Så förfördes handbolls-Europa

Kolla skissen över en ombyggd Tele2 Arena i Stockholm. Sådana här förföriska beskrivningar kunde Europeiska Handbollsförbundet inte motstå och därför blev Sverige en av tre värdar för EM 2020.
Tele2 Arena ska byggas om och bestå av två handbollsplaner fram till finalen då det blir en arena med plats för 24 000 personer.

 

Beslutet kom vid kongressen på Irland under lördagen och innebar att herrarnas europeiska mästerskap ska arrangeras gemensamt av Sverige, Norge och Österrike 10-26 januari 2020.

Första nya EM

- Efter ett otroligt intensivt jobb av alla inblandade har vi nu fått det första europamästerskapet någonsin med 24 deltagande lag, och med Sverige i huvudrollen, säger Stefan Lövgren, ansvarig för kampanjarbetet med EM 2020.

Turneringen arrangeras i sex städer och i sex olika arenor i de tre länderna. Finalspelet (semifinaler, placeringsmatcher, bronsmatch och final) spelas i Tele2 Arena i Stockholm, som för ändamålet anpassas för 24 000 åskådare.

- Det är oerhört viktigt att få arrangera mästerskap på hemmaplan, med allt vad det innebär. Att svensk handboll får två mästerskap de närmaste åren, vi har ju också damernas EM 2016, innebär en långsiktig planering med bra målbilder, fortsätter Stefan.

"Vår goda renommé"

- Det här visar svensk handbolls styrka och goda renommé att arrangera stora mästerskap, säger Hans Vestberg, ordförande i Svenska Handbollsförbundet.

Det inledande gruppspelet i EM 2020 sker i sex fyralagsgrupper varav två avgörs i Sverige (Malmö Arena och Scandinavium i Göteborg), två i Norge (båda i Spektrum i Trondheim) samt två i Österrike (Vienna Stadthalle och Graz Messehalle).

Sverige spelar självfallet i Tele2 Arena i Sverige, och det ska också Danmark göra under förutsättning att de är/blir kvalificerade.

Sverige har huvudansvaret

De två främsta lagen i varje grupp avancerar till huvudrundorna som avgörs i Wien, Österrike och Malmö eller Göteborg.

Sverige har huvudansvaret för hela EM och representeras i huvudorganisationen av Stefan Lövgren, vd och general manager, och Frank Ström, marknads- och arrangemangsansvarig i Svenska Handbollslandslaget AB.

Det blir åttonde gången som Sverige står som arrangör för ett handbollsmästerskap på seniorsidan. Tidigare turneringar är VM (herrar) 1954, 1967, 1993 och 2011, EM (herrar) 2002 samt EM (damer) 2006 och dessutom kommande EM (damer) i december 2016.

Vid EHF-kongressen i Dublin beslutades också att herrarnas EM år 2018 arrangeras av Kroatien. Damernas EM 2018 arrangeras av Frankrike och damernas EM 2020 av Danmark och Norge.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

 Nästa år fyller Mölle Golfklubb 80 år. Under ett helt år har det arbetats målmedvetet och tålmodigt med att förbättra banan ur olika aspekter, delvis för att banan ska vara rolig och vacker att spela jubileumsåret 2023. Men många av förbättringarna är också av mer långsiktig karaktär. Mölle GK är en klubb med stora ambitioner och långsiktiga mål. 

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.