De vill få vinter-OS till Norrland!

Nu driver damerna på. Såväl Marie-Louise Rönnmark (S), kommunalråd i Umeå, som Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik, funderar på att söka – vinter-OS!
Nyligen arrangerades SM-veckan i Umeå och just erfarenhet av att genomföra stora evenemang framhåller kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark när hon nu också pratar om att söka vinter-OS. Foto: Fredrik Sandberg, TT Nyheter


Jo, det är fakta för dagen. Två kvinnor från socialdemokraterna ser möjligheter och öppningar till att få arrangera olympiska spelen i Norrland 2026.

- Jag tycker vi ska ta upp diskussionen, säger kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) i Umeå.

"OS måste bli normalt"

Och dagen efter instämmer Elvy Söderström i Örnsköldsvik i förhoppningarna.

- Varför inte? Det är dags att OS blir lite mer normalt, i alla avseenden, är deras budskap.

- Vi hade ju en diskussion om detta för 10-15 år sedan. Jag har stöttat Åre hela tiden för att de skulle få ett OS 2022 men nu verkar ju Stockholm ha dragit sig ur och då tycker jag att vi ska ta upp diskussionen att det nordliga rummet faktiskt kan organisera ett OS, säger Rönnmark till P4 Västernorrland.

"Ska inte vara så blyga"

I Umeå är många människor samlade just nu för att delta i Kulturhuvudstadsåret.

- SM-veckan var ju lyckad här med bra med publik och bra spår för skidorna. Åre har testat VM i olika alpina idrotter, Östersund kan ha en del av idrotterna och i Örnsköldsvik finns ju kapacitet för is-idrotten, säger hon.

Marie-Louise Rönnmark är väl medveten om att det nu blir reaktioner lite varstans.

- Vi ska inte vara så blyga. Vi har inget att skämmas för. Jag tycker vi ska upp och nicka och testa, går det inte så går det inte, men då har vi i alla fall testat, säger Rönnmark.

"Det här är vi bra på"

Hon har noterat hur debatten har startat om betydelsen av OS och inte minst under vilka former och till vilken kostnad arrangemangen sker.

- Jag tror OS är på väg att växa ur sin egen kostym. OS började som en fredstanke och det är ju fantastiskt om världen kan mötas, men då kan det inte vara så att folk får svälta och ha fruktansvärda förhållanden då det byggs.

Många kommer att vara skeptiska, det inser hon.

- 99 procent säger nog att det inte går men jag tror alltid att saker går tills man testat frågan i botten. Det är ju inget akut nu, vi hinner köra vårt 2014 men vi ska se till att låta frågan vara levande.

Stockholm/Åres planer på ett vinter-OS 2022 är stoppade. Det vet Marie-Louise Rönnmark och likaså Elvy Söderström.

- Men vi är duktiga på vinteridrotter här uppe och vi är bra på att arrangera. OS har sprängt sig och är i behov av en nystart, som Elvy Söderström uttrycker det.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-02-11 11:01

1. OS

Hoppas ni klarar det. Var väl förberedda. De är Tuffa nu efter vad som hänt senaste försök att få hit OS.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.