Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Huligan-taktiken, fungerar den?

Sådana här bilder vill vi helst slippa i fortsättningen. Det ska den nya huliganstrategin säkra. Foto: TT

 

Alla större aktörer, dvs elitfotbollen, SHL, polisen, SKL, regeringen med flera har presenterat en strategi för att komma åt fotbollsvåldet.

De förslag som finns är bra och konkreta och lyckas man genomföra allt så har man skapat grunden för bättre fotboll, dvs högre omsättning. Fotboll är enkelt. När alla Allsvenska lag omsätter mer än 100 miljoner har vi en högre ranking än idag. 

Frågan är om man kommer att vinna. Jag hoppas det.

Nu måste det fungera

De föreslagna åtgärderna är bra, i en del fall tuffa och i några fall mycket svåra att genomföra.

Min tes är att vi nått vägs ände, dvs idrotten vet att det är en överlevnadsfråga att lyckas med att införa den nya strategin fullt ut.

Hoten är dock inte att leka med. Vet inte om det är polisen och åklagarväsendets oförmågor eller huliganerna som är det största problemet. Oavsett vad polisen skriver i vackra ord i strategin måste de och åklagarna, tills motsatsen bevisats, räknas in bland de onda krafterna.

Ren härskarteknik

Det vi kan anta är att det vi sett av huliganbränningar under våren handlar om makt mer än om förälskelse i pyroteknik. Dvs huliganerna anser att det är deras klubbar och att de själva är de viktigaste, har makten och här skall ingen komma och tala om för dem hur de skall bete sig. Det är härskarteknik på nivån att Göran Persson skulle vara avundsjuk.

Jag är som individ väldigt positivt inställd till samtal så på rent principiella grunder har jag ingenting emot dialog med supportrarna. Jag är dock ganska krass och cynisk, och jag är mycket tveksam till tanken på att Svenska Fotbollssupporterunionen skulle vara en fungerande representant för supportrarna. 

SFSU representerar ca 20 000 av besökarna som torde uppgå till 1 dryg miljon individer. Det är färre än två procent av besökarna. Fotbollen får inte hamna i samma soppa som höstens riksdag, att de som representerar en bråkdel får bestämma.

Acceptera inte supporterklubbarna!

Jag är tveksam till att klubbarna skall acceptera supporterorganisationer som motpart. I min enkla värld är det enkelt. Älskar man AIK är man med i föreningen AIK Fotboll , följer dess stadgar och värdegrund, älskar man IFK Göteborg är man med i föreningen  IFK Göteborg och så vidare. Det är först om man inte älskar AIK eller IFK som man har anledning att organisera sig i en firma eller en supporterklubb.

Fotbollen måste dessutom ta sig dit hockeyn är idag. Högkonsumerande sällanbesökare är lönsammare kunder än de som går jämt. Man måste dock ha många sådana för att det skall bli lönsamt. 

Men mitt största bekymmer är polis och åklagare. Om enskilda polismän inte anmäler för att de inte upplever att det är någon idé då åklagare bara skriver av och lägger ned så faller också klubbarnas arrangörsavstängningar.

Måste bli anonyma personer

Rent tekniskt kan vi ha kameror som gör att var enda idiot (bengalbrännande, kastande supporter) blir identifierad och kan lagföras såväl som arrangörsavstängas.

Det är tyvärr så att det är helt omöjligt att begära att klubbarna skall klara arrangörsavstängningar om inte samhället fullföljer sina uppgifter och åtalar. Frågan är om vi inte behöver en nämnd inom Svensk Elitfotboll med anonyma personer, baserad på okänd ort som sköter alla arrangörsavstängningar för att komma dit vi vill.

Jag vill fortfarande införa böter enligt engelsk modell där idioterna jagas av fogden tills de pyntat 30 papp med åtta procents ränta innan de kan gå nära en fotbollsstadium om de gjort något dumt som planstormning, bengaler, kastat in saker.

Hur agerar då åklagarna?

Gärna fem papp i böter till allsköns idioter i kostym som skriker könsord och annat elände. Här kan de alternativt slippa pynta om de använder samma språkbruk på nästa ledningsgruppsmöte och tar risken att få sparken.

Men sammanfattningsvis så är nu min slutsats att det största problemet är svensk polis och svenska åklagare. Om de agerar som de gjort de senaste fem åren så kommer inte klubbarna ha någon förmåga att ta ansvar. Jag är ledsen över att jag kritiserat polisen så mycket när det visat sig att det är åklagarna som är den stora boven här.

De har anammat Christer Van Der kwasts ideologi om att låta de skyldiga gå fria och låsa in de oskyldiga. Det är trist.

Om åklagarna skulle få för sig att de skall åtala de som begår brott så vinner de goda krafterna den här matchen. Det är bra om tiden mellan brott och rättegång inte överstiger tre månader.

Dan Persson

Viktor Gustafsson (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 06:35

1. Dan är du bara ute efter att

Dan är du bara ute efter att provocera el har du missat varenda artikel i bengalfrågan den senaste veckan där polis, SEF, förbundet osv är mycket glada över att det kommer att återigen bli tillåtet att elda bengaler på läktaren?

Micke (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 13:55

2. Var vänlig meddela varför

Var vänlig meddela varför Bengaliska eldar är viktiga för att föna en fotbollsmatch?

Dan Persson

tis, 2014-06-17 07:09

3. Viktor. Det kommer att bli

Viktor. Det kommer att bli mer förbjudet att elda bengaler på läktare. Däremot skall man göra det tillåtet att ha bengaler på säkra ställen, av utbildad personal. Men Bengaler på läktaren får man inte ha.

viktor (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 08:50

4. Sluta svamla, det kommer att

Sluta svamla, det kommer att få eldas på läktaren under kontrollerade former och jag kan lova dig att det är samma ultras i tex AIK som kommer att vara den "utbildade personal" som du snackar om.

Max (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 07:49

5. Finns inte en chans att du

Finns inte en chans att du har en aning om vad du pratar om på läktare. Så nu är du helt plötsligt fotbollshuligan om du är med i en tifogrupp. Du framställer dig själv som väldigt bra för alla politiker som är piss rädda för att hå på matcher. Då det ända dem gör är att läsa allt på nyheterna, du verkar göra likadant. Pinsamt

Henrik (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 07:52

6. Inlägget är lite rörigt

Inlägget är lite rörigt skrivet, men i sak håller jag med om det mesta. Den där supporterunionen har jag inget som helst förtroende för. En elitistisk okunnig organisation som förvränger fakta. Skulle de få bestämma skulle svenska fotbollsklubbar vara Grekland på en handvändning.

Nils (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 08:21

7. "SFSU representerar ca 20 000

"SFSU representerar ca 20 000 av besökarna som torde uppgå till 1 dryg miljon individer." Hur har du räknat här?

Lennart (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 08:43

8. Hej Dan, Det är tråkigt att

Hej Dan, Det är tråkigt att du ljuger. Huliganismen i Sverige är på tillbakagång, det vet alla som sätter sig in i frågan på ett seriöst sätt. Dessutom är lagen som är "värst" överlägset bäst på att både sälja säsongskort och lösbiljetter. Skulle jag vara lika ohederlig som du skulle jag kunna drista mig till att påstå att huliganismen "torde" vara en attraktionskraft eftersom storklubbarna i Stockholm uppenbarligen både lockar till sig mycket publik och fortsätter att öka. Eller så är det kanske så enkelt att ett par hundra individer som slåss egentligen bara berör dem själva och populister som du själv, kvälsstidningsmakarna och Beatrice Ask. I verkligheten påverkar de inte publiktillströmningen överhuvudtaget. Nu är jag smärtsamt medveten om att jag slösat bort två minuter av mitt liv på att skriva den här kommentaren eftersom du sällan verkar bry dig om banala saker som sanning eller staistik. Men men, what else are you gonna do on a tuesday. Lelle

Dan Persson

tis, 2014-06-17 08:54

9. Hej Lelle. Om du nu skulle ha

Hej Lelle. Om du nu skulle ha rätt så har det inte funnits någon anledning för SEF att engagera sig. Ingen har dött av fotbollsvåld och publiksiffrorna har inte sjunkit i år jämfört med i fjol.

Lennart (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 09:05

10. Hej igen Dan, Jamen dåså! Då

Hej igen Dan, Jamen dåså! Då räknar vi på höjningen från 0 dödsfall 2013 till 1 dödsfall 2014 - det är ju en höjning på OÄNDLIGT antal procent! Är Regeringen underrättad om denna statistiskt säkerställda chockökning??? Det finns statistik och det finns förbannad lögn. Fakta är att publikutvecklingen för de klubbar som brukar anses ha störst problem med huliganism är de som ökar i publik mest. Att snittet i allsvenskan sjunker kan väl inte de rå för? Du får väl angripa Gefle och liknande klubbar. kanske har de för lite bengaler på läktarna, och det är därför publiken sviker dem? Lelle

Jonas (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 09:09

11. Det är knappast en miljon

Det är knappast en miljon unika besökare som går på allsvensk fotboll, Dan. I övrigt ett uselt inlägg.

Gustaf (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 09:44

12. Alltså dan, snälla gå

Alltså dan, snälla gå tillbaka under stenen du hittat upp ifrån! Kan va den sämsta artikeln inom detta ämne som någonsin skrivits! Lögner utav högsta rang och bengalbrännarna är inga huliganer, tro mig! Som aktiv fotbollssupportrar i över 7 år så har jag säkert bättre koll än dig där! Och att ingen har dött av fotbollsvåld i Sverige är ju också en lögn, 2 stycken har tyvärr gjort det! Kanske ska söka lite fakta nästa gång innan du sätter dig framför skärmen!

Mdmf (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 09:50

13. Hej Dan. Vet du vad jag tror?

Hej Dan. Vet du vad jag tror? Jag tror att det ändå du vill är vara i rampljuset och det ända du vill med svensk fotboll det är att tjäna miljonbelop som inte är tänkbart inom svensk fotboll på 10000 år. Du inleder till och med att skriva om högre omsättning för det är det ända som spelar roll för dig. Att alla ska få gå på hur mycket fotboll dom vill, vilken samhällsklass dom en kommer ifrån speöar ingen roll för dig. För du ser dom som inte går så ofta men spenderar mest pengar som dom mest lönsamma. Men dom som pker land och rike runt för att följa deras lag som spelar en vanlig svensk lågkvalitet fotboll. Vi kan inte göra som i England där biljetterna kostar 3000kr för en ståplats biljett. Ingen kan/vill pröjsa så höga belopp för att se Hammarby-Värnamo tillexempel. Värna om den trogna publiken, ståplats publiken

Henrik (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 10:27

14. Jag blir lätt mörkrädd för

Jag blir lätt mörkrädd för vad jag läser i kommentarerna. Hur ska vi då utveckla svensk fotboll och hur ska man stå emot konkurrensen från underhållningsindustrin? Vad får nästan 70 000 människor att betala 500 kr var för att se en konsert med Håkan Hellström? Hur ska vi få den publiken till en Allsvenskan. Jag vill ha den publiken.

Henriks styvpappa (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 11:57

15. Tjenare Henrik ditt

Tjenare Henrik ditt smartskaft. En kluring här, spelar Håkan Hellström på Ullevi varje vecka under x antal månader om året? Följdfråga: Och om han gjorde, tror du då att det skulle komma 70 000 tonårsflickor och betala 500 kr varje/varannan vecka (så länge som allsvenskan håller på)? Nae va, så bli hur mörkrädd du vill och håll dig till boule eller något istället så blir det nog bra. Juste, riktigt dålig krönika som vanligt Dan, man får sig alltid ett gott skratt på denna sida. Ska däremot försöka att sluta läsa här helt eftersom jag inte vill bidra med några "klick" på denna sida.

Emil (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 12:04

16. Tack Dan. För den mest

Tack Dan. För den mest skrattretande, populistiska, och ignoranta texten i ämnet jag läst. Du inte bara kommer med egna märkliga beräkningar och förhastade slutsatser, du klumpar även ihop pyroteknik med huliganism och drar dig inte för att kalla folk idioter. Missuppfatta mig rätt här, inkastande av föremål och våld är idiotiskt, men det klarar supportergrupperna av att stävja själva i mycket högre grad än vad den här smörjan någonsin skulle kunna. Du skriver att du "inte har något emot en dialog" men i samma veva ställer du dig tveksam till varför supportergrupper ens existerar?! Det logiska resonemanget haltar en aning, för att uttrycka det milt. Supporterföraktet lyser igenom lång väg, och över artikeln läser jag följande: "Han (Dan) läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka." Tycker det diskvalificerar dig ifrån att låtsas förstå dig på supporterfrågor och än mindre tro dig ens veta vad huliganism är. Jag förväntar mig inte att du ska förstå varför tyvärr. Finns så mycket i den här texten man skulle kunna totalsåga punkt för punkt, men lämnar det här så länge.

Henrik (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 12:19

17. @Henrik Styvpappa (valet av

@Henrik Styvpappa (valet av namn visar hur seriös du är i debatten) Så går heller inte att resonera. Fotbollen är en del av underhållningsindustrin (den som säger emot där vet inte vad den talar om) och konkurrera med resor, turism, biografer, teatrar osv. Vi pratar om 70 000 biljetter och en omsättning på 30-35 miljoner. I den publiken finns det människor som vi skulle kunna locka till fotbollen, men hur? Jag har inte sagt att vi skulle kunna ha 70 000 i publiken varje vecka, men det är publik och pengar vi konkurrerar om. Vi konkurrerar på samma marknad som Håkan Hellström agerar på. Den som hävdar att det går inte att byta ut den Allsvenska publiken och säger att man måste värna om den trogna ståplatspubliken tror ju att marknaden för idrottspublik stannar vid ståplatsingången. Så är det absolut inte.

KS (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 13:34

18. Henrik, du har rätt i sak att

Henrik, du har rätt i sak att fotbollen konkurrerar med Håkan Hellström (som för övrigt är otroligt överskattad). Att Dan, du m.fl. fortsätter antyda att man ska byta ut publiken "som i England" visar på stor kunskapsbrist. Det fungerar inte att göra i Sverige. Möjligtvis om vi får en allmän attitydförändring till fotbollen i Sverige - vilken börjar i media. Sluta klanka ner på allting som har med fotbollen att göra exempelvis. Omsättningen måste öka - men att höja biljetterna till utopiska priser hade dödat idrotten i Sverige totalt. Hade du velat betala 700 kr för att se Falkenberg - Örebro, eller för att vara realistisk: HIF - Elfsborg? Nej, genvägar fungerar inte här. Vi har lång väg att gå. Tyskland ser först idag resultatet av sitt 20 år långa arbete i dessa frågor. För övrigt är det en usel krönika Dan. Tycker allvarligt talat att du borde tänka efter 2-3 gånger innan du publicerar krönikor som innefattar supportrar och inte bara rent ekonomiska frågor. Jag vet att vi haft diskussionen innan och att du endast ser den ekonomiska aspekten i det hela - men det blir lite löjligt är min uppfattning.

Calle (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 13:59

19. Snälla Dan. Att du envisas

Snälla Dan. Att du envisas med att vilja ha högkonsumerande sällanbesökare och uppenbarligen ser vad i varje fall jag inte ser – att hockeyn i längden har ett tänk som skulle gynna klubbar, nya spelare och sporten som helhet – orkar jag inte kommentera en gång till, men att ge dig på supporterklubbarna, att mena att de som älskar ett lag per någon sorts definition inte kan vara med i en sådan och att bunta samman dem med firmor är något så infernaliskt dumt att det passerar simpel provokation med råge. Tänk över det där igen och ge en förklaring mer omfattande än vad som försiggår i din enkla värld, annars faller hela argumentationen pladask.

Henrik (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 14:25

20. @KS Det handlar inte om att

@KS Det handlar inte om att höja biljettpriset, utan till en början hitta metoder och modeller för att locka till oss en bredare och större publik. För att fotbollen ska växa måste vi hitta nya publikgrupper och de finns på andra håll inom underhållningsmarknaden. Det är en publik som har andra krav på komfort, säkerhet och service och då krävs det förändring. Det andra alternativet för att öka omsättningen är att ta högre betalt av rådande publik, men vill vi det? Ett alternativet är att nöja oss med den situationen vi har men då riskerar vi att stå kvar på perrongen när tåget går. Då kommer spelare i högre grad att lämna för andra länder (vilket supportrar inte kommer att fatta varför. Deras klubb är ju vackrast i världen.)

Tommy (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 14:34

21. Huliganerna är i minoritet

Huliganerna är i minoritet hävdas det. Den stora massan är där för fotbollen. Bra! Om vi nu inte har ett huliganproblem före/under/efter matcherna kan vi ta bort all polisbevakning. Samhället slipper en massa utgifter och fotbollsälskarna får se fotboll i lugn och ro utna inblandning av polisen. Jag förmodar att Darwin tar hand om huliganerna lite efterhand. Om inga poliser finns där som hindrar sammandrabbningarna kommer de väl slå ihjäl varandra tills blott en grupp återstår. (F-n, jag är ju riktigt smart!)

Markus (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 15:06

22. Detta är det dummaste jag

Detta är det dummaste jag någonsin läst.

Kalle Strandberg (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 15:20

23. Hej Dan. Det står i

Hej Dan. Det står i personalian att du hellre läser årsrapporter och trendditon än besöker idrottsarenorna. Då måste jag ställa mig frågande till din expertis på de olika segmenten på läktaren och i synnerhet din kunskap om vad supporterklubbarna gör för klubbarna de supportar. Jag kan ju givetvis bara tala för mig själv, men med erfarenhet från 3st olika klubbar, i 3olika sporter varav två av dessa representerade i svenska högstaligorna så känner jag inte alls igen din beskrivning av deras syften och metoder, tvärsom så har jag haft stor nytta av de människor som har företrätt supporterklubbar och engagerat många av deras medlemmar på ett sätt som jag och mina styrelsekamrater aldrig hade kunnat göra på egen hand. Du får gärna höra av dig, om du vill ha mer konkreta och hårda fakta hur jag har lyckats öka både omsättning och resultat på ebit med hjälp av supporterklubbar. Strandberg.kalle@gmail.com

Jens (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 19:25

24. Låter som du försöker döda

Låter som du försöker döda svensk fotboll mer än att rädda den

Peter (inte verifierad)

ons, 2014-06-18 07:56

25. Dan symboliserar allt som är

Dan symboliserar allt som är fel med fotbollen idag. Hans sätt att tänka och hans sätt att se på människor och fotboll är ett av dom enskilt största hoten mot det enda som fortfarande får folk att besöka allsvenskan. Blir mörkrädd när jag läser hans resonemang. Idrottens affärer tänker tydligen enbart på pengar pengar och återigen pengar. Fy fan :(

N (inte verifierad)

ons, 2014-06-18 09:32

26. Det här måste vara skrivet i

Det här måste vara skrivet i ren provokativ anda, för annars var det i särklass det dummaste jag någonsin läst. Oinsatt, enögt och rent förnedrande mot tusen och åter tusen av de supportrar som lever för sina lag.

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2014-06-18 10:07

27. 2%? Du får nog ta fram

2%? Du får nog ta fram miniräknaren, tänka mycket mycket noga på vad du egentligen räknar, och försöka igen. Det här är matte på grundskolenivå, skrämmande att du inte fixar det. Helt ärligt. Tänk noga, du har mixat ihop siffror, men verkar inte fatta var. Skulle du hållfasberäkna broar skulle folk dö, Dan. Pinsamt.

Dan.....vafan.. (inte verifierad)

fre, 2014-06-27 09:40

28. Hej Dan! Allt du skriver blir

Hej Dan! Allt du skriver blir så fel.. Du säger att man inte älskar sitt lag om man t.ex. är med i en supporterklubb, jaha så alla vi som åker land och rike runt för att stötta vårt lag vi älskar inte klubben utan vi gör det för att visa vår makt över föreningen.. Du påstår alltså att folk som går på match då och då, betaöar sin medlemsavgift till klubben osv älskar klubben mer än en person som lägger ner otroligt mycket tid på allt som har med klubben att göra. Då förstår jag hur du tänker, snälla skriv om det du har koll på istället för att bilda en uppfattning utifrån vad du läst på aftonbladet.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen