PR-kicken som travet behöver

Summeringen av Elitloppshelgen på Solvalla är inledd i Hästsportens Hus. Efter tre intensiva travdagar stod facit klart – det blev en PR-kick. En efterlängtad sådan.
Kusken Robert Bergh med brödernas Sedins häst, Nahar, vann Elitloppet på Solvalla. Robert var lika smutsig som glad efteråt.Foto: Maja Suslin, Scanpix


Vad var bra? Vad var mindre bra? Vad går att göra bättre? Mötte publiken upp? Var omsättningen godkänd?

"Bättre vinnare går inte att hitta"

Solvallas Elitloppshelg 2013 blev oförglömligt av olika skäl och anledningar

- För mig var det min första Elitloppshelg som vd på ATG. Och med facit i hand är jag nöjd med det mesta. Utom söndagsvädret, säger Hasse Skarplöth.

- En bättre vinnare ur rent PR-perspektiv går inte att hitta. Elitloppet, Nahar, Robert Bergh samt tvillingarna Daniel och Henrik Sedin kommer att förgylla media en lång tid framåt.

532 000 TV-tittare

Även i TV4 återspeglades ett stort intresse. Som mest, när finalen kördes, hade programmet 532 000 tittare.

- Elitloppet blev en ljuspunkt i en för ATG mycket tuff situation med svensk omsättningsminskning på 4-5 procent både under 2012 och i början på 2013. Just nu pekar inledningen av 2013 på en omsättnings som gör att vi riskerar att landa på 2008 års nivå.

Fokus framöver är att vända denna negativa utveckling och att anpassa kostnadskostymen. Låt oss hoppas att den positiva Elitloppshelgen kan ge oss lite mer vind i seglen.

359 miljoner i omsättning

- Omsättningsmässigt har vi all anledning att vara nöjda med förra veckan. Vi slog budget. Vi hade omsättningsrekord både fredag och söndag. Totalt tappade vi marginellt mot föregående år eftersom vi mötte en Jackpottomgång på lördagen, summerar Hasse Skarplöth.

- I samma andetag vill jag också slå ett slag för aktuell vecka. Vi sjösätter nu V64 på vardagarna, V86 körs på Tingsryd på onsdag och på lördag är det Jackpott på V75 i Mantorp. Det känns spännande.

ATG:s totala svenska spelomsättning under förra veckan var 359 miljoner kronor, en minskning med ca 4 miljoner kronor jämfört med 2012. V75 omsatte (Sverige och utomlands) 174 miljoner kronor, en minskning med 24,5 miljoner kronor.

Regnet skrämde bort

- Som sagt, ifjol hade vi Jackpott på lördagen och i år på söndagen. Och det var färre länder som spelade V75.

- Söndagens förmiddagsmoln som mynnade ut i att himlen öppnade sig i samband med invigningen av Elitloppet skrämde säkert bort några tusen åskådare, funderar Skarplöth.

Som fick uppleva stor sport, ett Elitlopp av bästa kvalitet och en vinnare helt i hans smak.

Fakta

Hur var då publiktillströmningen på Solvalla under trav-Sveriges största helg? Jo, i paritet med 2012. Totalt passerade 50 435 traventusiaster Solvallas grindar.

Fredag: 3 398 (4 013 i fjol).

Lördag: 21 412 (21 327).

Söndag: 25 625 (29 095).

Söndagens publiksiffra kan jämföras med fotbollens cupfinal, som spelades några kilometer från Solvalla med avspark klockan 17.00 mellan Djurgården - IFK Göteborg. Publik: 21 819.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Striden i Hockeyettan fortsätter, trots  Ishockeyförbundets uppmaning att avbryta bojkotten mot Boden och Karlskrona och vägran att spela matcher I de lagens arenor. 

På fredagen meddelade Piteå Hockey att fredagskvällens möte med Boden Hockey i Björknäshallen är inställd.  Olof Östblom, ordförande i förbundets tävlingsutskott är informerad och har lämnat över ärendet till tävlingsnämnden, ordförande Jonas Sandberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.