1 miljon svenskar vill springa...

Fler människor vill motionera mer. I någon form. Nu visar en undersökning att 1 miljon personer kan tänka sig att springa GöteborgsVarvet. Inte helt oväntat är det löparens favoritlopp.
Belöningen. Bara sitta där och förhoppningsvis känna hur krafterna återkommer. Hur tacksamma framför allt benen är för att de slipper förflytta sig. När en banan och en kexchoklad är det bästa som finns för en plågad löapre. Foto: Erik Abel, Scanpix


I Göteborg sträcker varvsgeneralen Bo Edsberger på sig lite extra.

- Jovisst, och noterbart i undersökningen är också att av de svenskar som tränar regelbundet så ökar andelen kvinnor som löptränar som en del av sin träning mycket kraftigt.

Etablerat som det största

Av de löpare som är anmälda hittills så står just kvinnorna för en betydande ökning. Till 2014 är andelen anmälda kvinnor 37,8 procent.

Edsberger är nog inte så överraskad av utvecklingen för Göteborgsvarvet. Evenemanget är etablerat sedan flera år tillbaka bland motionslöpare och antalet deltagare har stadigt ökat.

Med elva månader kvar till start har redan 20 000 personer anmält sig till kraftprovet den 17 maj 2014. 

Undersökningen ger ytterligare bekräftelse. GöteborgsVarvet är det lopp som flest löptränande svenskar kan tänka sig att delta i. Notera, kan tänka sig...

Men i alla fall, totalt kan över 1 miljon svenskar tänka sig att delta i GöteborgsVarvet.

Här är fakta

Här är de populäraste motionsloppen bland löptränade svenskar:*

Tävling                                    2013               Diff. sedan 2012
1    GöteborgsVarvet                35 %               + 5 %
2    Blodomloppet                   34 %               - 5 %
3    Midnattsloppet                  32 %               - 1 %
4    VårRuset                           30 %               - 8 %
5    Tjejmilen                          28 %               - 6 %
6    Lidingöloppet                   28 %               0 %
7    Vasaloppet                       27 %                - 6 %
8    Vätterrundan                    19 %                - 1%
9    Stockholm Marathon        17 %               + 3 %
10    Vansbrosimmet              14 %                + 2 %
11    Vikingarännet                  8 %                + 1 %
12    Bellmanstafetten             8 %                + 2 %

13    Kan inte tänka mig något lopp    14 %    +5 %

Sponsor Insight gjorde undersökningen via e-post den 22 april – 5 maj 2013 och bygger på en riksrepresentativ marknadsundersökning i befolkningen från 18 år och uppåt. Frågan som ställdes var ”I vilka av följande motionslopp/tävlingar skulle du kunna tänka dig att delta?”

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.