Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Inte annat än logiska krav

Då är det bara att ta bakvägen ut, menar Dan Persson, när han synar SHL:s nya krav och de hårda villkor som gäller klubbarna. Foto: TT

 

Klubbar ”rasar” mot SHL:s nya ekonomiska krav. Jag tycker de är bra, men för låga. För kom ihåg, det här är underhållningsindustrin.

Det kommer också rapporter om att så kallade supportrar, dvs Ultras-grupper, protesterar mot SHL och de nya kraven. Det påvisar en viss bristande intelligens hos de här så kallade supportrarna eftersom SHL ägs av klubbarna och besluten fattas av klubbarna. Det finns inget SHL som separat organisation som bestämmer något. SHL gör det klubbarna bestämt.

I min bok är det enkelt. Älskar man Luleå Hockey (mitt exempel) är man med i Luleå Hockey. En förening med stadgar, värdegrund, demokrati, rättigheter och skyldigheter. Supporterklubbar är antingen i nära samarbete med klubben och delar värdgrund och beteende, då är det något positivt. 

Dödsskallar, ja, då är man borta

Börjar man ta fram loggor med dödskallar och kalla sig Ultras har man sedan länge slutat vara något positivt för föreningen. 

Här bör Växjö framstå som ett mycket bra exempel som sagt upp allt samarbete med sin Tifogrupp eftersom de inte förstått grunderna för beteende. Är tifo’s en omistlig del av arenaupplevelsen bör klubben arrangera dem.

När det gäller ekonomiska krav så är de till för att undvika ekonomisk doping och för att seriösa klubbar sköter sina åtaganden mot anställda samhälle och leverantörer. Eget kapital bör enligt min bedömning ligga på tio procent av omsättning, dvs i genomsnitt ca 14 miljoner kronor. 

Sedan kan man ha fyra år för klubbarna att ta sig dit. På åtta års sikt bör kravet sättas till 20 procent av omsättning.

Bara orter med fler än 60 000 invånare

Vi behöver rikare och stabilare klubbar om inte rekonstruktioner, ekonomisk doping och leverantörer och samhälle som förlorare skall bli utfall. Ökar man omsättning utan att höja EK så ökar affärsrisken och det drabbar andra.

Arena för 5 000 personer är lagom för högsta serien men bör följas upp med minst 30 kassaplatser, minst 300 sittande ätande, minst två barer med tillstånd. Däremot är minst 3 500 sittplatser för lågt ställt. Den siffran kan läggas på till 4 500 medan det inte bör finnas något krav på ståplats eftersom ståplats är det minst intressanta rent ekonomiskt

Vidare bör orten ha +60 000 invånare, tillväxt, högskola och en lokal BNP på minst 16 miljarder. Kan tyckas orättvist från klubbar på mindre orter med egna talanger som är duktiga, men så trist är det numera.

Hockey tillhör underhållningsindustrin

Vad har då det med idrotten ishockey att göra undrar äldre idrottsintresserad folkrörelsemedlem?

Ingenting är det enkla svaret.  

SHL är underhållningsindustri på miljardnivå och skall de behålla sin plats som topp tre i världen, höja snittomsättningen till ca 200 miljoner från dagens 140 och öka antalet unika besökare på matcherna från dagens cirka 700 000 till minst 1 miljon unika besökare så måste det finnas krav på företagen som bedriver verksamheten. 

Når man inte målen ovan riskerar man att tappa sin position.

Sen har en SHL klubb ett 60-tal anställda som skall ha trygghet, flera hundra leverantörer, pensionsavtal, skatter, långa avtal med fastighetsägare och banker. Det ekonomiska ansvaret överstiger vida det sportsliga.

SHL är föregångare

Jag är glad att SHL går före med att ställa krav på förmågan att leva upp till sina åtaganden gentemot stat, kommun, leverantörer, anställda och kunder. 

Vi skall ställa minst samma krav på en hockeyklubb i SHL som vi ställer på företag som skall bli långsiktiga leverantörer till företag och kommuner. 

De som ser det sportsliga som det viktigaste är trovärdiga i samma sekund som spelarna är ideella. Sedan är krav på soliditet enda garantin mot ekonomisk doping, ett otyg som vi måste göra oss av med. Då, men bara då finns förutsättningar för det sportsliga med hög kvalitet som gör SHL till en så fantastisk liga.

Men, det är bra av SHL och nödvändigt att gå före och ställa krav på ekonomisk stabilitet. Det gör mig glad.

Dan Persson

Johan (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 10:24

1. Den svenska modellen går mot

Den svenska modellen går mot en säker död, egentligen dog den redan när stora TV-avtal började slutas och spelare började tjäna som VD:s. Fans som inte förstår detta borde ta bort handen från hjärtat en sekund och reflektera över hur det skulle vara om man själv styrde en hockeyklubb i Sverige med rådande förutsättningar. Eller för den delen ta bort hockeyn helt och se det från ett företagsperspektiv. Och jodå, fansen kommer fortsätta att komma oavsett hur seriesystemet ser ut och vilka krav som krävs.

Anders (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 12:35

2. Krav är bra. Men det slår

Krav är bra. Men det slår helt fel när lag som exempelvis Luleå årligen erhåller bidrag från kommunen och kommunala bolag på plus 10 mkr om året. Växjö ligger runt 18 mkr om året. Kan tänka mig att det många och mycket att samma sak för lejonparten av lagen. Krav ska läggas utan bidrag från skattebetalare. Om så vorefallet skulle verkligheten se helt annorlunda ut. Brukar säga att SHL lagen borde lägga 10 mkr mindre på lön och 10 mkr mer på arenan. Dessvärre verkar inte föreningarna i SHL agera på detta sättet. Lyssnade på en intervju med Lindgren eller vad han nu heter från SHL när han pratade med en uppratad ledare från VIK. Enligt honom var kraven bra för då kan lagan träffa näringslivet och kommunen när de ska diskutera areanfrågan. Det visar hur fel synen är på hur SHL lag ska finansiera sin verksamhet. Skattemedel kan enlig mig med fördel och ska användas till bland annat idrott, men inte till ett A-lag som betalar miljonbelopp till spelare. Det här snacket om att ett lag sätter en stad på kartan köper jag inte alls, ej heller att lagen bidrar med positiva skatteintäkter till kommunen. Det är det liksom många företag som gör och inte får de några bidrag till sina lokalet och verksamheten på dessa nivåer, i synnerhet inte om de egentligen går back och samtidigt betalar miljonlöner. Med andra ord så är befitliga krav fel och att ha en arena som man på egen hand inte klarar av att drifta eller fylla med publik är direkt ekonomiskt oansvarigt.

Pia (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 13:10

3. Är du dum på riktigt eller

Är du dum på riktigt eller låtsas du bara? Det skadar inte om du försöker se till hur verkligheten ser ut. Men visst. Tycker man att enbart storstäderna ska få spela i den högsta ligan så är ju dina förslag klockrena. Men vill man låta övriga städer o samhällen få vara med så behöver man tänka tre steg längre än vad du har gjort.

fredrik (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 13:10

4. Minst 60000 invånare i orten,

Minst 60000 invånare i orten, Då får vi alltså ta bort svenska mästarna Skellefteå, Luleå, Modo, och Leksand. Måste verkligen vara bra för sporten. Färjestad ligger precis på gränsen och Växjö lika så.

Jörgen (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 13:51

5. Visst kan man ställa krav,

Visst kan man ställa krav, det säger jag inget om. Men man kan inte presentera kraven på arena i januari och kräva att den ska vara ombyggd och klar i september. Speciellt när 99% av alla arenor i lägre divisioner ägs av kommuner. Kommunernas budgetar är redan satta, för att bygga ut en arena krävs att man gör en upphandling enligt lagen om offentlig upphandling. För att göra det krävs ett underlag, att skapa det, få svar, utvärdera svaren, gör en beställning och få bygget gjort kommer ingen att hinna till i September. SÅ kraven är ok, tidpunkten för när de ska vara levererade och som det verkar omöjligheten att få dispans är däremot extremt oproffessionellt av SHL.

Fredrik Angebrand (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 14:02

6. Jösses... Du får ursäkta men

Jösses... Du får ursäkta men denna artikel är ett riktigt lågvattenmärke i mina ögon. Varför? 1. Du hoppar helt över det som de flesta är riktigt irriterade på - bristen på dispens och tid att faktiskt bygga om arenon etc. 2. Du utmålar de som inte håller med om SHL:s tillvägagångssätt som Ultras, att de har viss bristande intelligens,går runt med dödskallar på jackorna och insunierar - medvetet eller omedvetet - att man som riktigt supporter antingen står upp för allt vad klubben står för och gör, eller så är man ingen supporter. 3. Du verkar vilja ta bort ståplats helt om du skulle få bestämma. Detta trots att det finns en stor del av den mest inbitna publiken älskar just ståplats och till viss del t o m inte heller har råd att köpa sittplatser. Mycket av stämningen under hockeymatcherna kommer från ståplats. Är inte detta en del av underhållningen? 4. Minst 60 000 invånare... Ja, där vet jag inte ens om det är värt att kommentera då det redan nämnts ovan. Summa summarum. En artikel som verkar helt sakna någon poäng eller sans annat än att man givetvis måste ha regler som ser till att klubbarna får en ekonomi i balans. Men där är ju alla överrens redan - speciellt då det finns dispensmöjligheter där redan. jag är fövånad över artikelns kvalitet och börjar fundera på om den bara är skriven för att skapa irritation och provocera? Som svar till Anders angående VIK. VIK hyr arenan av kommunen och ägen den inte. Så om något ska ske på den fronten krävs det att kommunen är med på noterna. Detta ser jag inte som kommunal doping etc. Man gör rätt för sig genom att hyra arenan och i gengäld måste man fråga kommunen så fort något ska ändras etc. - något som tar tid. För- och nackdelar med allt. Givetvis skulle man helst äga en arena, men då man är realister och inser att man inte klarar av detta ekonomiskt så tvingas man hyra.

alex (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 14:53

7. det är pga idiotier som detta

det är pga idiotier som detta jag tappat all intresse för ishockey, tacka vet jag hurling. det är en riktig idrott!

Jonas (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 16:27

8. Som svar till "krav är bra".

Som svar till "krav är bra". Om du ska slänga dig med "fakta" så bör fakta vara just fakta och inte en massa lögner. Luleå Hockey driver arenorna i Luleå (som är kommunalägda) och för det får dom en ersättning av Kommunen på ca 11 miljoner per år. Den summan ska motsvara den kostnad som kommunen hade haft för arenan ifall de själva hade drivit den i kommunal regi. Man kan alltid diskutera en sådan uppgörelse men fakta är att en elitklubb i Sverige klarar inte sin verksamhet utan kommunala bidrag, eller som ofta är till en väldigt låg hyra, precis som en konstförening inte klarar att ha utställningar utan att få Kommunala bidrag. Diskussionen handlar egentligen om vad en kommun ska stå för. Ska en kommun stå för idrottshallar, teatrar, arenor, kulturhus, konsertlokaler eller ska dessa anläggningar till 100% bekostas av "marknaden"? Om du i någon del tycker att det är ett kommunalt ansvar så faller hela din argumentation. För hur kan man tycka att exv. en teater ska få bidrag om inte en hockeyklubb ska få det. Miljonbeloppen i denna diskussion är helt ointressant då ett driftbidrag alltid måste ställas mot just kostnaden för driften av lokalen/arenan. Det Kommunerna måste göra är att bestämma sig för vad som ska ingå i deras uppdrag. Är det verkligen en kommunal angelägenhet att lära folk spela trumpet via kulturskolan eller dyl? Kulturen i en Kommun får oftast mer pengar till sin verksamhet än vad idrotten får. Är DET rimligt om man tittar till antalet utövare i respektive verksamhet? Om du tror att breddidrotten skulle finnas utan eliten så är du ute och cyklar. Det är eliten, med sina miljonlöner, som driver barn och ungdomar till att idrotta eftersom dom vill uppnå det deras idoler har lyckats med.

Andreas (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 18:05

9. 60000 invånare på orten är

60000 invånare på orten är lite klumpigt räknat. Det borde ses till upptagningsområde och konkurrens, om ett lag nominellt är på en mindre ort men har ett regionalt upptag av besökare som gör att de når upp i antal bosatta och BNP utan att konkurrera med andra lag inom samma upptagningsområde så borde det räcka. Det gör också att flera lag med samma nominella hemort måste dela upp innevånarna mellan sig, så det inte uppstår konkurrens om samma potentiella besökare som leder till predatoriska taktiker som i längden skadar varandra. Sen kan man såklart komplettera de pappersmodellerna med krav på arrangerade gruppresor, goda pendlingsmöjligheter vid match o liknande - så att de som räknas kunna komma också på riktigt kan komma. För långsiktigheten bör man också förutom krav på alkoholservering kräva ansvarsfull alkoholservering och goda möjligheter för familjebesökare. Om man skiljer pub-crowden från äldre/yngre-kombinationen så att inte de tidigare skrämmer de senare så har man nästa generation besökare till barerna om 10 år, och de som 20-30 år senare kommer ta med sina barn in i tillväxten, färdig.

Chek (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 18:05

10. Det är dessa herrar som

Det är dessa herrar som bestämt att hockey är business och inget annat. Arenan tummelplats för affärsuppgörelser med lite gladiatorspel som förnöjelse. Det är inte hockeyn i sig de är ute efter. Fansen betecknas som mindre vetande för att de vill ha spänning och streckstrider. Att gå år efter år och för hoppet eller drömmen att det blir deras tur till nästa år att gå upp eller ta SM-guld. Kalla mig mindre vetande eller att jag inte förstår mig på business. Men nog håller dessa herrar att ta bort en stor del av själva andemeningen med den idrott, de ansåg passa deras syften p g à att det fanns en stor potential när det gäller besökande fans på arenorna och dess popularitet över hela landet. Populariteten kommer nog att minska nu. Vilken sport sneglar dessa herrar på då. Handbollen? Fart, fläkt och spänning, bra tv-sport. Ska bara flytta de bästa lagen till storstaden. Lund och Halmstad är för litet.

Peter H (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 18:32

11. Är det bara jag som känner

Är det bara jag som känner ironin i inlägget här? btw, i ditt nästa trollinlägg måste du vara lite mer påläst. Det heter inte BNP när vi pratar regioner det heter BRP. Eller ja, jag antar att du är ironisk med ditt inlägg? Annars kan du gå och lägga dig under den sten du kom från!

BRPBNP (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 19:08

12. Vet inte hur du kommit fram

Vet inte hur du kommit fram till 60000 invånare och 16 miljarder i "BNP" (BRP). Men BNP per capita i Sverige var 2011 395000 (Ekonomifakta). Tittar man på BRP för olika regioner(län) finns i princip inget län som understiger 300000 per capita. Även om det är län och inte städer, går det förmodligen inte att hitta en enda stad som har lägre BRP än 16 miljarder dividerat med 60000 invånare. Det motsvarar nämligen 267000 per capita. Så du lär inte hitta speciellt många orter, städer eller regioner med 60000 invånare som inte uppfyller det kravet. Jag tror inte du har bemödat dig med att kolla fakta, bara kastar ur dig en siffra för att det ska se påläst ut. Ekonomifakta och Statistiska Centralbyrån har alla uppgifter du behöver innan du skriver dina vilseledande artiklar.

Jonte (inte verifierad)

tis, 2015-01-27 19:09

13. Men är du på riktigt? Du är

Men är du på riktigt? Du är ju helt offside.

Dan Persson

tis, 2015-01-27 19:20

14. Upptagningsområde är det jag

Upptagningsområde är det jag avser, det ger Leksand en annan befolkning än bara kommun. Sen är det så att SHL kan lägga ner alla krav på klubbarna i samma sekund spelarna halverar sina löner. Det är en internationell marknad för spelare som lett till att 80-100% av omsättningsökningen de senaste 10 åren hamnat hos spelarna. Ståplats genererar inom hockeyn till 90% tillkommande positiv stämning. Korrelationen omsättning tabellplacering är 93% över + 5 år. SM-guld stavas omsättning och god ekonomi. För sportslig spänning är det därför viktig med jämbördiga klubbar. Sen är grunden för all upplevelseindustri att man säljer ståpäls, dvs emotionella upplevelser. Den dag det försvinner kan man lägga ner. Men jag känner mig rätt trygg i att när jag ser årets match i PL och får se mitt älskade Arsenal vinna så är det obegränsat med ståpäls och upplevelse, trots den kommersialiserade verksamheten.

Dan Persson

tis, 2015-01-27 19:47

15. Sedan för tydlighetens skull.

Sedan för tydlighetens skull. Den här utvecklingen är inget jag önskar eller tycker är bättre än det som varit. Jag försöker bara beskriva konsekvenser av samhällsförändring och utvecklingen. Det handlar helt enkelt om att gilla läget.

PerJohan (inte verifierad)

tors, 2015-01-29 08:15

16. Kul att se att du inte verkar

Kul att se att du inte verkar förstå vad som drar folk till arenorna. Skulle man plocka bort ståplats tar man bort väldigt mycket av stämningen och jag skulle då inte gå på hockey utan hellre kolla hemma i soffan. Sätter man gränser på vilka städer (storleksmässigt) som ska kunna gå upp har man ju i princip stängt ligan, vilket knappast ökar på spänningen i en redan ganska tråkig liga som SHL. Sen att du verkar ha nåt emot Tifon, som jag tycker är otroligt häftiga att både se och vara en del i får mig att misstänka att du inte har nån känsla för vad stämning i en hockeyarena är för något.

Fredrik (inte verifierad)

tors, 2015-01-29 21:10

17. Jaja Dan. Vi förstår att du

Jaja Dan. Vi förstår att du vill provocera. Börjar bli lite freakshow över det hela nu. Det är uppenbart att du hatar supportrar så lägg ned att ens försöka framstå som objektiv. Följande stycke är helt makalöst: "Börjar man ta fram loggor med dödskallar och kalla sig Ultras har man sedan länge slutat vara något positivt för föreningen". Du menar ju inte allvar, så frågan är varför du vill framstå som okunnig. Dödskallar. Vad är problemet? De är en del av populärkulturen såväl som supporterkulturen. StPauli! Sen har du väl någon felaktig uppfattning om vad ultras innebär (särskilt som du tror att svensk hockey har några sådana).

Henrik Blomgren (inte verifierad)

fre, 2015-01-30 19:34

18. Osedvanligt intressant må jag

Osedvanligt intressant må jag säga. Illustrerar väl hur hockeyn slits mellan elitambition, bli fäig som businness, bli riktig underhållningsindustri kontra kvarstå som folkrörelse . Utan att dryfta just den frågan, som dock onekligen många nog gör just här, undrar jag dock: har någon egentligen seriöst försökt analysera om landet Sverige är stort, o köpstarkt nog, för att inrymma en sån här vision? Menar man business på allvar tror jag, med all respekt, på att det inte vore helt fel att också göra en riktig, o genomtänkt, rigorös, just, business-analys. Finns helt enkelt "tillräckligt stor marknad" för detta (med allt vad därtill innebär, tex att på allvar börja konkurrera med andra typer av "underhållning", troligen långt bortom all idrottsvärld). Jag själv, som alltså inte alls kan just hockey, men en del annan sport, o därtill ägnat lite år av mitt liv åt just "business" upplever en slags fläkt av både gammal fastighetskris o internetbubbla när jag läser det här ;-) Det ena man vill, det andra man kan heter det ibland. O visst kan jag ha fel här, men tror tanken jag lyfter kunde komma till användning - kanske ffa då dessutom för er som ev vill driva just business-tanken. ;-)

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen