Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Bengaler styr ekonomin

Försenade matcher, avbrutna matcher, rök som hindrar åskådarna från att se hela planen - bengaler är ett fördärv eftersom inte fansen kan hålla sig till regelverket. Foto: TT

Bengaler är bästa sättet att förhindra att klubbarna når sina mål, bengaler är signalen ”kom inte hit” till publiken. 

När nu Aftonbladets krönikör Robert Laul skapar epitet kaosallsvenskan utifrån vad han tror samverkansrådet inklusive fotbollen har han fel. Fotbollen har inte fattat något beslut än och då polisens Isabel Thoren påstår att samverkansrådet är överens så uppstår frågan vilken agenda hon har. 

Om ändå ingen följer reglerna

Polisens oförmåga att beivra och lagföra är trots allt det grundläggande problemet. Det spelar ingen roll vilka regler och lagar man utgår ifrån om de inte kan följas. Prova exempelvis med kontrollfritt på E4:an och hastigheten skulle öka rätt dramatiskt. Sen tror jag att de goda krafterna vinner. 

Det polisen säger angående bengaler är följande:

1. Legal pyroteknik med klubben som arrangör är tillåtet (och uppmuntras).

2. Annan pyroteknik är inte tillåten.

3. Vid annan pyroteknik kan matchen uppskjutas, spelas vidare med tomma läktare eller motsvarande.

Vill inget annat än testa

Robert Laul har självfallet rätt i att ultrasgrupperna kommer att vilja testa gränser, om det här också blir fotbollens policy, och för dem handlar det mest om makt, de vill ha makten över klubbarna.

Om vi är överens om att punkt 2 är baserad på lag så uppstår logiken att fotbollen också måste nå en överenskommelse där vi slipper bengaler på matcherna.

Att kalla punkt tre för kollektiv bestraffning är dock principiellt felaktigt. Kollektiv bestraffning blir det först om en hel klack lagföres och bötfälls för illegal pyroteknik fast bara enstaka individer utfört brottet. 

Den enda "riktiga" publiken

Nu är min bedömning att alla parter inser att man måste komma överens och att illegal pyroteknik inte är en hållbar väg framåt. Supportergrupperna älskar sina lag och vill inte skada dem.

Men de som tror att dagens beslut handlar om bengaler har självfallet helt fel. Det gäller de framtida intäkterna för fotbollsklubbar.

Då är problemet att hard core-fansen ger för lite pengar, rent generellt minskar de i antal och de konsumerar primärt utanför arena samt betalar minst för biljetten. Samtidigt ser de sig som den enda ”riktiga” publiken där eventuella eventbesökare som inte har laget som det viktigaste i livet är något de inte vill ha.

Rätt åskådare behövs

Klubbarna har i växlande utsträckning misslyckats med att få dit sällanbesökare, delvis för att när klacken beter sig dumt så skrämmer det bort sällanbesökare. 

När klacken beter sig bra så är de fullständigt fantastiska på att skapa stämning och ett event med mersmak. 

Positiv supporterkultur är livsavgörande för att locka publik som betalar bra. En positiv supporterkultur förtjänar sina låga biljettpriser flera gånger om.

Dit hör inte bengaler, uppskjutna matcher, rökutveckling och i framtiden någon gång allvarliga personskador som följd av bengaler.

Det svensk elitfotboll behöver är fler besökare på matcherna som betalar mer för biljett och konsumerar mer. Då får vi bättre fotboll och en positiv spiral.

Bengaler signalerar "kom inte hit"

Bengaler är bästa sättet att förhindra att klubbarna når de målen, bengaler är signalen ”kom inte hit” till stora delar av den potentiella publiken. Det vet klubbarna och det vet supportrarna. 

I valet mellan framgångsrika klubbar med goda intäkter eller fattiga klubbar med dålig fotboll har delar av supportrarna valt den senare modellen. 

Jag kan dessutom ha fel i att ökade intäkter ökar möjligheter till Champions League och än mer ökade intäkter som ger mer publik och mer framgångar och ökade intäkter. Det kan vara en ren slump att klubbar som omsätter mer också vinner ofta. Entydiga fakta pekar på en 93-procentig korrelation för att så är fallet men vill man se det som slump så får man. 

Majoriteten överens

Men, dagens besked från samverkansrådet var inget besked från Samverkansrådet utan ett ensidigt uttalande från polisen. Fotbollen skall före seriestart vara överens med klubbar, SLO:er och SFSU om en policy. 

En sådan policy kan inte omfatta illegala bengaler och det förstår även SFSU. 

Fansens agerande under hösten visar att bengaler och knallskott inte accepteras ens av ståplatspubliken längre.

Dan Persson

Max (inte verifierad)

lör, 2014-11-15 18:09

1. Du missar en sak och det är

Du missar en sak och det är rätt uppenbart att du enabrt har pratat med SEF. Samverkansgruppen är med största sannolikhet överens, inte skulle man producera material och annat där såväl SvFF som SEF logga finns med utan att man hade en samsyn. SEF har säkert varit överens med dom övriga i smaverkansgruppen då dom insett att det inte finns några andra legala utvägar längre. Samhället börjar tröttna på slappheten hos klubbarna. Problemet är bara att i SEF sitter enbart representanter från klubbar som inte är direkt brerörda, dessutom den särskilda utredaren. Jag är väldigt övertygad om att när dom stora klubbarna med stökiga supportrar tillsammans med SFSU började prata med SEF så blev dom tvugna att backa. AIK har inte makten att stänga ute sina bengalUltras, och inser risken att behöva spela inför tomma läktare. Ultras bränner enbart för att visa att det är dom som bestämmer på läktaren, det är deras kultur och är beskrivet av en deras ledande företrädare. Ultras kommer alltid att vilja testa gränsen, skulle bengalerna bli tillåtna kommer dom att hitta något annat. Malmö har tappat i publik trots att det är deras bästa sportsliga år på länge. Evenemangsverksamheten har svårt att ta fäste. Vilket företag vill bjuda kunder på ett event där man inte vet om matchen kommer att spelas? Det finns inget utrymme att integrera dom som viäljer att dtå utanför det demokratiska samhället, dom måste accetptera dom demokratiska spelreglerna. Annar vore som att acceptera den organsierade brottsligheten. Eller som i Tensta - Bränn en bil och få ett jobb. Det är att nedvärdera alla som sköter sig och inte ge dom samma möjligheter som dom misskötsamma. Det har gått för långt det är dags att det demokratiska samhället tar tillbaks det offentliga rummet

r b (inte verifierad)

lör, 2014-11-15 21:55

2. så väl tänkt och skrivet, ja

så väl tänkt och skrivet, ja ! äntligen någon som vågar tala klarspråk !

magnus c (inte verifierad)

sön, 2014-11-16 10:38

3. Du skriver som att det vore

Du skriver som att det vore en sanning att bengaler är bästa sättet att signalera "kom inte hit" till sällanbesökare. Vad grundar du denna tes på? Utan att ta ställning i sakfrågan om bengalers vara eller icke vara så är det väl snarare så att de klubbar vars supportrar eldar mest också är de med högst publiksiffror? Hammarby, aik, malmö, blåvitt djurgården etc.

Rudolph (inte verifierad)

sön, 2014-11-16 11:50

4. Om nu hardcore fansen

Om nu hardcore fansen skrämmer bort "sällanbesökarna" hur kommer det sig då att Bajen hade ett publiksnitt på över 20.000 och högst i Norden? Det brändes friskt på Hammarbys matcher och din tes faller om att Ultras/hardcore fansen skrämmer bort resten av publiken.

Olle Hjerpe (inte verifierad)

sön, 2014-11-16 23:25

5. Jag tycker det är förvånande

Jag tycker det är förvånande att du inte kollar dina fakta bättre. Det som lockar extra besökare till matcher är: 1) sportslig framgång 2) skriverier på sociala medier 3) skriverier i pressen om laget eller om supportrarna. Om skötsamma supportrar lockade publik till arenorna skulle det vara fullsatt i Gävle, Borås och Bromma medan det skulle vara svårt för AIK, Malmö och Hammarby att locka åskådare. De flesta som går på matcherna som blir irriterade på bengalerna blir irriterade på avbrotten och böterna dom framkallar. Nästan alla tycker bengalerna bidrar till stämning på arenan. Problemet med bengaler är säkerheten. Ännu har det inte blivit några allvarliga skador men det skulle kunna hända och det är det som är frågan. Du lyfter fram en korkad vinkel baserad på helt förvrängda fakta. Skärpning!

Fabian (inte verifierad)

tis, 2014-11-18 10:21

6. Ibland ska man dela med sig

Ibland ska man dela med sig av sin åsikt, ibland ska man hålla käften. Ännu en människa som vet svaret men som står utan någon som helst förståelse för läktarkulturen och fotbollen i sin helhet. Innan du, Dan Persson, uttalar dig om varför bengaler bränns, vilka supportrar som är RÄTT supportrar eller vad som lyfter svensk fotboll, så bör du inse att du vissa saker ska du bara låta bli. Ett sådant exempel är varför bengaler bränns och varför Ultras kommer vilja testa gränser. Ditt svar är, och jag börjar nästan garva, att dom vill ha makten över klubbarna. Det är ett skämt till svar helt utan stöd av någon fakta överhuvudtaget. 1) så har ultras lika mycket makt över klubbarna som andra -evigt tacksam till 51%-regelns överlevnad i Sverige- 2) bengaler har blivit och är en naturlig del av svensk läktarkultur, ett uttryckssätt för dom känslor och den passion som finns bland svenska fotbollssupportrar. Jag säger det Dan Persson, innan jag aldrig någonsin igen läser Idrottens Affärer, dessa sällansupportrar som du så varmt pratar om, är inte dom som bevara och lyfter svensk fotboll. Vart var dom när Hammarby lirade bottenstrid i Superettan? Dom som lyfter och bevara svensk fotboll, är kärnan av supportrar, däribland Ultras i allra högsta grad.

RF-ordförande Björn Eriksson får svidande kritik för sitt sätt att leda landets största folkrörelse. I spetsen för attacken står Hockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, som tillsammans med tio ytterligare specialförbund lämnat in  en motion till kommande RF-stämma i Uppsala i maj.

I en lång krönika på Hockeyförbundets hemsida svingar Larsson vilt mot RF och dess ordförande.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Det internationella samfundets protester stoppade president planer på att kunna briljera i glansen av ett ishockey-VM på hemmaplan. Han är inte van vid annat än att få igenom sin vilja, men underskattade motståndet som arrangemanget utlöste.  Nu blev hockeyfanatikern av med VM och istället pågår ett spel bakom kulisserna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.