16,7 miljoner kronor i handbollssatsning

Region Skåne är villigt att garantera handbolls-EM i Sverige 2016. Det skulle kosta 16,7 miljoner och är uppmuntrad av succén från VM-arrangemanget i länet.

Det är regionstyrelsen som föreslår att arbetet ska inledas för en ny svensk ansökan till ett stort internationellt mästerskap.

Klartecken från förbundet

Från ansvarigt håll har man länge sneglast mot EM-slutspelet både för damer och herrar 2016 och nu vill man göra allvar av planerna.

Svenska Handbollförbundets styrelse har redan gett klartecken, men det skedde under förutsättningen att berörda regioner, kommuner och arenor stod för ekonomiska garantier.

9 miljoner behövs för herrarnas turnering och 7,7 för damernas mästerskap. Och då är arenakostnaderna täckta.

"Det bör gå ihop"

- Utifrån tidigare erfarenheter gör Event Skåne bedömningen att när det gäller herrarna bör det hela "gå ihop", i meningen att inget åttagande behöver utfalla, menar regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult i ett uttalande.

- När det gäller damerna är bedömningen att cirka hälften av åtagandet kan behöva utfalla.

Men det finns så många andra värden med ett dubbelt internationellt mästerskap att Region Skåne nu går in och ger förbundet stöd.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

14 är nominerade. Här är alla aktuella idrottshjältar till det åtråvärda Jerringpriset 2022. Radiosportens utmärkelse till minne av Sven Jerring.

Vvärldens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, har en speciell position ocvh lär bli svår att överträffa. Han har både VM-guld och EM-guld runt halsen och är den givne favoriten. Tre världsrekord gör honom ännu större.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.