De vill få vinter-OS till Norrland!

Nu driver damerna på. Såväl Marie-Louise Rönnmark (S), kommunalråd i Umeå, som Elvy Söderström, kommunalråd i Örnsköldsvik, funderar på att söka – vinter-OS!
Nyligen arrangerades SM-veckan i Umeå och just erfarenhet av att genomföra stora evenemang framhåller kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark när hon nu också pratar om att söka vinter-OS. Foto: Fredrik Sandberg, TT Nyheter


Jo, det är fakta för dagen. Två kvinnor från socialdemokraterna ser möjligheter och öppningar till att få arrangera olympiska spelen i Norrland 2026.

- Jag tycker vi ska ta upp diskussionen, säger kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark (S) i Umeå.

"OS måste bli normalt"

Och dagen efter instämmer Elvy Söderström i Örnsköldsvik i förhoppningarna.

- Varför inte? Det är dags att OS blir lite mer normalt, i alla avseenden, är deras budskap.

- Vi hade ju en diskussion om detta för 10-15 år sedan. Jag har stöttat Åre hela tiden för att de skulle få ett OS 2022 men nu verkar ju Stockholm ha dragit sig ur och då tycker jag att vi ska ta upp diskussionen att det nordliga rummet faktiskt kan organisera ett OS, säger Rönnmark till P4 Västernorrland.

"Ska inte vara så blyga"

I Umeå är många människor samlade just nu för att delta i Kulturhuvudstadsåret.

- SM-veckan var ju lyckad här med bra med publik och bra spår för skidorna. Åre har testat VM i olika alpina idrotter, Östersund kan ha en del av idrotterna och i Örnsköldsvik finns ju kapacitet för is-idrotten, säger hon.

Marie-Louise Rönnmark är väl medveten om att det nu blir reaktioner lite varstans.

- Vi ska inte vara så blyga. Vi har inget att skämmas för. Jag tycker vi ska upp och nicka och testa, går det inte så går det inte, men då har vi i alla fall testat, säger Rönnmark.

"Det här är vi bra på"

Hon har noterat hur debatten har startat om betydelsen av OS och inte minst under vilka former och till vilken kostnad arrangemangen sker.

- Jag tror OS är på väg att växa ur sin egen kostym. OS började som en fredstanke och det är ju fantastiskt om världen kan mötas, men då kan det inte vara så att folk får svälta och ha fruktansvärda förhållanden då det byggs.

Många kommer att vara skeptiska, det inser hon.

- 99 procent säger nog att det inte går men jag tror alltid att saker går tills man testat frågan i botten. Det är ju inget akut nu, vi hinner köra vårt 2014 men vi ska se till att låta frågan vara levande.

Stockholm/Åres planer på ett vinter-OS 2022 är stoppade. Det vet Marie-Louise Rönnmark och likaså Elvy Söderström.

- Men vi är duktiga på vinteridrotter här uppe och vi är bra på att arrangera. OS har sprängt sig och är i behov av en nystart, som Elvy Söderström uttrycker det.

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2014-02-11 11:01

1. OS

Hoppas ni klarar det. Var väl förberedda. De är Tuffa nu efter vad som hänt senaste försök att få hit OS.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

På fredagen slår Henrik Stenson sitt första slag på kritiserade omsusade LIV-touren.

Vid torsdagens pressträff undkom han inte frågor runt sitt beslut som fick sådana konsekvenser. Han petades som kapten i Ryder Cup och han tappade en av sina största sponsorer och det senaste - att han förlorar förtroendeuppdraget på en stor svensk golfbana.

– Såklart jag är besviken, säger han själv.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.