Det här älskar allt fler tjejer

Det är blött, lerigt, jobbigt, ja, mycket värre än vad de flesta av de 12 308 löparna kan föreställa sig. Fast de vet att de kommer att utsätta sig för något extremt. Och det lockar allt flera, inte minst tjejer.
Ja, ni ser själva vilka villkor som gäller, men oavsett, allt fler människor gillar att testa sig själv hur förhållanden än ser ut.


Tjur Ruset i helgen arrangeras vid Riksten i Botkyrka. Intresset är så stort att det blir tävling såväl lördag som söndag. Ni kan ju tänka er hur banan ser ut för de sista löparna på söndag...

4 500 tjejer!

Allt fler vill ägna sig åt extrem löpning – antingen i form av ultralopp, där nu Vasaloppet hänger på med Ultravasans nio mil, alternativt testa sin förmåga och uthållighet via de värsta terrängbanorna med allt vad man kan tänka sig i svårigheter.

Lera, blöta, mardrömsbackar och krypa, kravla men i bland också springa, det är vad många lockas av.  Inte minst tjejer.

12 308 löpare är anmälda till Tjur Ruset som för första gången avgörs under två dagar. Till lördagens tävling är 6 152 löpare anmälda (3 744 män och 2 408 kvinnor). Till lördagens tävling är 5 404 (3 212 män och 2 190 kvinnor) anmälda.

Har bildat bolag

Det innebär att 39,7 procent av deltagarna är kvinnor vilket är nytt rekord för loppet. Dessutom är 824 killar och tjejer anmälda till Kalv Ruset som avgörs på lördagen. En något lindrigare form av

Konsten att klä sig rätt är skäl till glädje hos affärer med utbud av rätt terrängkläder som trailskor med dobbar, långa tights, långärmade tröjor, mössa och vantar

Hässelby SK och Spårvägens FK är arrangörer och har här hittat ytterligare en intäktskälla. Föreningarna har numera ett bolag, För att sköta denna omfattande verksamhet har Hässelby SK och Spårvägens FK bildat Stockholm Marathon Gruppen som till hundra procent ägs av de två klubbarna. Verksamheten har vuxit snabbt och har idag 16 anställda.

Bra överskott

Med en anmälningsavgift på 475 kronor och över 12 000 deltagare är det här en god affär för klubbarna. Därtill har evenemang ett dryga tiotal framträdande sponsorer.

Det överskott som loppen genererar går till hundra procent tillbaka till idrotten, dels till arrangörsklubbarna och dels till andra ideella föreningar som ställer upp med funktionärer.

I helgen avgörs Stockholms tuffaste löpartävling. Tjur Ruset genomförs vid Riksten i Botkyrka. Deltagarna springer en 10 km lång bana genom krävande och delvis obanad terräng.

Stackars de sista

- Vi lagt en mycket jobbig bana som innehåller löpning i lera och i lös sand samt löpning i en bäckravin och löpning i en sjö. Banan har naturhinder och några riktigt krävande backar, berättar banchefen Tommie Nordh.

Han och Micke Hill har gjort banorna för Tjur Ruset och Kalv Ruset de senaste åren. I år har förutsättningarna ändrats eftersom Tjur Ruset nu avgörs under två dagar. Det har varit en utmaning att lägga en bana som håller för alla löpare under två dagar.

- Banan håller för två dagar, men det blir mer tungsprungit i de leriga partierna under söndagen.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.