Så förfördes handbolls-Europa

Kolla skissen över en ombyggd Tele2 Arena i Stockholm. Sådana här förföriska beskrivningar kunde Europeiska Handbollsförbundet inte motstå och därför blev Sverige en av tre värdar för EM 2020.
Tele2 Arena ska byggas om och bestå av två handbollsplaner fram till finalen då det blir en arena med plats för 24 000 personer.

 

Beslutet kom vid kongressen på Irland under lördagen och innebar att herrarnas europeiska mästerskap ska arrangeras gemensamt av Sverige, Norge och Österrike 10-26 januari 2020.

Första nya EM

- Efter ett otroligt intensivt jobb av alla inblandade har vi nu fått det första europamästerskapet någonsin med 24 deltagande lag, och med Sverige i huvudrollen, säger Stefan Lövgren, ansvarig för kampanjarbetet med EM 2020.

Turneringen arrangeras i sex städer och i sex olika arenor i de tre länderna. Finalspelet (semifinaler, placeringsmatcher, bronsmatch och final) spelas i Tele2 Arena i Stockholm, som för ändamålet anpassas för 24 000 åskådare.

- Det är oerhört viktigt att få arrangera mästerskap på hemmaplan, med allt vad det innebär. Att svensk handboll får två mästerskap de närmaste åren, vi har ju också damernas EM 2016, innebär en långsiktig planering med bra målbilder, fortsätter Stefan.

"Vår goda renommé"

- Det här visar svensk handbolls styrka och goda renommé att arrangera stora mästerskap, säger Hans Vestberg, ordförande i Svenska Handbollsförbundet.

Det inledande gruppspelet i EM 2020 sker i sex fyralagsgrupper varav två avgörs i Sverige (Malmö Arena och Scandinavium i Göteborg), två i Norge (båda i Spektrum i Trondheim) samt två i Österrike (Vienna Stadthalle och Graz Messehalle).

Sverige spelar självfallet i Tele2 Arena i Sverige, och det ska också Danmark göra under förutsättning att de är/blir kvalificerade.

Sverige har huvudansvaret

De två främsta lagen i varje grupp avancerar till huvudrundorna som avgörs i Wien, Österrike och Malmö eller Göteborg.

Sverige har huvudansvaret för hela EM och representeras i huvudorganisationen av Stefan Lövgren, vd och general manager, och Frank Ström, marknads- och arrangemangsansvarig i Svenska Handbollslandslaget AB.

Det blir åttonde gången som Sverige står som arrangör för ett handbollsmästerskap på seniorsidan. Tidigare turneringar är VM (herrar) 1954, 1967, 1993 och 2011, EM (herrar) 2002 samt EM (damer) 2006 och dessutom kommande EM (damer) i december 2016.

Vid EHF-kongressen i Dublin beslutades också att herrarnas EM år 2018 arrangeras av Kroatien. Damernas EM 2018 arrangeras av Frankrike och damernas EM 2020 av Danmark och Norge.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.