Allt mera sport på Stockholm Pride

I år kommer sporten att ha en stor representation på Stockholm Pride och tar på allvar plats i Prideparaden som fyller Stockholms gator lördagen den 2 augusti. Bl a deltar AIK, Kiruna IF, Sportbladet och ett antal idrottsprofiler.
Fotbollslandslagets Nilla Fischer prisades som Årets homo under QX Gaygala 2014 på Cirkus i Stockholm. Då hade hon också hyllats som, Årets Flata vid Pride i augusti i fjol. Foto: Janerik Henriksson / TT

 

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival och arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.

En sportsektion

Arrangemangen under en vecka är omfattande och omsätter numera miljonbelopp.

Paraden kommer i år att ha en sportsektion bestående av Sportbladet, Kiruna IF och AIK. Sport, idrott och hälsa kommer att belysas flera gånger under veckan.

Sporten får eller tar allt mer utrymme. I fjol tog Caroline Seger emot Pia Sundhages pris för Årets Stolthet och Nilla Fischer fick pris för årets Flata.

Då hette det att Pia Sundhage inte bara har lyft damfotbollen utan ”även gjort så alla flator fått förebild utan dess like”. Jublet vid tillkännagivandet var stort på Östermalms IP och det blev också ovationer när det var dags för Årets Flata och ytterligare en landslagsspelare klev upp på scenen, nämligen Nilla Fischer.

Seminarier om idrott

Aldrig tidigare har intresset för sport varit så stort under Stockholm Pride. Tillsammans ska föreningar och klubbar anordna workshops, seminarier och matcher. 

Idrottsklubbar som Kiruna IF och AIK medverkar i årets Parad. En manifestation för allas lika värde och rättigheter som på lördag går genom Stockholms gator.

Kiruna IF ska bli Sveriges första hbt-certifierad förening. Klubben byter bland annat klubbfärger och kommer kommande säsong att spela i regnbågsfärgade tröjor.

Kirunas initiativ uppmärksammat

Nyheten har blivit känd över hela världen och klubben kan tjäna stora pengar på sitt ställningstagande.

- Vi talar om stora miljonbelopp att kunna sprida en sådan här kampanj, om vi blivit tvungna att betala för det, säger ordföranden Johan Köhler.

Kiruna IF genomgår en HBTQ-certifiering och byter till regnbågsfärgade matchtröjor.

Nyheten fick ett stort genomslag med hyllningar i sociala medier och rapporter i tidningar och på nyhetssajter, bl a The Hockey News. Flera sponsorer har hört av sig till klubben och människor mailar och vill köpa tröjor. 

AIK deltar också

- Vardag” är temat för Stockholm Pride 2014. Med årets tema uppmärksammar vi hbtq-personers vardag varje dag hela året, i Sverige och internationellt. Med årets tema känns det extra viktigt att också stora idrottsföreningar som AIK och Kiruna IF deltar och visar att de delar Stockholm Prides värdegrund. Ett viktigt steg i kampen för ett öppnare samhälle. säger Sandra Ehne, ordförande Stockholm Pride.

Pride-veckan beskrivs som en höjdpunkt och en gemensam plats där människor tillsammans hämtar energi och stärks av gemenskapen, festen, och det politiska samtalet. 

Stockholm Pride Parad är Skandinaviens största Prideparad. Antalet festglada och stolta deltagare är 60 000 och ett stort antal ekipage med utsmyckade fordon deltar. Publiken uppgår till ca 600 000 glada och förväntansfulla människor, som bänkar sig med picknick-korgar långt i förväg för att få en bra plats.

Kiruna IF ansöker om HBTG-certifiering och ska bli Sveriges första hbt-certifierad förening. Klubben byter bland annat klubbfärger och kommer kommande säsong att spela i regnbågsfärgade tröjor.

Lasse (inte verifierad)

ons, 2014-07-30 17:54

1. Orealistiska siffror

Enligt arrangören är det 600 000 åskådare och 60 000 deltagare vid paraden. Får det verkligen plats 600 000 åskådare längs en 5 km lång paradväg? Det blir 120 åskådare/meter paradväg. Det blir VÄLDIGT trångt. Stockholm maraton hade 16 736 åskådare i år och då var det väldigt trångt på Valhallavägen efter starten i närmare en timme. Ska närmare fyra gånger så många personer röra sig genom Stockholm i en betydligt långsammare takt får man nog hålla på till framåt midnatt. Kan det vara så att arrangören råkat få en nolla för mycket för både deltagare och åskådare? Och varför vidarebefordrar Idrottens Affärer helt orealistiska siffror utan kritisk granskning?

Lasse (inte verifierad)

ons, 2014-07-30 20:54

2. Orealistiska siffror

Det blev lite fel i brådskan. Det var 16 736 DELTAGARE vid Stockholm Maraton.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.