Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Lägg all energi på ungdomslagen!

Brommapojkarnas imponerande ungdoms arbete fortsätter år efter år och framgångarna avlöser varandra. Men A-laget... Foto: TT

 

De stjäl barnens pengar. Visst, lite medvetet spetsad, det finns ingen som gör något lagbrott i det här sammanhanget. Men...

Vi har tre typer av idrott i Sverige. Bredd för barn och vuxna, kommersiell elitidrott och icke kommersiell elitidrott. Den sistnämnda är döende för den saknar förmåga att attrahera. Vill man bli bäst i världen i skytte så måste man vara rik, för det kostar, samma gäller ett 50-tal andra idrotter.

BP och Häcken - så bra och så fel

Inom fotbollen, vår absolut största idrott i antalet utövare och vår näst största kommersiella elitidrott i omsättning efter ishockeyn så finner vi några anomalier.

De två stora är Brommapojkarna och BK Häcken.  Två helt fantastiska föreningar när det gäller ungdomsidrott. Föredömen på allt från antalet ungdomar till värdegrund och samhällsnytta.

De borde lägga 100 procent av sin energi på att bli världens bästa aktör när det gäller ungdomsidrott. De har förutsättningarna. Det är helt fantastiskt att vi i Sverige har två föreningar som på allvar kan tävla i toppen av världsklass när det gäller ungdomsidrott. Det är den positiva sidan.

Bodström borde veta bättre

Nu finns det en negativ sida också. De envisas med en ekonomiskt olönsam elitverksamhet. Inte nog med att pengar från barnen måste läggas på elitlaget, de är dessutom parasiter i allsvenskan. 

De är helt värdelösa på att skapa publik på sina bortamatcher vilket skadar de andra lagen ekonomiskt. Att de inte har publik på sina hemmamatcher skadar bara barnen.

I vårt bostadsområde har vi Boo FF, också en helt fantastisk förening, som nu förstörs för att ordförande (förre ministern och eventuella socialdemokraten) Thomas Bodström, ett kvarter härifrån, har drivit igenom en satsning på elitlag i div II för herrar och div ett för damer. Herrfotboll i division II har lönsamhet på en nivå som får Vattenfalls köp av Nuon att framstå som klokt. 

30 orter, inte fler, har resurser

Damfotboll på elitnivå är inte så kommersiell att det är rättvist att ens prata om intäkter. Boo FF kan hamna topp fem i Sverige på att vara bäst på att ta hand om våra barn och barnbarn. 

När vårt barnbarn som älskar fotboll fyller fem skall han självfallet börja i Boo. Men de avgifter vi betalar skall inte gå till eliten, utan användas för att ge honom och hans kamrater bättre verksamhet. Bodström har inte förstått vem som är kunden och vad som är affärsidén. Det indikerar å andra sidan att han är en riktig socialdemokrat.

Sverige är ett litet land. Vi har knappt 30 orter som har storlek och ekonomi för att ha ett kommersiellt framgångsrikt elitlag i en stor sport. Bara Stockholm, Göteborg och Malmö är stora nog för flera lag. Det här är fakta men idrottsledare agerar med hjärta och då framstår vi som kommer dragande med fakta som trista typer.

Lalla inte bort pengar på eliten

Det jag vill är självfallet att kunna använda BP, Häcken, Boo FF med flera fantastiska föreningar när det gäller ungdomsfotboll som lysande exempel på hur idrotten gör mer än Jan Björklunds skola och de flesta föräldrarna på området att skapa nya medborgare som lyfter Sverige. Då skall fokus ligga där och inte på ett mediokert elitlag utan förutsättningar.

”Focus on core business” gäller inte bara Vattenfall. Om man nu heter Vattenfall hur klokt är det då att köpa tysk brunkol och holländsk gasenergi? Det gäller även idrotten. Är man helt fantastiskt bra på ungdomsverksamheten skall man inte lalla bort den på ett elitlag. Då blir det Vattenfall som resultat.

Nu till nästa anomali. De här nämnda föreningarna har fler träningstimmar, fler ungdomar, fler ledare, spelar fler matcher och så vidare än vad de 30 minsta förbunden i RF har tillsammans. 

Dessa specialidrottsförbund...

De minsta specialidrottsförbunden får +50 miljoner kronor i statsbidrag. Det är totalt bortkastade pengar om de inte har stödet till muséer som utbetalare. Det kan finnas kulturhistoriska skäl att bevara en del av dessa förbund, dock inga rationella.

Jag lägger gärna tre år av mitt liv för att kämpa för att de här fantastiska föreningarna skall få mer till sin ungdomsverksamhet, på de utdöende förbundens bekostnad, men bara om de lägger ner den fåniga elitverksamhet de ändå saknar förutsättningar att bedriva.

Det jag ser framför mig som en blomstrande framtid är tio klubbar som tjänar pengar och lockar publik i Allsvenskan, tio som gör motsvarande på lägre nivå i Superettan men framförallt tio klubbar som är bland de 20 bästa i världen på ungdomsverksamheten. 

Häcken och BP kan agera för att det blir verklighet.

Dan Persson

Pär (inte verifierad)

tis, 2014-04-22 08:22

1. Så vi ska bara satsa på

Så vi ska bara satsa på fotbollen? Och o detta hyllande av BP o Häcken bör väl ändå framgå att barn väljs bort i sexårsåldern? Då kanske det är bra att det finns andra idrotter att prova? Och då blir det i längden lönsamt om det är vad vi är ute efter. Ja, jag vet att BP har många breddlagb, men faktum kvarstår med väldigt tidig selektering.

Larry (inte verifierad)

tis, 2014-04-22 15:18

2. Bra artikel för att skapa

Bra artikel för att skapa debatt. Dock kanske den brister i sin analys i ett antal avseenden. Håller med om att föreningar i allmänhet bör fokusera på bredd/ungdom eller elit/senior. Det är alltför svårt för de flesta att vara tillräckligt skickliga för att hantera bägge. Till de lysande undantagen här dock Sävehof som år efter år håller fantastisk bred och bra barn/ungdomsverksamhet och samtidigt handboll på yttersta elitnivå. Studera dem och återkom med en replik ... Vilka kan bedriva framgångsrik elitverksamhet? Kanske vilken klubb som helst men det tar tid att komma dit. Det krävs både hängivna supporters (som kommer på matcher och köper souvenirer) och varumärke att attrahera sponsorer med. jag utesluter inte att BP och Häcken för den delen kan nå dit men det kommer att ta tid. De varumärkesstarka elitklubbarna tog sig inte dit på några år .. utan några decennier. Fokusering ger möjlighet att hålla kvalitet och hålla en ständig förbättring. Att förflytta sig mot elit innebär alltid en risk för den gamla kärnverksamheten. Hur många gånger har vi inte sett det.

Anders (inte verifierad)

tis, 2014-04-22 20:27

3. Intressant artikel. Ett par

Intressant artikel. Ett par saker dock: 1. ALLA föreningar (inklusive våra stora elitföreningar) har någon gång varit små och verkat med små eller mindre resurser - det är DRIVKRAFTEN att vilja bli stor och framgångsrik (bland ledare, spelare och finansiärer) som utvecklat klubbarna och tagit dem dit de är idag. 2. Drivkraften i den ideella föreningsarbetet SKAPAS av att medlemmarna ser föreningen lyckas. Både i att utbilda ungdomsspelare och i att nå sportsliga framgångar. Men framför allt i att se en framtid för sina spelare i den egna klubben - där hjärtat finns och mödan lagts. Så behåll och stimulera drivkraften! 3. Min följdfråga till ditt resonemang är: i vilka klubbar ska våra svenska fotbollstalanger spela? Med 10 svenska elitklubbar, som tjänar pengar och har en blomstrande framtid, så lär ju knappast våra svenska egenutvecklade talanger få plats. För med de stora pengarna och den förbättrade ekonomin så öppnar sig möjligheten att fylla vår Allsvenska av ännu fler brassar och afrikaner som inte platsar i Europa, eller varför inte av ett urval av 80 miljoner tyskar som helt plötsligt kan tjäna pengar i Sverige istället för att ha 250.000 kr i månaden i den den tyska andradivisionen. Nej, låt tiden ha sin gång. När BP och Häcken spelat sina 20 raka säsonger i Allsvenskan, kanske tagit något sm guld så har de förmodligen även utvecklats till "storklubbar". Och i Boo finns det nog rätt gott om föräldrar som inte gnäller över att betala in både till Ungdomsverksamhet och A-lagssatsning.

Andersson (inte verifierad)

ons, 2014-04-23 17:52

4. Du parasiterar på svensk

Du parasiterar på svensk fotboll för dina egna störda motivs skull. Det är personer som du som symboliserar allt som är fel med modern fotboll och dagens samhälle.

David (inte verifierad)

ons, 2014-04-23 21:25

5. Jag säger bara suck. Så många

Jag säger bara suck. Så många fel att jag inte ens orkar kommentera. Börja med något du kan bättre.

Putte (inte verifierad)

tors, 2014-04-24 13:58

6. Dan Persson har tryckt ned

Dan Persson har tryckt ned tangenterna hårt. Tyvärr med tankar som inte fäster i verkligheten. Att Häcken och BP skulle bli renodlade ungdomsfotbollsfabriker ser jag inga fördelar alls i. Tvärtom. Då skulle ännu fler komma upp på elitnivå med en utbildning i ryggen som inte kan ta oss till en nivå där vi kan utmana de bästa i världen. Det finns fantastiskt duktiga barn och ungdomar i BP men det blir inte utväxling på överlägsenheten senare i fotbollslivet. Det är ett tecken på att utbildningen inte är optimal, eller att strukturen på gruppen man spelar i har en större betydelse än vad många tror och förstår. Om du är duktig och får utvecklas i lugn och ro bland dina bästa kompisar talar mycket för att du når längre än om du för tidigt hamnar i det nuvarande elittänket. Jämför det med att en 15-åring får spela i sin division 3-, 4- eller 5-klubb. Då är man vass för sin ålder men ändå i en miljö som går ut på att vinna men utan elithetsen, den som får många att tröttna och lägga av. Det här är ingen kritik mot BP som klubb, eller alla fantastiska ledare som verkar där utan bara ett konstaterande att det inte är enkelt att per automatikfabrik få fram spelare som kan bli stjärnor på en nationell eller internationell nivå. För flera år sedan läste jag en artikel om herrlandslaget som visade hur svårt klubbarna i Stockholm, inklusive BP, hade att få fram spelare som blev startspelare i ett svenskt A-landslag. Där är det för BPs del bättre siffror nu med Albin Ekdals genombrott men det är fortfarande så att moderklubbarna för startspelarna i landslaget oftast är en klubb utanför Allsvenskan. Att Häcken och BP inte lockar fler åskådare och på det sättet blir elitklubbar enligt Dan Perssons definition handlar om tradition, läge, självbild och entreprenörskap. BK Häcken bildades 1940 och IF Brommapojkarna 1942. IFK Göteborg startades 1904 och tvillingklubbarna 1891. Det är ett försprång i verksamhet som mest på över 50 år. Häcken kommer från en ö, Hisingen i Göteborg, och BP håller till i Grimsta som det tar 30 minuter med T-bana att åka till från Centralen och sedan är det en fin promenad på dryga tio minuter innan du är på plats. Arenorna som AIK, DIF eller IFK har eller har haft ligger betydligt mer centralt. Självbilden är nog det som är svårast. Under många år hade BP ingen uttalad vision om att bli ett etablerat allsvenskt lag. Ledningen för klubben tycktes nöjd med att ligga i landets näst högsta serie och det var legio att talangerna försvann tidigt till högsta serien. Talangerna försvinner fortfarande tidigt – skev självbild hos spelarna? – men nu har åtminstone föreningen med Ola Danhard i spetsen bestämt sig för att axla den allsvenska kostymen. Klarar han och BP det? Ola har gjort en fantastisk insats för BP i över 40 år! Jag tror att det är viktigt att så många som möjligt hjälper klubben genom att ständigt ställa frågan så att klubbledningen tvingas vara på tå och inte låta tiden passera revy på Grimsta. Entreprenörskapet hos Häcken går det inte direkt att klaga på genom att de driver vinstmaskinen Gothia Cup. De borde ha goda chanser att attrahera mer publik när den nya arenan är klar även om de måste komma på ett sätt att locka göteborgarna från fastlandet över bron. För BPs del är väl det mesta ogjort, även om idén att låta spelarna besöka skolor är genomtänkt och bra. Jag önskar att man fick in en driftig person i styrelsen som kan tänka annorlunda, nytt och stort. Tänk om det gick att få en huvudsponsor som såg den fantastiska nyttan i det som Brommapojkarna gör för att otroligt många tjejer och killar får göra det som är livets roligaste: att kicka boll i grupp. Att då som kronan på verket ha ett fullgott allsvenskt lag kan aldrig vara fel för klubben eller sponsorerna. Det är allt fler som börjar spela i BP som kommer från en familj med utrikes bakgrund. Där tror jag att den största chansen att få klubben och publikskaran att växa snabbt finns. Den kopplingen borde även vara intressant för sponsorer som företag och organisationer. Det tråkiga hatet och våldet som allt mer tynger upplevelsen av gå på fotboll är något som tack och lov inte finns på Grimsta. Den insikten borde användas som en sund magnet för att locka fler till matcherna.

Martin (inte verifierad)

fre, 2014-04-25 10:44

7. Vad AIK, Malmö FF och IFK GBG

Vad AIK, Malmö FF och IFK GBG har i omsättning lägger lag som Liverpool o Man U och Chelsea på spelarlöner. BP och Häcken är duktiga men dom har inte världsklass på sin ungdomsverksamhet. För om så var fallet skulle BP och Häcken idag dominera Allsvenskan totalt. En ny "Owen, Beckham, Messi, Ibra," skulle vara i deras lag. Nej, Dan vad som behövs för att Allsvenskan ska blomstra är inte färre lag, eller nedläggning av klubbars A-lag. Utan investeringar något som du rimligtvis borde veta, med tanke på din "erfarenhet och kompetens"? Vad behöver vi göra för att få in tillräckligt kapital inom Svensk fotboll för att göra Allsvenskan till en liga att räkna med i Europa. Publiksiffror gör inte ett skit ett engelskt div 1 lag snittar mer än vad IFK GBG eller MFF gör. När jag arbetade i London så kunde ingen nämna ett svenskt lag på min arbetsplats men däremot så hade de hört talas om Gothia Cup. Så där har Häcken en investeringsmöjlighet när 1800-tals 51% reglerna en dag försvinner ifrån Svensk fotboll. Först då kan svensk klubbfotboll blomstra och ha en chans att hävda sig i Europa.

Pär (inte verifierad)

fre, 2014-04-25 10:51

8. Men ni fastnar bara i

Men ni fastnar bara i diskussionen om fotbollen. Ingen som reagerar på detta? "Nu till nästa anomali. De här nämnda föreningarna har fler träningstimmar, fler ungdomar, fler ledare, spelar fler matcher och så vidare än vad de 30 minsta förbunden i RF har tillsammans. Dessa specialidrottsförbund... De minsta specialidrottsförbunden får +50 miljoner kronor i statsbidrag. Det är totalt bortkastade pengar om de inte har stödet till muséer som utbetalare. Det kan finnas kulturhistoriska skäl att bevara en del av dessa förbund, dock inga rationella." Snälla, Dan: De här förbunden behövs också. De här förbunden kan ta hand om dem som inte längre platsar i fotbollen, eller kanske tröttnar själva på fotbollen. Det är det här som är idrottsrörelsen.

Johan (inte verifierad)

lör, 2014-04-26 22:26

9. Krönikan haltar på en mycket

Krönikan haltar på en mycket viktig punkt. Hur tror du att rekryteringsarbetet fungerar när det inte finns något elitlag? Dessutom har jag stora tvivel på att t.ex. BP's A-lag läcker pengar, med tanke på att det nästan alltid består av egenfostrade spelare där många sedan säljs vidare för en god peng. Man satsar heller aldrig extra för att stanna kvar i Allsvenskan, utan är nöjd med att pendla mellan Superettan och Allsvenskan och inser sin begränsning. Riktigt kasst exempel faktiskt så tillvida att du inte kan redovisa BP's minussiffror. Frågar man mig är svensk fotbolls problem 51%-regeln. Det är den som gör att lag utan publik och ekonomi kan hävda sig mot kommersiella krafter som gärna hade satsat hårdare mot Europa om bättre möjligheter gavs. Jag vet att det sticker i ögonen för många för det är så "svenskt" och det är "grundpelaren för vad idrott står för", men det bygger på en tid då ekonomi var sekundärt i idrott. Det finns inga Åshöjdens BK i Champions League. Så länge den finns kvar får man gott ta Allsvenskan för vad den är, och acceptera att BP, Mjällby och Häcken finns i högsta serien.

Dan Persson

tis, 2014-04-29 07:02

10. Johan, håller med dig om 51%

Johan, håller med dig om 51% regeln. Dock kan breddföreningar idag registrera talanger från 12 år och de kan självfallet ha avtal med elitklubbar i närområdet som ger bra del av framtida försäljningar. Ingen kommenterar det faktum att det bara finns ca 30 orter stora nog för kommersiella elitklubbar. Ishockeyn tar ca 20, kvar är tio.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.