PR-kicken som travet behöver

Summeringen av Elitloppshelgen på Solvalla är inledd i Hästsportens Hus. Efter tre intensiva travdagar stod facit klart – det blev en PR-kick. En efterlängtad sådan.
Kusken Robert Bergh med brödernas Sedins häst, Nahar, vann Elitloppet på Solvalla. Robert var lika smutsig som glad efteråt.Foto: Maja Suslin, Scanpix


Vad var bra? Vad var mindre bra? Vad går att göra bättre? Mötte publiken upp? Var omsättningen godkänd?

"Bättre vinnare går inte att hitta"

Solvallas Elitloppshelg 2013 blev oförglömligt av olika skäl och anledningar

- För mig var det min första Elitloppshelg som vd på ATG. Och med facit i hand är jag nöjd med det mesta. Utom söndagsvädret, säger Hasse Skarplöth.

- En bättre vinnare ur rent PR-perspektiv går inte att hitta. Elitloppet, Nahar, Robert Bergh samt tvillingarna Daniel och Henrik Sedin kommer att förgylla media en lång tid framåt.

532 000 TV-tittare

Även i TV4 återspeglades ett stort intresse. Som mest, när finalen kördes, hade programmet 532 000 tittare.

- Elitloppet blev en ljuspunkt i en för ATG mycket tuff situation med svensk omsättningsminskning på 4-5 procent både under 2012 och i början på 2013. Just nu pekar inledningen av 2013 på en omsättnings som gör att vi riskerar att landa på 2008 års nivå.

Fokus framöver är att vända denna negativa utveckling och att anpassa kostnadskostymen. Låt oss hoppas att den positiva Elitloppshelgen kan ge oss lite mer vind i seglen.

359 miljoner i omsättning

- Omsättningsmässigt har vi all anledning att vara nöjda med förra veckan. Vi slog budget. Vi hade omsättningsrekord både fredag och söndag. Totalt tappade vi marginellt mot föregående år eftersom vi mötte en Jackpottomgång på lördagen, summerar Hasse Skarplöth.

- I samma andetag vill jag också slå ett slag för aktuell vecka. Vi sjösätter nu V64 på vardagarna, V86 körs på Tingsryd på onsdag och på lördag är det Jackpott på V75 i Mantorp. Det känns spännande.

ATG:s totala svenska spelomsättning under förra veckan var 359 miljoner kronor, en minskning med ca 4 miljoner kronor jämfört med 2012. V75 omsatte (Sverige och utomlands) 174 miljoner kronor, en minskning med 24,5 miljoner kronor.

Regnet skrämde bort

- Som sagt, ifjol hade vi Jackpott på lördagen och i år på söndagen. Och det var färre länder som spelade V75.

- Söndagens förmiddagsmoln som mynnade ut i att himlen öppnade sig i samband med invigningen av Elitloppet skrämde säkert bort några tusen åskådare, funderar Skarplöth.

Som fick uppleva stor sport, ett Elitlopp av bästa kvalitet och en vinnare helt i hans smak.

Fakta

Hur var då publiktillströmningen på Solvalla under trav-Sveriges största helg? Jo, i paritet med 2012. Totalt passerade 50 435 traventusiaster Solvallas grindar.

Fredag: 3 398 (4 013 i fjol).

Lördag: 21 412 (21 327).

Söndag: 25 625 (29 095).

Söndagens publiksiffra kan jämföras med fotbollens cupfinal, som spelades några kilometer från Solvalla med avspark klockan 17.00 mellan Djurgården - IFK Göteborg. Publik: 21 819.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Discoverys tittar har betalat för att se allsvskan och Superettan. Nu plötsligt kommer beskedet att Kunderna hos CMore kan göra det samma. – titta på svensk elitfotboll.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.