Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Det finns ett billigt motmedel

Bengaler och knallskott, det finns bara ett sätt att stoppa eländet, menar Dan Persson som har lösningen. Foto: TT

 

Idioter som slänger knallskott och de som tror att bengaler förhöjer stämning utan att förstå att stor del av publiken hatar förseningar är två problem som fotbollen har.

Jag har arbetat med affärsutveckling, marknadsföring och försäljning på områden där IT-system varit en del av lösningen i 35 år. Min tes är att det går att göra något åt de här problemen.

Med befintlig och billig teknik, lite juridik och lite principfasthet så går det här att lösa på ett enkelt sätt.

Registrera åskådarna

Man börjar vid biljettköpet/årskortsköpet. I villkoren vid biljettförsäljning kan man enkelt lägga in att felaktigt beteende bestraffas med exempelvis 30 000 kronor i avgift. Civilrättsligt avtal gäller alltid. Inte annorlunda än vad som gäller när jag bokar hotell eller hyrbil.

Det som sedan behövs är ganska enkla saker. Uppge personnummer vid biljettköp och få en biljett i mobilen med namnet angivet. 

Vid entré på de entréer som är utsatta så kollas id och foto tas. Tar ca sex sekunder.  Sedan kan kameror i arenan identifiera han som maskerar sig, tänder bengaler, kastar knallskott eller gör andra dumma saker som inte är tillåtna enligt avtalet som han ingick vid biljettköpet. Sedan är det bara  att skicka en faktura.

Män, alltid män

Jag väljer ”han” istället för det könsneutrala ”hen” eftersom de som inte fattat någonting om respekt för sina medmänniskor oftast är en han. Får dagligen bevis för det då medelålders, välbeställda idioter till män, klädda i material som förmodligen passar bäst på obskyra sexklubbar, på cyklar för plus 50 papp, väljer att cykla på Värmdövägen istället för den av oss skattebetalare bekostade cykelbanan. Kvinnor och män som inte springer på obskyra sexklubbar cyklar på cykelbanan.

Vi bör i den allmänna hysterin komma ihåg att ur ett samhällsperspektiv är fel beteende på fotbollsmatcher ett mindre problem än islamister i våra politiska partier, Putins hot, dysfunktionella åklagare, bankkarteller och män i lycra på dyra cyklar. Men det är självfallet ett stort problem för offren som är fotbollsklubbarna och resten av publiken.

När ett 50-tal fakturor har skickats ut, inkassobolagen ligger på och fogden likaså kommer beteendet att upphöra. Idag är det rationellt att agera dumt eftersom risken är nästan noll att det kostar något.

Moderna system

För våra större arenor handlar det om ett par hundratusen i investering, en försumbar kostnad då mängden nya besökare som går att nå när eländet är borta värderas till flera hundra miljoner.

En del i systemet bör vara att alla avgifter man driver in ges som stöd till tifon och den positiva supporterkulturen. Syftet är inte att berika klubben genom avgifter, utan att berika klubben genom att fler vill gå på fotboll.

Den store sponsorn av fotbollen, Nils Wiberg, som äger Prioritet Finans, har alla system som krävs för att ta på sig att driva in pengarna. Nils förstår hur viktigt det här är för fotbollen och gör det förmodligen gratis, eftersom han tycker om fotboll

Det här kan enkelt införas på alla arenor med moderna bra biljettsystem, dvs de flesta arenor med frågetecken egentligen bara för Friends som har valt system jag har varit med och valt bort i andra sammanhang.

Det är troligt att arenaägarna glatt tar notan för investeringen eftersom de vet att det lönar sig.

Samhällsekonomiskt vettigt

Vore jag kommunalråd som äger en arenafastighet skulle jag kräva att det här gjordes omgående av klubben och samtidigt meddela att kommunen bär kostnaden. Det är samhällsekonomiskt vettigt.

Det här systemet skapar civilrättsliga tvister, dvs problemet med dysfunktionella åklagare som lägger ner alla fall och får poliser att ge upp försvinner. Politiker som säger saker de inte har täckning för och som inte leder till något slutar vara ett problem.

Systemet lär inte bli 100 procent. Men till 90-95 procent skall vi med dagens teknik kunna identifiera de som kastar knallskott, bränner bengaler eller gör något annat dumt.

Hade vi poliser stående på Värmdövägen som bötfällde och tog körkortet från sexklubbsbesökarna som svischar förbi i 60 pinn på sina cyklar så skulle antalet minska mycket fort. Min tes är att det fungerar lika på våra arenor.

Klubbarna skall inte vara elaka, Supportrarna är både viktiga för stämningen och personer som älskar laget. Det här systemet handlar om att helst få in 0 kronor i avgifter för att ingen bryter mot regler, det går att sätta ner beloppen för de yngsta, tillåta avbetalning, bara blockera de som accepterar straffet några matcher och så vidare. Gärna ge tifogängen stöd ekonomiskt för varje match utan problem och så vidare.

Så stoppas bengaler och knallskott

Det viktiga är att scanna id-kort samtidigt som foto tas inte tar mer än 3-6 sekunder. All teknik finns och det går att göra.

Det enda utestående problemet är hur man hanterar minderåriga, det bör en jurist kunna lösa rätt enkelt, dvs målsmans tillstånd krävs för biljettköpet och då bör målsman vara ansvarig. Just den delen av lagstiftningen är inte min starka sida, men det finns många som kan.

De som av outgrundliga skäl fortfarande köper biljett vid arenan förtjänar att få vänta medan deras id-kort skannas en extra gång.

Ovanstående är mitt enkla ödmjuka förslag på hur man kommer framåt. Knallskott är ett militärt vapen som skall leda till fängelse, Bengaler är illegala.

Men när nu landets åklagare förmodligen är ute och bryter mot lagen genom att cykla på vägar där det finns cykelbanor istället för att sköta sitt jobb så har vi inget alternativ. De åklagare som saknar cykel och istället är på MP:s kongress för att rösta bort kvinnor och rösta in islamister ber jag självfallet om ursäkt.

För att då sammanfatta. Det jag skriver om lösningen är belagt som befintlig teknik som vi snabbt kan införa. Det är faktabaserat.

Raljerandet om åklagare och andra cyklister kan bero på viss irritation i min vardag. I det Sverige jag växte upp i kunde inte hundratals anmälningar med namn och id på förövare skrivas av och det fans inga frustrerade tjänstemän utan fungerande liv på dyra cyklar i fåniga kläder . Hade de agerat utifrån sitt ansvar så hade inte den här krönikan behöv skrivas.

Johan (inte verifierad)

mån, 2016-05-16 09:26

1. En bra lösning visserligen,

En bra lösning visserligen, men frågan är om skribenten har rätt när han säger att publiktillskottet på arenan kommer vara värt mångmiljonbelopp. Vad grundar han den siffran på? Så länge han inte kan presentera en undersökning som visar att detta stämmer så kan det lika gärna vara tvärt om. Min hypotes: Allsvenskan ökar årligen sitt publiksnitt och är omåttligt populär just nu, och det är antagligen inte den halvbra fotbollen som lockar. Nej det som lockar är stämningen. De som använder pyroteknik är också på andra sätt väldigt duktiga på att skapa stämning. Ta MFF-Gefle i lördags som exempel. Ultrasgrupperingarna i MFF bojkottade matchen på grund av den razzia polis gjorde under förra veckan riktat mot MFF-supportrar, och stämningen var som bortblåst. Lite spridda applåder här och var från sittplatspubliken, men inte alls den frenetiska känsla som gav Malmö Stadion smeknamnet Hexenkessel i Europa efter att ha gett RB Salzburg det mottagandet de fick. Nu, givet att artikelförfattaren inte kan producera underlag på hans påstådda tillväxt i publiksiffor i allsvenskan för att man stänger av några hängivna supportrar är min hypotes lika gällande som hans då vi utgår från samma grunddata. Kan vi inte prata om hur vi ska möjliggöra laglig pyroteknik nu istället? Johan

Dan Persson

mån, 2016-05-16 09:31

2. Att klacken skapar stämning

Att klacken skapar stämning är vi rörande överens om. Mitt förslag bygger på att ev avgifter används för ex.vis Tifon. Entydiga kundundersökningar pekar på att bengaler och försenade matcher är orsak till att människor låter bli att gå på fotboll. Se SHL där man tog bort spolning av is inför straffar för att spara 8 minuter baserat på undersökningar som visar att förlängningar sågs som negativa. De kundgrupper där det finns tillväxt är s.k. sällanbesökare, de är inte hard core fans och vill ha bekvämlighet och veta när det börjar och när det tar slut.

Daniel_san (inte verifierad)

mån, 2016-05-16 17:37

3. Nu håller jag inte med Dan

Nu håller jag inte med Dan Persson av princip när det kommer till synen om pyroteknik, men det är inte viktigt i sammanhanget. Jag uppskattar hans åsikter, om inte annat för att han faktiskt tänker _lite_ nytt när det kommer till fotbollens stora publikfrågor. Hellre det än de tappade journalister som enbart skriker efter civilkurage på läktaren men som aldrig hade stoppat en snattare själva på ICA. I alla fall, svagheter i DPs resonemang: 1. "Sedan kan kameror i arenan identifiera han som maskerar sig, tänder bengaler, kastar knallskott eller gör andra dumma saker som inte är tillåtna". Här faller det. Vad hjälper det med ID-koll i dörren om man ändå inte kan koppla individer till den otillåtna handlingen? Jag och många med mig som tänt bengaler vet att kamerorna är fånigt lätta att komma undan. Upp med en OH-flagga och tänd en homebomb så är läktaren rökfylld på en minut och rånarluvorna åker både på och av utan identifikation. 2. "Det enda utestående problemet är hur man hanterar minderåriga, det bör en jurist kunna lösa rätt enkelt, dvs målsmans tillstånd krävs för biljettköpet och då bör målsman vara ansvarig.". Det här är ett större problem än vad Persson målar upp det som. En stor del av de som poppar OCH utgör den delen av publiken som skapar mervärde genom sång och andra tillåtna faktorer som uppskattas av övriga supportrar/besökare/konsumenter är mellan 15-18 år. Att lägga på en administrativ börda i form av målsmans tillstånd minskar förmodligen den här gruppens vilja att besöka arenan. Det försvagar i sin tur incitamenten hos klubbarna att genomföra förändringarna. Till detta kommer så klart andra faktorer i form av överdriven repression för ett mindre problem, etc. Men det är ju en smaksak. Där har Persson rätt i att det ÄR genomförbart. Men behovet faller på min punkt ett ovan.

Daniel_san (inte verifierad)

mån, 2016-05-16 17:37

4. Extra spaning: Idrottens

Extra spaning: Idrottens affärer har en BEDRÖVLIG formatering på sina kommentarer. Avgå.

Dan Persson

mån, 2016-05-16 19:14

5. Vi implementerar en ny teknik

Vi implementerar en ny teknik för att göra texterna bättre formatterade inom någon vecka. Uppskattar att du försöker göra texten begripligt formaterad. Syftet är ju inte att bötfälla och tjäna pengar på avgifter. Syftet är att inte behöva bötfälla. Att diskutera bengaler är rätt ointressant så länge de är olagliga. Då har klubben bara det att förhålla sig till. Legal pyro som vid SHLs intron är något jag skulle uppskatta men det är också en annan fråga. Banners är inte ok, för det skadar människor. Men min lösning är tekniskt och juridiskt genomförbar. Det vi inte vet är om den fungerar till 60% eller 95% men det tror jag inte spelar någon roll. Det räcker ändå.

Daniel_san (inte verifierad)

tis, 2016-05-17 11:18

6. Trevligt med fler

Trevligt med fler formateringsmöjligheter! Nja, din idé är genomförbar, men enligt mig utan större påverkan på grundproblemet: jag tror inte att det skulle leda till mindre pyroteknik på arenorna. Möjligtvis att bränningarna centreras till stormatcher och att organisationen blir mer uppstyrd för att undvika repressalier, vilket ju i sig kan ses som en vinst. Att genomföra dina förslag på investeringar utan att pyrotekniken minskar måste ses som en dålig affär för klubbarna? När det kommer till bangers är vi på samma sida. Onödigt och störande.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.