeyn. Låt mig påminna dig om du inte minns, men hockeyn i Sthlm totalt dog under 90-talet. Varför? Jo, därför att man gjorde precis som du i din artikel har argumenterat för. Man höjde priser för att få dit ett annat segment (slipssupportrar). Vad man dock inte tänkte på var att stämningen kring matcherna totalt dog. Än idag, 20 år senare, muttrar folk fortfarande om att dom har blivit svikna av sin egna klubb, och därav inte väljer att gå på hockeyn. Detta är självklart en följd till att hockeyn under det senaste årtiondet håller på att dö ut. Ståplatspubliken bidrar inte med stämning heller tycker du? Har du varit på ett fullsatt Friends Arena och tittat när landslaget spelar match? Den här åsikten vet jag att jag delar med 99% av alla besökare som någonsin har varit där. Stämningen är bedrövlig! Finns det ståplats? Nej! Du är mer än gärna välkommen att motbevisa mig!

Daniel (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 21:09

22. Ojojoj Dan visst du är säkert

Ojojoj Dan visst du är säkert bara ute efter att provocera men finns det inye nåt bättre sätt än att skylta med förmenad okunskap? För inte kan du ha detta som yrke och ändå lyckats undgå fakta om hur central supporterkulturen är för svensk elitidrott? Har du tex missat att AIK hockey fortfarande lider i sviterna av ett försök att genomföra just det du föreslår i slutet på 1900-talet?

Dan Persson

ons, 2014-04-09 21:32

23. Om nu någon får för sig att

Om nu någon får för sig att jag inte kan något om det jag gör så kan ni be AIK, DIF, SEF bekräfta hur mycket mitt arbete bidrog till att poliskostnaderna försvann ifjol. Om nu någon kunde läsa innantill (rubriken är fel, jag hatar köer, ingen som går på någon form av event skall behöva stå i kö, det är dålig kundupplevelse, på event skall man bara må bra) så kan ni konstatera att jag inte ens föreslår att enskild klubb skall ta bort ståplats, det är olika förutsättningar för olika klubbar och därför olika beslut. Om någon påstår att jag har fel när det gäller korrelation mellan tabellplacering och omsättning kan ni titta på de undersökningar SEF publicerat och Deloitte utfört. Sen bör man fundera över varför den här debatten uppstår. Är det på grund av den fantastiska positiva stämningen på ståplats och de fina supportrar som stödjer sina lag?

Filip Johansson (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 22:14

24. Debatten uppstod i samband

Debatten uppstod i samband med att du publicerade en artikel som går till historien som något av det mest löjeväckande inom ämnet någonsin. Dock förutsatt att det inte ligger en hund begraven här och allt är ett stort enda försök till att dra till sig uppmärksamhet. Om inte har du gjort dig själv till ordentligt åtlöje. Att du väljer att svara med ett inlägg om att omsättning och tabellplacering går hand i hand är också intressant. Det är ditt enda påstående som inte har ifrågasatts av någon, då det går att bevisa med statistik. Att du däremot lämnar resten av alla andra påståenden och frågor obesvarade visar än en gång att du borde ägna dig åt annat.

Dan Persson

ons, 2014-04-09 22:21

25. Filip, det är möjligt att du

Filip, det är möjligt att du missat lite om vad som händer i världen. 1: Ryssland har invaderat Krim. 2: en 43 årig fyrbarnsfar dödades på väg till den allsvenska premiärmatchen mellan DIF och HIF för tio dagar sedan. 3: det var krig mellan supportrar i Helsingborg både lördag och söndag. Den här debatten har startats på grund av våldet och hatet som finns inom den mindre goda supporterkulturen. Jag skriver inte ledare i tjugotalet tidningar, jag skriver inte öppna brev som mammor i sociala media. Jag inför inte kontrakt som Paul i Helsingborg. Jag sätter inte ner foten som IFK Göteborg. Jag säger inte att hatet leder till våld som Johan i AIK. Jag säger inte att jag hellre hade haft Myggan vid liv än gått upp i SHL som djurgårdare gör i media. Fatta vad det handlar om. Fyra barn skall begrava sin far för att han ville se på fotboll. Det får aldrig mera hända.

Trogen supporter (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 22:22

26. Tysk fotboll motbevisar dig

Tysk fotboll motbevisar dig på alla plan. Engelsk visar att din lösning inte tar bort våldet, men stämningen. Ring borussia Dortmund med dina förslag,,

Dan Persson

ons, 2014-04-09 22:26

27. Ni slår in öppna dörrar. Jag

Ni slår in öppna dörrar. Jag har inte använt Premier League som exempel för det är ett dåligt exempel som inte är tillämpligt på svensk fotboll. Det gör politiker och ledarskribenter som inte kan. Dock är stämningen fortfarande fantastisk där. Tyska ligan har delar som går att sträva efter här, men inget är direkt överförbart. Ingen blir lyckligare än jag när vi kan ta med oss en öl på läktaren utan att det blir bråk. Fel forum att beskriva mina möten med tyska klubbar, men läs BEs utredning så finns det mesta beskrivet.

Filip Johansson (inte verifierad)

ons, 2014-04-09 22:33

28. Haha, du tillåter mig att

Haha, du tillåter mig att somna med ett leende på läpparna. Självklart är jag lika medveten om vad som händer i min omvärld som du är. Och allt detta kan inte annat än att beklagas. Dock hör inte den diskussionen hemma här. Det är ett magplask av dig att blanda in vad som händer på Krim-halvön, när din artikel syftar till att höja priser för ståplatsbiljetter. Sväva inte iväg längre än nödvändigt. Din trovärdighet är redan satt på spel, och att du dessutom använder händelsen i Helsingborg som hävarm i den här diskussionen är närmast respektlöst.

Dan Persson

ons, 2014-04-09 22:40

29. Filip, allt handlar om en

Filip, allt handlar om en dödad fyrbarnsfar som följd av en negativ supporterkultur. Är det värt det och vad kan vi göra åt det har varit det enda vi diskuterat. Min krönika bygger på frågan i Svt Debatt, är ståplats lönsamt. Frågan uppstod enbart beroende av dödandet av Myggan i Helsingborg. Min trovärdighet mäts mot min målgrupp. De som är anställda eller förtroendevalda för att utveckla svensk idrott, de som är sponsorer, politiker och sportjournalister. Dock försöker jag lägga tid på att utifrån bästa förmåga svara på alla inlägg. Det normala är att strunta i det. Jag brinner för att utveckla och försvara svensk idrott, att mina åsikter ibland är obekväma får jag leva med.

Josef Borhammar (inte verifierad)

tors, 2014-04-10 14:31

30. Men Dan, du skriver ju precis

Men Dan, du skriver ju precis som en okunnig politiker eller ledareskribent. Det finns inga lätta lösningar på detta problemet. Det funkar inte att lägga ett maskeringsförbud på maskeringsförbud, skriva nått kontrakt för att komma in på arenan eller som du tycker, höj priset på ståplatserna. För precis som du säger kommer vi alla supportrar, bra som dåliga, gå på matcherna ändå, klart vi kommer bojkotta lite först men sen gå ändå. Vilket problem har du löst då? Det man ska göra är att låta oss supportrar få vara med i diskussionerna. Prata med oss för fan. Ingen vill att någon ska behöva sätta livet till, och de är ju trotts allt det som det handlar om.

Niclas (inte verifierad)

fre, 2014-04-11 07:38

31. Tack för en intressant

Tack för en intressant vinkling. Efter händelsen i Helsingborg kommer jag garanterat inte gå på fotbollsmatch med nåt av "risk-lagen", vare sig med eller utan min femåriga son. Jag hälsar Djurgården välkomna till SHL, jag hoppades att de skulle gå upp men jag hoppas innerligt att de inte tar med sig den negativa delen av supporterkulturen till den hittills ganska förskonade ishockeyn. Ståplatspubliken ser sig ofta som den "äkta" och "riktiga" supportern och att sittplatspubliken knappt borde få komma på deras matcher. Men resonemanget om hur lite de bidrar med ekonomiskt är intressant och något även jag varit inne på i privata diskussioner. Många gånger handlar de heller inte i de barer som arenorna har byggt för deras nyttjande utan sitter hellre och förfestar på den lokala puben istället för att låta pengarna tillfalla den klubb de älskar. Stå på dig Dan! Det är en obekväm sanning för många men en viktig fråga!

Jonas (inte verifierad)

fre, 2014-04-11 10:20

32. Svensk fotboll är ett skämt i

Svensk fotboll är ett skämt i ett internationellt perspektiv, båda vad gäller huliganer och kvalité på planen. Att, som flera kommentarer här tydligt gör, ifrågasätta Dan Ps analys för att den inte matcher dagens publik, är samma som att eftersträva stagnation och i princip försvara en 0-3 förlust med "jo men spelet var ju helt ok". Acceptera villkoren som gäller, våga tänka nytt, våga släppa sargen - och våga vägra acceptera den negativa aspekten som till stor del dominerar uppfattningen av fotbollen i dag; arga unga män som, med fotbollen som ursäkt, bråkar, slåss och skrämmer bort andra. Det finns INGA argument som kan försvara att bibehålla den situation som existerar inom fotbollen i dag. Unga ska såklart få gå på fotboll, men de behöver inte stå för att det ska va billigt? Målgruppsanpassade priser är självklart och mig bekant finns det "enstaka" lediga sittplatser på de flesta arenor runt om i landet. Ekonomin måste förbättras för att stå starkare jämför andra ligor, vilket lösningen av huliganism kan bistå med. Men det är inte den enda eller mest kraftfulla lösningen, det finns andra sätt.

Patrick (inte verifierad)

fre, 2014-04-11 14:02

33. Det bästa du har skrivit på

Det bästa du har skrivit på länge, Dan. Skönt att någon insatt visar lite ryggrad och vågar uttala "obekväma" sanningar. Stå på dig som sagt!

Pär Owen (inte verifierad)

mån, 2014-04-14 10:58

34. Ja, det var tänkt som ett

Ja, det var tänkt som ett direkt svar till J (kommentar nr 11 ovan), men det visade sig att inlägget hamnade längst ned i tråden i stället. Hur som helst…
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.