Men karlarna trivs också

Trenden har varit uppenbar och egentligen är det inget att bli förvånad över, men för första gången är det fler kvinnor än män som vill klättra, kravla, springa, stapla, fastna, svära och gå i mål.
En deltagare förvandlad till oigenkänlighet, men ändå glad efter målgång. I Micke Sjöbloms film från Tjurruset är han en av många som vittnar om att de trivs trots allt.

 

I helgen arrangeras Tjurruset i Stockholm. Bland lera, kärr och branta backar vid Flottsbros Fritidsområde i Huddinge deltar sammanlagt 9 500 löpare de två tävlingsdagarna. Loppet arrangeras i år för 19:e gången och för första gången är det fler kvinnor än män som deltar.

Loppet som vuxit mest

Tjurruset hade premiär 1997 och var under sina tio första år ett lopp enbart för killar. När tjejer 2008 för första gången var välkomna var 17 procent av deltagarna kvinnor, och sedan dess har andelen stadigt vuxit. I år utgör de nära 4 900 anmälda kvinnorna 53 procent av deltagarna.

- Tjurruset är det av våra lopp som vuxit starkast de senaste åren och skiljer sig också från de andra genom att locka andra typer av löpare än vi normalt ser, säger Daniel Almgren, vd för arrangören Stockholm Marathon Gruppen.

- De söker en tuff upplevelse att dela med sina vänner, och utmaningen ligger i att besegra terrängen mer än att slå ett personligt rekord. Det är ett modernt motionsevenemang och det tror vi är den främsta anledningen till att loppet nu lockar fler tjejer än killar

Därför startar kvinnorna

I den första löparboomen under 1970- och 1980-talet var det relativt få kvinnor som deltog i de stora loppen, och för att locka fler introducerades motionsevenemang som Tjejmilen och Vårruset exklusivt för kvinnor. 

Dessa lopp fungerade under många år som en introduktion till mer traditionella lopp, och idag har löpningen blivit alltmer jämställd. Karin S. Lindelöf som är universitetslektor vid Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet har forskat kring tjejlopp och kvinnors deltagande i motionsevenemang. Hon är inte förvånad att kvinnor nu är i majoritet i Tjurruset.

- Det har varit en trend i många år att fler och fler tjejer springer, och att andelen kvinnor i de stora loppen ökar. I vår forskning har vi sett att en stor anledning till det är löpningens lättillgänglighet. Det behöver inte ta så mycket tid, det går att genomföra nästan var som helst och det är inte speciellt dyrt. 

- Att det just i Tjurruset är en övervägande andel kvinnor är intressant, men det vi lärt oss är att många kvinnor söker något annat än det som rena tjejevenemang som Tjejmilen och Tjejklassikern tycks signalera. Mer kontrast än leran och det skitiga går ju knappast att få, säger Karin S. Lindelöf.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.