De vill få vinter-OS till Norrland!

Nu driver damerna på. Såväl Marie-Louise Rönnmark (S), kommunalråd i Umeå, som Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik, funderar på att söka – vinter-OS!
Nyligen arrangerades SM-veckan i Umeå och just erfarenhet av att genomföra stora evenemang framhåller kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark när hon nu också pratar om att söka vinter-OS. Foto: Fredrik Sandberg, TT Nyheter


Jo, det är fakta för dagen. Två kvinnor från socialdemokraterna ser möjligheter och öppningar till att få arrangera olympiska spelen i Norrland 2026.

- Jag tycker vi ska ta upp diskussionen, säger kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) i Umeå.

"OS måste bli normalt"

Och dagen efter instämmer Elvy Söderström i Örnsköldsvik i förhoppningarna.

- Varför inte? Det är dags att OS blir lite mer normalt, i alla avseenden, är deras budskap.

- Vi hade ju en diskussion om detta för 10-15 år sedan. Jag har stöttat Åre hela tiden för att de skulle få ett OS 2022 men nu verkar ju Stockholm ha dragit sig ur och då tycker jag att vi ska ta upp diskussionen att det nordliga rummet faktiskt kan organisera ett OS, säger Rönnmark till P4 Västernorrland.

"Ska inte vara så blyga"

I Umeå är många människor samlade just nu för att delta i Kulturhuvudstadsåret.

- SM-veckan var ju lyckad här med bra med publik och bra spår för skidorna. Åre har testat VM i olika alpina idrotter, Östersund kan ha en del av idrotterna och i Örnsköldsvik finns ju kapacitet för is-idrotten, säger hon.

Marie-Louise Rönnmark är väl medveten om att det nu blir reaktioner lite varstans.

- Vi ska inte vara så blyga. Vi har inget att skämmas för. Jag tycker vi ska upp och nicka och testa, går det inte så går det inte, men då har vi i alla fall testat, säger Rönnmark.

"Det här är vi bra på"

Hon har noterat hur debatten har startat om betydelsen av OS och inte minst under vilka former och till vilken kostnad arrangemangen sker.

- Jag tror OS är på väg att växa ur sin egen kostym. OS började som en fredstanke och det är ju fantastiskt om världen kan mötas, men då kan det inte vara så att folk får svälta och ha fruktansvärda förhållanden då det byggs.

Många kommer att vara skeptiska, det inser hon.

- 99 procent säger nog att det inte går men jag tror alltid att saker går tills man testat frågan i botten. Det är ju inget akut nu, vi hinner köra vårt 2014 men vi ska se till att låta frågan vara levande.

Stockholm/Åres planer på ett vinter-OS 2022 är stoppade. Det vet Marie-Louise Rönnmark och likaså Elvy Söderström.

- Men vi är duktiga på vinteridrotter här uppe och vi är bra på att arrangera. OS har sprängt sig och är i behov av en nystart, som Elvy Söderström uttrycker det.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-02-11 10:01

1. OS

Hoppas ni klarar det. Var väl förberedda. De är Tuffa nu efter vad som hänt senaste försök att få hit OS.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.