Allt mera sport på Stockholm Pride

I år kommer sporten att ha en stor representation på Stockholm Pride och tar på allvar plats i Prideparaden som fyller Stockholms gator lördagen den 2 augusti. Bl a deltar AIK, Kiruna IF, Sportbladet och ett antal idrottsprofiler.
Fotbollslandslagets Nilla Fischer prisades som Årets homo under QX Gaygala 2014 på Cirkus i Stockholm. Då hade hon också hyllats som, Årets Flata vid Pride i augusti i fjol. Foto: Janerik Henriksson / TT

 

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival och arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.

En sportsektion

Arrangemangen under en vecka är omfattande och omsätter numera miljonbelopp.

Paraden kommer i år att ha en sportsektion bestående av Sportbladet, Kiruna IF och AIK. Sport, idrott och hälsa kommer att belysas flera gånger under veckan.

Sporten får eller tar allt mer utrymme. I fjol tog Caroline Seger emot Pia Sundhages pris för Årets Stolthet och Nilla Fischer fick pris för årets Flata.

Då hette det att Pia Sundhage inte bara har lyft damfotbollen utan ”även gjort så alla flator fått förebild utan dess like”. Jublet vid tillkännagivandet var stort på Östermalms IP och det blev också ovationer när det var dags för Årets Flata och ytterligare en landslagsspelare klev upp på scenen, nämligen Nilla Fischer.

Seminarier om idrott

Aldrig tidigare har intresset för sport varit så stort under Stockholm Pride. Tillsammans ska föreningar och klubbar anordna workshops, seminarier och matcher. 

Idrottsklubbar som Kiruna IF och AIK medverkar i årets Parad. En manifestation för allas lika värde och rättigheter som på lördag går genom Stockholms gator.

Kiruna IF ska bli Sveriges första hbt-certifierad förening. Klubben byter bland annat klubbfärger och kommer kommande säsong att spela i regnbågsfärgade tröjor.

Kirunas initiativ uppmärksammat

Nyheten har blivit känd över hela världen och klubben kan tjäna stora pengar på sitt ställningstagande.

- Vi talar om stora miljonbelopp att kunna sprida en sådan här kampanj, om vi blivit tvungna att betala för det, säger ordföranden Johan Köhler.

Kiruna IF genomgår en HBTQ-certifiering och byter till regnbågsfärgade matchtröjor.

Nyheten fick ett stort genomslag med hyllningar i sociala medier och rapporter i tidningar och på nyhetssajter, bl a The Hockey News. Flera sponsorer har hört av sig till klubben och människor mailar och vill köpa tröjor. 

AIK deltar också

- Vardag” är temat för Stockholm Pride 2014. Med årets tema uppmärksammar vi hbtq-personers vardag varje dag hela året, i Sverige och internationellt. Med årets tema känns det extra viktigt att också stora idrottsföreningar som AIK och Kiruna IF deltar och visar att de delar Stockholm Prides värdegrund. Ett viktigt steg i kampen för ett öppnare samhälle. säger Sandra Ehne, ordförande Stockholm Pride.

Pride-veckan beskrivs som en höjdpunkt och en gemensam plats där människor tillsammans hämtar energi och stärks av gemenskapen, festen, och det politiska samtalet. 

Stockholm Pride Parad är Skandinaviens största Prideparad. Antalet festglada och stolta deltagare är 60 000 och ett stort antal ekipage med utsmyckade fordon deltar. Publiken uppgår till ca 600 000 glada och förväntansfulla människor, som bänkar sig med picknick-korgar långt i förväg för att få en bra plats.

Kiruna IF ansöker om HBTG-certifiering och ska bli Sveriges första hbt-certifierad förening. Klubben byter bland annat klubbfärger och kommer kommande säsong att spela i regnbågsfärgade tröjor.

Lasse (inte verifierad)

ons, 2014-07-30 18:54

1. Orealistiska siffror

Enligt arrangören är det 600 000 åskådare och 60 000 deltagare vid paraden. Får det verkligen plats 600 000 åskådare längs en 5 km lång paradväg? Det blir 120 åskådare/meter paradväg. Det blir VÄLDIGT trångt. Stockholm maraton hade 16 736 åskådare i år och då var det väldigt trångt på Valhallavägen efter starten i närmare en timme. Ska närmare fyra gånger så många personer röra sig genom Stockholm i en betydligt långsammare takt får man nog hålla på till framåt midnatt. Kan det vara så att arrangören råkat få en nolla för mycket för både deltagare och åskådare? Och varför vidarebefordrar Idrottens Affärer helt orealistiska siffror utan kritisk granskning?

Lasse (inte verifierad)

ons, 2014-07-30 21:54

2. Orealistiska siffror

Det blev lite fel i brådskan. Det var 16 736 DELTAGARE vid Stockholm Maraton.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.