Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Den trista verkligheten

Ishockey handlar allt mera om pengar och de främsta klubbarna. Frågar är hur det påverkar intresset. Foto: TT

 

Tingsryd och den lilla ortens problem med det moderna samhällets krav på elitidrott diskuteras flitigt och får en naturlig David-Goliat genrer i media där sympatierna hamnar hos den lilla och fattiga. Det är dumt.

Jag läste också Åshöjdenböckerna som tonåring, läste om den första för något år sedan då jag insåg att de fortfarande påverkar så många inom svensk idrott att jag måste uppdatera den alltmer dimmiga bilden av Bagarn, Hittejoel, Jorma, Edvard och de andra. Boken har inte åldrats så väl, den tidens samhälle med de ideologiska ögon som Max Lundgren hade känns nu som motsatsen till Science fiction om ni förstår vad jag menar.

Fakta och inte nostalgi

I jobbet är jag dock mer fokuserad på fakta än på nostalgiska minnen och skälet till att jag inte vill stänga SHL är rent ekonomiskt. Jag gör bedömningen att den svenska idrottstraditionen fortfarande är så stark att det vore olönsamt att stänga SHL. Dvs riskerna att publiken sviker och att sponsorer sviker är fortfarande för stora

Däremot är jag väldigt mycket för att SHL har stentuffa ekonomiska krav på de som skall spela i ligan.

Ett SHL-lag skall ha förutsättning att omsätta 140 miljoner kronor om året, då har man råd med en spelartrupp som är bra nog för att kunna slåss på samma villkor. Man kommer från en ort som är stor nog att locka publiken till bortamatcherna så inte de andra lagen förlorar intäkter.

Omsättning i en elitklubb är en matematisk funktion av BNP i upptagningsområdet. Det gör att listan över de klubbar som kan slåss om SHL-platser är helt relaterade till varifrån de kommer. 

Två städer som räcker till

Västerås och Uppsala är de två största städerna utan elitlag i fotboll eller ishockey. Sedan kommer orter som Umeå, Södertälje och Leksand som välkomnas för att de alltid drar mycket folk på bortaplan med alla sina supporters runt om i Sverige.

Allsköns påhopp på SHL på temat kommersialisering är inte bara orättvis, den är djupt felaktig. 

Sedan Börje Salming flyttade till Gävle 1970 och fick en lägenhet med hyran betald och någon tusenlapp i lön har det hänt en del. Sanningen är att klubbarna fått springa som galningar för att slita ihop omsättning nog för att föda en grupp giriga spelaragenter sedan dess. Omsättningsökningen i SHL har till nästan 100 procent gått till ökade lönekostnader för spelartruppen. 

Spelarlönerna som sätts på en internationell marknad gör att ligan för att behålla den höga kvalitetsnivån måste säkerställa en budget på ca 140 miljoner. Då krävs det en stad med ett blandat näringsliv, helst universitet, 100 000 människor eller mer i upptagningsområdet för att den typen av pengar skall finnas till idrotten.

En tätort på 3 000, en kommun med 12 000 invånare och en skattekraft på 86 procent av genomsnittet räcker ingenstans för att då ta siffrorna från Tingsryd kommuns hemsida.

Det blir skadligt för Tingsryd att spela i SHL eftersom det inte kommer att fungera då förutsättningarna inte finns och sluta med en ekonomisk krasch. Det blir skadligt för SHL med Tingsryd i ligan då man tappar både publikintäkter såväl som attraktionskraft mot nationella sponsorer och tv-bolag.

Fantastiskt, men...

Det är den trista verkligheten. Att Tingsryd med sina förutsättningar gjort en fantastisk sportslig prestation och att det inte är deras fel att elitidrotten blivit en industri förändrar inte verkligheten.

Att Tingsryds kommun skulle tvingas bygga en arena som håller för SHL kraven är självfallet ekonomiskt vansinne. Jämför med Västerås där det finns privata aktörer som kan ta affärsrisken med en nya modern hockeyarena något som går i en stad med 150 000 invånare i kommunen.

Elitidrotten måste för att undvika såväl ekonomisk doping som för att framstå som seriösa motparter löpande förstärka sin ekonomi. Min nivå på lagom nivå eget kapital hamnar på 10 procent av omsättning. Det är väsentligt högre än SHL:s nuvarande krav om 4 miljoner som redan det skulle bli ett nästan omöjligt hinder för Tingsryd. 

Min gissning (saknar information om vad de har beslutat i den här frågan) är därför att SHL inte kommer att stänga ligan för att de landar på samma bedömning som den jag gör, men att nödvändiga tuffa krav på en fungerande ekonomi ändå stänger ute lag från små orter.

Om någon vill vara arg på något så är urbanisering en ca 3 000 år gammal global trend som kommer att förvärra problemen för de mindre orterna. Den trenden är inte SHL:s fel.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.