Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Lite prat, lite diskussion, men inte mer

Ämnet "Spelmonopol" har blivit aktualiserat igen, men inte mycket mer än så. Foto: Hasse Holmberg, TT

 

Regeringen skyndar icke på frågan om spelmonopolets upphörande. Det är troligare att inget händer än att något händer.

Branschföreningen för Online-spel anordnade ett lunchseminarium om spelmissbruk med ansvarig minister på plats. Idrottens Affärer fanns självfallet på plats och i brist på objektiva journalister skickades jag dit istället. Ett 60-tal åhörare kunde konstatera att alla på scen sa exakt det som de förväntades säga samtidigt som ingen egentligen sa något alls.

Inte blev/blir det något

Aktiviteter där ingen säger något är rätt fascinerande för män i min ålder som blivit tillräckligt cyniska och förstår det politiska spelet. 

Det är bara 13 år sedan jag i en föredragning kom fram till slutsatsen;

 ”Det är sannolikt att vi inom fem år har ersatt dagens spelmonopol med ett licensförarande”. 

Innan kom ett antal powerpointbilder med EU-lagar, teknikutveckling, aktörer på väg in, förväntade nivåer på internetaccess och övergång till s.k. bredband (vi hade modem på 28,8 eller ISDN på 64 k på den tiden) och andra faktorer som skulle påskynda utvecklingen. 

Rollspelet bland aktörerna

Närvarande på seminariet var politiker, myndigheter, företrädare för Svenska Spel och ATG, branschföreningen, deras medlemmar, företrädare för media, motståndarna mot spel i form av företrädare för spelmissbrukare samt lite akademiker.

Dvs, den vanliga blandningen för allsköns plattityder under minglet innan med andra ord. Kaffet var väldigt bra och lunchmackan av hög kvalitet.

Rollerna ser ut ungefär så här

  • Branschföreningen agerar för en omreglering och införande av någon typ av licenssystem samtidigt som det är tveksamt om deras medlemmar vill ha någon förändring eftersom flera av dem sitter med businesscase som visar att dagens situation är bättre och att de tjänar på att fördröja så mycket som möjligt. 
  • Media är bara intresserad att bevara sina reklamintäkter från spel. Reklam för spel omsätter 1,5 till 2 miljarder per år. Den officiella siffran från myndigheten är 3,7 men det är bruttopriser, dvs före de stora rabatter alla aktörer erhåller. Media skickar budskapet till regeringen att rör ni spelreklamen så slås många tidningar ut.
  • ATG och Svenska Spel vill ha förändring eftersom de tappar marknadsandelar till de utländska bolagen. Förändring i det här fallet betyder för dem mer frihet och lägre skatter så man kan konkurrera med återbetalningen till spelare och ta fram nya produkter
  • Regeringen säger sig vilja ha en omreglering och att det är en prioriterad fråga. Minister Shekarabi sa så här: ”Regeringen avser att så snart det finns budgetära förutsättningar tillsätta en utredning om hur spelmarknaden kan licensieras”.

Magdalena Andersson resonerar som Borg

Nyckelordet i det tidigare stycket är då ”budgetära förutsättningar”.  Det betyder på vanlig svenska att det blir inget förrän någon övertygat Magdalena Andersson att hon inte tappar en spänn i intäkter till statskassan, alternativt tappar mindre än vad hon kommer att göra genom att de svenska aktörerna förlorar marknadsandelar.

Mitt stalltips är att det inte händer någonting på ett antal år då Magdalena Andersson kommer att agera på samma sätt som Anders Borg gjorde.

Det som sades om omreglering i övrigt av minister och panel gick att hänföra till det jag misstänkte, nämligen om det blir en omreglering så kommer den att ske utifrån det politiskt korrekta samtalet, dvs helt utan koppling till verkligheten och utan förmåga att fungera. Det gör mig än mer tveksam.

När det gäller seminariets huvudfråga kan vi anta att arrangören Branschföreningen för Onlinespel ser seminarium om spelmissbruk som ett bra sätt att framstå som en seriös aktör. Svenska Spel agerar med samma syfte i sina kanaler. 

Försök att se allt i klartext

Hur ser då spelmissbruket ut? 2 procent av svenskarna råkar ut för spelmissbruk. Missförstå mig rätt, för individ såväl som anhöriga är det en tragedi.

Om vi jämför siffran med andelen som missbrukar droger som ingen gör reklam för eller missbrukar alkohol där totalkonsumtionen gått ner sedan vi tillförde reklam så blir det svårt att se att reklamen för spel är grunden till spelmissbruk. Fler unga missbrukar droger än råkar ut för spelmissbruk. Fler fick alkoholproblem under de 100 år som ingen gjorde reklam för alkohol. Forskarna på plats var noga med att missbruken gick att jämställa.

Någon vetenskaplig evidens för att dagens monopol skapar färre spelmissbrukare än ett licensförfarande föreligger inte. Jämför vi problemet med spelmissbruk med problemen som sockerkonsumtionen skapar utifrån ett folkhälsoperspektiv så framstår spelmissbruket som en ickefråga.

Den stora frågan för oss på Idrottens Affärer, dvs om en omreglering kan skapa mer pengar till idrotten, berördes inte. Min syn är att så är fallet men här har idrotten god anledning att satsa pengar på lobbying för att få in det perspektivet i utredningen.

Lyssna på ATG och Svenska Spel!

Den tekniska frågan hur vi i dagens IT-värld blockerar spelbolag som inte har licens saknar en lösning. Om inte kinesiska regeringen kan blockera sina medborgare från politiskt olämpliga sajter trots obegränsade resurser kan man misstänka att någon teknisk lösning inte fungerar. Turkiska regeringens försök att blockera turkiska bankkort från spel har inte heller fungerat.

För att då upprepa vad jag skrivit 2013, 2012, 2011 och 2010:

1. Regeringen skyndar icke på frågan. Det är troligare att inget händer än att något händer.

2. Om något händer, dvs utredningen tillsätts kommer direktiven. omöjliggöra införandet av ett licenssystem där Onlinebolagen vill delta. 

3. Det är osannolikt att alla bolag som är med i branschföreningen egentligen vill ha en omreglering. Det finns trots allt en 50/50 risk att en omreglering är sämre för de här bolagen.

4. ATG och Svenska Spel vill få mer frihet och lägre skatt på spel för att ha samma förutsättningar som de utländska bolagen. Det kommer de inte att få. 

5. Övriga tillåtna spelaktörer som ägs av folkrörelser vill bli skyddade för att de ägs av folkrörelser.

6. Spelmissbruk är en tragedi för individ och anhöriga men inte ett stort folkhälsoproblem.

Därtill kommer gratis till regeringen ett tips. Se till att utredningen får direktiv att utforma licenssystemet så att det går att lägga ner Lotteriinspektionen. Om inte annat frigörs ett antal miljoner som idag inte skapar någon nytta och istället kan läggas på vård av spelmissbrukare.

Det som då förvånar mig är att inte regeringen lyssnar mer på Svenska Spel och ATG. De är förmodligen de som skadas mest av att inget händer.

Dan Persson

Anders Nilsson (inte verifierad)

tors, 2015-04-16 10:16

1. Bra att ni uppmärksammar de

Bra att ni uppmärksammar de här frågorna, men det är en hel del felaktigheter, missförstånd och glidningar gällande forskningen om spel och spelberoende. 1. Spelproblem klassas som ett folkhälsoproblem av de som sysslar med folkhälsoproblem - Folkhälsomyndigheten. Det är inte samma 2% som har problem hela tiden, utan varje år är det cirka 100 000 nya som får spelproblem. Lägg till de 1,7 miljoner som är anhöriga till personer med spelproblem. Dessutom är det 5% som anses vara i riskzonen. Om man kommer ihåg att det bara är 70% av befolkningen som öht spelar, blir det högst 63% lyckliga spelare. 2. De siffror som finns angående antalet spelberoende anger att det är fler, inte färre, än som är narkotikaberoende. Är narkotikaberoende ett folkhälsoproblem? 3. Siffrorna för antalet spelberoende är från 2008 och vi har faktiskt ingen aning om hur många som är det idag eller hur det har påverkats av förändringarna på spelmarknaden. 4. Andelen spelberoende är generellt sett högre i länder med oreglerad spelmarknad. Allra lägst, av alla undersökta länder, är det i Norge, som har en reglerad spelmarknad. Men det är förstås väldigt svårt att veta exakt hur det skulle påverkas av en av/omreglering i Sverige. 5. Forskningsmässigt finns det inte jättemycket om spelreklam, men det som finns antyder att det förvärrar problemen för de som har problem. 6. Det är värt att komma ihåg att personer med spelproblem eller i riskzonen för spelproblem står för mer än hälften (53,6%) av intäkterna för spelbolagen.

Nej, en stockhomare i ledningen för IFK  Göteborg, det blev aldrig någon succé- Nu framkommer uppgifter om att Oa Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, tvingas lämna klubben.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.