”Staten ska stödja stora evenemang”

Nu säger till och med en av ministrarna från den förra regeringen att det var nonchalant att inte stödja idrottens ambition att få internationella arrangemang.
Diskussionerna om att staten bör vara medverkande när idrotten söker internationella evenemang blir allt mera intensiv. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Det är Erik Ullenhang, integrationsminister i alliansregeringen, som inte kan vara tyst.

- Jag kan förstå att vissa känt en lite för njugg inställning från den förra regeringen och jag kan hålla med om att vi inte hade någon riktig strategi för detta, säger han.

"Klara fördelar"

Han ser tydliga fördelar med stora idrottsarrangemang.

- Det är bra för besöksnäringen och värdet av en positiv energi som människor får vid ett lyckat idrottsarrangemang ska inte underskattas.  

Erik Ullenhag kom till Falun när Dalarnas Tidningar fick en intervju med honom och då framhöll hur många får en mycket speciell känsla när det händer något stort här.

- Jag kom själv hem från Norge i söndags, och därifrån fick man bilden av hur stort skid-VM i Falun var, åtminstone ur norsk synvinkel.

Passivt beteende

Att den förra regeringen var för passiv när det gäller att ge stöd till stora idrottsarrangemang i Sverige, höll Erik Ullenhag (FP) med om.

Hans besök hade dubbla syften, han ville diskutera och lära sig mer om turism och besöksnäringen och han var också nyfiken på skid-VM. 

Idrottsminister Gabriel Wikström (S) och näringsminister Mikael Damberg lovade vid ett besök i VM-staden att nu finns det en ambition att utreda frågan.

Erik Ullenhag tycker att den nuvarande är inne på rätt spår för att skapa en eventstrategi och medverka till att Sverige kan få fler stora arrangemang.

- Där tycker jag att staten ska spela en roll, men jag kan inte säga exakt vilken roll. Det kan vara i form av statliga garantier till arrangemang. 

Kan inte alltid lova

- Samtidigt måste vi akta oss för att alltid lova garantier. Då riskerar vi få kalkyler som spricker rejält och som skattebetalarna sedan får betala, säger Erik Ullenhag i daf är folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson.

Han är inte tilltalad av tanken att Sverige ska söka OS.

- Det är arrangemang som ofta visat sig vara stora luftslott med dyra anläggningar som blir svåranvända efteråt. Jag vet att man pratat om hoppbackarna i Falun. Men om Falun skulle få ett nytt VM inom hygglig snar framtid finns ju en infrastruktur på plats som man har nytta av.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.